torstai 23. elokuuta 2018

Ootko käynyt viime aikoina Kouvolassa?

Tykkimäen Saunalla kaveriporukalla / Kouvola
Yhteistyössä: VisitKouvola*
Pahkasikaa lukeneet muistavat vanhan vitsin: Kouvola on Suomen turhin kaupunki. Täytyy sanoa, että ei muuten pidä paikkaansa. Ei ollenkaan!

Jos siis et ole hetkeen käynyt Kouvolassa tai ajattelet, että siellä on vain Tykkimäki ja betonisia maamerkkejä - lue erityisellä huolella tämä postaus!

VisitKouvola kutsui kourallisen meitä matkabloggaajia tutustumaan tähän mollattuun kaupunkiin. Kyseessä oli siis blogimatka jonka ohjelman VisitKouvola oli meille järjestänyt maksutta.

Repoveden parhaimmat näköalapaikat Mustanlamminvuoren näkötornista / Kouvola kesällä 2018
Kuva: Hanneli / DuunireissaajaPäivä oli säiden puolesta mitä upein. Onneksi, sillä huonon ilman sattuessa moni rasti olisi jäänyt tyngäksi, tai jouduttu korvaamaan. Mukana Kouvola-kiertueella oli lisäkseni bloggaajat Lähtöselvitetty-Katja, Toisiin maisemiin -Hanneli, Merjan Matkassa -Merja ja Maa quzuu -Outi. Eli säiden lisäksi myös seura oli mitä parhainta.

Me ehdimme päivän aikana toteuttaa kaiken tämän, mutta alla olevasta listasta voit hyvin poimia vinkit vaikka ensi vuoden Kouvolan Asuntomessujen kylkeen lisäohjelmaksi.

VisitKouvola

Repoveden kansallispuisto järveltä käsin

Tiesitkö, että Repoveden kansallispuistoon voi tutustua myös järviseikkailuna? Tilaa vesitaksi, joka kuljettaa seurueesi ohi jylhien kallioiden parhaiden patikointireittien varrelle. Vai mitä olisit mieltä näin leppoisasti toteutettavasta kesäpäivästä:

Repoveden kansallispuisto vesitaksilla järvellä
Kuva: Outi / Maa Quzuu
Repoveden venetaksi Kuutinkolo / Kouvola kesä 2018Totta puhuen, emme me pelkästään ottaneet aurinkoa veneellä. Teimme myös pienen patikoinnin Mustanlamminvuoren näkötorniin (postauksen toinen kuva ylhäältä). Maisemat olivat matkan varrella aivan mielettömän kauniit ja näköalatornista ne vasta olivatkin!

Näköalatorni voi olla hieman haasteellinen korkeanpaikankammoiselle, mutta jos yhtään haluat haastaa itseäsi, niin kannattaa nousta. Näkymät ovat vaikuttavat: silminkantamattomiin pelkkää metsää ja vesistöä.

Meidän retkemme Repovedelle räätälöi Kuutinkolon venetaksi. Oli hienoa saada yhdellä kertaa sekä kuljetus että opastus. Vaikka mieheni onkin viettänyt Repoveden kansallispuistossa viikonloppuja telttaillen, meloen ja patikoiden, oli tämä itselleni ensimmäinen kerta Repoveden alueella.

Repoveden kansallispuiston parasta antia onkin se, että eräjormailun voi toteuttaa siellä niin monella tavalla: voi tehdä pitkiä patikointeja, meloa tai soudella sekä yöpyä teltassa tai erämajassa. Mutta luontoon pääsee myös ilman aiempaa kokemusta tai valtavaa varustelua - ihan vaikka vaan hetkeksi hengittelemään metsän keskelle.

Kouvolan Repoveden kansallispuisto / kajakointi, melominen, vesitaksi

Repoveden parhaimmat näköalapaikat / Mustanlamminvuoren näkötorni

Lapinsalmen riippusillasta on sanottava, että se oli jo rikki, kun pääsimme paikalle! Onneksi meidän ei ollut tarkoituskaan ylittää riippusiltaa, vaan alittaa se. Oli vähän surullista nähdä se reppana repsottavan rakkauslukkoineen. Toivottavasti riippusilta uusitaan pian, jotta pääsen itsekin jännittämään salmen ylitystä jalkaisin.

Romahtanut Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa / Kouvola

Repoveden kansallispuistovisiitin yhteyteen sopii pari mainioita ja lähellä sijaitsevaa levähdyspaikkaa. Valitse alla olevista sopivampi - tai käy vaikka molemmissa!

Rakkautta ja korvapuusteja Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksessa

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus on ennen ollut kirkko ja nyt se on rakkausteemainen luonto- ja kulttuurikeskus. Mahtipontisten rappusten varrella on hauska rakkauspuu rakkauslukkoineen ja sisäpihalla viihtyisä rakkauspuisto vaikka kuhertelua varten.

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksen rakkauslukot


Erinomaisen akustiikan vuoksi kirkossa siis kulttuurikeskuksessa pidetään konsertteja ja kesäisin valoisan salitilan valtaavat vaihtuvat näyttelyt.

Tällä hetkellä viimeisiään vetävä Järviemme Veijarit -näyttely on enää vain muutaman päivän esillä. Jos ehdit, käy ainakin katsomassa upeat Norppa-valokuvat ja aivan mielettömät vedenalaiset kalavalokuvat.

näyttelyt Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksessa

Kaikista tärkeintä on kuitenkin kokea paikan tavaramerkki: muhkea itse tehty korvapuusti. Ne korvapuustit on ehkä maailman parhaimmat. Niitä on legendan mukaan tultu syömään pitemmänkin matkan takaa. Enkä ihmettele, veivät kielen mennessään - kuten alta näet.

Lue lisääVuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksessa parhaat korvapuustit
Kuva: Katja / Lähtöselvitetty

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus


Orilammen lomakeskus tarjoaa á la cartea ja majoitusta

Kävimme Oriveden lomakeskuksessa myöhäisellä lounaalla. Paikka olikin puitteiltaan mielenkiintoinen ja ravintolasalista oli upea näköala järvelle. Valkoiset pöytäliinat, herkulliset yksityiskohdat sisustuksessa ja monipuolinen ruokalista sai meidän porukan viihtymään siellä hyvin.

Ainoa särö idylliin tuli heti päärakennuksen ulkopuolella, kun lähimmässä majoitusmökissä oli jo iltapäivällä kovaääninen porukka kaljaa lipittelemässä - olleet ehkä jo pidemmän aikaa. No, kyllähän Suomen kesään mahtuu monenlaista, enkä minä toisten ilakoinnista mieltäni pahoittanut. Osaan minä itsekin juhlia. Ehkä he olivat jatkamassa vielä Orilammen lomakeskuksen iltaohjelmaan, sillä siellä on kesäviikonloppuisin esiintyjiä ja teemailtoja.

Orilammen lomakeskus on kuitenkin oiva paikka ruokailulle parempaankin tilaisuuteen! Jopa minun Nanan-leipäni näytti juhlavalta (vaikka suolakurkut jätinkin syömättä). Ja annos oli tietenkin tehty Orilammen omassa uunissa paistetulle leivälle.

Lue lisää: Orilammen lomakeskus

Orilammen lomakeskuksen lounas

Orilammen lomakeskus

Pienoisrautatiemuseo Semaforo

Jos olet saanut raitisilmamyrkytyksen ja kaipaat keskustasta tekemistä, valintasi voisi olla Pienoisrautatiemuseo. Ihan Kouvolan keskustassa, piilossa toimistotalojen kainalossa, on vanha puutalo. Siinä on toiminut aiemmin VR:n oma koulu, mutta nykyisin siellä pärisee mielenkiintoinen pienoisrautatiemuseo.

Tänne poikkean myöhemmin koko perheen kanssa. Kolmevuotias poikani tulee rrrrrakastamaan tätä paikkaa! Siitäkin huolimatta, että museon pitäjä vähän epäili pienimpien lasten viihtymistä. Omani ainakin ovat paikasta innoissaan ja viimeistään Brion leikkijunarata saa aikaan lähtöitkut. Ja vitriinien takana oli vaikka mitä mielenkiintoista (turvassa olevaa) tutkittavaa.

Minä haltioiduin täysin junaradasta yksityiskohtineen.

Lue lisää: Pienoisrautatie Museo Semaforo

Kouvolan pienoisrautatiemuseo Semaforo

Kouvolan pienoisrautatiemuseo Semaforo

Suppailua ja Tykkimäen Sauna

Veneilyn ja patikoinnin jälkeen maistuikin toisenlainen luontoaktiviteetti. SUP station Kouvola tarjosi meille tunnin suppailuaikaa Kouvolan Käyrälammella, Tykkimäen saunan yhteydessä. Kaunis, aurinkoinen sää muuttui juuri samaan aikaan pilviseksi ja tuuliseksi. Vain kaksi meistä, minä ja Katja, oltiin suppailtu kerran aiemmin.

Tutisevin jaloin hypättiin kuitenkin kaikki viisi rohkeaa laudoille ja lähdettiin urakoimaan eteenpäin. Tuuli yltyi lammen keskiosassa niin paljon, että sai tehdä hartiavoimin töitä, että pääsi oikeaan suuntaan. Vaikka olosuhteet olivatkin hieman haastavat, oli suppailu tälläkin kertaa ihanaa!

SUP stationin paikka oli hyvä suppailuun: on hauska pyörähtää Tykkimäen rannan edustalla, lammella on hyvin tilaa ja suppilaudoilta pääsi juoksemaan suoraan saunaan.

Tykkimäen Sauna suppailu

Suppailua Kouvolan Tykkimäen saunallaSuppailun jälkeen maistuikin sauna ja uinti. Tykkimäen saunalla on biokaasulla lämmitettävä jättikiuas ja siihen saunaan mahtuu 50 henkilöä. Ei siis tarvitse ihan kylki-kyljessä istua, ellei halua. Ärhäkät löylyt saatiin sympaattisella saunalautalla, jonka saa vuokrattua yksityiskäyttöönkin.

Huomioitavaa on, että saunat ovat sekasaunoja ja niissä saunotaan uikkareissa. Tämä on siinä mielessä kiva, että kerrankin saunominen onnistuu isolla kaveriporukalla tai vaikka oman perheen kesken.

Terasseilta on helppo mennä uimaan ja vesi olikin ihanan lämmintä. Nauruilta ei voinut välttyä, kun osa porukasta yritti päästä kuvassakin näkyvälle punaiselle kelluvalle trampoliinille. Toiset naurut saatiin, kun noustiin vedestä: humuspitoinen vesi tekee aika huvittavan efektin kaikille ihokarvoille...

Saunan ja uinnin jälkeen vilvoittelimme terassilla, katselimme hämärtyvässä illassa tyyntä järveä ja nautimme grillistä pientä suolapalaa. Tähän oli hyvä päättää järjestetty ohjelma ja palata Kouvolan keskustaan.

Lue lisääTykkimäen Sauna ja SUP station Kouvola

Tykkimäen Saunalla saunomassa ja uimassa
Kouvola ja Tykkimäen Sauna
Kouvolan yöelämä! 

Kouvola on siinä mielessä vähän kuin Jyväskylä, että baarihyppely on helppoa. Ravintolat sijaitsevat kaikki hyvin lähellä toisiaan. Meidän naisporukka etsi rauhallista ravintolaa jossa voisimme notkua keskustellen, viinilasillisten ääressä.

Ehdittiin kiertämään aika monta pubia ja baaria, että rauhallinen viinipaikka löydettiin. Kaupungissa oli samaan aikaan Kymijoki Beer Festival -tapahtuma, joten yöelämä oli poikkeuksellisen vilkasta. Tulipa kuitenkin kierrettyä tehokkaasti koko Kouvolan kattaus aina räkälöistä trendimestojen oville.

Aluksi riennettiin siemaisemaan parinkympin asiakasomistajaviinimme Amarillossa ja epätoivoisen baarikierroksen jälkeen päädyttiin vihdoin Bar Downtowniin rauhalliseen loossiin sangrialle. Iltaa olisi voinut hyvinkin vielä jatkaa, mutta raskas päivä kaatoi seurueen lepoasentoon.

Kouvolan keskustan yöelämä

Kouvolan keskusta

Kouvolan betonibunkkerit

Koska itse olen viehättynyt neuvostoarkkitehtuurista, haluaisin tehdä vielä erikseen pyhiinvaelluksen ihaillakseni Kouvolan "betonibunkkereita". Niistä kuuluisimpia lienee Pohjola-talo, Kouvolan vanha poliisilaitos ja keskuskirkko. Mitä muita näkemisen arvoisia rakennuksia siellä vielä on? Vinkkaa Kouvostoliiton karuimmat paikat vaikka kommenttilootaan, niin minä kipaisen uudelleen Kouvolaan.

Kouvolan blogipäivä oli niin onnistunut, että pölyttyneet mielikuvani pyörähti kertaheitolla ympäri. Seuraavan kerran tullaan koko perheen voimin ja pienoisrautatiemuseon lisäksi testataan kaupungin parhaimmat leikkipaikat ja ehkäpä myös Tykkimäki. Kuka tietää, ehkä saan mieheni houkuteltua myös Asuntomessuille...

Kiitos Henna ja Mikael sekä VisitKouvola. Teitte päivästämme erinomaisen ja näytitte Kouvolan parhaat puolet!

Mitkä on sinun kokemukset tai käsitykset Kouvolasta? Ootko käynyt?

Lue myös muiden Kouvola-päivän kokemukset:
Kouvola - minne mennä, mitä tehdä? / Merjan matkassa
Miltä näytti Kouvola keravalaisen silmin? / MaaQuzuu
Uusia näkökulmia Kouvolaan / Lähtöselvitetty
Kouvolaan luonto- ja kulttuurimatkalle? / Toisiin maisemiin

Repoveden kansallispuisto
Kuva: VisitKouvola

13 kommenttia:

 1. Katselinkin teidän päivää Instasta käsin, ja vaikutti jo silloin upealta matkalta! Näin kokonaisuutena yhteen niputettuna vaikuttaa vielä paremmalta.

  Ja täytyy kyllä sanoa, että Kouvola ei tosiaan kuulosta ensikuulemalta kaikkein houkuttelevimmalta. Hienoa todeta olleensa väärässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Kouvola ei kuulosta houkuttelevalta matkakohteelta, joten olin tietenkin heti valmiina kun kutsu kävi! Onneksi pääsin mukaan, oli ihana päivä. Erityisesti Repoveden alue ja Tykkimäen sauna oli päivän kohokohtia.

   Poista
 2. Kerran olen käynyt Kouvolassa, mutta pikaisesti työreissulla, joten en ehtinyt kaupunkiin tutustua. Ihan mahtavia maisemia. Repovesi on ollut pitkään mielessä, nimenomaan tuon sillan vuoksi, haluaisin kovasti päästä sinne patikoimaan! Tuo Pienoisrautatiemuseo voisi olla myös kiinnostava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PIenoisrautatiemuseo oli ihana! Meitä kyllä nauratti, kun mammat tapittivat yksityiskohtia ja museonpitäjä joutui vähän torumaan kurottelusta. :D

   Minä väitin pitkään, etten ollut käynyt Kouvolassa juna-asemaan pitempänä, mutta kyllähän minä olen tainnut lapsena Tykkimäellä käydä. Hups!

   Poista
 3. Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että tuli taas kerran ohitettua Kouvola matkalla Haminasta Verlaan - ja toisen kerran matkalla Verlasta Espooseen. Mutta ehkä joskus voisi taas pysähtyäkin. Aikoinaan erilaisia töihin liittyviä kokouksia tai koulutuksia järjestettiin kyllä jostain syystä Kouvolan jossain hotelleissa, joten ne ovat vuosien takaa jossain määrin tuttuja, mutta eipä sitä juuri kaupungille poikettu silloinkaan :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitä aina vaan ehdi joka kaupunkiin, eikä työmatkoillakaan välttämättä ehdi tutustumaan. Minä en ole käynyt edes Verlassa, joten siihen voisin tutustua seuraavalla kerralla.

   Poista
 4. Kouvolassa ei kyllä ole tullut käytyä aikoihin. Tai no Repovedellä olen käynyt patikoimassa, mutta muuten Kouvola-vierailut ovat olleet lähinnä junan vaihtoa, ja siitä on aikaa varmaan parikymmentä vuotta. Repovesi on kyllä ihana paikka, ja sinne mielelläni palaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repovesi oli kyllä upea! Minä en ollut käynyt siellä aiemmin. Siksi olikin hauska tutustua järjestetyllä matkalla Repoveden alueeseen venetaksilla, joten seuraavan kerran voisi sitten kiertää pitempiä patikkareittejä.

   Poista
 5. Karuimmista paikoista en tiedä, kun olen pyrkinyt näkemään Kouvolassa edes hitusen jotain muutakin kuin harmautta. Nyt Kuusaankosken puolelle on maalattu upeat "pömpelit", Kymijoen varrella on mahtavia retkipaikkoja ja korkealta maisemia näkee sen poliisilaitoksen takaa hyppyrimäeltä. Anjalassa on upea tehdasmuseo ja pato, uimapaikkoja joka lähtöön ja tekemistä riittää niin isoille kuin pienillekin. Jos eksytte asuntomessuille, niin Korian sillan kupeesta lähtee upeita polkuja Kymijoen vartta pitkin laavuille. Omasta blogistani löytyy lisää, tai sitten instagramistani voi kurkata miltä #munbetonihelvetti näyttää: https://www.instagram.com/hieman_vino/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tutustua sun blogista lisää! Kuulostaa upeilta paikoilta.

   Osa Kouvolan karuudesta on varmasti ihan vain ajankuvaa. Olen asunut neljänneksen elämästäni Jyväskylässä ja kyllähän sielläkin on tosi kurjaa, miten (muistaakseni) 60-70 -luvulla laitettiin puurakennukset matalaksi ja rakennettiin tilalle persoonattomia betonielementtitaloja. Mutta onhan silti Jyväskylä hirveän paljon muutakin kuin ne, enkä siellä asuessani edes ajatellut asiaa. Näin vain ne kauniit asiat! Ja Facebookissa kommentoin lähes samaa: monelle Helsinki on pelkkää kivikylää, mutta onhan tämä niin paljon kaikkea muutakin.

   Poista
  2. Edit: tehdasmuseo sijaitsee Inkeroisten puolella. :)

   Poista
  3. Heheh, hyvä tarkennus, Sisko! :D

   Poista
 6. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta! Sait kyllä Kouvolan kuulostamaan ihanalta kaupungilta! Vanhempani asuvat Kouvolassa ja tulee siellä vietettyä paljon aikaa kesäisin. Vielä en itse ole kokeillut vesitaksia, ihan normaalilla taksilla vain ajellut ympäri kaupunkia, mutta pitää ensi kesänä viedä vanhemmat ja muut sukulaiset veneilemään!

  VastaaPoista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017