torstai 27. kesäkuuta 2019

Fredericia - paljon ilmaista tekemistä Legolandin vastapainoksi!


*Kaupallinen yhteistyöLegoland Billund ja Legoland Billund Resort


Ajattelitko, että Tanskaan matkustaminen vaatii automaattisesti valtavan matkakassan? Kun yhdistät Legoland-visiittiisi päivän Fredericiassa, voi viettää lasten kanssa ilmaiseksi tai pikkurahalla koko päivän huvit! Fredriciassa on mm. Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt merenrantavyöhyke ja lapsiperheelle paljon ilmaista nähtävää ja tehtävää.

Fredericiaan on vain tunnin ajomatka Billundin lentokentältä tai puoli tuntia Vejlestä. Jos saavut Fredericiaan omalla autolla, kannattaa auto parkkeerata Domus Axelin parkkihalliin. Sinne auton saa kiekkopaikalle parkkiin kolmeksi tunniksi, ihan ilmaiseksi! Tarkista vielä ennen parkkeerausta, mutta meidän käynnin aikaan kiekkoajan päätyttyä autoa olisi voinut pitää parkkihallissa rajattomasti.

Jos kuitenkaan parkkihalliin pysäköinti ei puhuttele, löytyy Frederician keskustasta myös paljon ilmaisia katuparkkipaikkoja.

Suoraan parkkihallista pääsee kätevästi Føtex-supermarkettiin, josta saa ostettua reilut eväät (ja melkein mitä vaan muutakin tykötarvetta) edulliseen hintaan. Me ostettiin tietenkin tanskalaiseen tyyliin ruokaisat smørrebrødit.

Vain parin minuutin kävelymatkan päässä Prinsessegadea ylöspäin sijaitsee Frederician kirjasto, jonka yhteydessä on Visitor Centre. Legoland Be Happy Passillä saat Visitor Centerin tiskiltä lapsille linnoituskäyntiä varten mukaasi pienen yllätyspakkauksen. Visitor Centeristä saat myös kaikki kartat ja esitteet koko Tanskan-reissuasi varten. Myös sen Legoland Be Happy Passin, mutta sitä jaetaan taajasti hotelleissa ja tapahtumapaikoilla.Kirjaston kolmannessa kerroksessa on todella kiva lasten osasto leikkipaikkoineen, jossa on myös mahdollisuus syödä lounasta. Kerros näyttikin olevan suosittu paikallisten lapsiperheiden keskuudessa. Koska katutaso on 0-kerros, menimme vahingossa 2. kerrokseen syömään eväät. Ihmettelimme, miksi turisti-infossa sitä kehuttiin, mutta nälkäisinä jatkoimme eväidemme syömistä.

Henkilökunnan edustaja tuli meille ruokailun päätteeksi kertomaan, että olitte varmaan menossa tuonne kerrosta ylemmäksi, että siellä olis vähän paremmat tilat lapsiperheelle. Hups... Asia valkeni, kun pääsimme paikalle.

Lasten kerroksessa oli leikkialueita ihan pikkuvauvoista leikki-ikäisiin. Meidän 3- ja 6-vuotiaat löysivät niin paljon tekemistä, että heitä oli vaikea saada siirtymään seuraavaan aktiviteettiin. Yllättävän kiinnostavia olivat myös tanskankieliset lastenkirjat.

Aivan ihana kirjasto, joka suorastaan vaatii lasta uppoutumaan kirjoihin jossain pienessä sopessa leikkimisen lomassa.

FREDERICIAN LINNOITUKSET - Fredericia Ramparts


Fredericia on perustettu linnoitukseksi ja sen vanhin osa rakennettiin jo 1650-luvulla suojaamaan aluetta vihollisilta. Vallialue on nyt Tanskan suurimpia puistoja, ja siellä on yhteensä noin 16 km kävelyteitä ja –polkuja.

Reitti  linnoituksille on ihan Visitor Centerin eli kirjaston läheltä. Linnoituksiin voi tutustua kaikkina vuodenaikoina ominpäin tai sitten voi osallistua järjestetyille opaskierroksille. Opastetuilta kierroksilta saa varmasti enemmän irti alueen historiasta, kuin lasten kanssa omin päin. Me päädyttiin kiertelemään tällä Tanskan suurimmalla puistoalueella omaan tahtiin.

Kumpuilevat kukkulat vallihautoineen ja tykkeineen oli kyllä kaunis alue aurinkoisena päivänä. Viihtyisä ulkoilualue polkuineen, joka on valittu Billundin alueen parhaimmaksi koko perheen elämyskohteeksi. En sinänsä ihmettele, sillä se muistuttaa hyvin paljon Helsingin Suomenlinnaa.

Parasta Frederician linnoituksilla oli valtava määrä voikukkia, joita lapset juoksentelivat keräämässä. Lapset eivät tykeistä olleet kovin kiinnostuneita, ja tyttären sanojen mukaan "mä olen kyllä nähnyt noita tosi paljon ennenkin". Selvä.

Linnoitukset ovat kuitenkin mitä mainioin paikka käydä ulkoilemassa ja syömässä vaikka eväät. Piknikpöytiä löytyy - tietenkin, Tanskassa kun ollaan!MADSBY ACTIVITY PARK - valtava ulkoleikkipaikka!


Linnoitusten jälkeen lapset vaativat jo leikkipuistoon. Visitor Centerissä meille suositeltiin Madsby Parkenia, mikä osoittautuikin huikean hauskaksi ja valtavaksi leikkipaikaksi. Ei ole yllätys, että Madsbyn jättimäinen leikkipuisto valittiin vuonna 2018 Tanskan hauskimmaksi leikkikentäksi ja sen valinnan teki lapsista koostuva jury. He tietävät, mistä puhuvat.

Leikkipuisto sijaitsee hieman Fredrician keskustan ulkopuolella. Alueen vieressä on iso parkkipaikka, jossa oli - harvinaista kyllä - maksullinen pysäköinti. Hinta ei kuitenkaan ollut kummoinen, noin 1,5 euroa tunnilta klo 17 asti.

Madsbyn leikkipuisto on suuri alue, jossa on ilmaiseksi monenlaista leikittävää: on polkuautorata, iso hiekkakenttä kiipeilytelineineen ja liukumäkineen, kaunis vartiotorni hyvillä näkymillä, isompien lasten vaijeriliukumäet... Vain jotain mainitakseni. Toukokuun puolivälin jälkeen alueella on myös maksutonta esittävää ohjelmaa, esimerkiksi nukketeatteria.

Alueen peräosasta löytyy myös kotieläinpiha, jossa pääsee läheltä tutustumaan tanskalaisiin kotieläinlajikkeisiin; vuohiin, lampaisiin, possuihin, jne. Nähtiin myös pari laamaa parittelemassa. Kotieläinpihassa oli myös todella kauniita papukaijoja, joista syntyi hyvä keskustelu lasten kanssa: kuuluvatko linnut häkkiin?

Maksullisiakin aktiviteettejä on. Alueella kiertää lilliputtijuna, voit vuokrata veneen tai vaikka pelata minigolfia. Tarkista Be Happy Passistä, sillä sen avulla saa alennuksia näistäkin.

Sitten kun nälkä yllättää, kioskin lisäksi alueelta löytyy myös erilaisia piknikpaikkoja ja grillejä, jos satuit tuomaan omat eväät mukanasi. Alueella on myös useita monitoimitiloja, jotka on varattavissa omaan käyttöön. Osa vietti niissä perhejuhlaa ja osassa iso perhe/suku piti tukikohtanaan. Tanskalaiset ovat hyvin luovia, mitä tulee ulkoiluun ja pikniköintiin! Me oltiin varauduttu vain omilla banaaneilla, mutta ostettiin sentään kioskista kalliihkot (mutta jättikokoiset!) jäätelöt.

Jos lasten mielestä Fredrician linnoitukset olivat ehkä pieni floppi, ylitti tämä leikkipaikka täysin lasten odotukset! Madsby-leikkipuistossa voi viettää helposti ihan koko päivän ja paikka sopii kaikenikäisille.FREDERICIAN KÄVELYKESKUSTA


Frederician kävelykeskusta on yllättävän viihtyisä ja kiva! Vaikka Frederician linnoitukset on kaupungin kuuluisimmat, ei niissä niin valtavasti ollut eroa esimerkiksi meille tuttuun Suomenlinnaan. Lapset olivat enemmän riemuissaan kävelykadun läpi virtaavasta vesipurosta ja jaksoivat leikkiä pitkään sen parissa. Hyvä niin, sillä kävelykadun reunalla oli kivoja liikkeitä, esimerkiksi Tokiostakin itselleni tuttu ihana Søstrene Grene.

Keskustassa on paljon yksityiskohtia katsottavaksi, kauniit talot ja mielenkiintoisia liikkeitä, lapsille touhuttavaa koko kaupungilla notkumisen ajaksi. Täydellistä!

Kävelykadun varrella oli muutamia terasseja jo huhtikuun lopussa, joissa aurinkoisena päivänä oli paljon ruokailijoita ja muita auringosta nauttijoita. Tällä kertaa me ei istahdettu oluelle, mutta kun lapset viihtyivät kävelykadulla niin hyvin, näin jo mielessäni, miten me aikuiset siemailisimme samaan aikaan drinkkejä terassilla...

Vinkki: jos olet omalla autolla liikenteessä, kannattaa ajella lähimaastossa muutenkin. Meistä oli hurjan hauskaa ylittää kauniita, pitkiä siltoja. Esimerkiksi Little Beltin sillan ylitys oli meistä hauskaa ja pienten kylien läpi ajeleminen yllättävän mielenkiintoista.

Ihan keskustan kupeessa on myös uimaranta Østerstrand, mutta me ei ehditty siellä käymään huhtikuisella reissulla. Silloin ei toki olisi ihan vielä ollut uimakelejäkään... hrrr!
Muut Tanskan-reissun jutut:

Fredericiasta lisää: 

Legoland Billund Resort (eli koko Billundin aluetta edustava Billundin kahdeksan eri kunnan matkailun yhteiselin) kutsui minut ja perheeni tutustumaan uusittuun Legolandiin, uuteen Lego-taloon ja Billundin alueen huvituksiin. Legoland Billund Resort tarjosivat yhden lentolipun, majoituksen koko perheelle, sisäänpääsyliput sekä autovuokran. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017