lauantai 3. helmikuuta 2018

Turistina Tokiossa: tarkista aina aukioloajat nähtävyyksiin

Sitä voisi kuvitella, että Tokion tapainen alati sykkivä supermetropoli olisi "aina auki". No, ei muuten ole. Toki kaduilla on elämää kellon ympäri, mutta tietyt turistinähtävyydet on hyvä selvittää, milloin mennä - tai voiko mennä lainkaan. Tokion nähtävyyksissä on joskus hämmentäviä kiinniolopäiviä. 

Vaikka koin viikon Japanin-reissulla monenlaista enkä voisi olla tyytyväisempi matkaani, jäi muutama seikka harmittamaan. Nimittäin missasin melko monta juttua, jotka olisin voinut toteuttaa paremmalla suunnittelulla (tai ylipäänsä suunnittelulla). Muutaman paikan ehdin nähdä juoksemalla läpi.

Suunnittele sinä reissusi minua paremmin näillä ohjeilla!

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja niiden aukioloajoista

MISSATUT (ja läheltä piti) JUTUT TOKIOSSA

SHINJUKU GYOEN


Tokio on niin valtava, liikkumiseen menee paljon aikaa, joten etenin Shinjukussa logistisessa järjestyksessä. Kävin ensin Metropolian Buildingissä (ilmainen!) ihailemassa näköaloja. Kiertelin Shinjukun elokuvamaisia pääkatuja, Kabukichon punaisen lyhtyjen aluetta ja piipahdinpa sokkeloisessa Golden Gaissa toteamassa kaikkien pikkubaarien olevan vielä kiinni.

Päivä alkoi olla jo pitkällä, joten suuntasin vihdoin valtavaan puistoon Shinjuku Gyoeniin. Ehkä kävelisin sen läpi ennen pimeää? Matkalla puistoon juttelin WhatsAppissa niin mieheni kuin isäni kanssa. Vielä puhelimeen pälättäessäni tulin puiston portille, jossa vartijat heittivät juuri väkeä ulos puistosta. Puisto oli menossa jo neljältä kiinni, eikä sisään saanut enää puoli neljän jälkeen mennä.

Jaa, ei sitten. Kävelin lannistuneena puiston reunaa pitkin lähimmälle juna-asemalle. Oli sekin vehreä reitti:

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Shinjuku Guyen

TIEDEMUSEO MIRAIKAN 

National Museum of Emerging Science and Innovation

Ystäväni työpaikka sijaitsi Odaiban-tekosaarella. Yhtenä päivänä vietin omaa aikaani Odaibaan tutustuen. Ytäväni aikoi lähteä aikaisin töistä, jotta pääsisimme tutustumaan ihan lähellä sijaitsevaan Miraikan-tiedemuseoon. Käytiin ensin kahvilla ja lompsittiin ihan rauhassa Miraikaniin. Ilahduttiin, kun jonoja ei ollut lipunmyynnissä ollenkaan. Mutta sitten lippuja ostaessa kävikin ilmi, että museo on enää kolme varttia auki eli se menee kiinni jo kello 17. Mitä ihmettä? Tokiossa?

Päätettiin mennä silti ja vaikka juosta museo läpi. Hyvä, että näin tehtiin, sillä vain muutama paikka oli lopulta kiinnostava: robotit, avaruusalus ja lukuisista näytöistä koottu valtava maapallo. Meille kolme varttia kaikkinensa riitti ihan hyvin.

Vinkki! Museo on ehkä aikuisista hieman tylsä, mutta lapsiperheelle varmasti kiinnostava! Voisin kuvitella, että alakouluikäiset olisivat museossa ihan pähkinöinä ja silloin kannattaa varatakin enemmän aikaa käyntiin.

Pääsy maksoi aikuiselta reilun vitosen, lapsi pääsee alle kahdella eurolla. Useita ilmaisia sisäänpääsyaikoja, kannattaa tsekata netistä aukioloaikojen lisäksi myös pääsymaksut.

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Miraikan
Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Miraikan


ODAIBAN MAAILMANPYÖRÄ


Odaiban saarella olisi ollut vielä maailmanpyöräkin. Viiltävän, jääkylmän tuulen takia jätin käymättä siinä päivällä ja lopulta Miraikanin sekä kylpyläreissun venähdettyä ei maailmanpyörä enää ollut käynnissä. Olisihan sinne päässyt joku toinen päivä, mutta en nähnyt järkeväksi lähteä enää Odaibaan asti.

Ja usein maailmanpyörät ovat aivan liian yliarvostettuja ja kalliitakin. Sovitaanko niin, että tämäkin olisi ollut...

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Odaiba, maailmanpyörä

SENSO-JI 


Ooh, tämä Tokion Asakusassa sijaitseva vanhin temppeli ja valtava museoalue on nähtävä. Asakusaan oli siis päästävä! Mutta matkalla sinne käytiin muutamassa muussakin paikassa. Lounasaika taas venähti ja lopulta etsittiin ruokapaikkaa vähän turhan kauan. Kello oli jälleen kerran enemmän, kuin piti olla ja Asakusaan on pitkähkö matka.

Lopulta juostiin metroasemalta kohti Senso-Ji'tä. Valtava portti oli helppo huomata, varsinkin kun sen edusta oli täynnä selfieitä ottavia ryhmiä. Matka temppelille käy Nakamise Shopping streetin läpi, mutta tällä kertaa en ehtinyt katsella tarjottavia. Juoksin ihmismassojen ohi. En ollut ainoa mattimyöhäinen, sillä muitakin oli vielä pyrkimässä temppelille.

Lopulta pääsin perille. Nousin tungoksessa temppelin sisään ja näin vielä hätäiset rukoukset. Sitten temppelinvartija tuli ajamaan meidät pois ja laittoi temppelin ovet säppiin. Kello löi viisi.

Nyt ei ollut enää kiire. Jäätiin alueelle norkoilemaan ystäväni kanssa. Hämmästeltiin hauskoja ruokakojuja, lukuisia Geishoja selfietikkuineen ja päästiin nyt ajan kanssa katselemaan Nakamise Streetinkin tarjontaa. Sen kadun kaupat olivat selkeästi kalliimmat kuin muualla, mutta se oli hauska läpileikkaus japanilaisiin tuotteisiin. Katukojut lupailivat aukioloaikaa noin seitsemään asti illalla.

Oikeastaan koin koko muun temppelialueen itse temppeliä kiehtovammaksi.

Lisää tässä linkissä Senso-jistä englanniksi // Japan Guide

Vinkki! Senso-ji on helppo yhdistää lähellä sijaitsevaan Tokio Skytree -visiittiin "tois puol jokke".

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Asakusa Sensoji

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Sensoji


YAYOI KUSAMA MUSEUM 


Jo kauan ennen reissua olisi pitänyt tietää haluavansa Yayoi Kusaman museoon. Se on nimittäin auki vain neljänä päivänä viikossa, torstaista sunnuntaihin. Museoon on tarkat kierrosajat ja lippu on AINA ostettava etukäteen netistä. Ihan mielenkiinnosta kerron, että vierailijoiden käynnit on rajattu 90 minuutin slottiin, ja kuhunkin slottiin otetaan 70 museovierailijaa. Jos museossa käyminen kiinnostaa, kannattaa aina tsekata tämä kalenteri.

Sain vinkin museosta työkaveriltani ja seuraavana päivänä olisikin ollut hyvin ohjelmassa aikaa Yayoille. Kun silloin marraskuussa katsoin innoissani museon tietoja, seuraava vapaa aika olisi ollut helmikuussa! Ja nyt tätä kirjoittaessa katsoin tilanteen, museo on loppuunmyyty huhtikuun loppuun asti (maaliskuun kokonaan kiinni). Toukokuun vierailuajat tulee myyntiin 1.3., joten kannattaa olla valppaana, mikäli tahtoo keväällä ihailemaan Yayoi Kusaman teoksia.

TOKION KEISARILLINEN PALATSI JA PUUTARHA 


Olin jo kantapään kautta oppinut, että moni museo on Japanissa kiinni maanantaisin tai tiistaisin. Perjantaina oli viimeinen päiväni Tokiossa ja ystäväni kanssa yhteinen vapaapäivä. Oltiin suunniteltu pari asiaa, jotka molemmat haluttiin nähdä. Niistä ensimmäinen oli Tokion keisarillinen palatsi, jossa ystävänikään ei ollut ehtinyt vielä käymään. Nyt mentäisiin puistoon hyvissä ajoin valoisan aikaan. Perjantaina, jolloin ainakin kaikki paikat pitäisi olla auki. Usein vieläpä pidennetyllä aukioloajalla.

Niin, pitäisi olla auki perjantaisin.

Noustiin erittäin sokkeloiselta juna-asemalta maan päälle, suoraan sisäänkäynnin eteen. Vastassa oli kyltit suljetuissa porteissa: KEEP OUT. CLOSED. Ei oltu ainoita, jotka olivat erehtyneet tulemaan vääränä päivänä. Tutkittiin porttien edessä olevia kylttejä ja selasin nettiä. Kyseltiin muilta ihmisiltä. Uskottava se on, Keisarillinen palatsi puutarhoineen on aina kiinni perjantaisin. Ja maanantaisin. Ja satunnaisina erikoispäivinä.

Lue lisää kohteesta: Chiyoda ja Tokion keisarillinen palatsi // Japaninmatka.info

Onneksi meillä oli vielä se toinen mielenkiintoinen kohde, Edo-Tokio Museum. Mitäpä luulet, päästiinkö sinnekään?

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Keisarillinen puutarha

EDO-TOKYO MUSEUM


Keisarillisen puutarhan suuren pettymyksen jälkeen haluttiin tutustua edo-Tokion historiaan. Ihan ensimmäinen ajatus oli käydä Edo-Tokyo Open Air Museumissa, mutta se oli niin kaukana ettei tullut lähdettyä. Mutta Edo-Tokio Museo on Keisarillisen puutarhan kanssa "samalla suunnalla". Käydään siellä!

Onneksi minulla oli se pocket wifi, jota älysin kerrankin käyttää oikeaan tarkoitukseen. Kun oltiin tekemässä lähtöä, googlasin ihan vaan varulta museon ja alla oleva kuva tuli puhelimen näytölle.

Ei sitten sinnekään.

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Tokio Edo Museum

MEIJI JINGU / Yoyogi Park


Remontissa. Enkä päässyt katsomaan edes rakennustelineitä ja huputettua temppeliä, sillä en koskaan ehtinyt tähänkään puistoon valoisan aikaan. Sentään soittavat pelimannit näin puiston liepeillä. Entäs ne legendaariset Cosplay-tyypit Harajukun aseman liepeillä? Niin, ne...

HARAJUKU COSPLAY


Niin, kaikkihan tietävät Harajukun huomiota herättävät Cosplay-harrastajat? Lolitat, mangahahmot ja muut erikoisesti ja värikkäästi pukeutuneet japanilaiset, joita on mielin määrin Harajukussa? No, ei niitä enää ole. Ollut enää vuosiin! Uniqlo on tappanut Cosplay-trendin ja kaikki muodikkaat japanilaiset pukeutuvat nykyään harmaaseen Uniqlo-uniformuun. Nykyisin Cosplay-harrastajat kokoontuvat harvemmin ja sopivat tapaamispaikan erikseen.

JOULUVALAISTUKSET


Yksi tavoite oli myös nähdä Tokion tyypillisen valoloiston lisäksi lukuisia jouluvaloja. Oli niitäkin, mutta suurin osa övereimmistä jouluvaloista avautui vasta joulukuun puolella.

Tässä kootusti Tokion parhaita paikkoja jouluvalojen ihasteluun ja niiden aukioloajat: Winter illuminations // Japan-Guide

RUSKA


Niin, alla oleva kuva on lähimpänä ruskaa, mitä pääsin. Etukäteen olin kuvitellut, että koko Tokio on yhtä ruskailottelua, onhan marraskuu jo pitkällä.

Tarkista täältä ruskan eteneminen: Autumn color report // Japan-Guide
Ja tässä hyvät ruskapaikat, jos satut olemaan Tokiossa marras-joulukuussa: Parhaat ruskapaikat Tokiossa // Hirame-no-me

Kokemuksia Tokion nähtävyyksistä ja yksinmatkailusta - vinkkejä matkalle ja aukioloaikoihin / Omotesando

Että semmoisia käänteitä. Vaikka tämän listan osalta saldo jäi vähäiseksi, niin onneksi Japanissa on roppakaupalla elämyksiä jokaisen nurkan takana. Vaikka kaikkiin nähtävyyksiin ei ehtisikään, ehtii viikossa nähdä hurjan paljon. Liikkumiseen kannattaa varata tuplat enemmän aikaa, kuin suunnitellessa tuntuisi. Ja vielä kerran painotan: kannattaa ennen lähtöä varmistaa ne aukioloajat netistä.

Aiempia fiiliksiäni Tokiosta: No, miten meni matka Tokioon?
Tokion Museo-opas (englanniksi): Tokyo Museum Guide

Millaisia kommelluksia sinulle on sattunut reissussa aukioloaikojen takia?

12 kommenttia:

 1. Voi ei, olipas siinä epäonnea kerrakseen matkassa. Tai ainakin siltä tuntui, kun noin monen paikan kanssa meni ajoitus pieleen. Olen itse suuntaamassa Japaniin kesällä, joten täytyypä ottaa vinkit talteen. En tosin ole vielä ehtinyt yhtään valmistautua matkaan, mutta tämän luettuani yritän skarpata. :) Onneksi on hyvin aikaa jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meinasi välillä vähän lannistaa, mutta onneksi oli paljon hyviä elämyksiä ja kokemuksia matkassa. Ja osa oli ihan omaa ajattelemattomuutta. Tykkäsin niin paljon vain fiilistellä kaupungilla, että ei vaan tullut miettineeksi aukioloaikoja. Monet paikat on toki myöhään auki, mutta puistot ja museot menee aikaisin kiinni.

   Onko sulle tulossa pitkäkin reissu Japaniin? Oletko käynyt aiemmin? Kannattaa pysyä kuulolla, yritän saada Tokio-jutut ulos talven aikana. Onneksi sulla on hyvin aikaa valmistautua omaan reissuun. :)

   Poista
 2. Kusaman museo alkoi kiinnostaa jo siitä syystä, että miten se voi olla loppuunvarattu noin pitkäksi aikaa.
  Yritin miettiä, että onko samanlaisia hutikokemuksia tullut matkoilta. Yleensä ongelmana on se, että suuria massoja kiinnostavissa kaupungeissa pitäisi nähtävyyksiin mennä aamutuimaan jonottamaan, jos haluaa päästä kohtuullisessa ajassa sisälle. Muistelen, että meillä jäi esimerkiksi Barcelonassa muutama museo väliin kun emme viitsineet jäädä jonottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Yayoi Kusaman näyttely oli HAMissa ihan mielenkiintoinen, joten olisi ollut kiva käydä myös Tokiossa itse Yayoille omistetussa näyttelyssä. Täytyy olla melkoinen, jos on noin täynnä koko ajan! Pitää ihan käydä maaliskuun alussa katsomassa, kuinka nopeasti myy taas loppuun...

   Mullakin on reissuilla enemmän kokemuksia siitä, että jätän suosiolla väliin jonottamisen. Pitäisi olla aamuvirkku, mutta jaksan olla sitä äärimmäisen harvoin. Tokiossa ei kyllä tarvinnut jonottaa juuri mihinkään. Menin ehkä puoliltapäivin yhteen ilmaiseen näköalatorniin. Olin valmistautunut pitkään jonottamiseen, jono oli melko pitkän näköinen. Mutta päästiinkin sisään noin puolessa tunnissa. Japanilaiset on tosi tehokkaita eivätkä jonotuta turhaan!

   Poista
 3. Japani on kaikin puolin yllätysten maa ja nämä aukioloajat kuuluu niihin kummallisiin puoliin. En muista että meille olisi nähtävyyksien kanssa käynyt kovin köpelösti, mutta se on tullut kantapään kautta opittua, että pikkukylissä KAIKKI ravintolat saattavat sulkeutua todella aikaisin illansuussa. Onneksi on 7Elevenit ja kaiken maailman automaatit...

  Tokiossa on valtavasti nähtävää, enkä ole tainnut kahdella kerralla käydä noista mainituista kuin Senso-jissa ja Meiji Jingussa. Keisarillinen palatsi saattoi olla meillekin suljettu, mutta jossain hienossa puutarhassa samoilla kulmilla käytiin. Odaiba on kokonaan näkemättä, mutta vahvasti suunnitelmissa seuraavaa reissua ajatellen. Toiveissa olisi päästä takaisin Tokioon joskus parin vuoden kuluessa :)

  Mutta sääli jos Cosplay on loppunut. Onkohan Harajukussa enää Elvis-rokkareitakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jäi kaikki puistot ihan kokonaan välistä! Ja mä kun olin ajatellut viettäväni puistoissa paljonkin aikaa. :D No, jäipähän ihan hirveästi nähtävää vielä seuraavillekin kerroille. Taisin käydä vain kahdessa temppelissäkin.

   Kyselin yhdessä FB-ryhmässä Harajukun kuvioista ja siellä sanottiin, että rockabillyjä/elviksiä on vielä Yoyogi parkin sisäänkäynnillä soittamassa, mutta harvakseltaan. Me ei nähty silloin sunnuntaina, kun käytiin. Ja niitä Cosplay-tyyppejä kai näkee joskus Ikebukuron Sunshine Cityn portailla...

   Poista
 4. Tämä oli hauska postaus - mikä epäonnen tuuri noiden nähtävyyksien kanssa! Jännää on, että mä en ollenkaan muista, että me oltaisiin Tokiossa tai Japanissa muutenkaan jääty mistään nähtävyyksistä ulos aukioloaikojen takia. Tätä selittänee tosin osittain se, että sillä reissulla oltiin liikkeellä säästöbudjetilla ja eikä edes pyritty kovin moniin sisäänpääsymaksullisiin paikkoihin. Mutta silti. Hämmentävää! Me ei olla edes kovinkaan aamuvirkkuja tyyppejä, mutta ehkä me sitten tohkeissamme (maailmanympärimatkan ekassa kohteessa) Tokiossa oltiin ihan tikkana joka paikassa heti aamusta..? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, no on kyllä jännä! Tai sitten mä itse vaan haahuilin niin hitaasti, että päivä ehti illaksi ennen kuin ehdin kissaa sanoa. :D Voihan olla, että maailmanympärimatkan ekassa kohteessa on virtaa kuin pienessä kylässä. Japani onkin varmasti ollut hyvä kohde aloittaa seikkailu.

   Mun luottokorttilaskun mukaan kävin aika paljon maksullisissa jutuissa - no niinpä, kun ne ilmaiset puistot ja temppelit meni kiinni nenän edestä! Mutta kuten tuossa aiemminkin sanoin, niin onneksi näiden epäonnisten kuvioiden lisäksi oli paljon onneakin matkassa. Näin ja koin paljon! Iltaihmisenäkin!

   Poista
 5. On kyllä niin toisesta ääripäästä kuin rento etelä-amerikkalainen meininki. Täällä ei kauheasti elämää suunnitella eteenpäin, saati että museovierailu pitäisi miettiä kuukausikaupalla ennen sinne menoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, voin uskoa, että työmyyrien luvatussa maassa on vähän ärhäkämpi meininki kuin letkeässä Etelä-Amerikassa. :) Molemmissa on varmasti puolensa! Mutta kyllähän sitä itsekin tuli äimisteltyä, että pitäisi tietää varata museoon käynti jo kuukausia etukäteen! Yleensä mä teen ne päätökset korkeintaan edellisenä iltana. :D

   Poista
 6. Ostin aikoinani pojan 11v lahjaksi isä/poika -reissun Tokioon ja oli kyllä erittäin ikimuistoinen viikko! Meillä kyllä aukioloajat pitivät kutinsa, mutta yhden paikan osoite oli väärin netissä -> periksi ei annettu, mutta puoli päivää meni osin harakoille. Onneksi oltiin perillä sen verran monta päivää, että siitä ei henkisiä tappioita tullut. Mahtava paikka, ei voi kuin suositella lasten kansss ja ilman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin vanhan pojan kanssa on varmasti ollut kiva viettää isä-poika -reissua! Japani sopii kyllä ihan mihin vaan, tykkäsin tosi paljon! Ja monessa kohtaa tuli mieleen, että miten lapset tykkäis.

   Mulle sattui jostain syystä tosi paljon kiinnioloja ja sulkeutumisia, mutta onneksi nekään ei tuoneet isompia tappioita. Nähtävää oli niidenkin lisäksi tosi paljon! Vaikka kyllä ihan pikkusen jäi hampaankoloon, kun kaikki hienot puistot jäi nyt kokematta. Ens kerralla perheen kanssa ja sitten kyllä kolutaan puistot!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017