keskiviikko 9. elokuuta 2017

Päiväretki Porvoossa antoi hellettä, humalaisia ja myrskyä merellä

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa
*yhteistyössä J.L.Runeberg / paluun laivaliput saatu

Päiväretki Porvooseen on aina hyvä idea!

Bussimatka Helsingistä Porvooseen ja takaisin on tylsä, mutta  ei sitä jaksa pyörilläkään lasten kanssa sinne asti. Niinpä tehtiin kompromissi: mies hurauttaa fillarilla ja minä tulen lasten kanssa Onnibussilla perästä. Takaisin Helsinkiin palattaisiin laivalla, J.L.Runebergin kyydillä.

Helsingistä pääsisi Porvooseen J.L.Runebergilla myös päiväristeilynä, mutta silloin aikaa jäisi perille vain parisen tuntia. Meidän kuviolla aikaa jäi reilusti myös Porvooseen ja saataisiin silti nauttia laivamatkasta Helsinkiin.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / Runebergin tortut

Lasten kanssa Porvoossa - leikkipaikkoja ja lounasta

Perillä Porvoossa meitä hellittiin lämpimällä auringonpaisteella. Otettiin heti suunnaksi Muumileikkipuisto Linnankosken puistossa. Leikkien jälkeen lapset viilentyivät suihkulähteessä juoksemalla itsensä läpimäriksi. Onneksi minulla oli niille jotain vaihtovaatteita mukana. Ja kesähän kuivatti rattaiden aisalla vaatteet. Ja pian paikalle kaahasi myös hikinen mieheni.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / Muumileikkipuisto

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / MuumileikkipuistoJ.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / Muumileikkipuisto 
Olin leikkien lomassa googlannut, että ihan lähellä olisi lapsiystävällinen lounasravintola Seireeni. Lounas oli edullinen, kympin luokkaa, myös lapset maksoivat joitakin euroja. Tilassa oli erittäin iso leikkipaikka kiipeilytelineineen, joka sai muksut heti innostumaan. Ruokaa oli noutopöydässä paljon tarjolla, mutta osa tarjottavista jo kylmiä. Mahat saatiin täyteen, mutta ei se nyt mikään kovin kulinaristinen kokemus ollut.

Kierreltiin vanhan Porvoon mukulakivisiä kujia ja syötiin tietenkin jäätelöt. Etsiydyimme vanhan Porvoon puolella Borgströmin leikkipuistoon, joka olikin mielestäni paljon kivempi pienille lapsille kuin Muumipuisto. Me miehen kanssa makoiltiin nurmikolla, kun lapset leikkivät kauppaleikkiä.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / Borgströmin leikkipuisto

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / vanha Porvoo
Koska Porvoossa oltiin, kävimme tietenkin myös Brunbergin tehtaanmyymälässä. Meidän päästyä sisään paikan valtasi valtava turistijoukko. Saatiin kuitenkin tehtyä pieni ostos ennen isoja jonoja.

Valuimme hiljalleen Porvoo-jokea pitkin J.LRunebergin satamaan, Aleksanterinsillan kupeeseen. Lippupisteestä noudimme liput, mies antoi pyörän säilöön ja me saimme rattaat helposti laivan keskiosaan parkkiin. Helteinen ja aurinkoinen päivä näytti päättymisen merkkejä, kun tummat pilvet kohosivat taivaalle. Nythän se ei enää haittaisi, kun päivä Porvoossa oli jo ohi.

Eipä.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / Porvoojoki, satama

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / polkupyörä mukana

M/s J.L. Runebergillä Porvoosta Helsinkiin

Olimme ennen lapsia käyneet saman risteilyn. Oli hauska näyttää tämä viehättävä paatti lapsillekin. Matka Porvoosta Helsinkiin kestää 3,5 tuntia, joten siinä ehtii tutustumaan laivan jokaiseen soppeen.

Vaikka elettiin heinäkuun loppua, laiva ei tullut läheskään täyteen. Pyöriä oli mukana paljon, joten moni muukin taisi tehdä saman reissun kuin mies. Laiva lähtee satamasta klo 16, mutta lippuluukulla tulee olla jo puolta tuntia ennen.

Taivas synkkeni ja alkoi ripottelemaan vettä. Laivalta löytyy paljon istumapaikkoja, joissa pääsee niin auringolta kuin sateelta suojaan.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

Lapset kiinnostuivat heti lukuisista jyrkistä pikkuportaista, joita halusivat rampata lakkaamatta. Laiva oli pullollaan jännittäviä soppeja, käytäviä, portaita ja kansia. Lapset kiljuivat yhtenään: mennään yläkannelle! Mennään käymään sisällä! Juostaan laivaa ympäri! Lasten leikkipaikkaa ei siis ollut, mutta ehkä sellainen pitäisi lapset poissa vaarallisemmista paikoista. Tarjolla olisi kyllä ollut pieni puuhavihko 4 euron hintaan.

Alkumatkasta lähes kaikki matkustajat nauttivat raikkaasta meri-ilmasta, joten sisätilat olivat tyhjillään.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

Kun ulkona merenkäynti vaan koveni ja koveni, läpimärät ulkokansien matkustajat hiipivät laivan sisälle. Oli perjantai-iltapäivä ja yllättävän moni aikuisporukka oli jo valmiiksi juovuksissa. Matkan edessä yhä useampi matkustaja saavutti hilpeät humalatilat ja äänenvoimakkuudet nousivat. Lapset ihmettelivät oudosti käyttäytyviä aikuisia. Yksi porukka joi jopa omia kaljojaan laivan tiloissa.

Tästä päästäänkin siihen, että lasten kanssa näitä tilanteita tietysti tulee odottamatta, sattumalta. Aikuisten reissussa naapuripöydän öykkäröinti vain ärsyttää, mutta lasten ollessa mukana se harmittaa vähän enemmän. Lapset saattavat jäädä suorastaan seuraamaan humalaisten toilailuja, sillä heitä kiinnostaa epätyypillinen toiminta, aikuisten kiljahtelut ja horjahtelut.

Laiva myös keikutti merenkäynnissä niin paljon, että jännitti milloin lapset (tai humalaiset) alkavat oksentamaan. Onneksi päivä oli ollut raskas, joten viimeisen tunnin ajan saatiin ihastella nukkuvia lapsia ja vain me aikuiset kuunneltiin humalaisten älämölöä. Laivan keinutus taisi johdatella väsyneet lapset helposti uneen - eikä kukaan oksentanut.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa


J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa


Ensi kerralla aikuisporukalla

Tyttäreltä kysyin Porvoo-reissun parasta asiaa ja vastaus oli: laivamatka.

Siitä huolimatta matkustaisin seuraavan kerran Runebergillä aikuisten kesken. Tai korkeintaan sitten, kun lapset ovat huomattavasti isompia. 3,5 tuntia pienessä paatissa on todella pitkä aika, varsinkin jos merenkäynti estää ulkona olemisen. Myös pienten lasten perään katsominen oli raskasta, putoamisen paikkoja oli paljon. Lapsethan rakasti jyrkkiä portaikkoja ja sokkeloista laivaa.

Laiva on vanha, kaunis ja tunnelmallinen. Reitti Porvoosta Helsinkiin ihastuttava - jos siis sattuu selkeä sää. Laivalla on tarjolla pientä syötävää tai etukäteen tilattava lohikeitto, sekä kattavasti myös alkoholijuomia.

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / tarjoilut laivan kahvilassa

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa / tarjoilut laivan ravintolassa

Perheiden neuvoisin käyttämään laivamatkan suhteen harkintaa. On paljon mahdollista, että matka onnistuu täydellisesti - tai sitten reitille osuu merenkäyntiä ja vahvasti juopuneita, kuten meille.

Laivamatka on joka tapauksessa elämys!

Hinnat: 
Onnibus 2-4e / hlö (myös pienet lapset)
J.L.Runeberg 29e / aikuinen sekä pyörämaksu 5e


Tykkäsitkö tästä jutusta? 
Seuraa Lähinnä Kauempana -blogin reissumeininkiä myös Facebookissa
Instagramissa sekä Blogit.fi'ssä! 

J.L. Runebergilla risteily Porvoosta Helsinkiin lasten kanssa

2 kommenttia:

  1. Porvoo on kyllä nätti kaupunki, tykkään! :) Olisi kyllä joskus kiva mennä Porvooseen myös laivalla, mutta tuo 3,5 tuntia ei oikein houkuttele :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo on niin nätti, kuin karkki! Laivamatka on elämys! Tosin hyvin pitkä sellainen. :) Mutta jos sattuu kaunis sää, niin ihanahan se on istua kannella, siemailla vaikka kuohuviiniä tai mutustella Runebergin torttua. Kieltämättä silloinkin on ihan iloinen, kun se Helsinki vihdoin näkyy horisontissa. :D Mutta suosittelen joskus kokeilemaan!

      Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017