tiistai 26. syyskuuta 2017

Havaintoja Ukrainasta ja Kiovasta

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017
Jo lentokenttäbussissa huomattiin, että nyt ollaan tultu Itä-Eurooppaan. Ja siis mielenkiintoiseen maahan. Valtavan suuret ja ränsistyneet kerrostalokompleksit tien vierustoilla on muistakin maista hyvin tuttuja, mutta näissä oli kontrastina upeat muraalit sivuissa. Matkalla nähtiin enemmän Ladoja kuin Venäjällä. Metroasemien nurkkia ja lähiöiden ytimiä koristi Mäkkärien ja KFC:n mainoskyltit. Pikaruokaa täältä ainakin saisi. Kiovaa lähestyessä meitä tervehti suuret muistutukset menneistä Euroviisuista ja jalkapallon EM-kisoista. 

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

Tie oli paikoittain niin muhkurainen, että pompimme bussin takaosassa ilmaan. Bussi oli kallis - se maksoi melkein 3 euroa. Mutta sentään siihen hintaan sai ilmaisen wifin. Tulimme huomaamaan, että wifistä ei tule Kiovassa pulaa. Se löytyy melkein mistä vain, usein vielä ilman salasanaa. Metroasemat, kahvilat, ravintolat, julkiset tilat... wifi on!

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

Kahvikojut ja kahvilat ovat niin yleisiä, ettei reissussa tarvitse pelätä jäävänsä ilman kofeiinia. Kahvi on halpaa ja erittäin hyvää. Suodatinkahvia tosin ei löydy mistään, vaan kaikki kahvit jauhetaan pavuista kahvikoneessa. Jopa niissä halvimmissa katukojuissa. Kahvinjuojan unelmamaa! Aroma Kava näytti olevan yleisin ketju mutta yhtään Starbucksia ei näkynyt - eikä tullut ikävä.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017
Ihmiset olivat ystävällisiä, mutta englantia osaa harva. Edes turisteille suunnatuissa ravintoloissa tai myyntipisteissä ei osattu englantia, mutta elekielellä pärjättiin. Metroasemat on onneksi kyltitetty myös englanniksi, mutta monessa paikassa saa tulkita pelkästään kyrillisiä kirjaimia. Oikeastaan se tuntuu ihan tervetulleelta seikkailulta - varsinkin kun lapsia ei ollut mukana.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017
Kaupat ovat auki ihmeen pitkään. Ja ällistyttävän paljon kauppoja ja ravintoloita, jotka lupaavat aukioloa kellon ympäri! Kiova never sleeps.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017


Julkinen liikenne on ihan törkeän halpaa, yksi metromatka maksaa alle 20 senttiä. Hieman hankalaa se vaan on, kun poletti pitää ostaa tiskiltä ja kerralla saa ostaa vain 2 polettia. Automaattia ei saatu toimimaan englanniksi eikä jaksettu selvittää metrokortin salaisuuksia. Poleteilla pärjättiin. Koe myös Kiovan julmetun syvät metrotunnelit esimerkiksi Arsenal'nan asemalla.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017
Myös Uberin käyttäminen on tiheän wifi-verkon takia helppoa, eikä maksa "mitään". Matka kaupungin toiselta laidalta Äiti Synnynmaan patsaalta Itsenäisyyden Aukiolle (6km) maksoi 1,5 euroa ja hotellilta lentokentälle alle kympin. Sitten toisaalta taas, kukaan ei tuntunut käyttävän turvavyötä. Olisi kannattanut; paluumatkalla lentokentälle kohdattiin lähietäisyydeltä kuolonkolarin uhri.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

Siinä missä Romaniassa katukoirat loistivat poissaolollaan, oli Ukrainassa kulkukoiria enemmän kuin mitä olen missään nähnyt. Koirista selvästikin pidettiin, sillä harvoin koirat näyttivät huonokuntoisilta. Raavaat miehet saattoivat rapsutella sessuja. Hirvittäviä tilanteita tuli eteen, kun pikkuiset koiranpennut meinasivat juosta autojen alle.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017


Varmaan arvasitkin jo, että ravintoloissa oli niin edullista, ettei hintoja tarvinnut katsella fiinimmässäkään ruokapaikassa. Kahden hengen tukeva illallinen juomineen, alkupaloineen ja pääruokineen maksoi helposti rutkasti alle 20 euroa tippeineen. Ravintolat olivat viihtyisiä ja siistejä, mutta välillä sopivaa ravintolaa sai etsiä kaupungilla pitemmän matkaa - jos siis halusi muuta kuin pikaruokaa. Jälkiruoaksi napattiin jätskikojusta mustaa pehmistä. Kaikki ukrainalaiset maut eivät minulle maistu, mutta löysin silti herkullista vatsantäytettä.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

Roshen on huippuhyvä karkkikauppa jonka näyteikkunat ovat hauskoja. Länsimaalaisia ostoskeskuksia oli useita, mutta metrotunnelit ja isojen teiden alikulkutunnelit olivat täynnä Itä-Eurooppalaisia myymälöitä. Hauska ostari oli myös Metrograd: suuri ja sokkeloinen maanalainen ostari.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017


Joka puolella riitti katseltavaa. Kirkkojen ja kappeleiden kultaisia kupoleita, vanhoja merkkejä neuvostoajoista, ränsistynyttä ulkopintaa mutta oivaltavaa katutaidetta, leikkisyyttäkin. Mahtipontiset nähtävyydet näkyvät kauaksi ja nähtävää ylipäänsä on paljon.

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

Oltiin ihan tyytyväisiä, ettei meillä ollut lapsia mukana. Isompien lasten kanssa olisi varmasti pärjännytkin (Landskape Alley oli ihana!), mutta rattaiden kanssa olisi ollut varmasti tuskaa mukulakivien, metrokuilujen hissittömyyden ja muiden epäselvien liikennejärjestelyjen kanssa. Nautiskeltiin täysin rinnoin kahdenkeskisestä ajasta ilman lapsia.

Taisit huomata, että viehätyin Ukrainasta. Mä olen ihan selkeästi Itä-Euroopan tyttöjä.

Mitä luulet, tykkäisitkö sinä Kiovasta?


Seuraa Lähinnä Kauempana -blogin reissumeininkiä myös Facebookissa
Instagramissa ja löytyvätpä tarinat myös Blogit.fi'stä! 

Kiovassa pariskuntamatkalla / Ukraina syyskuussa 2017

22 kommenttia:

 1. Kiova on ehdottomasti meidän matkalistalla joskus! Haluaisin kovasti käydä Tshernobylin alueella valokuvaamassa, joten reissu pitäisi ehdottomasti tehdä ilman lasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin myös päiväretki Tshernobylissä! Se oli vaikuttava reissu ja kuvia tuli minunkin otettua ihan hurjasti. Se olikin suurin syy, miksi suuntasimme vuosittaiselle parisuhdereissulle juuri Ukrainaan. Säteilyäkin on nykyisin huomattavasti vähemmän uuden sargofagin ansiosta, mutta ei se edelleenkään lapsen paikka ole. Yritän saada Tshernobylin reissun blogiin piakkoin, mutta kyllä siinä hieman vielä sulateltavaa on. Ajatukset pitää saada jäsennykseen.

   Joka tapauksessa, suosittelen Kiovaa ja Tshernobyliä pariskuntalomaksi!

   Poista
  2. Mahtavaa! Nyt vaan yritän saada raivattua aikaa kirjoitushommille. :)

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Johtuen varmaan viime vuosien uutisoinnista, ei ole tullut mielenkään, että Ukrainaan voisi lähteä vain kaupunkilomalle. Kuulostaa ja näyttää TOSI mielenkiintoiselta! Idässä on kyllä oma maailmansa - ja tuo hintataso kuulostaa tosi hyvältä. Olitteko monta päivää reissussa ja missä majoituitte? Minulla ei ole idästä kokemusta kuin Romaniasta, joka yllätti myös moderniudellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Ihanaa, että sain tunnelman tartutettua sinuunkin. Ah, mä tykkäsin kans niin paljon Romaniasta! Ja jos Romaniasta tykkäsit, ihan varmasti tykkäät Ukrainastakin.

   Ukrainan epävakaisuudet on enemmänkin siellä Krimissä, Kiovassa on ihan turvallista olla. Me oltiin vain kolme yötä, kaksi kokonaista päivää ja yksi puolikas. Yksi päivä annettiin Tshernobylille, eikä todellakaan kaduta. Koko viikonlopun olisi kyllä saatu helposti menemään Kiovassakin.

   Tshernobyl-retken takia varattiin hotelli, joka on mahdollisimman lähellä rautatieasemaa. Se lopulta oli hieman huonohko valinta, kun tuntui että oltiin kaukana vähän kaikesta. Ibis Kiev City Centre oli kyllä hyvä ja siisti hotelli, huonehinta noin 45 euroa ja upeat näköalat meidän 15. kerroksen huoneesta. Ei kuitenkaan sisältänyt aamupalaa ja hotellin oma oli "tosi kallis". Varmasti keskustasta saa loistokkaamman hotellin erittäin edulliseen hintaan! Vaikkei nyt siis Ibikseenkään mitenkään pettyneitä oltu.

   Kirjoittelen hiljalleen lisää kokemuksia sieltä, mutta kysele ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen! Itä-Eurooppa <3

   Poista
  2. Tähän pakko kommentoida, että Krimillä on kyllä rauhallista ja turvallista, mutta siellä vierailu on (ilman erityislupaa) laitonta Ukrainan hallituksen näkökulmasta. (Itä-Ukrainassa Donbassin alueella sen sijaan on epävakaista - paikoittain alue on edelleen sotatilassa.) Krimillä on kuulemani mukaan aivan superkaunista ja alue kiinnostaisi kovasti, mutta tässä poliittisessa tilanteessa en kuitenkaan itse matkustaisi sinne. Tässä vielä Lonely Planetin hyvä artikkeli aiheesta: www.lonelyplanet.com/eastern-europe/travel-tips-and-articles/crimea-under-russian-rule-what-has-changed-for-travellers

   Teidän Kiovan-visiitti kuulosti superkivalta! Ihana lukea juttuja Itä-Euroopasta.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi, Liisa! Hyvä tietää, että myös Krimillä on nyt turvallista. Toivottavasti tilanne Donpassissakin rauhoittuu. En kyllä itsekään tässä poliittisessa tilanteessa matkustaisi, vaan haluaisin antaa pölyn laskeutua pidemmän aikaa. Mielenkiinto heräsi Krimiin ja vähän googlailin. Oikeassa olet, näyttää todella kauniilta ja kiinnostavalta! Ehkä joku päivä sinnekin pääsee rennoin mielin matkustamaan.

   Poista
 3. Luulen, että tykkäisin! Jään innolla odottamaan Tsernobyl-postausta. Toivottavasti sellainen on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Tsernobyl-juttu on tulossa tässä syksyn mittaan. Yritän saada kuvat ja sanat ojennukseen. :)

   Poista
 4. Kiova on muutaman vuoden kiinnostanut kovin ja tuo Tsernobyl erityisesti. Ihan kiva kuvaus Kiovasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä, Kiova oli rosoisuudessaan ihana! Paljon oli mielenkiintoisia ilmiöitä mutta toimiva kaupunki se oli. Tshernobylin reissu oli vaikuttava, mutta raskas. Jos Venäjä ja Itä-Eurooppa viehättää, niin Kiovakin toimii. :)

   Poista
 5. Oho, tässähän oli havaintoja kerrakseen! Ei olisi täälläkään tullut mieleen lähteä Ukrainaan, vaikka tosiaan Kiovassa taitaa olla ihan turvallista. Mulla on hirveän vähän kokemusta Itä-Euroopasta muutenkin. Kyllä kiinnostelisi ihan hintatasonkin puolesta tehdä joku rundi siellä suunnilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiovassa on turvallista ainakin tällä hetkellä! Mä olen jopa hieman hurahtanut Itä-Eurooppaan, joten suosittelen tutustumaan! Hintataso on ihan ä-lyt-tö-män halpa, niin Romaniassa (käytiin kesällä) kuin Ukrainassakin. Tämmöinen budjettimatkailija oli ihan äimänä. :D

   Poista
 6. Kiova oli jossain vaiheessa mulla suunnitelmissa, mutta sitten Ukrainan sodan vuoksi se jäi. Tuolla olis siis mitä ilmeisemmin aivan normielämä jo käynnissä?
  Itä-Euroopassa on oma pervo viehätyksensä, kun neuvostomeininki näkyy edelleen ja silti onkin yllättävän modernia elämä, näin oon itse kokenut. Lisäksi se hyvä puoli, että sieltä on ihana tulla Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiovassa oli ihan täysin normaalia kaikki! Toki tapahtumat oli esillä muistomerkein, mutta elo oli seesteistä ja rauhallista. Neuvostomeininki on tosiaan näkyvillä edelleen, mutta siellä on todella monessa suhteessa modernia - jopa modernimpaa kuin monessa läntisemmässä hyvinvointivaltiossa.

   Suosittelen käymään Kiovassa tilaisuuden tullen! Oli ihana ihmetellä ja hämmentyä uudesta maasta!

   Poista
 7. Kuulostaa mahtavalta, heti tuli ikävä Itä-Eurooppaan! Me ollaan käyty Ukrainassa joku neljä kertaa, mutta vain Lvivissä, Odessassa ja Chernivtsissä. Lvivissä syötiin kaupungin ykkösraflassa muutamalla hassulla eurolla ja juotiin suositun panimopaikan puoli-ilmaisia oluita. Ukrainassa on kyllä todellakin viehätystä, mutta liikenne on tosiaan aika villiä. Muutaman kerran ollaan istuttu kuolemanpelko silmissä ukrainalaisen kuskin kyydissä, joka facebookkaa ja röökaa samalla kun ajaa ylinopeutta ilman turvavyötä lumimyräkässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mitä Itä-Euroopan kokemuksia! Chernivtsiin en ole tutustunut, mutta Lviv on ollut todella pitkäaikaisena haaveena! Myös Odessa kiinnostaisi, mutta kumpaankaan ei tällä kertaa ehditty. Ukrainassa oli kyllä hurjan paljonn viehätystä! Mutta se liikenne oli ihan hirveää! Hyi hitto, mikä kokemus teilläkin. Me oltiin Chernobylin-retkellä ja onneksi katsottiin autossa dokumenttia. Alkumatkasta oltiin kaikki aika järkyttyneitä siitä liikennemeiningistä. Dokumenttia katsomalla sai ajatukset pois liikenteestä. Onneksi vasta kotimatkalla kohdattiin se kuolonkolari... vaikka olisin mielelläni ollut kokonaan kohtaamatta. :(

   Poista
 8. Minäkin pidin Kiovasta. Kävimme siellä Euroviisuissa ja olen kirjoittanutkin siitä pari postausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistankin sun jutun Kiovasta! Vieläkin oli Euroviisujen mainosplakaatteja näkyvillä. :D Silloin on ollut varmasti ihana olla siellä, iloiset hulinat kaupungilla! Hintataso on saattanut olla hivenen korkeampi?

   Poista
 9. Mahtavaa, kiitos postauksesta! Olen lähdössä ensi kuussa Kiovaan ja tuo Uber-vinkki tuli nyt kyllä kuin tilauksesta, olin nimittäin jo aikeissa alkaa googlailemaan miten pääsenkään kentältä hostellille. :) Itseäni kiehtoo Itä-Eurooppa tällä hetkellä paljonkin, ehkä siitä syystä, etten ole siellä vielä kovin paljoa reissannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs sattui! Kentältä pääsee tosi näppärästi päärautatieasemalle myös Skybussilla 24h, mutta oli se Uber niin halpa ja helppo, että se on erittäin hyvä vaihtoehto. Kannattaa laittaa turvavyö... iiiks! Ihanaa matkaa Kiovaan! Kiva lukea sitten sun matkaraportti. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017