torstai 28. joulukuuta 2017

7+1 kivaa lasten kaupunkia Euroopassa

Blogia pitempään seuranneet ovat huomanneet, että käymme paljon Euroopassa kaupunkilomilla lastenkin kanssa. Kuulostaa ehkä stressaavalta, mutta kaupunkilomailu voi olla oikeinkin antoisaa! Tosin joskus myös pinna kiristyy. Mutta sellaista se elämä lasten kanssa on kotonakin, joten sitä ei kannata pelätä.

Kaupungeissa leikkipuistoissa näkee usein sitä tavallista kaupunkilaisten arkea. Miten paikalliset vanhemmat toimivat lastensa kanssa ja minkälaista elämää siinä maassa eletään.

Julkisilla liikkuminen on meistä myös osa matkailun antia. Tykätään käyttää julkisia myös kotimaassa, mutta ulkomailla siinä on myös muita etuja. Siellä näkee myös sitä paikallista elämää, on erittäin edullinen matkustusmuoto ja taksissa / Uberissa pitäisi olla turvaistuimet meidän pienille naperoille.

Kaupunkilomilla on myös paljon tekemistä lapsille ja siinä sivussa myös aikuiset näkevät kaupunkia.

Tässä postauksessa onkin useampi suositus kaupunkilomakohteiksi lasten kanssa.

Rooma lasten kanssa

1. Berliini

Tämä ei tule yllätyksenä kenellekään, kuka on Berliinissä käynyt lasten kanssa. Se vaan toimii niin hyvin! Lapset ovat tervetulleita lähes kaikkialle ja paikalliset tosiaan ottavat jälkikasvunsa mukaan minne ikinä menevätkin.

Julkinen liikenne toimii hyvin ja sitä on helppo käyttää. Ruoka on edullista, herkullista ja sitä on saatavilla kaikkialta. Leikkipaikkoja on jokaisessa puistikossa ja ne on hienoja sekä toiminnallisia. Puhumattakaan siitä, että Berliinissä on paljon nähtävää ja tehtävää myös aikuiselle.

Alla valikoima sekä omia että bloggaajakollegoiden vinkit Berliiniin.
Berliinin leikkipuistot on parhaita

2. Bukarest

Ei uskoisi, mutta yksi parhaista lapsiperheen kaupunkikohteista tähän asti - Berliinin ohella. Ehkä oma osansa on ylittyneillä odotuksilla ja mun alkaneella Itä-Eurooppa -rakkaudella.

Bukarestissa meidät hurmasi huikeat leikkipaikat, erittäin edullinen hintataso, herkullinen ruoka ja mielenkiintoiset ravintolat. Myös julkinen liikenne toimii, mutta myös Uber on halpa - jos vaan on mahdollista matkustaa henkilöautossa. Bukarest on mielenkiintoinen kaupunki, jonka historiasta löytyy hurjia tarinoita. Tästä kaupungista nauttii sekä lapset että aikuiset. Eikä kannata unohtaa myöskään alle kolmen tunnin junamatkan päässä olevaa Brasovia!

Bukarestiin pääsee suorilla lennoilla Romanialaisella Blue Air -halpalentoyhtiöllä.
Bukarestin huvipuisto


Bukarest lasten kanssa

3. Dublin

Ajattelitko, että Dublin on pelkkää irkkupubia ja Guinnessiä? Voi kuule, lastenkin kanssa siellä viihtyy! Rohkelikot lähtevät myös luontokohteisiin, mutta meillä jäi ne (harmillisesti) tältä erää kokematta, sillä sen verran raskas vaihe oli kävelemään opettelevan ja hampaita tekevän vauvan kanssa. Mutta onneksi Dubliniin pääsee myös uudelleenkin, sillä se oli oikein hyvä matkakohde lastenkin kanssa.

Tsekkaa myös läheinen merenrantakaupunki Bray!
Dublin lasten kanssa

...ja kirjoitinpa vielä tämän reissun jälkeen, sillä matka otti sen verran paljon voimille: 
Dublin lasten kanssa

4. Oslo

En ymmärrä, miksi Osloa haukutaan niin usein tylsäksi. Sehän on ihana! Tai sitten se vaan näytti meille parhainta puoltaan alkukevään auringonpaisteessa ja vappumarsseilla. Tsekatkaa nyt ainakin Vigeland park ja Oopperatalo! Rahaa kannattaa varata hieman normaalia enemmän reissubudjettiin, vaikka ei me ainakaan viikonlopun aikana ehditty konkurssiin mennä. Lentoja sentään saa alle satasella.

Leikkipuistoja ei löydetty montaakaan meidän kulkemien polkujen varrelta, mutta kaupungissa oli paljon veikeitä ja kiinnostavia juttuja lapsenkin näkökulmasta.
Oslon nähtävyydet lasten kanssa


Oslossa lasten kanssa / leikkipaikat

5. Tukholma - tietenkin!

Siihen on syynsä, miksi lapsiperheet risteilevät vuodesta toiseen Tukholmaan. Siinä vähän niin kuin saa kaksi lomaa yhdellä kerralla: risteilyloman merellä ja siihen päälle vielä ihana Tukholma! Tosin ollaan monta kertaa mietitty, että pitäisi useammin olla Tukholmassa myös yötä, ettei tarvitsisi aina viettää päivää kelloa vilkuillen.

Lapset rakastavat risteilyä ja Tukholmasta löytyy roppakaupalla tekemistä skidien kanssa. Eri museo löytyy joka reissulle, Djurgårdenissa viettää helposti vaikka päiviä ja keskustassa on tekemistä vielä monen vuoden tarpeiksi. Eikä me olla vielä edes ehditty Gröna Lundiin!
Tukholman Junibacken on kaikenikäisille


6. Tallinna - tietenkin!

Tallinna on tylsä vain, jos lähdet sinne tylsällä asenteella. Siihen nähden, miten usein me Tallinnassa käydään, olen kirjoittanut siitä varsin vähän. Mutta kannattaa uskoa, kun kerron, että siellä riittää tekemistä kaikenikäisille!

Viime kesänä tutustuttiin Tallinnaan pyörillä ja se olikin ihan uusi vinkkeli tuttuun kaupunkiin.
Tallinna lasten kanssa, uimapaikan leikkipuisto


7. Rooma

Vaikka muuten ei ehkä olekaan lapsiperheen unelmakaupunki (meillä ainakin meni useampaan otteeseen hermo varsinkin rattaiden kanssa) niin lapset kyllä tykkäsivät!

Suosittelen Roomaa lasten kanssa, jos aikuiset ovat päässeet tutustumaan Rooman nähtävyyksiin jo aiemmin. Tai lapset eivät ole enää rattaissa. Tai jos on muuten voimia ja jaksamista meluisassa kaupungissa. Me löydettiin henkireikämme viihtyisistä puistoista ja Trasteveren rauhallisesta kaupunginosasta.
Lasten kanssa Roomassa
+1 Kiova

En ehkä suosittelisi varsinaisesti matkakohteeksi ihan pienten lasten kanssa, sillä rattaiden kanssa voi olla kaupungissa haastavaa. Mutta yksi paikka oli niin mielenkiintoinen, että haluan silti esitellä sen tässä postauksessa. (Artikkelin ihan ensimmäinen ja viimeinen kuva on Kiovan Landskape Alleyltä)

Sillä jos olet seikkailija ja päädyt lapsinesi Kiovaan, älä missaa tätä paikkaa!

Mitä kaupunkia sinä suosittelet lasten kanssa koettavaksi? Haluaisitko kertoa, mikä on teidän perheen suosikkikaupunki Euroopassa?


Kiovan Landskape Alley lasten kanssa

12 kommenttia:

 1. Voin suositella erittäin lämpimästi Nantesia Ranskassa (viime kesäinen reissu odottaa vielä postauksen tekoa :)) Helppo kulkea, tarjolla lapsille, ja lapsen mielisille kaikkea mahdollista esim. Optikkoliike lapsille,Les Machines de l'ile ja upea puistoalue leikkimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, mä muistankin teidän Nantes-kokemukset! On kyllä niin mahtavaa, kun kaupungeissa on otettu lapset hyvin huomioon. Se parantaa niin paljon koko perheen kokemusta kaupungista ja voi olla isokin elämys. Nantes oli muutenkin kivan oloinen kaupunki lyhyen pistäytymisenkin perusteella!

   Poista
 2. Eilen napattiin lennot Bukarestiin �� Pitää lukea oikeen ajatuksella nuo kaikki jutut vielä läpi ennen matkaa! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, nauttikaa Bukarestista! Toki teidän pikkuinen ei vielä kummoista kaipaa, mutta jos haluaa välillä käydä keinumassa - vaikka Parlamenttitaloon tutustumisen yhteydessä, niin tietääpähän että viereltä löytyy siihen hurjan hyvä paikka. Ehdittekö käymään muualla kuin Bukarestissa?

   Poista
 3. On siis paljon vielä käymättä.. ;) Bukarest ja Dublin kyllä kutkuttelevat, Tallinnassa on jo käyty. Tukholmassa pariin otteeseen ilman lapsia, mutta se ei vaan ole onnistunut sytyttämään. Ehkä annan vielä yhden mahdollisuuden lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eihän kaikki kaupungit ole kaikkia varten. Jos Tukholma ei nappaa, niin onneksi on muitakin vaihtoehtoja! Bukarest ja Dublin toimivat kyllä tosi hyvin lasten kanssa. Seuraavan kerran, kun mennään Dubliniin, niin kyllä käydään luontokohteissakin. Niiden puuttuminen jäi harmittamaan tosi paljon, mutta sillä kertaa ei vaan rahkeet riittäneet.

   Poista
 4. Kiitos kun linkitit juttuni postaukseesi. Tukholma on ihan huippu nimenomaan pienten lasten kanssa. Oslo ei ole mielestäni tylsä, mutta lapsia ei ole otettu samalla tavalla huomioon kuin esimerkiksi Tukholmassa. Oslosta suosittelisin lapsiperheelle St Hanshaugen-puistoa. Se on vähän kuin Oslon Kaivopuisto ja sieltä löytyi kiva leikkipuistokin. Tallinnassa meidän suosikkeja ovat olleet lastenmuseot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholma on kyllä ihana, kesällä ja talvella! Mä en kans tajua, miksi Osloa haukutaan tylsäksi. Sehän on tosi mielenkiintoinen kaupunki! Uudet modernit kaupunginosat on minusta hienoja. Mutta totta on, että lapsia ei ole otettu samalla lailla huomioon kuin just vaikka Tukholmassa tai monessa muussa kaupungissa. Kiitos St Hanshaugen -vinkistä, se olikin jäänyt meiltä kokematta.

   Poista
 5. Mullekin Berliini on lasten kanssa ykkönen, kuten tiedät. Muistelin kuitenkin juuri kaiholla Valenciaa, jossa pyörähdettiin vuosi sitten. Jos viime vuodessa jokin asia jäi kaivelemaan, niin se, ettei ehditty olla Valenciassa kuin yksi yö: jo pienen vilkaisun perusteella näin, että kaupunki olisi ihan lapsiperheen unelma. Sinne täytyy kyllä suunnata uudestaan!

  Ja pienemmässä mittakaavassa liputan edelleen Viron Haapsalun puolesta. Pelkästään linnanpihan iso leikkipuisto ja Ilon Wiklandin kotimuseo viihdyttäisivät ainakin meidän lapsia pitkään.

  Minulle kävi aikoinaan Kööpenhaminan kanssa vähän kuin sinulle Oslon kanssa: lapsiystävällisyydestä huolimatta me emme löytäneet leikkipuistoja mistään. Tekisi mieli palata sinnekin tekemään tutkimustyötä ja etsimään ne paikat, joissa paikalliset lapset leikkivät. Onhan niitä pakko jossain olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki tuo Valencia! Muistan lukeneeni muutenkin ihan mielenkiintoisia juttuja Valenciasta, ja että se jää turhan usein Barcelonan varjoon.

   Tuo Haapsalu kiinnostaisi meidänkin perhettä ja varmaan tänä vuonna sinne suunnataankin. Matkalla olisi vielä Keila-joan vesiputous, jonka haluaisin käydä katsomassa. Luinkin sun blogista hyvät vinkit lapsiperheelle sieltä!

   Kööpenhaminasta: mä muuten löysin (hahah, vaikka olin ilman lapsia liikenteessä!) parikin kivan näköistä leikkipuistoa Köpiksen keskustasta! Yksi "ihan ok" leikkipuisto oli ainakin Amalienborgin linnan lähellä. Ehkä Köpiksessä on ajateltu, että kun on Tivoli, niin ei muuta tarvitse... :)

   Poista
 6. Täytyy käydä lukemassa kaikki jutut tarkemmin. Kiitos näistä vinkeistä. Tukholma ja Tallinna ovat toki meillekin tuttuja ja tosi kivoja paikkoja lasten kanssa. Viimeksi kävimme Aquaria-vesimuseossa ja siitä kirjoitin blogiinkin.

  Meidän suosikki lasten kanssa on ollut Barcelona. Oltiin siellä, kun lapset olivat pienempiä ja kivasti löytyi leikkipuistoja ympäri kaupunkia. Siellä on myös kiva akvaario. Valenciasta pidimme myös kovasti. Ja Lontoossahan on aina tekemistä ja näkemistä ihan kaikenikäisten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, se Aquaria-vesimuseo!

   Barcelona! Kiva kuulla, että sekin sopii lapsille! Olin siellä joskus ennen mukuloita, joten en yhtään pistänyt merkille leikkipuistoja. Valenciasta olen kuullut paljon kehuja - niin lapsiperheiltä kuin aikuismatkustajiltakin! Se on alkanut ihan uudella tavalla kiehtomaan.

   Lontoossa olen käynyt viimeksi -94... hups! Mutta hieman haaveilen esimerkiksi tyttöjen reissua Tyttäreni kanssa kahdestaan. Tai miksei koko perheelläkin. Mies on rampannut siellä varmaan 10 kertaa lähivuosina, mutta saattaa se siltikin sinne vielä lähteä.

   Kiitos kommentista ja vinkeistä, Christa!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017