tiistai 20. helmikuuta 2018

5 irtiottovinkkiä ruuhkavuosiin

Kuormittaako arki? Roikkuvatko kullannuppusi liian paljon lahkeissasi? Ahdistaako talvi, pimeys, työ, harrastukset, ajanpuute, alituinen kiire...? Tässä on muutama vinkki, joilla saa hyvin irtioton arjesta - ilman lapsia. Aloitan luksuksesta:

1) viikonloppu yksin kotona

Tämä on äiti-elämäni eksoottisin matkakohde, vaikka sinne on lyhyt matkustusaika, hyvät puitteet eikä pakkaaminenkaan ahdista. Aikaa on kokonainen viikonloppu.

Matka omaan, tyhjään kotiin.

Mies nappaa silloin tällöin lapset ja hurauttaa kolmen tunnin ajomatkan päähän mummilaan. Minulla on näille viikonlopuille muutama tavoite:
 • katsoa keskellä päivää muutama tunti Netflixiä ja syödä samalla jäätelöä tai karkkia 
 • pistää myyntiin lasten pieneksi menneitä vaatteita ja muuta nurkkiin kertynyttä roinaa
 • puunata paikkoja ja järjestellä kaappeja (tätä ei kaikki ymmärrä, mutta - ah - miten ihanaa on tehdä kotitöitä, kun ei tarvitse samalla potkia lapsia jaloista)
 • nukkua mahdollisimman pitkät, keskeytyksettömät yöunet
Ystäväni neuvoi ennen viikonloppua näin: Aina, kun meinaat tehdä jotain, mieti: "haluanko todella tehdä tämän?" Jos et, niin älä tee.

Paras etu: edullinen, useimmille harvinainen herkku

2) ystävysten hotelliyö toisella paikkakunnalla

Tätä me ollaan monesti ihmetelty: miksi miehet saavat järjestymään mökkikeikat ja kalastusreissut, mutta meille naisille on usein niin vaikea saada onnistumaan pitkälläkään varoitusajalla tapaamisia kotikulmien ulkopuolelle?

Viime syksynä tavattiin kolmen teiniajan ystävyksen kokoonpanolla Jyväskylässä, johon saavuimme Helsingistä, Vaasasta ja Kiuruvedeltä. Asumme kaikki siis eri puolilla suomea, meillä jokaisella omat kuormituksemme niin työelämässä kuin lasten kanssa. Kaipaamme toistemme seuraa, mutta harvoin saadaan järjestettyä toisemme samaan aikaan samaan paikkaan. Onneksi nyt saatiin!

Varattiin saunallinen huoneisto Jyväskylän satamasta, käytiin teatterissa ja syömässä hyvin. Jokaisessa välissä juotiin skumppaa tai punaviiniä. Illalla viimeisenä saunottiin ja heti aamulla uudelleen.

Olipa muuten antoisaa jutella vuorokausi putkeen nuoruusajan ystävien kanssa. Ja pian näemme toisemme vuorostaan Vaasassa!

paras etu: jopa yhden yön reissu tuntuu kunnon irtiotolta pitkäaikaisten ystävien kanssa

miten helpottaa ruuhkavuosia?

3) viikonloppumatka yksin

Jätä taaksesi sekainen kotisi ja kitisevä jälkikasvu. Hommaa viikonloppumatka vain itsellesi valitsemassasi paikassa. Se voi olla vaikkapa Helsinki, Joensuu, Tukholma tai Barcelona. What ever works ja mihin on mahdollisuudet lähteä.

Minä olin viime vuonna turvallisesti Kööpenhaminassa ja se sopi ensimmäiseksi yksinmatkaksi ja ruuhkavuosien irtiottoon täydellisesti. Sopivasti seikkailua ensikertalaiselle, mutta kohde oli helppo ja turvallinen.

Sittemmin piipahdin hieman eksoottisempana irtiottona Tokioon, mikä oli hauska yhdistelmä irtiottoja numero 3 ja 4. Tänä vuonna haaveilen yksinmatkasta Belgiaan, mutta katsotaan mihin lopulta ajaudun.

paras etu: saat tehdä reissussa ihan mitä sinä haluat - vaikka kiertää kaikki museot, eikä kukaan huokaile merkitsevästi

Kööpenhamina on hyvä matkakohde yksinmatkailulle

4) viikonloppumatka ystävän kanssa

Tuntuuko sille, että sinulla olisi niin paljon puhuttavaa ystäväsi kanssa, mutta ette koskaan ehdi juttelemaan rauhassa? Tai jutut keskeytyy aina, kun joku ipana tai lemmikki tai puhelin tai mikä milloinkin keskeyttää teidät? Koskaan ei ole tarpeeksi aikaa käydä kuulumisia ihan kunnolla läpi?

Lähtekää yhdessä matkalle! Olin reilu vuosi sitten viikonloppumatkalla Zürichissä ystäväni kanssa, jolla myös on kaksi pientä lasta. En tiedä, oltiinko monestikaan sitä ennen saatu jutella asioista kunnolla ääneen ja keskeytymättä. Oli muuten mahtavaa, kun oli mahdollisuus puhua asioista niillä ihan oikeilla termeillä, ilman salakielisiä sanoja tai viittomia. Kukaan ei keskeyttänyt... eikun korjaan: keskeytyi jutut aina välillä siihen, kun jompi kumpi ehdotti pistäytymistä viinilasillisille. Oli ihanaa, suosittelen kaikille.

Tänä keväänä lähden Tokio-ystäväni kanssa Krakovaan. Odotan sitä reissua jo kovasti, ensimmäinen varattu matka tälle vuodelle.

paras etu: kerrankin ehdit juttelemaan tarinat loppuun ystäväsi kanssa - ilman keskeytyksiä!

Zürich on hyvä matkakohde ympäri vuoden


5) karkaa reissuun kaksin miehesi kanssa

Meidän jokavuotinen perinteemme, henkireikämme! Ollaan oltu viime vuosina muun muassa Madridissa, Ateenassa ja Kiovassa. Jokainen kerta on isojen järjestelyjen takana ja joka kerta jännittää, päästäänkö lähtemään reissuun. Onneksi kertaakaan ei ole tarvinnut perua.

Tämän vuoden kohde on vielä päättämättä. Mies ehdotti halpojen lentojen innoittamana viikkoa Kanadassa, mutta koska minulla ei ole lomapäiviä eikä palkattomaan lomaan varaa, jää sen toteutus nyt tältä vuodelta. Lapsiakaan en ehkä raaski vielä viikoksi luovuttaa hoitoon, vaikka varmasti hyvin pärjäisivätkin. Ehkä menemme miehen kanssa Minskiin, ehkä jonnekin muualle. Itä-Eurooppa kiehtoo edelleen.

paras etu: kahdenkeskistä aikaa oman puolison kanssa ei voi koskaan olla liikaa

miehen kanssa kahdestaan matkoilla - raskaana!

Mikä kohdista sopisi sinun elämäntilanteeseesi juuri nyt parhaiten ja mistä saisit parhaimman irtioton arjesta? Mitä sinä tekisit, jos saisit/kun saat olla yksin kotona viikonlopun?

4 kommenttia:

 1. Heh, muistan ne ajat, kun yksin kaupassa käyminenkin oli luksusta. Nyt lapsi on esiteini 11v eikä silleen roiku lahkeessa kiinni. Jos olisin yksin viikonlopun kotona, joisin varmaan viiniä ja katsoisin jotain ohjelmia yleareenasta tai netflixistä. Sellasia ohjelmia, mitä muut perheenjäsenet ei ymmärrä :D Huhtikuussa saan irtioton, kun lähden ystävän kanssa Amsterdamiin minilomalle.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, vastaaminen venähti ihan liian pitkälle! Oijoi, viiniä ja Netflixiä/YleAreenaa. Ja just sellasta, mitä muut perheenjäsenet ei ymmärrä. :D Ihanaa irtiottoa huhtikuuhun! Amsterdam vaikuttaa just hyvältä kohteelta kaverin kanssa. Kelpaisi minullekin!

   Poista
 2. Zürich on niin kaunis!!
  Haluan viinia xD

  VastaaPoista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017