sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Menovinkki: Tallinnan Teletorn - hupia ja näköaloja

Lasten kanssa Tallinnassa / Teletorn Tallinn
Olimme pääsiäisenä hotelliyön Tallinnassa Pirita Spa Hotellissa (siitä lisää myöhemmin). Koska majoituimme keskustan ulkopuolella Piritassa, etsittiin tekemiset läheltä majapaikkaa. Vasta avattu ja kehuttu Filmimuuseum oli pääsiäisen takia kiinni, joten piti keksiä jotain muuta. Onneksi mies ehdotti läheistä Teletornia, sillä se oli ehdottomasti meidän reissun paras kokemus.

Hyppäsimme Pirita Span kohdalta bussiin ja hurautimme kuuden pysäkinvälin Teletornille. Busseja kulkee tornin ohi monta, joten aikatauluja ei tarvitse kovin tarkkaan syynätä. Bussit on siistejä, rattaiden kanssa matkustaa vaivattomasti ja kuskille voi maksaa matkan käteisellä. Tai olla halutessaan maksamatta - kukaan ei kysele lippuja.

Matkablogi Lähinnä Kauempana / matkustelua pienten lasten kanssa
Sisääntulon yhteydessä on näyttely, josta löytyi tuttu vuosiluku.
Teletorn sopii todella hyvin kohteeksi myös pienten lasten kanssa. Pihassa on kesäaikaan kiva leikkipuisto (nyt se oli lumen peitossa), ala-aulassa hauska leikkipaikka tietoiskuineen ja mahdollisuus kuvata oma uutispätkä - ollaanhan TV-tornissa. Iso miinus vain siitä, että kassa ja hissit on 2. kerroksessa eikä sinne pääse rattailla. Onneksi meidän porukasta kaikki on kävelykykyisiä.

Teletorn uusittiin vuonna 2012 eli jo kuusi vuotta sitten. Sisustus on kuitenkin hyvin säilynyt ja yleisilme on edelleen siisti ja ihan ajanmukainen.

Kaikkialla on jotain hauskaa ja mielenkiintoista. Valaisimet ovat jaloistaan katossa kiinni olevia isopäisiä ukkeleita. On väriä ja kuvioita, katsottavaa ja kosketeltavaa. Lapset olivat riemuissaan!

Nähtävyydet Tallinnassa / Teletorn lasten kanssa


Vinkit Tallinnaan / Teletorn Piritassa

Lippujen ostaminen Tallinnan Teletorniin
Hissi hurautti meidät 21. kerrokseen, 170 metriin, tornin huipun ollessa 314 metrissä.

Edessä oleva näkymä oli melkein futuristinen. Näköalatasanne oli täynnä omituisia tötteröitä! Jos lapset olivat alakerrassa riemuissaan, nyt he olivat suorastaan riehakkaita.

Hetken maisemia puoliväkisin ihailtuaan he ryntäsivät tutkimaan tötteröiden antia. Niissä oli karttoja, tietoiskuja, videopätkiä, visailuja, musiikkia (isi, isi, täältä kuuluu Ramonesia!)... lapset viihtyivät tötteröiden parissa pitkään. Ehkä koululaisille ja kauempaa ulkomailta tuleville niiden anti on parhaimmillaan.

Näköaloja katsomassa lasten kanssa Tallinnan Teletornissa
Menovinkki: Tallinnan Teletorn
Teletorn lasten kanssa / nähtävyyksiä TallinnassaLattiassa oli siellä täällä pieniä aukkoja. Oli veikeä tunne seista reiän päällä ja katsella  näkymää 170 metriä alas maahan. Onneksi reikien vieressä oli kytkimet, joista näkymän sai myös pois päältä. Tämän kytkimen ränkkääminen oli 2-vuotiaan mielestä ehkä parasta ikinä.

Välillä ipanat halusivat ottaa juoksuleikkiä. Tai tehdä kuperkeikkoja kokolattiamatolla. Tai seistä päälleen sohvatuoleilla. Nauru raikasi ja muiden vierailijoiden lapset yhtyivät mukaan leikkiin.

Yläkerran ravintola oli tyylikäs ja siisti. Niin tyylikäs, että hieman hävetti meidän lasten sirkus. Hintatasoltaan se oli yllättävän edullinen, vaikkei tällä kertaa siellä ehditty ruokailemaankaan. Samassa yhteydessä on myös pieni kahvila, joten lyhyempikin tauko onnistuu siellä mainiosti. Ravintolasta pääsee ulkona olevalle näköalatasanteelle. Muista siis ottaa talvella takki mukaan yläkertaan!

Ravintolan ainoa harmitus tuli pelkästään alakerrassa sijaitsevista vessoista. On tosi ärsyttävää kiikuttaa molempia lapsia vuoron perään pitkän matkan päähän pissalle.

Tallinna tekemistä lasten kanssa: Teletorn Piritassa

Tekemistä lasten kanssa Tallinnaan / Teletorn, Piritan alueella
Lasnamäe Tallinnan Teletornista katsottuna - näköalapaikka

Niin, näki sieltä tornista tosiaan maisemiakin. Nyt näkymä oli hieman talvisen ankea, mutta varmasti kesällä saa maisemastakin vielä enemmän irti. Vaikka itse näköalatasanne menee kiinni joka päivä kello 18, on ravintola auki viikolla iltayhdeksään ja viikonloppuisin yhteentoista asti. Sieltä näkee siis kaupungin valomeren pimeän tultua. Me ei kyetty olemaan niin pitkään.

Liput Teletorniin maksoivat meiltä aikuisilta 10 €/henkilö ja alle 7 vuotiaamme pääsivät ilmaiseksi. Netistä ostamalla välttäisi ruuhkat, mutta meidän käydessä koko tornissa ei montaakaan ihmistä meidän lisäksemme ollut. Ehkä aiemmin päivällä ollut legendaarinen porrasjuoksu vaikutti asiaan.

Teletornissa mainostettiin hurjapäille myös järkyttävän kuuloista Äärelläkävelyä, siinä jollekin huimapäälle haastetta. Äärelläkävelyssä saa tepastella näköalatasanteen 22. kerroksen ulkoreunalla - tietenkin turvavaljaissa - 25 euron hintaan. Ei tällä kertaa...

Joskus sitä lapset nauttii odottamattomista asioista. Onneksi niin, sillä se antaa hyvän syyn suunnitella reissuille aina muutakin, kuin pelkkiä lasten leikkipuistoja - jotka toki nekin ovat meidän reissuilla aina toivelistalla. 

Teletorn sijaitsee Tallinnan keskustasta noin 20 minuutin ajomatkan päässä, joten kannattaa varata vierailulle hyvin aikaa!

Lue lisää täältä: Tallinna Teletorn // viralliset sivut suomeksi

Maisema Tallinnan Teletornista

6 kommenttia:

 1. Olipas kiva juttu Teletornista! Sinne olen monta kertaa suunnitellut menoa, mutta aika tai sitten jaksaminen ei ole riittänyt. Ja tämän jutun perusteella lienee ok odottaa ainakin vielä seuraavat pari vuotta.Varmaan lapsikin saa enemmän irti hiukan vanhempana! Mä niin voin samaistua tuohon tunteeseen, mikä teilläkin on heräänyt hienon ravintolan suhteen. Siinä saattaa muutama hikikarpalo kihota otsalle, kun yleinen tunnelma sotii riehakasta perhe-elämää vastaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teletorn kannattaa pitää korvan takana! Toki onhan se aikuisellekin kiva käynti, mutta meistä suuri osa nautinnosta tuli kyllä lasten riemusta. Ravintola oli tyylikäs ja viihtyisä, mutta voi siellä varmasti huolettomasti ruokailla lastenkin kanssa. Meidän käynnin aikaan onneksi ei ollut ruoka-aika, joten ei tarvinnut villikkojen kanssa ruokailla siellä. :D

   Poista
 2. Kiva vinkki, kiitos! Tuolla täytyykin käydä, meidän lapset tykkäisivät kanssa varmasti, vaikka ovat vähän isompia jo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyödyllinen vinkki! Mä uskon kyllä, että vanhempikin lapsi tykkää kohteesta. Maisemien lisäksi tötteröissä oli niin monenlaista tutkittavaa.

   Poista
 3. Mekin tykkäsimme Teletornista ja kauhistelimme ajatustakin äärellä kävelystä. :D Siinä tornin lähellä on kiva kasvitieteellinen puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kasvitieteellinen puutarha on jäänyt näkemättä. Näin sen kyllä jossain karttaa tutkiessa ja mietin, onko käymisen arvoinen. Mutta kiva tietää, että joku kerta voisi hyvin ottaa senkin mukaan matkaohjelmaan!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017