tiistai 31. lokakuuta 2017

Kiova After Dark - pariskuntamatkalla Ukrainassa

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

Vasta, kun oltiin kuljettu jo pitkään Kiovan pimeitä katuja, ymmärsin. Tätä minulla on ollut ikävä! Kiireetöntä kuljeskelua öisessä, lämpimässä kaupungissa! Kädetkin kerrankin vapaina käsi-kädessä kävelemiseen.

Kun lapset on reissussa mukana, ollaan vain harvoin kovin pitkään pimeän aikaan ulkona. Meidän porukalta ei vaan pitkillä illallisilla istuminen onnistu, vaan yleensä haluamme joudumme rauhoittumaan majapaikassa yöunille. Ja kun on perheen kanssa seikkaillut päivän kaupungilla, on silloin ilta-aikaan aikuisetkin aika uupuneita. Aikeista huolimatta, hyvin harvoin kumpikaan meistä jaksaa lähteä lasten nukahtamisen jälkeen enää ulos.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio Maidan

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio
Blogia aiemmin lukeneet tietävät, että meillä on kerran vuodessa tapana karata miehen kanssa kahdestaan ulkomaille. Aiempina vuosina olemme olleet mm. Ateenassa ja Madridissa. Tänä vuonna vuorossa oli astetta eksoottisemmat Kiova ja Tshernobyl.

Kiovaan saavuimme sopivasti myöhään iltapäivällä, joten pakollisten säätämisten jälkeen päästiin kaupungille jo alkuillasta. Olihan se huomattavasti sujuvampaa, kun ei ollut yhtään nälkäkiukkuista lasta lahkeissa roikkumassa.

Auringon laskiessa istahdettiin Itsenäisyyden aukion (Maidan Nezaležnosti) terassille ihmeen edullisille olusille ja välipalasushille odottamaan pimeän tuloa.

Siinä me istuttiin. Avioparina. Välillä jutellen, Maidanin historiallisia tapahtumia selvitellen. Välillä hiljaa, omissa ajatuksissamme ja aukion valojen syttymistä seuraillen. Näitä hetkiä on harvoin saatavilla lapsiperhematkoilla.

Oluen rentouttamina voitiin taas jatkaa kiireetöntä matkaa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Maidan, itsenäisyydenaukio

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Itsenäisyyden aukio

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan, itsenäisyydenaukio
Kahvia oli tietenkin tarjolla ympäri vuorokauden eikä kahvipaikkoja tarvinnut etsiä. Oltiinhan Ukrainassa. Kahvin voimin jaksettiinkin tallustaa Kiovan katuja vielä pitkään auringon laskettua. Meillä kun on se lapsiperheen vanhempien ammattitauti eli iltaisin väsyttää eikä bilettäminen käy mielessä. 

Myöhäisillan kofeiinilla saatiin siirrettyä päivällinen oikeasti illallisaikaan. Eihän sitä ennen iltayhdeksää illalliselle voi mennä! Ja vain siitä riemusta, että oltiin sekä kahdestaan että edullisessa kaupungissa, tilattiin pöytä koreaksi. Eikä ainakaan pidetty kiirettä, vaikka saatiinkiin keskittyä vain omaan syömiseemme. 

Tuli kuitenkin kotoisa olo, kun minä läikytin drinkin pöydälle. 

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut Kiovassa.
Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut ja juomat Kiovassa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Ruokailut ja juomat vanhassa Kiovassa.


Syyskuu oli hyvä ajankohta parisuhdematkalle: voi olla vielä hyvinkin lämmintä, terasseja oli katujen varsilla ja jäätelökioskit auki. Ja jäätelön sai napattua vaikka ennen ruokailua, eikä tarvinnut piilotella sitä lapsilta.

Kiova sopiikin erittäin hyvin yökävelyille, sillä siellä on paljon ravintoloita, kauppoja ja kioskeja auki peräti ympäri vuorokauden. Ei tunnettu kertaakaan oloamme turvattomaksi eikä kohdattu epämääräistä porukkaa. Saimme huolettomina kävellä ja vain nauttia tunnelmasta, ilman että pitäisi pitää kaksin käsin käsilaukusta kiinni. Lue: matkustustiedote Ukrainasta // Ulkoasiainministeriö

Mutta vaikka nautittiin myöhäisillan kahveista, drinkeistä ja illallisista, ei maltettu kuitenkaan venyttää illanviettoa pikkutunneille eikä meistä taida enää bilettämään olla. Yökerhovinkkejä meillä ei siis ole antaa.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Terassit ja ulkona syöminen.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu ja maidan

Kiovan keskustassa on erityisen ihanaa viikonloppuisin, kun pääkatu Khreshatyk-bulevardi suljetaan liikenteeltä. Kadulla ja sen ympäristössä on esityksiä, kilpailuja, musiikki soi ja ihmiset käveleksivät keskellä valtaväylää kokoontuen välillä katsomaan show'ta. Katu on autoilta suljettuna Maidanilta Tsum-ostoskeskukseen saakka, reilun puolen kilometrin matkan.

Näin sen kuuluisikin mennä - muuallakin, edes viikonloppuisin. Kadut ihmisille eikä autoille! Meidän käynnin aikaan viikonloppu oli hyvin rauhallinen, mutta haluaisin nähdä saman kadun tunnelman myös kesäiltana. Voisin kuvitella, että säpinää olisi entistä enemmän.

 Jouluvalot oli jo viritetty paikoilleen, mutta ne odottivat vielä pimeinä sesongin alkamista.

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu Khryshtyk

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Kiovan pääkatu
Tokihan me pimeän aikaan saatetaan olla liikkeellä perhematkaajinakin ja me aikuiset ainakin hereillä, on se kuitenkin ihan eri asia lapsettomalla reissulla. 

Hetken mielijohteesta voikin käydä kotimatkalla vielä yksillä. Tai mennä sittenkin kiertotietä, sitä kivempaa reittiä, takaisin hotellille. Ei tarvitse miettiä, jaksavatko lapset kävellä ja pääseeköhän tuolta rattailla. Voi vaikka pysähtyä hassuttelemaan mosaiikkiflyygelin ääreen, kun lapset eivät möykkää väsymystään.

Ja hotellillakin voi rauhassa vain nautiskella ikkunasta näkyvää öistä kaupunkia, eikä tarvitse hötkyillä lasten iltapesujen ja nukahtamisten suhteen. 

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä? Näkymä Ibis Hotel Kiev City Centre

Kyllä se vaan tekee terää käydä miehen kanssa kahdestaan reissussa ja muistella, miten me matkustettiin ennen lapsia. Millaisia me ollaankaan matkustajina, kun valtaosa energiasta ei mene lasten perään katsomiseen? Mitä me halutaan tehdä?


Kuulostaako pohdinnat tutuilta? Millaisista asioista sinä nautit matkoilla?

Muut jutut Ukrainan matkalta:

Kokemuksia Kiovasta - mitä tehdä ja minne mennä?

10 kommenttia:

 1. Voi, miten tutulta kuulostaa! Tässä juuri katselin lentotarjouksia sillä silmällä, että suuntaisiko keväällä taas johonkin. Edes yksi tuollainen rento matka vuodessa kuljettaa pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Voin uskoa, että hyvin moni koko perheellä matkustava osaa arvostaa matkoja kahdestaan puolison kanssa. Vaikka lasten kanssa onkin kiva matkustaa, niin tekee hyvää joskus näinkin. Edes kerran vuodessa riittää!

   Poista
 2. Ihanaa, että matkustatte lasten saamisenkin jälkeen myös kahdestaan. Omaa kokemusta ei lasten kanssa reissaamisesta ole, mutta voin kuvitella että välillä on kiva mennä vaan kahdestaan ja varmasti nähdä matkakohde myös eri tavalla! Tästä tekstistä välittyi tosi onnistuneen matkan fiilikset. :) Madridissa muuten Fuencarral suljetaan kanssa viikonloppuisin autoilta, mikä on tosi kiva juttu muuten kiireiselle ja tukkoiselle pääkadulle suurkaupungin sykkeessä. Heti tulee erilainen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä sekä ihanaa että tarpeellista välillä reissata myös miehen kanssa kahdestaan. Meillä on hyvin vähän hoitoapuja, joten ollaan oltu onnellisia, että vuosittainen reissu kahdestaan toistaiseksi järjestyy.

   Näin jälkikäteen muuten nyt muistankin Madridissa olevan sama juttu! Tunnelma muuttuu heti ja alue saa enemmän elämää!

   Poista
 3. Oii ihanaa, että pääsitte kahdestaan reissuun! <3 Itse en tietenkään voi tietää minkälaista on matkustaa lapsien kanssa, mutta ei se varmasti ole samalaista kuin kahdestaan :D Mielenkiintoinen tuo Kiova!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehehhe, ei tosiaan lasten kanssa matkustaminen ole samanlaista. Ihanaa sekin on, mutta hyvin erilaista. :D Kiova oli mielenkiintoinen ja haluan matkustaa sinne vielä uudelleen ja tutkia Ukrainaa enemmänkin. Lviv on toinen kohde, mistä olen haaveillut vuosikausia!

   Poista
 4. Tuo parisuhdematkailu on kyllä hyvä idea!:) pitäisi ottaa meillekin tavaksi joku vastaava, mutta kuten mainitsit vanhempien ammattitaudista, niin kyllä melkein vapaaviikonlopun tekee rästihommia ja lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei juurikaan ole arjessa apuja, harvoin päästään edes elokuviin tai syömään kahdestaan. Siksi onkin niin kiva käydä ihan kunnolla kahdestaan reissussa - edes kerran vuodessa. Sitä ollaan yritetty vaalia ja molemmat pidetään kahdenkeskistä reissua tärkeänä. Vielä ei olla uskallettu lähteä pidennettyä viikonloppua pitemmäksi aikaa, mutta kunhan lapset kasvaa niin pitemmätkin reissut toivottavasti onnistuu. Kunhan nyt vaan hoitajat pysyisivät terveinä jatkossakin...!

   Kannattaa kokeilla, miltä tuntuu reissu kaksin. Ja eihän sen tarvitse pitkä matka olla, jo hotelliyö tai kylpyläviikonloppu eri paikkakunnalla voi tehdä terää! ;)

   Poista
 5. Juttu oli lähinnä vuodatus siitä kun ei tarvitse huolehtia itseaiheutetusta ongelmasta..siis kakaroista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ai että, se oli ihanaa! Yhtä ihanaa oli sitten myös palata kotiin ja pussata niitä riiviöitä. <3

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017