torstai 7. syyskuuta 2017

IGTT: asemalla soitellaan ja svengaillaan, kun junaa odotetaan

Rinkat selässä vaelletaan suuressa rautatieaseman hallissa. On ihan hirveä hiki ja reppu painaa selässä jo nyt, vaikka on varhainen aamu. Missä on meidän junan lähtölaituri? Onko sinulla meidän junaliput? Onkohan juna myöhässä? Toivottavasti olisi siisti juna eikä mikään karsina. 

Junassa etsitään istumapaikat ja survotaan rinkat johonkin. Vihdoin saadaan levätä ja katsella vain maisemia, kun matkustetaan taas uuteen paikkaan. Täällä onkin ihan erilaiset maisemat kuin kotona Suomessa. Samalla on myös hauska seurata paikallista väestöä, vähän jutellakin. Mihinkähän he kaikki ovat menossa? Töihin? Sukulaisia tapaamaan?

Ostetaan junassa kiertävältä myyjältä kylmää juotavaa ja pientä syötävää. Ei tarvinnut taaskaan lähteä ravintolavaunuun. Toinen meistä haluaa hetken käydä vilvoittelemassa avoimen oven luona. On ihan hullua, että junan ovi saa olla auki junan liikkuessa. Pitäisi käydä kohta vessassa, mutta ei tee mieli mennä kokeilemaan, toimiiko junan vessa.

Junalla matkustaminen Kroatiasta Sloveniaan (Zagrebista Ljubljanaan).

Syyskuun Instagram TravelThursdayn (IGTT) teema on "mikä on mieluisin matkustusmuotosi". Kuten alusta saattoi arvata, valitsin junalla matkustamisen. 

Minä en ole käynyt koskaan InterRaililla. Mies taas on viilettänyt raiteilla pitkin Eurooppaa jo 16-vuotiaana. Ennen lapsia me kierrettiin yhdessä Euroopassa junalla, mutta silloin reililippu olisi maksanut niin paljon, että kannatti kasata reissu itse. Mies on kolistellut raiteilla niin syvällä Venäjällä kuin Intiassakin, itse olen päässyt peräti Pietariin asti. (Ja voi pojat, millainen matka sekin jo oli!)

Koska olen Sisä-Suomen kasvatti, olen matkustanut paljon junalla kotimaassa. Varsinkin opiskeluaikaan - sittemmin junaliput nousivat niin kalliiksi, ettei siihen ollut aina varaa edes työssäkäyvänä. Nykyisin tilanne on parempi ja on saatavilla hyvinkin edullisia junalippuja. Paitsi juhlapyhien aikaan - tietenkin. Lasten kanssa kotimaassa tulee vielä toistaiseksi valittua mummolareissuille auto, kun mummin luokse ei junalla edes pääse. 

On melkein noloa myöntää, että meidän lapset eivät ole vielä koskaan matkustaneet Suomessa kaukojunassa. Kieltämättä itsekin matkustan junassa enemmän ulkomailla kuin kotimaassa.

Junalla matkustaminen Dublinista Belfastiin lasten kanssa. Irlannin rautatiet IrishRail

Lasten ensimmäinen kerta kaukojunassa oli Irlannissa (kuva yllä). Matkustettiin junalla Dublinista Belfastiin, kun nuorimmaiseni oli vielä vauvaiässä. Vilkkaana poikana hän ei viihtynyt sylissä, vaan matka taittui parhaiten näin: poika istui pöydällä ja söi Tyttären eväitä. Junamatkoista kirjoitin blogiinkin: 

Vaikka Irlannin-matka oli muuten erittäin raskas, toi junamatkailu oikein piristävää vaihtelua reissuun. Junamatkailun kipinä oli selvästi syttynyt lapsissakin.

Junalla matkustaminen Romaniassa lasten kanssa. Matkalla Bukarestista Brasoviin.

Tänä kesänä kokeiltiin junailua Romaniassa. Siitä kirjoitinkin ihan äskettäin:

Romanian junat ovat nykyaikaisia (valitse InterRegio!), matkustaminen on helppoa ja mukavaa. Lapset tykkäsivät todella paljon matkustaa junalla ja niin me aikuisetkin. Romanian meiningistä, edullisuudesta ja kulttuurista innostuneena suunnitellaan ensi kesälle pitempää junamatkaa itä-Euroopassa. 

Eihän se junailu ole ihan niin joustavaa kuin road trippailu, mutta voin uskoa, että siitä tulee meidän perheellä eeppistä. 

Maisemat junasta Romaniassa, Bukarestista Brasoviin. Parhaat maisemat Sinaian kohdalla!

Miksi junamatkailu on niin lähellä sydäntä? Pidän toki junailusta kotimaassakin, mutta varsinkin ulkomailla siinä on erityistä fiilistä:
 • se on edullista, rentoa ja monesti melko joustavaakin
 • ekologista
 • usein upeita maisemia
 • näkee paikallista elämää, on helppo jutella paikallisille matkan edetessä
 • hauska verrata ulkomaiden junamatkustamista kotimaan käytäntöihin
 • voi syödä matkalla eväitä tai käydä ravintolavaunussa (jos sellainen luksus on)
 • lapset tykkää!

Toki usein joutuu asemalta kantamaan rinkat ja joskus lapsetkin, mutta koko porukka voi olla junavaunussa vapaasti. Kenenkään ei tarvitse ajaa eikä kenenkään tarvitse napata lennosta oksennuksia. Ei ole huolta vuokra-autosta, tankkaamisesta eikä vakuutuksista. Parkkeeraamisesta ei tarvitse murehtia, eikä mahdollisesta ilkivallasta tai äksidentistä.

Valitsin tähän teemaan junamatkailun, mutta olisin voinut valita myös risteilyn. Mehän ollaan viime vuosina oltu laivalla enemmän kuin laki sallii. Lasten saamisen jälkeen ollaan risteilty kerran Pietariin ja tehty kaksi Karibian risteilyä sekä ainaskin sata Tallinnan ja Tukholman risteilyä.

Rakastamme risteilyjä ja niiden helppoutta, mutta kyllä junamatkoissa on ihan toisenlaista tunnelmaa.

Junalla matkustaminen Thaimaassa, junalla Bangkokista Kambodzaan.

Yksi hienoimmista junamuistoista liittyy tähän kuvaan. Olemme aamuviiden aikaan lähteneet Bangkokin asemalta kohti Kambodzan rajaa. Muutama vuosi aiemmin olin matkustanut ystäväni kanssa junalla Bangkokista Hua Hiniin, joten Thaimaan junamatkailu oli tuttua. Silti mahanpohjassa kutkutti, sillä oltiin luettu useita pelotteluja Thaimaan ja Kambodzan rajan ylittämisestä. Lopulta sekä junamatka että monivaiheinen rajanylitys meni ongelmitta. 

Junareissuihin siis liittyy meillä erityisen lämpimiä muistoja. Olen iloinen, että voidaan tehdä niitä perheen kanssa lisää. Saas nähdä, haluavatko lapset nuorina aikuisina InterRailille. Meidän vanhempien on silloin varmaan vain pakko uskaltaa päästää. 

Mitä sinä tykkäät junamatkustamisesta? Jos on antaa vinkkejä tai tarinoita junamatkailusta Euroopassa, niin kuulisin mielelläni!

***

Tämä blogipostaus oli siis osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka tarkoitus on levittää matkatietoutta ja matkailun ilosanomaa. Järjestäjinä toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover. Lähinnä Kauempana -blogin ja tämänkin postauksen kuvat löydät Instagramista: @lahinnakauempana22 kommenttia:

 1. Jos en olisi valinnut (itsestäänselvästi) lempimatkustusmuodokseni kävelyä, olisin valinnut junan! Varsinkin täällä Keski-Euroopassa se on matkustusväline, jota käytän kaikista eniten. Se on edullista ja ekologista, usein moottoriteiden ruuhkia nopeampaa ja myös rentoa, kun voi vain istua ja antaa maisemien vilistä ohi :) Kivalta kuulostavat nuo teidän perhejunailut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Junat! <3 Olen joskus niin kateellinen teille Keski-Eurooppalaisille, kun teillä on käden ulottuvilla koko Euroopan junaraiteet. Tuosta noin vaan voi hypätä junan vaunuun ja matkata muutamassa tunnissa ihan eri kulttuuriin ja maisemiin. Ja juuri non, voi vain istua ja nautiskella maisemien vilistessä ohi. Aivan ihana tapa reissata! Ekologista, edullista ja nykyisin melko mukavaakin. :)

   Poista
 2. No mutta hienoa, että olette antaneet lapsille mahdollisuuden kokea junamatkailua! Upea juttu eikä arvatakseni ollenkaan itsestäänselvyys nykyään. Mitähän tykkäisitte leikkivaunusta Suomen junissa?

  Minusta piti pienenä tulla veturinkuljettaja (tuiki naisellista), koska siinä saa matkustaa! Harmikseni vain juna on nyttemmin bussia kalliimpi ja hankalampi vaihtoehto. Tykkäisin käyttää niitä niin paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin harmittelen, että juna on bussia kalliimpi. Alennuksia löytyy kyllä, mutta ei silloin, kun meillä olisi tarvetta: juhlapyhinä. Muuten junamatkailu kotimaassakin kiinnostaisi kovasti ja voin uskoa, että leikkivaunussa muksut olis ihan onnessaan! Toisaalla tulikin keskustelua, että missä muissa maissa on leikkivaunuja junissa?

   Ihana lapsuuden haaveammatti!

   Poista
 3. Olen matkustellut aika vähän junalla ulkomailla, tai ainakin useimmiten aika lyhyitä matkoja (Englannissa, Portugalissa, Tsekissä...). Parhaiten mieleen on jäänyt vuoden takaisella Slovenian reissulla reilun parin tunnin junamatka Ljubljanasta Koperiin. Se oli jotenkin niin ihana elämys ja jäi mieleen yhtenä reissun kohokohdista. Junakin oli erilainen kuin Suomessa, vislasi äänekkäästi ja ohitti vaihtelevia maisemia, joiden katselu tietysti oli kaikkein parasta. Tsekissä mentiin viime keväänä junalla Prahasta Karlstejniin, mikä ei ollut kovin pitkä matka, mutta siinäkin ajassa oli kiva katsella ohi vilahtavia maisemia. Haaveilen, että voisin joskus matkustella junalla Keski-Euroopassa maasta toiseen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heei, mä olen matkustanut ihan saman reitin Ljubljanasta Koperiin! Ne maisemat oli todellakin hienot ja elämys oli huikea. Me ollaan kierrelty junalla jonkun verran Euroopassa, mutta haaveilen kovasti lasten kanssa tehtävästä "intterreilistä". :)

   Joskus olis hienoa matkustaa junalla jenkeissä, rannikolta rannikolle. Yleensä se tehdään autolla, mutta voisi olla aika mieletöntä myös junalla.

   Poista
 4. Omien jalkojeni jälkeen juna on varmasti matkustussuosikkini! Tykkään sen leppoisasta ja helposta tavasta taittaa matkaa. Harvoin liikenne ja muut olosuhteet vaikuttavat matkan sujuvuuteen. Paitsi Suomessa, kun raiteilla on liikaa tai liian vähän lehtiä... Parhaat junamatkamaisemani olen kokenut Sveitsissä ja Perussa. Vuorten lomassa junailussa vain on sitä jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, voin uskoa että sekä Sveitsissä että Perussa on olleet huikeat maisemat junasta! Vuoret on vaan niin käsittämättömän upeita, kun kotimaassa niihin ei ole tottunut. Mulla on myös kävely ja muu julkinen liikenne lähellä sydäntä. Niissä pääsee ihan lähimmäksi paikallista elämää.

   Poista
 5. Juna on kyllä kätevä kulkuneuvo. Me emme ole junailleet ihan yhtä paljon kuin te, mutta kolmella mantereella on junaa tullut käytettyä. Etenkin suurkaupunkien välillä juna on kätevä pysäköintiongelmien jäädessä pois. Interrailia olisi kiva kokeilla, kun sitä ei enää ole rajoitettu vain nuorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään junailusta nimenomaan isojen kaupunkien välillä, kun jää pois kaikki se navigointiahdistus ja pysäköintipiina! Pitääkin tutustua tämän hetken Interrail-hintoihin...

   Poista
 6. Mainio yhteenveto junailun eri puolista! Siinä tosiaan on erilaisia hyviä puolia autoiluun verrattuna. Parasta kun ottaa kohteesta riippuen molemmista ne parhaat puolet irti.

  Meillä kotimaassa mennään nykyään Hesaan useimmiten junalla, maailmalla tyypillisten lentokenttäjunien ja naapurikaupunkivisiittien lisäksi vain Perua ja Japania menty enemmän junalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Timo! Peru ja Japani ovat taatusti upeita junailumaita! Mä en tulevalla Japani-reissullani ehdi pitkälle junalla, mutta mieli tekisi käydä edes jossain lähistöllä. Olisihan se iso elämys!

   Poista
  2. Japanissa se onkin modernia - luotijunat aika jännä kokemus. Tytär osti toissa vuonna ekalla Japanin reissullaan junapassin ja hyödynsi sen täysillä, kun sama lippu kävi luotijunan lisäksi tiettyihin paikallisjuniinkin.

   Poista
  3. Ai vitsit, nyt houkuttelis kyllä todella paljon luotijunakokemus. Pitää selvittää, onko kaverillani mahdollisuutta saada vapaapäivää, niin päästäisiin vaikka yliyön reissulle Kiotoon. Kuitenkin haluan hengailla ystäväni kanssa Tokiossa, sillä sitä vartenhan sinne menen.

   Junapassi näyttäisi maksavan yli 200 euroa, joten pitää selvittää ennen reissua, minkä verran meillä on mahdollisuus junailla. Olin katsovinani, että siihen sisältyy joidenkin paikallisjunien lisäksi myös lentokenttämatkat, joten voihan olla, että se tulee kannattavaksi jopa yhden pitemmän reissun kanssa. Tutkitaan! Kiitos kannustuksesta!

   Poista
  4. Ne tosiaan kannattaa laskea, että minkä verran tulee junamatkat erikseen maksamaan. Meillä oli viikon passi, joka aloitettiin vasta Tokioon mennes ja riitti sitten just viimeiseen pitkään siirtymiseen. Hyvää matkaa teille!

   Poista
 7. Mä oon aina tykännyt junista ja viimeinkin viime kesänä tein elämäni ekan interreilin. Mä koen sen jotenkin huolettomaksi tavaksi matkustaa, jos juna hajoaa, ei ole mun homma miettiä jatkoa toisin kun auton kanssa. Lasten kanssa junailusta ei ole kokemusta, mutta ainakin voin kuvitella että lapset viihtyvät junassa ja jos kaipaa viihdyttäjää niin senkään ei tarvi keskittyä ajamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, junamatkustelu on älyttömän huoletonta! Mä haaveilen koko perheellä tehtävästä interrailistä. PItääkin tutkia, millaisia hintoja tänä päivänä on tarjolla! Voihan sitä sitten jostain kohteesta ottaa auton ja tehdä pienempiä autoretkiä, jos sille alkaa tuntumaan. :)

   Poista
 8. Minäkin olen Suomessa joutunut suhaamaan junalla paljon, etenkin silloin kun opiskelin Lappeenrannassa ja kävin usein synnyinkaupungissani Kuopiossa ja Helsingissä kavereiden luona. Sen jälkeen en olekaan juuri junalla kulkenut, etenkin kun aloin Suomeen mennessä suosia Kuopioon lentämistä junan sijaan. Mutta nyt Romanian junakokemusten jälkeen ei kiinnosta hetkeen junalla kulkea, sillä ne ovat maailman hitaimmat junat ja sain siitä istumisesta tarpeekseni :D Ja vessaan en uskaltanut mennä lainkaan, sillä en uskonut niiden olevan kovinkaan siistejä... Tuli ikävä autolla matkustamista ja siistejä huoltoasemien vessoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meillä oli hirmu hyvä kokemus Romanian junista! Olikohan junasi sitten niitä Personal tai Accelerat - junia? Me matkustettiin InterRegiolla Bukarestista Brasoviin mennen tullen ja oltiin kyllä iloisia tasosta - paitsi vessan osalta... Mutta uskon, että 10 tunnin matkustamisen jälkeen ei tee hetkeen mieli junailla. Ainakaan kun on tottunut automatkailun joustavuuteen! :D

   Mukavaa jatkoa matkalle!

   Poista
 9. Aloitin junalla maan kiertämisen Japanista. Japan RailPass on suhteessa niin halpa verrattuna yksittäisiin junalippuihin (vaikka kallis yksittäisenä ostoksena onkin). Ja voi pojat miten helppoa junalla ajaminen on siellä ja nopeaa, kun reilua kolmeasataa mennään. Ensimmäisellä InterRaililla olin edelliskesänä. Sen homman voi siis hyvin aloittaa vaikka nelikymmpisenä. Oli huuppuhaskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että reilaamisen voi aloittaa myös nelikymppisenä! Miehen kanssa vedettiin kotikutoinen junailumatka Euroopassa ennen lapsia ja haluaisin toteuttaa samantyyppisen myös lasten kanssa. Ja sitten kun lapset on isompia, niin ehdottomasti miehen kanssa kahdestaan reilille koluamaan lisää itä-Euroopan ihmeitä.

   Ja voi ei, miten sait nyt taas haaveilemaan Japanin luotijunista. Mä olen Japanissa (Tokiossa) vain viikon, enkä tiedä ehdinkö käymään silloin kauempana. Riippuu paljon ystäväni töistä ja muista suunnitelmista. Kiitos viestistä, Annika!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017