keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Tokiolaisten pako arjesta: kylpeminen onsenissa

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Jos aiot viettää Tokiossa päivän futuristisella Odaiban tekosaarella, kannattaa päivä päättää erityisen muistettavalla tavalla: kylpemällä perinteikkäässä onsenissa. Odaiballa sijaitseva Oedo Onsen Monogatari on tähän tarkoitukseen erityisen suositeltava paikka!

Oedo Onsen Monogatari tarkoittaa "Vanhan Edon kuumien lähteiden tarinaa" ja paikka jäljitteleekin vanhan Edo-kauden aikaista kylpylaitosta. Odaiban onsen on suuri teemakylpylä ja siellä voi myös yöpyä - joko onsenin yhteydessä olevassa hotellissa tai tiloissa olevilla tatameilla (lisämaksusta, tosin).

Japanissa on yli 3 000 onsenia ja Tokion lähellä sijaitseva Hakone on yleisesti tunnettu kylpyläkaupunki kuumine lähteineen. Tokiossakin päästään nykyisin nauttimaan luonnollisesta kylpylästä, mutta vesi pumpataan noin 1,5 kilometrin syvyydestä. Oedo Onsen Monogatari on yksi näistä, jossa terminen vesi pumpataan syvältä maaperästä ja näin ollen on myös natural onsen.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Ensikertalaiselle meno onseniin kylpemään voi olla jännittävää ja outoa. Vaikka me suomalaiset ollaan tottuneita saunojia, voi tuntua kummalliselta kylpeä alasti vilkkaassa kylpylässä. Huoli pois, alun arastelun jälkeen nakuilu naisporukassa ei voisi tuntua luonnollisemmalta!

Heti onseniin sisään mennessä pitää tietenkin riisua kengät ja ne voi jättää lukkojen taakse kenkälokerikkoon. Kassalle rekisteröidytään ja kassaneiti antaa pukuhuoneen avaimet viivakoodeineen sekä ohjeet miten toimia. Vielä ei makseta! Sitten valitaan itseä eniten miellyttävä yukata ja siihen sopiva vyö. Siirrytään pukuhuoneisiin.

Huomioithan, että kylpylässä ei suvaita tatuointeja!

Omia pesuaineita ei tarvitse ottaa mukaan.  Pesutiloissa on tarjolla laadukkaat Shiseidon shampoot, hoitoaineet ja suihkusaippuat, mutta myös kasvojenpuhdistusaine, hammasharja ja -tahna sekä hiuslenkkejä. Pukutilojen puolella on Pola-kosmetiikan vartalovoiteita, fööninesteitä ja desinfioitavia hiusharjoja. Vain oma deodorantti täytyy olla mukana! Paikan päältä automaatista saa ostettua vaikka uudet pikkuhousut, jos vaihtoalusvaatteet unohtui kotiin.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Tärkeää! Tässä vaiheessa alusvaatteet jätetään vielä yukatanin alle. Mutta voit ottaa esimerkiksi puhelimen mukaasi, jos haluat ottaa yleisellä alueella kuvia. Sitä nimittäin tehdään oleskelualueella paljon, kaikki kuvailevat yhtenään! Oikeaa kameraa en viitsinyt ottaa, joten tämän postauksen kuvat ovat aika huonolaatuisia hämärästä valaistuksesta johtuen.

Saavutaan oleskelualueelle, jossa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, pelipisteitä, valokuvauskoppeja, tatamipaikkoja... hämmästeltävää riittää. Kaikki tehty japanilaisen Edo-kauden teemalla. Ravintolat vaikuttavat paikkaan nähden ihan kohtuuhintaisilta ja jäätelökioskit näyttävät olevan suosittuja. Ensimmäinen tunti menee aluetta kierrellessä ja touhua ihmetellessä.

Yukatat päällä pääsee käymään jalkakylvyssä. Se on ulkona sijaitseva lämminvesiallas, jonka pohjassa on valettuja pikkukiviä stimuloimassa jalkapohjien akupisteitä. Piha-alueen perällä on myös pikkukala-allas, jossa voi uittaa jalkojaan sekä maksullinen suolasaunahuone. Jalkakylpyalueella voi hengailla kaikki samassa paikassa - miehet, naiset ja lapset. Muualla pukuhuoneissa ja kylpytiloissa miehet ja naiset jakaantuvat omiin tiloihinsa.

Me käytiin ensin kahlaamassa jalkakylvyssä ja ennen varsinaista kylpyä päätettiin syödä izakayassa. Tilattiin oluet ja useita eri pikkuannoksia, jotka jaettiin.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba


Ruokailun ja yleisen hengailun jälkeen suunnataan toiseen pukuhuoneeseen, jossa taas uuteen lokerikkoon jätetään alusvaatteet ja yukatanit. Virkailijalta saadaan kaksi pyyhettä; pieni ja iso. Tarvittaessa täältä saa myös hampaidenpesutarvikkeet ja hiuslenkit.

Tärkeää! Iso pyyhe jätetään lokerikkoon, mutta pieni otetaan mukaan kylpyyn. Minä sidoin pyyhkeen hiuksiini, mutta pyyhettä voi myös pitää paikalliseen tapaan taitettuna pään päällä. Tärkeintä, että hiukset ovat kiinni ja ylhäällä, eivätkä kastu kylpyvedessä.

Ensin peseydytään hyvin. Ainakaan talviaikaan tukkaa ei kannata vielä tässä vaiheessa kastella, sillä ulkoaltailla voi muuten tulla päähän kylmä.

Kylpyalue on jaettu kahteen osaan: on sisäaltaita ja ulkoaltaita. Sisäaltaiden yhteydessä on myös suomalainen löylysauna (kirjoitettu ihan oikein öön pisteillä, Löyly Sauna!) ja höyrysauna. Molemmissa alueissa on erilämpöisiä altaita, ulkona myös kiulumaisia pieniä paljuja ja muutama kivistä rakennettu yhteisallas. Sisäaltaista löytyy haaleaa vettä, todella kuumaa vettä, mikrovaahtoallas, poreita ja kylmävesiallas.

Lämpimässä vedessä kylpeminen johdatteli meidät syvällisiin keskusteluihin, rentouduttiin ja nautiskeltiin. Aikaa meni tuntikausia!

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

Ainoa miinus on, ettei kylpytiloissa ole tarjolla juomavettä! Kuumissa altaissa tulee tosi jano ja alkaa helposti heikottaa. Mekin käytiin välillä viilentävissä suihkuissa.

Paikalla oli myös joitakin lapsia. Omista lapsista en osaa sanoa, olisivatko ymmärtäneet kylpemisen päälle noissa olosuhteissa. Vesi olisi ainakin ollut suurimmassa osassa altaita liian kuumaa, mutta oli siellä onneksi pari allasta haaleaa vettä. Tällä hetkellä ainakin tuntui, että nautinnollisinta oli olla ilman lapsia onsenissa.

Kylvyn jälkeen koittaa uudelleen perusteellinen peseytyminen. Naiset istuvat peilin (!) edessä peseytymässä, käytössä on pieni saavi, suihkut, pesuaineet ja pieni roskis esimerkiksi irtoavia hiuksia ja käytettyä hammasharjaa varten. Eri suihkutilat on erotettu toisistaan pienillä seinäkkeillä. On hauska fiilis, kun naiset rivissä istuskelevat ja peseytyvät.

Suihkutiloista lähtiessa tavattiin pari suomalaista naista, jotka hämmästelivät ihan samoja asioita kuin me tullessamme. Pakko oli käydä nopeasti tervehtimässä.

Molemmissa pukuhuoneissa on hiustenkuivaajat. Vesi-/teeautomaatti on tarjolla onneksi heti pukuhuoneiden ulkopuolella ja juotiinkin kylvyn jälkeen monta lasillista kylmää vettä helpottamaan nestehukkaa. Vedettiin myös raikkaat mangojugurtit ihastuttavista lasipurkeista, kun haluttiin vielä oleskella mukavissa yukatoissa tatamilla.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba
Sitten olikin aika lähteä pukemaan ja kotiin, olihan kello jo yhdeksän - 3,5 tuntia kylpemistä teki tehtävänsä. Raukeina käveltiin pimeässä, jouluvaloin koristellussa Odaibassa ja hurautettiin metrolla kotiin Daikanyamaan. Ihana ilta, ehkä paras kokemus tähän mennessä Tokiossa.

Tykkäisitkö sinä käydä japanilaisessa onsenissa tai oletko käynyt?


Muita onseneita Tokiossa:

Oedo Onsen Monogatari

Avoinna: 11 - 9 seur. aamuun. Kerran kuussa kiinni jo klo 23 huoltotoimenpiteiden vuoksi.
Hinta: arkisin 2 612 jeniä (noin 20e), mutta hinnat vaihtelee. Tarkista nettisivuilta!
Sijainti: Odaiba, metrolinjat Rinkai Lime ja Yurikamome
Nettisivut: Oedo Onsen MonogatariTokion reissua voit seurata myös FacebookissaInstagramissa, Bloglovinissa ja Blogit.fi -sivustolla.

Kylpeminen onsenissa - kokemuksia Tokiossa / Oedo onsen monogatari Odaiba

19 kommenttia:

 1. Vietettiin kolme yötä kylpylässä Japanin alpeilla ja tytär kyseli heiltä huolestuneena tatuoinneistaan. Se oli ihan perinteinen paikka, mutta kuulemma pienet tatskat ei haittaa (ainakaan heillä), kun on vähän sitä paikallista mafiaa varten tuo kielto. Samoin voi käyttää laastaria niitten peittämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oedo Onsen Monogatarissa kieltoja tatuoinneista oli joka tuutissa ja rekisteröityessä kylpylään kysyttiin niistä myös. Voihan olla, että jos joku pieni tatuointi olisi ollut, se olisi voinut hoitua peittämällä. En tiedä, ei tullut kysyttyä kun ei itsellä ole. Näinkin niitä tatuoinninpeittolaastareita myöhemmin kaupoissa.

   Poista
  2. Ehkä isojen asiakasmassojen paikassa on selkeämpi pitää tiukkaa linjaa, kuin pikkupaikassa kaukana kaupungeista. Esim mun käydessä kerran julkisella kylpypuolella, olin sielläkin yksin. :-)

   Poista
  3. Totta, hyvin paljon mahdollista! Tuo Monogatari oli kyllä suosittu paikka, nytkin aika paljon jengiä kylpemässä. :) Mahtaisi olla aika kiva tunne kylveskellä ihan yksin!

   Poista
  4. Tuosta blogijutun Kazeyasta löytyi paljon kehuvia arvioita ja se tosiaan oli mainio paikka. Tosi avuliasta väkeä - tytär unohti kännykkänsä bussiin ja soittivat bussifirmaan ja hoitivat sen samaksi päiväksi takaisin + vielä hakivat sen. Muakin auttoivat vielä jälkikäteen oman unohdukseni kans (ainoa koko vuoden aikana ^^). Eli lämmin suosittelu jos juna+juna+bussireissun ehtii tehdä jossain välissä.

   Siellä oli kaks privaattikylpypaikkaa - toinen ulkona ja toinen sisällä, eli jos avain löytyi naulasta, niin sinne sai mennä. Kaikki kylvyt oli auki aina klo 15-09. :-D

   Poista
  5. Kazeya kuulostaa kyllä hyvälle! Ja japanilaiset on kyllä ihanan ystävällistä ja avuliasta kansaa omankin kokemuksen mukaan. Ihana, että saitte unohtamanne tavarat takaisin. :) Harmillisesti reissua ei ehdi enää tekemään, tänään on viimeinen päivä Tokiossa. Sitten kutsuu harmaa Helsinki. :(

   Poista
 2. Kerran olen tuonne Onsen Monogatariin mennyt / erehtynyt. Aika kauhea teennäinen turistirysä. Maaseudun perinteikkään onsenin ovat kyllä aivan omaa luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä, Tatu! Jos on tottunut maaseudun perinteikkäisiin onseneihin, niin on varmasti tokiolainen teemakylpylä kauhistus. Mutta meille - turisteja itsekin - se oli oikein ihana kokemus! Varsinkin, kun aikaa ei ollut lähteä maaseudulle, vaan kylpeminen haluttiin toteuttaa Tokiossa.

   Ja voihan olla, että meille vaan sattui hyvä tuuri. Porukkaa oli (toki, teeman mukaan sisutettu eli sillä tavalla teennäinen) ravintolamaailman puolella runsaammin, mutta kylvyissä ihanan rauhallista ja seesteistä. Me kyllä tykättiin! Mutta joskus olisi ihana kokea myös mainitsemasi maaseudun onsen, olisi sitten kokemus toisenlaisesta kylpemisestä myös! Sitten oltaisiin ehdottomasti vähintään yksi yö.

   Poista
 3. Hyvin saat kerrottua faktat, ja samalla jutusta välittyy teidän kokema hyvä fiilis. Olispa kiva päästä itsekin kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanneli! Oli kyllä kiva kokemus, oltiin ihan raukeita kylpemisen jälkeen. Yllättävän miellyttävää, jopa!

   Poista
 4. Mun on pitänyt mennä tuonne jo monta kertaa, mutta sitten aina Tokiossa on niin kiire, ettei ehdi... Just tuo teemapuisto-kitsch olisi hauska nähdä, kun olen tähän asti ollut parissa-kolmessakymmenessä tavallisemmassa onsenissa eri puolilla Japania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeat sanat, teemapuisto-kitsch! Olisi kiva kokeilla niitä tavallisempia ja perinteisempiä onseneita muualla Japanissa. Mutta ensimmäiseksi kerraksi tää Monogatari oli tosi hyvä kokemus. Ja just Odaiban päivän päätteeksi niin helppo toteuttaa!

   Poista
  2. Tosi kiva vihdoin tosiaan lukea juttu tästä Oedo Onsen Monogatarista! Siihen ei mun mielestä pidäkään suhtautua perinteisenä onsen-kokemuksena, mutta sinänsä tuommoisen mestan olemassaolo tapahtuu "vain Japanissa", eli autenttinen japanilainen kokemus kyllä! �� Toivottavasti pääset joskus vielä myös johonkin maaseutu-onseniin vertailuksi. �� Meidän työporukan "suupaa-onsen" (super-onsen) -visiitti Kiotossa keskellä kaupunkia oli myös tosi kiva, joskaan ei maailman seesteisin kokemus. En edes äkkiseltään keksi, mikä olisi nyt kaikista "oikein" onsen-tyyppi Japanissa, kun niitä löytyy niin joka lähtöön... Parasta vaan käydä mahdollisimman monessa!

   Poista
  3. Just näin, tuli todellakin hämmentynyt olo, että tällainen paikka voi olla vain Japanissa! :D Juuri ensimmäiseksi kerraksi kiva, mutta toivon tosiaan myös kokemuksia joskus perinteisestä onsenista. Ja niin, että siellä voi olla sitten yötä.

   Kiva kuulla, että onseneita tosiaan on joka lähtöön! Niin kuin vähän kaikkea Japanissa... ja siksihän se taitaa ollakin niin koukuttava maa. :)

   Poista
  4. Hei ja laitapas tähän vielä tiedot tuosta super-onsenista! Ystäväni lähtee huomenna Kiotoon, hän saattaisi olla kiinnostunut, jos vaan ehtii. Sijainnin puolesta voisi ainakin olla paremmat mahdollisuudet!

   Poista
  5. Apua, pahoittelut etten huomannut vastaustasi ajoissa!! Taitaa jo olla myöhäistä, mutta me kojeilimme Kiotossa Tenzan-no-Yu -nimistä onsenia Saganon alueella. http://www.ndg.jp/tenzan/en/about.html

   Poista
  6. Eipä haittaa, ei ystäväni olisi Kiovassa onseniin ehtinytkään. Mutta onpahan vastaisuuden varalle nyt tiedossa ja muille blogia lukeville hyvä vinkki. Kiitos!

   Poista
 5. Tämä oli todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Oli kiva lukea yksityiskohtaisesti, miten tuolla kyseisessä mestassa homma toimii - Japanissa kun ei aina tiedä varmuudella, miten pitäisi toimia. :D Ei käyty itse tuollaisessa, kun oltiin Japanissa, mutta seuravalla kerralla taatusti käydään testaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Me itse oltiin onsenissa sen verran pihalla, että arvelin muitakin hyödyttävän seikkaperäisen selostuksen. :) Meinattiin lähteä yukatan kanssa vaeltelemaan ilman alusvaatteita, mutta sitten viime hetkellä huomattiin, että muut jättävät alkkarit vielä päälle. Ja ei ihme, muutenhan siellä oleskelualueella porukka vilauttelisi vähän liian helposti!

   Tosi kiva kokemus oli, suosittelen! Ja kuten Tatu tuolla ylhäällä mainitsikin, niin varmasti aidoimman ja rauhallisimman kokemuksen saa maaseudun luonnonmukaisista kuumista lähteistä, mutta kyllä tämä turistisempi Monogatarikin oli hauska ja mieleenpainuva elämys! Varsinkin, kun sinne pääsi niin helposti Tokiossa.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017