sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Rotermannin kortteli on lempipaikkani Tallinnassa

Turistit suuntaavat suurina laumoina Tallinnan satamasta kohti Kalamajaa ja Telliskiveä. Eikä ihme, onhan siellä runsas ravintolatarjonta, putiikkeja, mielenkiintoinen miljöö ja muutenkin nopeasti kehittyvä alue.

Vaikka minäkin tykkään Telliskivestä, ei se suinkaan ole Tallinnan lempialueeni. Eikä ole vanhakaupunkikaan. Mun sydämeni saa sykkimään Rotermann City eli Rotermannin kortteli, tuo pimentoon jäävä vanha teollisuusalue satamaan vievien valtaväylien välissä - vain kivenheiton päässä Viru-hotellista satamaan päin.

Rotermannin kortteli - tunnelmallinen alue Tallinnan keskustassa syömiseen ja juomiseen

Rotermannin kortteli on suurten muutosten kourissa. Tällä hetkellä siellä on koko ajan joku rakennustyö käynnissä, mutta siitä viis. Se tietää vaan uutta elämää Rotermannille.

Jo 1800-luvulla alueelle kohosi mm. sprii- ja makaronitehtaat, mutta myös tavaratalo, leipomo sekä suolavarasto. Suolavaraston tiloissa on nykyisin muuten Viron arkkitehtuurimuseo.  

Minä niin tykkään siitä, että vanhoja teollisuusrakennuksia on jätetty niille sijoilleen: osa on aivan raunioina ja osaa rakennuksia on jatkettu modernilla rakentamisella. Välissä on kokonaan uutta kiinnostavaa uudisrakentamista.

Lue tarkemmin Rotermann Cityn historiasta täältä: Rotermannin korttelin synty

Rotermann City - kehittyvä alue Tallinnan keskustassa

Rotermann City - rosoinen alue Tallinnan keskustassa
Majoitu Rotermann Cityn ytimessä

Olen viettänyt Rotermannissa monesti aikaa, mutta yöpynyt vain kerran. Siitäkin on jo 5 vuotta, sillä odotin vielä esikoista. Vietimme parin ystäväni kanssa rentoa viikonloppua ja Hotelli Metropol oli siihen ihan passeli. Tosin tällä hetkellä Hotelli Metropol on pinteessä rakennustyömaan takana, enkä tiedä minkä verran raksalta kuuluu meteliä huoneisiin.

Istuimme lämmintä kesäiltaa aukiolla viinibaarin terassilla, kuuntelimme viulunsoittajaa ja tunnelmoimme puutarhavalojen alla. Minä raskaana olin erityisen kiitollinen, sillä listoilta löytyi myös alkoholiton vaihtoehto viinille. On ihan eri asia istua yömyssyllä viinilasillisen, kuin kokiksen kanssa. Ja juuri iltaisin Rotermanni on mielestäni parhaimmillaan, kun bilettäjät notkuvat ihan muissa kaupunginosissa tai palaavat laivalla Suomeen.

Rakkauteni Rotermanniin taisi alkaa silloin, sillä me ei törmätty alueella kertaakaan suomalaisiin ördääjiin. Ei siltikään, vaikka hotellin alakerrassa on pahaenteisesti Koskenkorva Karaoke niminen baari.  Ja ehkä juuri siksi rakastuinkin Rotermann Cityyn: edullisten hintojen lisäksi sai olla rauhassa vanhankaupungin ja keskustan hotellien (suomalais-)turistimölinältä.

Rotermann City - alue Tallinnan keskustassa jossa on paljon ravintoloita ja terasseja
Shoppailu Rotermannissa

Rotermannin kortteli on oikein hyvää shoppailualuettakin. Ehkä olet käynytkin täällä ostoksilla? Ketjumyymälöiden ystäville löytyy vielä Suomesta puuttuvia liikkeitä:
Springfield,
Pull and Bear,
Bershka ja
Stradivarius nyt ainakin. Osa alueen myymälöistä on korttelin sokkeloissa piilossa, joten niitä ei välttämättä ilman etsimistä löydä. Eli ihan helpoksi shoppailua ei ole Rotermannissa tehty.

Minä itse käyn Rotermannissa asioidessani A.G.A.N. -liikkeessä, jossa on myynnissä nuorten virolaisten suunnittelijoiden tuotteita sekä tyylikkäitä käytettyjä vaatteita ja tavaroita. Melkein aina minun mukaan lähtee joku hauska koru kympillä tai parilla.

Tallinn Design Housesta löytyy paikallisen designin parhaimmistoa. Pääosassa on astioita, vaatteita ja asusteita, mutta minä nappasin myymälästä mukaani käytyjen maiden mukaan muokkautuvan maailmankartan (iso kartta 25e).

Kalevin suklaapuoti ja mestarin työpaja on tietenkin hyvä tuliaistenostopaikka ja lasten kanssa ehkä ihan mahdoton piipahtaa ilman ostoksia.

Rotermann Cityn myymälät // Rotermann viralliset sivut suomeksi, mutta tiedot eivät ole ihan ajantasalla

Rotermann City - shoppaile Tallinnan keskustassa - paljon vintagea ja ketjuliikkeitä

Rotermann City - hyvä alue Tallinnan keskustassa ja paljon ravintoloita ja terasseja

Kahvilat ja ravintolat

Ja ne nautinnot! Roseni-kadun piirittämällä aukiolla on luonnollisesti suurin osa terasseista ja ravintoloista mutta kurkkaa ihmeessä myös sivukaduille. Sieltä löytyy varmasti rauhallisimmat ja tunnelmallisimmat terassit ja kuppilat.

Hintataso on mielestäni edullinen verrattuna vaikkapa vanhaankaupunkiin. Aperol Spritz yhdellä suosituimmalla aukion terassilla maksoi 6 euroa ja viinilasillinen 3 euroa.

Häpeäkseni minä olen ruokaillut siellä vasta Basiliik -ravintolassa (silloin viisi vuotta sitten) mutta siemaissut viinilasillisia sitäkin useammin. Ruokaravintoloita putkahtelee sinne tasaiseen tahtiin ja ne näytti sen verran kiinnostavilta, että ensi kerralla suuntaankin vaikka Flamm-ravintolaan syömään flammkuchenia, MySushiin tai Kaks Kokkaan. Myös ihan läheltä löytyy Tallinnan kuuluisa ravintola Tai Boh.

Rotermann Cityn ruokapaikat ja kahvilat // Rotermann viralliset sivut suomeksi, mutta tiedot eivät ole ihan ajantasalla

Rotermann City - trendikkäin alue Tallinnan keskustassa

Rotermann City - monipuolisin alue Tallinnan keskustassa

Rotermann City - edullisin alue Tallinnan keskustassa

Lapsille ei vielä paljoakaan

Tällä hetkellä lasten leikkipaikkoja on huonohkosti, sillä rakennustyömaan alle jäi edellinen leikkipaikka. Nyt aukiolta löytyy vain hiekkalaatikko ja keinut, sekä hauska spiraalilava, jossa lapset juoksentelivat ylös ja alas. Sitä en kyllä tiedä oliko se ihan oikeasti tarkoitettu siihen käyttöön, mutta muksuilla tuntui olevan hauskaa.

Pienet kujat, avarat aukiot sekä lukuisat rappuset ja luiskat tekevät kuitenkin alueesta lastenkin silmissä mielenkiintoisen. Rotermannin kortteli on kokonaan autoton, joten lasten on onneksi vähän vaikeampi juosta auton alle.

Toivon, että lasten aktiviteetit monipuolistuu, kunhan rakennustyömaa edistyy. Rauhallinen, autoton alue vetää myös lapsiperheitä puoleensa.

Rotermann City - mielenkiintoisin alue Tallinnan keskustassa

Olenhan minä tiennyt Rotermannin korttelin varmaan niin kauan, kuin olen Tallinnassa vieraillut. Usein kuitenkin vain kävelläkseni sen taitse, ennen kuin vietin siellä viikonloppuni ja ihastuin. Onkin ollut hauska seurata näiden vuosien aikana, miten alue on muuttunut. En minä jokaisella Tallinnan reissullani Rotermannissa käy, onhan siellä paljon muutakin tehtävää ja nähtävää.

Melkein joka kerta löydän sieltä jonkun uuden ravintolan, putiikin - tai jopa kokonaisen talon, mikä on valmistunut edellisen Rotermanni-vierailun jälkeen.

Rotermann City - paras alue Tallinnan keskustassa

Olen aina rakastanut teollisuusmiljöötä mutta erityisesti minuun kolahtaa tämä modernien rakennelmien ja vanhan teollisuusrakennuskannan yhdistelmät. Osa rakennuksista on niin omalaatuisia, että pitää ihan ihmetellä miten sellaista on saatu aikaisiksi. Mutta juuri se vinkeys on niin kiinnostavaa ja hienoa.

Toisaalta harmittaa, että kujat ja kadut Rotermann Cityssä ovat vielä niin hiljaiset ja paikoittain autiot. Mutta nautin seesteisyydestä nyt, vielä kun voin. Ehkä jo parin vuoden päästä turistit ovat löytäneet sankoin joukoin sinnekin eikä rauhallisuudesta ole enää toivoakaan.

Muita tarinoita Tallinnasta:
Manna La Roosa - kun ravintola ei kaipaa lasten leikkipaikkaa
Kohvik Maiasmokk - sekavin tuntein kahvilassa


Oletko sinä koskaan katsonut Rotermannin kortteleita sillä silmällä? Tykkäätkö? Vai onko se sekametelisoppa sinulle liikaa?

Rotermann City - trendikkäin alue Tallinnan keskustassa

12 kommenttia:

 1. Joo! Viime Tallinnan reissulla mun hostelli sijaitsi tuolla, onneksi! Tykästyin myös alueeseen ja en muistaakseni ollut käynyt siellä aikaisemmin. Ensi kerralla ajattelin tutkia aluetta vielä tarkemmin. :) Tuo A.G.A.N.-liike vaikuttaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kyllä kannattaa tutustua tarkemmin! Mä muuten kävin vilkaisemassa tuota hostellia, oliko se Welcome hostel? Ainakin se sijaitsee Rotermannissa ja vitsit että näytti kivalta! Todella viehtättävä ja siisti ainakin kuvissa. Erittäin hyvä vaihtoehto hotellille.

   Poista
  2. Joo juuri tuo! Oli kyllä siisti, mutta melko uusi, niin kaikki ei vielä ehkä ollut tullut rutiiniksi ja huoneessa, jossa olin ei ollut mitään mihin laittaa tavarat, joten pidin niitä lattialla vain. Mutta voisin yöpyä uudestaan. :)

   Poista
  3. Toivotaan, että kokemuksen ja palautteen myötä hieman viimeistelevät. Sen verran viihtyisältä näytti. Hassua, että on joutunut pitää kamoja lattialla. :D Ehkä ensi kerralla sitten jo on naulakkoa tai jotain laskutasoa!

   Poista
 2. Näyttää tosi kivalle. Mukavaa lukea juttuja Tallinnan paikoista jotka eivät itselle ole vielä niin tuttuja. Ensi kesänä on suunnitelmissa viettää koko kesä Suomessa ja tehdä siitä reissu Viroon ja tietenkin Tallinnaan. Sitä silmällä pitäen täytyy jo alkaa laittamaan paikkoja muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja varmasti Tallinna on taas uusiutunut ensi kesään mennessä. Se jotenkin luo nahkaansa ihmeen usein! Rotermannin alue on vielä tosiaan remontissa joiltain osin, mutta ehkä ensi kesänä on jo valmista. Jo nyt nähtävissä on upeaa uutta vanhaa kaupunginosaa. <3 On varmasti ihana tulla ensi kesäksi tänne Pohjolaan!

   Poista
 3. Mä käyn täällä myös usein Tallinnassa käydessä, lähinnä noiden espanjalaisten vaatekauppojen vuoksi, niitä kun ei Suomessa ole. Pitää etsiä toi sun mainitsema virolainen paikka, voipi olla että tykkäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tykkäisitkin A.G.A.N.ista, voisin kuvitella niin! Mäkin joskus ne ketjumyymälät kierrän läpi, vaikka harvoin innostun niissä varsinaisesti shoppaamaan. :)

   Poista
 4. Mä olen samis, koska munkin mielestä Rotermann on just sitä parasta Tallinnaa. Eikä vähiten rakennustensa ja ravintoloidensa puolesta! Pitäisi ehdottomasti taas lähteä käymään, edellisestä Tallinnan visiitistä alkaa olla jo aikaa ja olisi kiva nähdä, miten alue on viimeisen vuoden aikana kehittynyt. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä, kyllä! Ja uskomatonta, miten nopeesti se paikka uusiutuu. Ihan varmasti on taas paljon uutta, kun meet seuraavan kerran. On jännä nähdä, kunhan viimeinenkin raksa valmistuu, millainen alueesta lopulta muodostuu. Toivottavasti ördäysporukat ei löydä sinne koskaan...

   Poista
 5. Tosi kiva törmätä juttuun puhtaasti Rotermannin alueesta, se on myös oma suosikkini Tallinnassa! Tosin kaupat ovat ravintoloja tutumpia, joten ehkä seuraavalla kerralla voisin tutustua johonkin noista ravintoloista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan ravintolatarjontaankin! Ja ihana kuulla, että meitä Rotermanni-faneja on muitakin. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017