sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Pyöräretkille kahden lapsen kanssa - pyöräkärry vai pyörän lastenistuimet?

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Hamax Sleepy pyörän lastenistuimina

Me ei olla koskaan oltu kovin innostuneita varustelusta. Pyöräilemme arjessa melko paljon, joten pyörän lastenistuimet ovat olleet ihan perushankinta ja ostimme molemmat Hamaximme käytettynä. Pyörän vetokärry on käynyt usein mielessä, mutta hankinta on aina jäänyt hautumaan sillä istuimet ovat toimineet pyöräilyssä erinomaisesti. Varsinkin silloin, kun vain yhtä lasta pitää kuljettaa kyydissä.

Meillä on siis kaksi lasta: 2v ja melkein 5v. Tytär osaa kyllä jo ajaa hyvin omallakin pyörällä, joten matkat lähialueilla menee lapsen itse ajaen. Mutta vielä ei uskalleta lähteä pitkille pyöräretkille kolmella pyörällä, kun ei ikinä tiedä milloin se totaalinen stoppi iskee. Loppukesästä saatiin lainaksi naapurilta pyörävaunua, joten lähdimme innoissamme sitä testaamaan.

Kumpi siis kannattaa kahden lapsen kanssa? Lähteä pyöräretkelle pyöräkärryn vai pyöränistuinten kanssa?

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Thule Chariot pyörän vetokärry


Pyörän vetokärrynä Thule Chariot


Pyöräkärryn hyvät puolet

Lapset ovat ihan onnessaan, kun saavat ottaa kärryyn mukaan luettavaa ja leluja. Oli jotenkin liikuttavaa seurata, kun lapset lueskelivat kirjojaan ja naureskelivat. Vastapainoksi saivat kyllä riitojakin aikaiseksi. Sydän oli sulaa, kun ensimmäisen pyöräretken päätteeksi löydettiin lapset nukkuvina, käsi-kädessä. <3

Thule Chariotia on yllättävän kevyt vetää! Vaikka pyöräkärry tuntuukin hetken hieman oudolta ja kömpelöltä pyöränistuinten jälkeen, on sen kanssa yllättävän helppo liikkua. Kannattaa kuitenkin välttää tiukkoja kurveja ja kovia pomppuja.

ISO plussa siitä, että pyöräretken jälkeen kärryt toimivat myös rattaina ja niitä on myös kevyt työntää. Kaksivuotias on vielä niin pieni, että vaikka käveleekin reippaasti, niin ei vielä pitkiä matkoja jaksa. Tai ei kävele oikeaan suuntaan ja karkailee...

Thule Chariotiin mahtuu ihan hyvin päiväretkellä tarvittavat tavarat kärryn takana olevaan pussukkaan.

Kärryyn kuuluu kiinteänä myös sadesuoja, joten lapset on mukava kyydittää kelillä kuin kelillä. Joten pitkien päiväretkien suunnittelu on helppoa, kun tietää pystyvänsä sijoittamaan lapset tarvittaessa kyytiin.

Bonuksena: pyöräkärryä voi tuunailla: siihen saa eteen yhden pyörän, jolloin sen saa juoksurattaiksi tai alle sukset ja sitä voisi käyttää ahkiona.

Pyöräkärry toimii erityisen hyvin silloin, kun yhden aikuisen pitää kuljettaa kaksi lasta pyörällä.

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Thule Chariot pyörän vetokärry


Pyöräkärryn huonot puolet

Harmillista on se, että poika ei oikein viihdy kärryssä. Ilmeisesti kypärän malli on vähän huono ja kypärä liusuu ajon tärinässä helposti silmille. On myös keksinyt repiä tarvittaessa itsekin kypärää silmille, että saa huomiota ja vinkumisen aihetta. Sitten kypärää oiotaan Tyttären ja äidin toimesta.

Näköalat on huonot kärrystä - ainakin verrattuna pyöränistuimeen. Vaikka toisaalta luulisi olevan myös mielenkiintoista seurata liikennettä maatasolta. Mutta ehkä nämä pienet näkee sitä maatasoa muutenkin ihan tarpeeksi.

Kun pyörät jätetään parkkiin, ei pyöräkärryä meinaa uskaltaa jättää ihan mihin vain. Pyörävaunu kannattaakin lukita ketjulukolla, mutta onhan se siitä huolimatta helppo varastaa. Kärryt ovat markkinoilla erittäin haluttua tavaraa. Perävaunu on myös aika iso, joten tsekkaa etukäteen että se mahtuu pyörävarastoon!

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Thule Chariot pyörän vetokärry


Jotta kärryä voi kuljettaa useammalla kuin yhdellä polkupyörällä, olisi hankittava toinen kiinnike polkupyörään. Nyt meillä on vain yksi kiinnike, joten kärryä voi vetää toistaiseksi vain miehen pyörällä. Jos ostamme naapurilta tämän vetokärryn, hankitaan toinenkin kiinnike, jotta myös minä voin tarvittaessa vetää lapsia kärryssä.

Lapsille on valjaat ja kärryyn on myös määritelty kummalla paikalla istuu pienempi lapsi. Meidän pian viisivuotias tuntuu jo hieman isolta kärryyn, mutta mahtuu vielä. Pikkuinen kaksivuotias saa istua väljästi. Käyttöohjeiden mukaan kyydissä oleva lapsi saisi olla korkeintaan vain 111cm pitkä. Ohjeista ei käynyt ilmi, tarkoitettiinko siinä pituutta kypärän kanssa vai ilman. Pyöräkärrykin siis käy Tyttärelle pian pieneksi.

Thule Chariotin isoin miinus: uutena ihan julmetun kallis.

Lisätietoja meillä testissä olleesta pyörän vetokärrystä:

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Thule Chariot pyörän vetokärry

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Thule Chariot pyörän vetokärry

Pyöränistuimet Hamax ja Hamax Sleepy


Pyöränistuinten hyvät puolet

Tätä voi olla hankala uskoa, mutta 2-vuotias poikamme tykkää istua ennemmin pyöränistuimessa kuin (meidän mielestä) lokoisassa pyöräkärryssä. Pyörän kyydissä on ilmeisesti paremmat näkymät ja takaa kuuluukin tauoton huutelu: juna! rekka! autoja! polkupyörä! juna! metrojuna! rekka! autoja! autoja! juna!

Me ollaan niin tottuneita pyörän lastenistuimiin, että koetaan ne todella näppäriksi ja vaivattomiksi. Jos lapsi ei ole kyydissä, istuimet rämisevät aika lailla, mutta ainakin nämä Hamaxit saa yhdellä klikkauksella irti ja istuimen voi jättää vaikka päiväkodin pihaan.

Melko edullinen hankittava uutenakin. Myös tori.fi ja kirppikset tarjoaa näitä usein erittäin edulliseen hintaan.

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Hamax Sleepy pyörän lastenistuimina
Hamax Sleepy -pyöränistuin on siitä näppärä, kun sen saa kallistettua lapsen nukahdettua. Silloin pää ei ihan niin pahasti retkahda eteen, kun lapsen saa hieman takanojaan - jopa 14 asteen kallistukseen.

Sekin pyörän lastenistuimissa on hyvää, että lapsi on siinä ihan lähellä. On helppo jutella sille, kuulee että on kunnossa. Voi huikata matkan aikana, että onko kaikki ok? Pyöräkärryynkin voi huutaa, mutta onhan se vähän kaukana.

Lapsista on myös kivaa koko perheen pyöräretkillä, kun saavat huikkailla toisilleen meidän aikuisten pyörien mennessä välillä rinnakkain, välillä toinen edellä ja välillä takana. Liikennevaloissa yrittävät ottaa toisiaan kädestä kiinni.

Istuimilla matkustaessa voi myös jakaa porukkaa: "me mennään toisen lapsen kanssa käymään tuolla, nähdään teidät sitten siellä". (Toisaalta sitten yksi aikuinen ei voi poiketa eri reitille vaan on pakko ottaa myös toinen lapsista mukaan.)

Koska Tytär polkee itse päiväkotimatkat ja muut lyhyet reissut, olisi minusta vaivalloista säätää erillisen kärryn kanssa. Mutta jos Tytär kaatuu pyörällään, silloin on käytännössä otettava ensin pikkuveli pyöränistuimesta ja vasta sen jälkeen mennä katsomaan kävikö pahasti. Muuten käy pahimmassa tapauksessa niin, että oma pyörä kaatuu ja lapsi sen mukana.

Tytär ei Tapin ikäisenä vielä jaksanut istua pitkiä aikoja pyörän kyydissä, mutta nyt sujuu jo pitkät lenkit. Hän kyllä helposti nukahtaa pyörän kyytiin - yhä edelleenkin.

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Hamax Sleepy pyörän lastenistuimina


Huonot puolet

Suurin ongelma näissä lastenistuimissa meillä onkin juuri se, että jos vain yksi aikuinen haluaa pitemmälle pyöräretkelle lasten kanssa, se ei näillä onnistu. Eli lastenistuimet käy meidän tapauksessa vain kahden aikuisen kanssa. Olen kyllä hieman elätellyt toivoa, että jospa ensi kesänä Tytär jaksaisi jo pitempiä päiväretkiä. Kuinkahan monella jäätelöllä voisi lahjoa...?

Pyörän lastenistuimissa on sekin huono puoli, että pikkuinen lapsi ei välttämättä kohteessa ollessaan jaksa kävellä. Kaksivuotiaan kanssa usein pärjää ilmankin rattaita, mutta kyllä ne joskus olisivat ihan kätevät. Viime kesänä ei olisi voinut kuvitellakaan lähtevänsä pyörillä pitemmäksi aikaa retkelle, silloin pyöräkärrystä olisi ollut paljon iloa.

Jos sattuu kurja sää, on lastenistuimessa ikävästi sään armoilla. Lapsen pitää olla huputettuna tai kuravaatteissa mutta silti tuiskuttaa naamalle.

Harmillisesti Tytär on kohta 5-vuotias ja alkaa pian jo olemaan aika iso pyörän kyytiin. Tykkää kuitenkin vielä istua kyydissä eikä hänellä ole ollut tapana heilua kyydissä niin, että se vaikuttaisi pyöräilyyn. Painoraja on 22 kiloa, siihen on Tyttärellä vielä vähän armon aikaa.

Hamax Sleepyn tuotetietoja:


Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Hamax Sleepy pyörän lastenistuimina


Kyllä me ihan kaikista mieluiten taidetaan edelleenkin matkustaa pyörän lastenistuinten kanssa, mutta katsotaan nyt olisiko talven loskakeleihin pyörän vetokärry sittenkin parhaimmillaan. Vertailu siis jatkukoon läpi ensi talven!

Tunnelmia koko päivän pyöräretkestä lastenistuimilla:


Fillarin hinauspuomi avuksi?


Vaikka ei (muka) varustelusta piitata, niin olen alkanut hieman haaveilemaan sellaisesta fillarin hinauspuomista. Silloin lapsi voisi polkea reissuilla itse, mutta jos väsähtää, voisi ottaa lapsen pyörineen hinaukseen. Kuulostaa todella näppärältä! Katso vaikka itse:Harrastetaanko teillä pyöräretkiä? Millaisilla välineillä saatte lapset mukaan pyöräretkille?


Tykkäsitkö tästä jutusta? 
Seuraa Lähinnä Kauempana -blogin reissumeininkiä myös Facebookissa
Instagramissa ja löytyvätpä tarinat myös Blogit.fi'stä! 

Kahden lapsen kanssa pyöräretkellä - Hamax Sleepy pyörän lastenistuimina

2 kommenttia:

  1. Olin suunnitellut pyöräkärryn ja jopa tavarafillarin ostoa kunnes muistin käytännön rajoitteet. Meillä ei ole talonyhtiössä kunnollista pyörävarastoa, joten pyörät ja kärryt on ulkona. Ei raaski ostaa kalliita kamoja ja sitten jättää ne sään armoille. terveisin, Rosa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä, Rosa! No niinpä, se käytäntö sitten... Meilläkin on jo nyt huomattu, että peräkärrystä on ihan eri tavalla vaivaa kuin perus lastenistuimista. Nyt se tököttää meidän partsilla kuomutettuna, kun ei uskalleta pitää sitä pyörävarastossa - joka on kyllä hyväkuntoinen ja tilava, mutta varkauksia tapahtuu. Tavarafillari olisi kans ihan mahtava, mutta niin hintava että sitä ei tosiaan soisi jäävän sään eikä varkaiden armoille. :)

      Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017