lauantai 16. syyskuuta 2017

Lefkaksen upeimmat paikat viikossa - Kreikkalainen babymoon

Egremni Beach, Lefkas, Lefkada / Kreikka

Kreikasta löytyy niin paljon upeutta, että sinne voi kevyin mielin ottaa vaikka äkkilähtöjokerin. Siinä matkakohde selviää vasta perillä lentokentällä, meidän tapauksessa se oli joko Lefkas tai Parga. Molemmat kohteet kävi meille mainiosti, mutta majoituksen suhteen saimme vain toivoa parasta. Prevezan lentokentällä meidät sitten ohjattiin Lefkakselle menevään bussiin ja saatiin tietää hotellimme. Se olikin positiivinen yllätys!

Majoituimme ihan Nidrín pääkadun tuntumassa viihtyisällä sisäpihalla. Huone itsessään oli pieni ja vaatimaton, mutta sen avoin parveke limepuun katveessa pelasti paljon. Puhumattakaan ilmastoinnista, jonka ei olisi pitänyt kuulua hintaan, mutta niin se vaan hurisi viileänä päivästä toiseen. Uima-allaskin oli käytettävissä ja aamupalan sai halutessaan muutamalla eurolla. Näinkin hyvin voi käydä majoitusjokerin suhteen!

Oli elokuu vuonna 2012. Odotin esikoista raskausviikolla 30 ja haluttiin viettää viimeinen kahdenkeskinen loma ennen vauvan syntymää eli babymoon. Mies ei ollut aiemmin käynyt Kreikassa, joten lähdin erittäin iloisena esittelemään hänelle Kreikkaa! Lefkaksen saari sopikin tähän tarkoitukseen erinomaisesti, sillä siellä yhdistyy Kreikan karun kauniit maisemat ja seikkailumahdollisuudet. Meidän lomaviikolle sattui yli 40 asteen helteet, joten majoituksen ilmastointi oli todellakin tarpeen ja Joonianmeren raikkaus melkeinpä elinehto.

Meganisi-saari, Kreikka / päiväretki Lefkaksesta

Lefkaksen turistikeskittymä Nidrí (Nydrí)

Lefkas on ollut aikoinaan yhteydessä mantereeseen kapean kannaksen kautta. Korinttilaiset kaivoivat kannaksen auki 650 eaa ja siten Lefkaksesta tuli saari. Nykyisin kannaksen paikalla on silta ja se on jälleen yhteydessä mantereeseen. Saaren pääkaupunki on Lefkas (Lefkáda) mutta suosituin turistikylä on Nidrí (Nydrí).

Nidrí ei ollut meistä kovin kiinnostava ja lopulta vietimme aikaa siellä oikeastaan todella vähän. Satama oli iltaisin ihan tunnelmallinen mutta rannat olivat silloin ainakin aika vaatimattomia. Nidríssä on kuitenkin hyvä valikoima ravintoloita, auton- ja pyöränvuokrausta ja muita palveluita, joten sen puolesta sijainti majoitukselle oli oikein hyvä.

Nidri (Nydri) turistikeskittymä Lefkaksella / Pääkatu

AUTOILLEN LEFKAKSELLA - KOE PARHAAT PALAT


Lefkas on uskomattoman kaunis saari. Saaren keskiosan vuoristo nousee yli kilometrin korkeuteen ja jyrkkien kallioiden katveessa on upeat rannat. Ne vaan eivät ole aina kovin helposti saavutettavissa.

Pariksi päiväksi vuokrattiin Nidrín keskustasta auto ja huristeltiin sillä pitkin saarta. Päätiet olivat todella hyvässä kunnossa, leveitä ja helppo ajella. Mutta kun tie vei pienten kylien läpi, oli minulla välillä vänkärinkin penkillä sydänkohtaus lähellä: sivupeilit hipoen ohitettiin autoja ja jännitettiin mitä tulee seuraavasta mutkasta eteen. Usein päädyttiin keskelle vuohien laumaa.

Autoilu ja auton vuokraus Lefkaksella / Kreikka 2012

Ja ne huonokuntoiset serpentiinitiet rannoille! Ai kamala, näen niistä vieläkin painajaisia! Italialaiset hurjastelivat kyljet kolisten teitä ylös ja alas, valkoinen kivipöly vain pöllysi ja me oltiin kauhusta kankeita. Muutama metri eteenpäin ja sitten taas peruuteltiin kun vastaan tuli auto. Mutta kun serpentiiniteistä suoriuduttiin, oli voittajafiilis! Näistä teistä ei harmillisesti ole valokuvia.

Me saatiin vuokraamosta kolhuinen ja naarmuinen pikkuauto. Luojan kiitos! Me nimittäin löydettiin pari tuntia ajeltuamme vähän isompi klommo etupuskurista. Mietittiin koko vuokra-aika, että tuliko se meiltä vai oliko jo vuokratessa. Autoa palautettaessa vuokraaja vain silmäili nopeasti auton läpi ja se oli ok. Ehkä se oli jo?

Vuokraaja vinkkasikin, että kannattaa aina valita se huonokuntoisin auto - kukaan ei enää välitä pikku kolhuista! Upouusi auto syynätään usein suurennuslasin kanssa.

Autoilu ja auton vuokraus Lefkaksella / Kreikka 2012

Autoilu ja auton vuokraus Lefkaksella / Kreikka 2012

Vähintään nämä kannattaa käydä katsomassa:

Egremni Beach
Äänestetty usein yhdeksi maailman kauneimmaksi rannaksi. Tuhoutui osittain maanjäristyksessä vuonna 2015 mutta siellä taitaa edelleen olla mahdollisuus uimiseen. Egremnille kannattaa tulla heti aamusta, että saa parkkipaikan. Me mentiin heti aamusta, lähdettiin iltapäivällä jolloin jouduttiin  Joudut ensin laskeutumaan 345 askelmaa alas rannalle, jota reunustaa 150 metriä korkea vuorenseinämä. Vain vähän palveluja. Otathan kaikki roskasi mukaasi, sillä rannalla ei ole jätehuoltoa!

Egremni Beach, Lefkas / Kaunein ranta Kreikassa 2012

Egremni Beach, Lefkas / Kaunein ranta Kreikassa 2012

Egremni Beach, Lefkas / Kaunein ranta Kreikassa 2012 / 347 askelmaa

Egremni Beach, Lefkas / Kaunein ranta Kreikassa 2012

Porto Katsiki
Aikoinaan vain vuohet ovat päässeet tälle rannalle, siitä Porto Katsiki (goat port) on saanut nimensä. Tämä sijaitsee lähellä Egremniä ja rannoilla voi käydä vaikka samana päivänä.  Myös Porto Katsikille päästäkseen joutuu laskeutumaan pitkät portaat. Ylhäällä on iso parkkipaikka, jonne automme saatiin helposti jopa iltapäivällä. Paljon ravintoloita ja palveluja (varsinkin ylhäällä kallioilla).

Myös Porto Katsikin ranta vaurioitui vuoden 2015 maanjäristyksessä pahasti mutta on taas toiminnassa. Rannassa parasta on valtavan kallionkielekkeen alle jäävä varjoisa alue. Tällä rannalla katosi vihkisormuksestani timantti Joonianmeren pohjaan.

Porto Katsiki, Lefkas / Kreikka 2012 parhaat rannat

Porto Katsiki, Lefkas / Kreikka 2012 parhaat rannat

Porto Katsiki, Lefkas / Kreikka 2012 parhaat rannat

Porto Katsiki, Lefkas / Kreikka 2012 parhaat rannat

Porto Katsiki, Lefkas / Kreikka 2012 parhaat rannat


Cape Lefkada - Lefkaksen eteläisin kärki
Vaatimaton majakka seisoo upealla paikalla. Legendan mukaan Sapfo-niminen runoilijatar on hypännyt kuolemaansa jyrkänteeltä. Oli niin tai näin, näkymät tältä eteläisimmästä kolkasta ovat huimaavat. Niin kreikkalaiset maisemat, kuin vain voi olla. Karuja kallioita syvän sinisessä meressä. Meidän lisäksemme paikalla ei ollut muita.

Cape Lefkada, Lefkas / saaren eteläisin kärki / Kreikka 2012 parhaat paikat

Cape Lefkada, Lefkas / saaren eteläisin kärki / Kreikka 2012 parhaat paikat

Ekklisia Profiti Ilias - luostari vuoren päällä
Jo Nidríssä majoittuessa mietittiin, mikä valkoinen piste kilometrin korkuisen vuoren päällä on. Päätettiin, että sinne mennään autolla ja katsotaan, mitä löydetään. Vaikeakulkuisten reittien jälkeen löydettiin perille luostarille. Se oli suorastaan maagista, sillä paikassa oli niin hiljaista ja rauhallista. Ei ketään muita, kuin me. Näkymät pitkälle Nidrín yli manner-Kreikkaan. Sitten otin ja kompastuin, heitin holtittoman kuperkeikan raskausmahani kanssa. Onneksi ei käynyt kuinkaan, mutta kovasti säikähdin. Apu ei olisi ollut kovin lähellä.

Näköalat vuoristosta, luostari Ilias, autoilu Lefkaksella

Autoilu Lefkas, Kreikka / Parhaat maisemat Lefkaksen saarella 2012

PYÖRÄRETKI PAAHTAVASSA HELTEESSÄ (raskaana!)


Tämä ei tapahtuisi enää, mutta esikoista odottaessa olin vielä reipas ja sinnikäs. Pyöräretki kannatti, nähtiin paljon kivoja seutuja läheltä ja saatiin samalla liikuntaa - sirkkojen sirittäessä taustalla ihmeen kovaäänisesti. Vesipulloa piti kippailla huomattavan tiheään tahtiin, sen verran paahtavaa 40-asteen helle oli. Päivän pyöräretkelle tuli mittaa noin 30 kilometriä ja ajeltiin aika rauhallisesti, usein pysähdellen.

Nidri Waterfalls / Dimosárin vesiputous
Muutaman kilometrin päässä Nidrin keskustassa on pieni vesiputous, joka on ihan käymisen arvoinen ja kaunis paikka. Me mentiin pyörillä, mutta hyvin saavutettavissa myös patikkaretkenä.

Nidrin vesiputous (Dimosar) pyöräily Lefkaksella, Kreikka 2012 raskaana

Geni
Pyöräiltiin Vlicho satamapoukaman ympäri Genin niemelle. Ihan kärjestä löytyy tunnelmallinen pieni kappeli ja kauniit näkymät Nidrin kaupunkiin. Matkan varrella on kivoja kuppiloita, joissa sai istahtaa drinkille tai syömään ihan meren äärelle.

Raskaana Kreikassa, pyöräiy Lefkaksella. Genin niemeltä näköala Nidriin

veneily koiran kanssa, Kreikka, Lefkas

Desimi Beach
Mukava ja viihtyisä pikkukiviranta, enimmäkseen paikallisia. Ranta on matala ja saarien suojassa, rannalla ei siis juurikaan aaltoillut. Helteisenä päivänä oli mukava oleskella puiden varjossa. Muutama tunnelmallinen ravintola.

Desimi Beach, Lefkas

VENERETKI


Kunnon pakettimatkalaisina otettiin valmiina pakettina koko päivän kestävä veneretki. Meitä oli parisen kymmentä osallistujaa ihan kivassa paatissa. Matkanteko oli rauhallista, kauniit saaristomaisemat läpi reissun ja kaikilla tilaa pötkötellä. Ne olikin oikeastaan parhaimpia hetkiä. Lekotella varjon alla, lipua eteenpäin ja katsella merelle, torkahdella.

Laiva piipahti Meganisi-saarella parissakin paikassa, käytiin hämmästelemässä vesirajassa olevaa kallioluolaa, muutamassa poukamassa käytiin meressä pulahtamassa ja tietenkin kierrettiin Jackie Onassiksen aikanaan omistama Skorpios-saari. Siellä pikkuruiselle vaatimattomalle rantakaistaleelle sai mennä myös uimaan.

Ihan kiva retki, mutta olisin voinut elää ilman tätäkin. Työkaverini oli aikanaan vuokrannut päiväksi oman veneen ja seilanneet ominpäin saarilla. Jos olisi ollut navigointiosaamista itsellä, olisi tämä ollut paras vaihtoehto. Mutta ei tällä kertaa tehnyt mieli eksyä merille...

Päiväretki Nidristä, Lefkakselta / Veneretki Joonianmerelle, Meganisi, Skorpios

Päiväretki Nidristä, Lefkakselta / Veneretki Joonianmerelle, Meganisi, Skorpios

Päiväretki Nidristä, Lefkakselta / Veneretki Joonianmerelle, Meganisi, Skorpios

Päiväretki Nidristä, Lefkakselta / Veneretki Joonianmerelle, Meganisi, Skorpios
Päiväretki Nidristä, Lefkakselta / Veneretki Joonianmerelle, Meganisi, Skorpios

PÄIVÄRETKI LEFKAKSEN KAUPUNKIIN


Lefkaksen (Lefkada) kaupungissa meidät vastaanotti tunnelmalliset kadut ja yllättävän vireä kaupunki. Käytiin Agios Ioannis -uimarannalla, joka oli varsinkin leijasurffaajien keskuudessa suosittu. Ihan kiva ranta, mutta eihän mikään tunnu miltään Egremnin ja Porto Katsikin jälkeen.

Lefkaksen pääkaupunki olisi kyllä ollut myös hyvä majoittumispaikka, ainakin viihtyisämmän oloinen kuin Nidrí.

Lefkaksen kaupunki, Lefkada

Lefkaksen kaupunki, Lefkada
Uimaranta / Lefkaksen kaupunki, Lefkada

Kite surfing, leijasurffaus, Lefkas, Lefkaksen kaupunki, Lefkada, uimaranta

Tällainen oli siis meidän omatoiminen pakettimatkamme Kreikkaan. Mies ei ollut tätä ennen ollut ollut kovin innostunut Kreikasta, mutta Lefkas antoi parastaan ja mies hullaantui täysin!

Miksi kirjoitan 5 vuotta vanhasta reissusta?

Ensinnäkin Kreikka on ihana. Ja minä aina välillä kummeksun pakettimatkojen vähättelyä, että se olisi muka jotenkin huonompi tapa matkustaa. Pakettimatka voi sisältää seikkailua ja omatoimimatka pitää sisällään vain rentoilua. Ei ole pakko jäädä turistimassaan, jos se ei huvita.

Minä olin tällä reissulla pitkällä raskaana, joten se vähän rajoitti omaa jaksamista. Mutta muuten me mielestäni koettiin Lefkaksen saari monipuolisesti ja nähtiin paljon. Miten paljon enemmän olisi nähnyt omatoimimatkalla? Vai onko niin, että omatoimimatkailija ei edes lähtisi tällaiseen kohteeseen? Turisteja oli tietenkin paljon suosituilla rannoilla, mutta löydettiin paljon paikkoja, joissa saatiin olla ihan rauhassa.

Saavuit Lefkakselle miten tahansa, niin nähtävää ja tehtävää löytyy! Alla vielä kartta, johon merkitty kaikki viikossa nähdyt paikat.

Lefkaksen saari, missä käydä?
Tätä tekstiä klikkaamalla pääsee tarkastelemaan karttaa.


Vetoaako Kreikka sinuun? Missä kaikkialla Kreikassa olet matkustanut tai haluaisit matkustaa?


Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä jutut:
Viinirypälepensaita Nidrissä, Lefkas

12 kommenttia:

 1. Vitsi, mikä reissukuume (tai ehkä enemmänkin kesäkuume) iskee kun kattelee tällasia postauksia! Ihanan näköinen veneretki ollut, ja noi rannatkin näyttää melko houkuttelevilta. Kreikassa ollaan tosiaan käyty vain Vouliagmenissa ja Ateenassa, mutta rakastuin maahan ihan täysin ja sinne pitää kyllä päästä uudestaankin :) Myös ruoka oli ihan siedettävää.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuume, todellakin! Kreikka on kyllä ihana, tykkään niin Ateenasta kuin saarien idyllisistä pikkukylistä. Minäkin kävin vasta Ateenan myötä varsinaisesti mantereen puolella, sitä ennen matkaillut saarilla. Tai no, Lefkaksen saari tietysti on yhteydessä mantereeseen. Joskus voisi viettää vaikka pitempäänkin saarihypellen ja mantereenkin kaupunkeihin tutustuen. Se teidän kokema Vouliagmenikin oli kiinnostava!

   Ja ruoka on tosiaan siedettävää. :D

   Poista
 2. Mä en myöskään ymmärrä pakettimatkojen kauhistelua. Ja mitä tulee äkkilähtöihin, niin me tehtiin aikoinaan häämatka Sisiliaan jokerimatkana. Ja erinomaisen hyvä reissu olikin! Silloin kun ei todellakaan ollut rahaa matkustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just, pakettimatka voi olla jopa niin edullinen, ettei koko matkaa tarvitse edes majoittua sen osoittamassa majoituksessa. Nytkin sellaista vaihtoehtoa mietittiin, mutta tekemistä ja näkemistä riitti Lefkaksella hyvin viikoksi, enkä varsinaisesti enempään olisi jaksanutkaan ison mahan kanssa. Itsestähän se on kiinni, miten matkaan ja kohteeseen suhtautuu.

   Sisilia oli varmasti ihana! Kiva kuulla, että teilläkin jokerimatka onnistui. Niissä voi olla huono tuuri, mutta ymmärtääkseni ne kumminkin aina on valikoimassa olevia majapaikkoja. Ei ne siis ihan luokattomia voi olla!

   Poista
 3. Zakynthoksessa haluaisin joskus käydä. :) Nyt Kreikkatietämykseni rajoittuu Rodoksen reissuumme (http://nytheti.blogspot.fi/2017/09/matkavinkkeja-rodokselle.html).

  Mä olin meidän reissun aikana ehkä 14 raskausviikolla, enkä meinannut jaksaa mitään. :D Ihanan sitkeä olet ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mulla oli aika pieni maha ja olin tietenkin jo pahimman väsymysvaiheen ohittanut. Ihmeen uuttera silti. Toisen lapsen kohdalla en to-del-la-kaan jaksanut enää yhtä hyvin, mutta esikoisen takia oli vaan pakko touhuta. Silloin onneksi reissattiin "vaan" Baltiassa, mutta raskausviikkoja olikin jo 36.

   Kävin lukemassa juttusi Rodokselta, kivoja vinkkejä! Ja autoilu on meistäkin usein reissuilla antoisaa! Tosin lapset saattaa olla ajoittain eri mieltä... :)

   Mukavaa syksyä!

   Poista
 4. Heh, olipa hauskaa palata Lefkakselle näin virtuaalisesti ekan kerran sitten vuoden 1987 :) Sen jälkeen en ole siellä käynytkään, usein Kreikka ollut "loppusuoralla", mutta olen päätynyt muualle. Voihan sitä "pakettimatkalla" tehdä ihan samat asiat kuin omatoimimatkallakin, itse olin Thaimaassa ekan kerran ihan Aurinkomatkojen matkalla, kun sain halvimman kokonaisuuden. Mutta siis joo, samaa mieltä kanssasi tuosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai, 30 vuotta sitten! Ehkä ei kannata kysellä tarkempia muistikuvia. :) Niin siinä vaan usein käy, että vaikka jonnekin haluaisikin palata, ei vain jostain syystä ikinä sinne lopulta päädy.

   Niinpä, pakettimatkalla voi olla (halutessaan) ihan kuin omatoimimatkalla. Usein kun saa tietyistä kohteistä hyvin kilpailukykyiseen hintaan majoituksen ja lennon. Vaikka en sitä sano, etteikö minulle joskus kelpaisi ihan kunnon pakettimatka altaalla/rannalla löhöämisineenkin. Siinä vaan aina käy niin, että muutaman päivän päästä tarvitsee jo pientä seikkailua.

   Poista
 5. Kreikkalaisissa hotelleissa on tosiaan tapana, ettei ilmastointi yleensä kuulu hintaan. Mutta kun kerran on säästetty ja kärvistelty viikko kuumassa huoneessa, niin sen jälkeen on kyllä maksanut aina mielellään :D

  Paljon tuttua oli niin tekstissäsi kuin kuvissakin, vaikka meiltä toisaalta jäi esimerkiksi pääkaupunki lopulta tutustumatta. Porto Katsiki näytti aika paljon vilkkaammalta teidän helteessä kuin meillä syyskuun lopulla.

  Pakettimatka on joihinkin kohteisiin, kuten vaikka Kreikan saarille, mun mielestä järkevin ratkaisu. Eihän se oikeastaan lentokenttäkuljetusta lukuunottamatta eroa omatoimimatkasta mitenkään. Mä olen aina ollut matkailun sekakäyttäjä, omatoimisesti tai pakettina, rinkan tai matkalaukun kanssa, ihan sama kunhan reissuun pääsee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän reissu ajoittui elokuun loppuun, jolloin oli todella paljon turisteja liikenteessä. Varsinkin italialaisia oli tosi paljon! Italialaisen tunnisti hyvin myös autoilutyylistä: niiden mielestä pikku hipaisu ei haittaa. :D

   Ihan samaa mieltä pakettimatkojen ja omatoimimatkojen käytöstä. Molempi parempi! Osa kohteista toimii hyvin pakettina ja osa omatoimena. Ihan sama miten reissuun päätyy, kuhan reissuun pääsee! <3

   Poista
 6. Kiva lukea muitten ajatuksia Lefkaksesta :) Itse käynyt siellä 8 kertaa,kohta on nähnyt kaikki pikkutiet ja kylät :) viime vuodet vietetty 4 viikkoa saarella.
  T:Bojo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lefkas oli kyllä monipuolinen kohde. Oli mahtavaa, että mies sai käydä siellä ensimmäisellä Kreikan-reissullaan. Ihastui Kreikkaan ikihyviksi!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017