torstai 5. lokakuuta 2017

IGTT: Kiehtova Itä-Eurooppa

Kiova ja Ukraina matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Mitä siellä Itä-Euroopassa muka on? Moni vannoo rakkautta Etelä-Euroopalle. Varmasti yhtä usea ihailee Länsi-Eurooppaa. Toiset taas ovat Keski-Euroopassa parhaiten kotonaan. Monelle meidän Pohjola on se rakkain.

Ihmeen harvoin kuulee ihastusta Itä-Euroopasta. Se on se nuhjuinen Euroopan syrjäinen kolkka, jossa kaikki on ränsistynyttä ja rähjäistä. Kerjäläiset kiusaavat, kulkukoirat levittävät vesikauhua ja ihan varmasti joutuu huijatuksi ennen kuin on kissaa ehtinyt sanoa. Kaupoissa ei ole myytävää,  katukulttuuria ei näy missään ja kaikilla on vaan kamalan kurjaa koko ajan. Lattea ja trendikahviloita on ainakin ihan turha haaveilla!

Onkohan tosiaan näin?

Bukarest ja Romania matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Olen vastikään käynyt Romaniassa ja Ukrainassa, joten tunteeni näitä maita kohti on ehkä luettavissa rivien välistä. On siis aika raottaa itäisen Euroopan verhoja ja herätellä mielenkiintoa siihen suuntaan.

Nykyisin Bukarestiin pääsee Blue Airin suorilla lennoilla ja Ukraine Airlineskin lentää suorana Kiovaan. Ukrainassa on ollut levottomuuksia, mutta Kiovassa ne ei tällä hetkellä vaikuta. Romaniakin on yksi turvallisimmista Euroopan pääkaupungeista.

Eli mikä estää kokemasta Itä-Eurooppaa? Ei mikään, jos minulta kysytään.


Määritelmä Itä-Euroopasta:

YK:n määritelmän mukaan Itä-Eurooppaan kuuluu Venäjän Euroopan puoleiset osat, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Unkari, Tsekki, Slovakia, Romania, Moldova, Georgia* ja Bulgaria. Kylmän sodan aikaan Itä-Eurooppaan luettiin mukaan myös Baltian ja Balkanin maat. Lähde: Wikipedia

Tykkään tosi paljon kartoista ja niinpä mielenkiinnolla tutkiskelin paljon tätäkin. On ehkä noloa myöntää tämä julkisesti, mutta opin aika paljon uutta Euroopasta. Mulle on jostain syystä aina ollut vähän hämärän peitossa ne valtiot siinä Venäjän vatsan alla ja Lähi-Idässä. En ole koskaan oikein ollut perillä, että mikä kuuluu Eurooppaan ja mikä Aasiaan. Eikä ollut ihmekään, sillä en päässyt oikein selvyyteen nytkään!

Venäjän sentään tiedän: Ural jakaa Eurooppaan ja Aasiaan kuuluvat maanosat. Turkin tiedän; Istanbul on jakaja. *Mutta esimerkiksi Wikipedian Euroopan määritelmän mukaan Georgia kuuluukin Aasiaan. Ja tässä Euroopan rajan määritelmässä myös Armenia voisi kuulua Eurooppaan. Vakiintunein käytäntö taitaa olla, että Kaukasuksen vedenjakaja jakaa Euroopan ja Aasian.

Bukarest ja Romania matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Brasov ja Romania matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Rakastan tietenkin koko Eurooppaa. Niin itää, länttä, pohjoista, etelää kuin keskiosaakin. Ja ylipäänsä länsimaisuutta. Kirjoitinhan kauniisti kevään IGTT:ssä Berliinistäkin (Itä-Saksa muuten jonkun määritelmän mukaan kuuluu Itä-Eurooppaan - ilmankos!)

Mikä minua idässä viehättää?

Jotain maagista, erilaista ja eksoottista on idässä, sellaista mitä ei missään muualla ole. Usein idästä puhuessa miellämme kaiken Venäjän alle, ehkä se juontaa neuvostoajoista. Onneksi sentään Praha ja Budapest ovat tulleet suomalaisille tutuiksi. Tsekki ja Unkari ovat myös Itä-Eurooppaa.

Bukarest ja Romania matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Idässä pääsisi varmasti kaikista äveriäimpään luksukseen ja vieläpä sellaisella kontrastilla, että köyhät ei pysty sellaista villeimmissä päiväunissa edes kuvittelemaan. Minä en sellaista överiyttä toivo, mutta toki olen iloinen, että voimme edes loman ajaksi hieman korottaa omaa tasoamme. Vaikka on vaikeaa päästä eroon omasta pihistelyasenteesta edes näissä edullisissa maissa.

Varsinkin menneinä vuosikymmeninä neuvostomaista puuttui se keskiluokka. Nähtävillä olivat vain ne ääripäät: rutiköyhät ja upporikkaat. Ruosteinen Lada ja kiiltelevä Lambourghini peräkkäin parkkipaikalla.

Bukarest ja Romania matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Itä-Eurooppa on vähän niin kuin minäkin. Se ei ole harmoninen eikä pastellinsävyinen, ennemminkin rosoa ja rapistumista, hulluttelua ja huumoria. Monta eri puolta pintaa syvemmällä, ristiriitainenkin. Ei tarvitse olla perinteisen kaunis ollakseen mielenkiintoinen.

Eikä se ole virheetön, täydellinen. Minusta epätäydellisyys on aina ollut kiinnostavampaa.

Yllätyimme, miten turvalliselta kaupungeissa (Bukarest, Brasov, Kiova) tuntui. Yhtään epäilyttävää tai epämääräistä tilannetta ei tullut esiin. Tosin kummassakaan emme toikkaroineet umpikännissä pikkutunneilla. Kaupungilla saimme olla rauhassa, eikä meille esimerkiksi kaupiteltu mitään. Lähdemme huomenna Roomaan ja taskuvarkaat jännittää jo etukäteen.

Kiova ja Ukraina matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Sekä Romaniassa että Ukrainassa oltiin yllättyneitä, miten monessa paikassa kävi maksukortti. Nostimme ja vaihdoimme ihan liikaa käteistä. Edullinen hintataso takasi sen, ettei rahaa kulunut paljon. Senkin vähän olisi voinut maksaa kortilla melkeinpä kaikkialla. Yllättävän modernia!

Juuri itäiset Euroopan valtiot ovat aivan loistavia Uber-maita. Siellä sitä ei lainsäädännöt aja nurkkaan, vaan Uber porskuttaa ja voi hyvin. Ulkomaalaisen on helppo tilata kyyti sovelluksella, ei tarvitse pelätä pimeitä takseja, ei arveluta oikea summa matkalle, pitääkö tipata ja olikohan kuskilla kortinlukijaa. Sovellus näyttää (sikahalvan) hinnan ja pääset korttia vilauttamatta perille. Voi käydä niin kuin meille, ja saa Ukrainassa kyydin täysin kaupungin toiselta laidalta keskustaan 1,5 eurolla - mutta kyytinä onkin liikuttava, rämisevä Volkswagen. 

Romaniassa olin yllättynyt, miten houkuttelevia leikkipuistoja oli pilvin pimein, Ukrainasta löysimme vain muutaman kälyisen mutta onneksi myös ilahduttavan Landskape Alleyn


Kiova ja Ukraina matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Romaniassa minulla ei ollut ongelmia ruokailujen tai paikallisten makujen suhteen. Löydettiin aina herkullista syötävää! Mutta koska en ole kaikkien venäläisten makujen ystävä, oli Ukrainassa välillä vähän nihkeyttä. En juurikaan pidä etikkasäilykkeistä, tietyntyypiset lihat ällöttävät ja muutenkin kaikki epämääräinen arveluttaa. Tiedän, olen ankea ja ahdasmielinen! 

Onneksi borssikeitto on ihan hyvää nykyisin ja pelmenityyppiset nyytit maistuu, unohtamatta tietenkään paikallisia oluita ja viinejä! Ja löydettiinpä me pikimustaa jäätelöäkin. Vannon, että sain joka päivä mahan täyteen - myös paikallisista mauista!

Onneksi Ukrainassa (kuten Romaniassakin!) on hyvin kirjava ravintolatarjonta ja varmasti nirsoinkin löytää helposti hyvää syötävää. Romaniassa ihailtiin paljon italialaista keittiötä kun taas Ukrainasta löytyi vielä laajemmin välimerellisiä ravintoloita. Suosittelen kaikesta huolimatta aina kokeilemaan myös paikallisia makuja, voi yllättyä hyvinkin positiivisesti! 

Eikä kummassakaan maassa ollut puutetta viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista.

Kiova ja Ukraina matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa

Kiova ja Ukraina matkakohteena / Kiehtova Itä-Eurooppa


Seuraavaksi haaveillaan matkustamisesta juurikin sinne epäselvän rajan suuntaan, eli Kaukasiaan Georgiaan ja Azerbaidzaniin sekä Kazakstaniin (jonka Ural-joen läntinen puoli kuuluu Eurooppaan!). Jos on näistä heittää vinkkiä tai linkkiä, otan mieluusti vastaan. 

Millainen suhde sinulla on Itä-Eurooppaan?

Kaikki tämän jutun kuvat ovat tältä vuodelta Romaniasta ja Ukrainasta. 
Tämä blogipostaus oli siis osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka tarkoitus on levittää matkatietoutta ja matkailun ilosanomaa. Järjestäjinä toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover. Lähinnä Kauempana -blogin ja tämänkin postauksen kuvat löydät Instagramista: @lahinnakauempana


30 kommenttia:

 1. Olipa mukava sattuma lukea tällainen juuri nyt. Hyvää huomenta ensikertalaiselta Puolasta!

  Muuten tapasin äskettäin joitakin Georgian matkailun ihmisiä. Joko olet varannut jotain? Tuumailin tätä Twitterissä joidenkin kanssa, ja sikäläiset matkailuyrittäjät tahtoisivat nyt pohjoismaista väkeä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkohan jo palautunut Puolasta? Mutta kiitos huomenista ja terkut sinne missä nyt oletkin! En ole vielä varannut Georgian matkaa, eikä ajankohtaakaan päätetty. Toivottavasti kuitenkin ensi vuonna, sen verran kutkuttelee. Onpa kiva kuulla, että matkailuyrittäjät toivovat pohjoismaisia matkailijoita, täältä tullaan mielellään!

   Poista
  2. Kiitos, Puolassa vielä pari päivää ja yhä kotoisampi olo.

   Hei, vaihdetaan viestiä. Georgiassa jotain muutama postaus aiemmin Stockholm Helsinki Travel Show -jutussa, Nyt en puhelimella osaa linkata.

   Poista
  3. No hups, eipä olekaan. Mutta tapasin retkijärjestäjän, ja alkoi kutkuttaa, että jotain voisi kaavailla. Ryhmä, jossa bloggaajia ja muita?

   Poista
  4. Vaihdellaan viestiä ja mehutellaan Georgiaa! Ja mukavaa loppulomaa Puolaan! Minäkin tykkäsin Gdanskista ja sen kylkiäisistä. :)

   Poista
 2. Itseäni Itä-Eurooppa on alkanut kiehtomaan koko ajan enemmän. Juuri nyt haaveilen Venäjälle (Pietariin) suuntautuvasta matkasta, mutta muukin kävisi. Itselläni on kokemusta Itä-Euroopasta vain Tsekistä ja Puolasta reilusti yli 10 vuoden takaa. Silloin pidin erityisesti Krakovasta ja sinne haluaisin päästä uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että Itä-Eurooppa on alkanut kiehtoa muitakin! Pietari on ihana ja myös Moskova (sekä muukin Venäjä) kiinnostaisi. Pitäisi vaan himputti osata venäjää, onnistuisi reissut vähän sujuvammin. Krakovassa en ole käynyt, mutta olisi ihana käydä! Luin jonkun bloggaajan joulutorijutun sieltä, ja se kyllä kiinnostaisi joulukohteena.

   Poista
 3. Voi Itä-Eurooppa ja Kaukaasia kiehtoo todella paljon! Itä-Eurooppakuumetta onneksi hieman höllentää Bukarestin matka, joka jo kolkuttelee ovelle muutaman viikon päästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihanaa matkaa Bukarestiin! Onpa kyllä hyvä, että saatiin se suora lentoyhteys. Kummasti houkuttelee enemmän matkustajia!

   Poista
 4. Mä tykkään oikeastaan koko Euroopasta yhtä paljon, mutta eri syistä. En osaa valita sitä suurinta suosikkia, koska Euroopan eri osat tarjoavat niin eri juttuja. Ehkä ihan suosikikseni nousevat Alpit, mutta kaupunkikohteiden suhteen itä tuntuu mielenkiintoiselta. Romaniassa tai Ukrainassa en ole vielä käynyt, mutta kumpikin on toistuvasti noussut esiin kiinnostavien kohteiden joukossa. Eli lähivuosina varmasti :)

  Roomaa en ole koskaan ajatellut minään suurena taskuvarkaiden mekkana, mielestäni se titteli menee Barcelonalle. Ainoastaan Rooman metroasemilla ei mitenkään kannata esitellä lompakkoaan. Toki terve varovaisuus pitää olla aina mukana kaikkialla, mutta itse en ole koskaan Roomassa edes joutunut pelkäämään taskuvarkauden uhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullekin maistuu kaikki Euroopan kolkat! On ihanaa, miten meidän Euroopassa on niin valtavasti vaihtelua kulttuureissa, historiassa ja nähtävyyksissä. Itä-Eurooppa on jäänyt ihan pimentoon, nyt olen hurahtanut siihen ihan täysillä. Mutta jokaiseen ilmansuuntaan sykkii mun sydän. :)

   Juuri tultiin Roomasta eikä kyllä missään tullut olo, että olisi pitänyt erityisesti varoa taskuvarkaita. Toki kaikkialla, missä on paljon turisteja, tapahtuu taskuvarkauksia ja se pitää huomioida. Mieheltä on aikanaan varastettu lukitusta autosta koko omaisuus, joten senkin puolesta sillä oli vähän enemmänkin ennakkoluuloja Roomaan. Barcelonasta olen kuullut hurjia varkausjuttuja, mutta sielläkään en kokenut mitään epäilyttävää. Tosin ei Ramblalla aikaa vietettykään. Paljon kai näissä on myös huonoa tuuria - tai huolimattomuutta. :(

   Poista
 5. "Eikä se ole virheetön, täydellinen. Minusta epätäydellisyys on aina ollut kiinnostavampaa." Ahhh, niin totta! Käymistäni Itä-Euroopan maista etenkin Romania on todella kiinnostava juuri sen rosoisuuden takia. Vaikka maa yllätti minut siisteydellään, turvallisuudellaan ja sillä, kuinka hyvin siellä asiat toimivat, on siellä kuitenkin sen verran särmää, että tuntui kuin olisin ns. oikeasti ulkomailla - enemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa. Sen vuoksi haluaisin kiertää Romaniaa enemmänkin, ja Ukraina on myös päässyt kohdetoivelistalleni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä, kyllä! Just tuo, että tuntee ihan oikeasti olevansa ulkomailla! On paljon ihmeteltävää, katseltavaa ja selviteltävää. Historia on kiinnostavaa, vaikkakin surullistakin. Mua jotenkin kiehtoi Ukrainassa kyrilliset kirjaimetkin - oli jotenkin jännittävää joutua selvittelemään, kun kirjoitusasusta ei ymmärtänyt yhtään mitään! :D

   Poista
 6. Itä-Eurooppa on minun suosikkini lähimatkailun osalta - esim. Moldovia ja Romania. Siellä ei ole, vielä, isoja turistiryhmiä ja ihmiset ehkäpä "aidompia, avoimempia ja valmiita auttamaan - kunhan saa vaan jotenkin keskusteluyhteyden avattua. Kaukasuksen maista Georgia on lempimaitani - eikä niissä muissakaan mitään huonoa ole, mitä nyt kerran Armenian rajalla oli tiukkaa kun passissa oli Azerbaijanin leima, mutta pienellä keskustelulla ja hymyllä päästiin läpi. Löydät bloganistani kertomuksia Itä-Euroopan ja Kaukasuksen maista: https://reissujani.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, olen joitakin tekstejäsi jo lukenut, mutta pitääkin lueskella vielä Kaukasuksen jutut ajatuksella! Onpa hauska kuulla, että Georgia on lempimaitasi - sen täytyy tosiaan olla sitten kiehtova, sen verran maita olet nähnyt! Aika kuumottava tilanne jäädä rajalla kuulusteluihin. Onneksi hymyllä selvisit! :)

   Poista
 7. Olen ihan samaa mieltä, idässä on sitä jotain! Pitäisi vaan opetella vielä venäjää, niin voisi reissailla vähän hämyisemmissä pikkukaupungeissa emo-Venäjällä ja sen naapurimaissa. Tämä oli ihanan positiivinen ja infomatiivinen postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tämä, eli se venäjän kieli kun olisi hallussa, olisi siitä tosi paljon etua! Edes kyrilliset kiljaimet, kun osaisi... Sehän toisaalta laskisi heti seikkailutasoa, mutta ehkä ihan positiivisessa mielessä kuitenkin. :D Kiitos, Sunna, viestistä!

   Poista
 8. Minua on pidetty aina jotenkin outona kun 20 reilausmatkaani suuntautuu aina entiseen itäblokkiin...kreikkaan...ukrainaan...turkkiin...siellä on jotenkin autenttista ja kiehtovaa...jännittävääkin...en siis olekkaan ainoa " outo"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainoa outo, meitä on muitakin! :) Sinähän olet reissannut itäblokissa kunnolla, kun parikymmentä reissua olet tehnyt. Se kertoo jo paljon siitä, miten kiinnostavia maita ne on. Mukavaa syksyn jatkoa ja antoisia reissuja jatkossakin!

   Poista
 9. Pakko tunnustaa, etten tiedä Itä-Euroopan maista juuri mitään. Ehkä se on se tietämättömyys, minkä takia tulee aina valittua muita (Euroopan) kohteita. Toki veri vetää kauemmaksi ylipäätään, joten sekin vaikuttaa. Matkustamme Euroopassa yleensä vain silloin, kun ei ole pidempiä lomia tiedossa. Budapestissä kävin pari vuotta sitten ja ihastuin kovasti! Ehkä se vielä tästä lähtee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se itselläkin oli pitkään, ettei tullut oikein edes ajatelleeksi itäisintä itää matkakohteena. Kun oli niin paljon käymättömiä paikkoja (ja on edelleekin kyllä) tutummassakin Euroopassa. Mutta kun sinne on hiljalleen on tutustunut, niin hinku vaan kasvaa!

   Eikä mitään vikaa ole muussakaan Euroopassa, päin vastoin. On meillä ihana ja kirjava Eurooppa!

   Poista
 10. Ne rakennusten kontrastit Neuvostoliiton ajoilta - vierekkäin ränsistynyt ja moderni rakennus - on aina hauskoja kuvaamiseen. Ja niistä tulee jännä tunnelmakin käveleskelyyn.

  Meillä oli pääsiäiseksi lennot Romaniaan, mutta AirBerlin peruutti lennot ja jäi välistä. Ukrainaa suunniteltiin muutama vuosi sitten, voisi taas palauttaa sen listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just ne kontrastit! Ja Neuvostoliiton jäljet! Varsinkin Ukrainassa oli paljon jätettu neuvostoaikojen merkkejä paikoilleen, kun taas monessa muussa itäblokin maassa ne on kerätty pois. Budapestissä olikin koottu näistä mielenkiintoinen Memento Park, josta olen itsekin tehnyt jutun:
   Budapestin patsaspuisto Memento Park

   Harmi, että AirBerlin peruutti lennot. :( Toivottavasti pääsette Romaniaan joku toinen kerta, vaikkapa Blue Airilla!

   Poista
  2. Meinasin hakea linkin omaan ^_^ Memento Park -kuvaan, mutta onkin tullut Flickriin = kuvat.kytta.net heitettyä vain 4 kuvaa Budapestistä ja kartta meidän sieltä tehdystä road tripistä, eikä ollenkaan neuvostopatsaita! Lisämuistutus noista kaikista reissurästeistä.

   Blue Airia jo katsottiinkin vähän, mutta varmaan parempi käydä Romaniassa vasta talven jälkeen. Joltain tuli mielipidettä, että Bukarest ei edes ole kummoinen, vaan siellä kannattaisi olla enemmän vaikka Transilvaniassa.

   Poista
  3. Me tykättiin kyllä Bukarestistakin ja tottakai myös Transilvanian Brasov oli ihana. Sinaia valitettavasti jäi väliin, mutta se on kuulemma kans ihastuttava. Meidän Bukarest-ihastusta varmasti siivittää osin myös matkustaminen lasten kanssa, sillä siellä oli mahtavia leikkipaikkoja ja huvipuisto. Viihdyttiin älyttömän hyvin ja katseltavaa, koettavaa riitti!

   Poista
  4. Otinkin tuosta paikkakuntien nimet talteen mun Romania-linkkeihin, kiitos! Noinhan se tosiaan voi olla, että ei kannata ihan täysin tuomita paikkoja mielipiteiden perusteella. Katotaan siis itte, mutta ei vain painotusta liikaa pelkkään Bukarestiin.

   Poista
 11. Kiinnostaa ns itäblokin maat muutkin kuin Praha, Puola ja Unkari. Romaniasta huonoja kaikuja mutta kai jossain vaiheessa kuullut, että Varnassa ja muissa rantakohteissa hyvin epäsiistiä. Se vaikutti. Kiovasta haaveilen myös mutta kaikki aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bulgarian rantakohteista olen itsekin kuullut vähän huonoa, mutta tekisi mieli käydä tutustumassa ihan muuhun Bulgariaan; Sofiaan ja maaseutuun. Sitten taas Romanian ja Ukrainan rantakohteista olen kuullut hyvää - mutta ihan viime vuosilta. Pitäisi mennä itse toteamaan tilanne. ;)

   Siellä se Kiova on, jos joskus saatte inspiraation lähteä!

   Poista
 12. Yksi oman blogini tavoitteista on hälventää ennakkoluuloja monia sellaisia paikkoja kohtaan, joista helposti ajatellaan negatiivisesti. Itä-Eurooppa eritoten on lempilapseni. Ihan parasta ruokaa saa muuten Bulgariasta!

  Azerbaidzanista ja Georgiasta minulla on juttuja, sanoin Armeniasta, joka noista kolmesta ehkä oli suosikkini. Tai ehkä Georgia. En osaa sanoa. Ihania kaikki.

  http://www.travelloverblogi.fi/category/eurooppa/azerbaidzan/
  http://www.travelloverblogi.fi/category/eurooppa/georgia-eurooppa/
  http://www.travelloverblogi.fi/category/eurooppa/armenia-eurooppa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että on muitakin Itä-Euroopan rakastajia! Ja tykkään myös omalta osaltani avata kaikenlaisia ennakkoluuloja, vaikkei yleisesti kovin eksoottisissa kohteissa olla matkusteltukaan. Mä en ole käynyt Bulgariassa, mutta jotenkin yllätti että siellä on paras ruoka! Pitänee mennä sinne syömään. :)

   Kiitos linkeistä! Pitää tutustua ja mehutella kohteita ja katsoa, mihin lopulta päädytään. Mitä enemmän noista kohteista olen niissä matkustelleiden ihmisten kanssa keskustellut, olen innostunut vaan entistä enemmän!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017