sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Yksin Christianiassa - kuvia Kööpenhaminan vapaakaupungin seinämaalauksista

Christianshavnin Christiania on hyvä kohde Kööpenhaminaan

Kööpenhaminasta tulee useimmille mieleen vapaakaupunki, Christiania. Niin minullekin. Olin ehdottomasti kiinnostunut tästä salaperäisestä, vahvasti hippileimaa kantavasta paikasta. Olin ilman seuralaisia liikenteessä, joten hieman arvelutti mennä sinne yksin. Mutta olin päättänyt paikalla käydä, maksoi mitä maksoi.

Onneksi olin juuri kiivennyt Christianian vieressä sijaitsevaan Church of our Saviouriin, joten olin erittäin hyvissä tunnelmissa. Minä pystyn ihan mihin vain!

Sää oli mitä kaunein. Aurinko paistoi, oli lauantainen iltapäivä ja ihmiset iloisissa viikonlopputunnelmissaan. Kävelin vain muutaman metrin eteenpäin kirkolta ja olin Christianian sisäänkäynnin luona. Sen erotti heti - nyt tultiin Kööpenhaminan vapaakaupunkiin!

Church of our saviour, näköalatorni, Christianian vieressä
Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!


Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Sinne oli menossa paljon muitakin, enkä todellakaan ollut ainoa turisti. Olin jopa yllättynyt, miten paljon ihmisiä sinne vaelsi. Ja monella roikkui kamerat kaulassa, vaikka olin etukäteen kuullut ettei siellä saa kuvata.

Vastaan tuli hyvin kirjava ja eloisa alue, muutamia nuoria taiteili skeittirampeilla. Seinämaalauksia ja graffiteja oli kaikkialla. Hyvin rento ilmapiiri oli käsin kosketeltava.

Ihmettelin, kun en nähnyt sitä puhuttua kuvaamiskieltoa. Ja turistit kyllä kävelivät kamerat kaulassa, joten mietin miksi itse piilottelin kameraa. Uskaltauduin nopeasti ottamaan pari kuvaa kännykällä - koska muutkin ottivat! Sitten hautasin kännykkänikin laukun uumeniin. Huomasin, että kuvauskiellot olivatkin maalattuna alueen rakennuksiin. Tosin heti Pusher Streetin alussa se oli töhritty vaaleanpunaisella sydämellä.

Kävelin eteenpäin ja vastaani tuli eräänlaiset markkinat. Ihan normaalit myyntikojut, joissa myyntiin nopean silmäyksen perusteella hippikamaa ja Christiania-tuotteita. Vaatteita, lippuja, matkamuistoja, jääkaappimagneetteja...

Kunnes saavuttiin Pusher Streetille.

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!
Ne tavalliset markkinat
Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!
Pusher Street alkaa tuosta lippujen kohdalta. Vasemmalla reunassa kuvauskieltomerkin päällä vaaleanpunainen sydän.
Täytyy sanoa, että tämä maalainen oli Pusher Streetillä hieman hämmentynyt. Vastassa oli nimittäin toiset markkinat, joissa myytävänä oli matkamuistojen sijaan erilaisia mietoja huumausaineita. Se oli jopa jollain oudolla tavalla koomista, kun myyjä esitteli kiinnostuneille ostajille erilaisia lajikkeita, sätkiä ja välineistöä. 

Ei voi olla todellista! Siinä ihan normaalin näköiset ihmiset kyselivät, että paljonko tämä pikku pussi marihuanaa maksaa vai pitäiskö sittenkin ostaa valmiita jointteja. Ja kumpaako näistä piipuista myyjä suosittelee?

Kävelin alueen läpi, mutta koska en ole kiinnostunut huumausaineista, en jäänyt niitä sen tarkemmin tutkimaan. 

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!


Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Pitää tässä välissä huomauttaa, että olin siis ensimmäistä kertaa yksin matkoilla ulkomailla. Ja Christianian tyyppinen paikka ei ollut minulle mitenkään arkipäivää, joten en ehkä ollut itselleni ihan kaikista tutuimmassa olotilassa.

Siispä lompsin lähellä olevaan baariin, tilasin oluen ja lähdin pullo-olueni kanssa jatkamaan Christianiaan tutustumista. Kummasti oloni oli heti rennompi.

Nähdäkseni kuvauskielto koski lähinnä Pusher Streetiä, sillä muualla en enää nähnyt kieltomerkkejä. Silti nolostelin kuvaamista, joten kuvasin vain syrjäisemmillä paikoilla seinämaalauksia, kun paikalla oli vain vähän ihmisiä - jos lainkaan.

Nimittäin alue oli todella laaja! Olen aina luullut, että Christiania on vain joku pieni saareke Kööpenhaminan Christianshavnissa, mutta se oli yllättävän iso alue.

Turistit kuvailivat joka puolella estottomasti GoPro-kameroillaan ja järkkäreillään, jotenkin se tuntui minusta liian härskiltä. Vaikka itse olin ihan yhtä utelias, mutta kuitenkin paikalla kutsumattomana vieraana. Paikallisten asukkaiden kotipaikassa.


Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Luin jostain ohjeista, ettei Christianiassa saisi juosta paniikin aiheuttamisen pelossa. Mutta kyllä siellä oli ainakin lenkkeilijöitä. Ja paljon pyöräilijöitä. 

Jokaisella puistoalueella oli jengiä piknikillä, seurueita viettämässä lauantaipäivää. Näkyi jokunen polttariporukkakin olevan liikenteessä. Oikeastaan aika normaalia meininkiä. Paitsi sitten ne laitapuolen porukat.

Niin, toisin kuin ehkä kuvitellaan, niin näin aika paljon myös epämääräistä sakkia Christianiassa. Ei todellakaan kaikki ollut siistiä ja sievää, vaan huomattavan paljon näin surkeassa kunnossa olevia ihmisiä. Jotka sekoilivat ja näyttivät sille, etteivät ole olleet tietoisia normaalielämästä vuosiin.

Ja sitten toisaalta taas paljon lapsiperheitä. Asuuhan Christianiassa myös perheitä ja niitä oli myös turistien joukossa.

Yksin naisena Christianiassa - kyllä uskaltaa käydä!
Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Katutaidetta ja seinämaalauksia - Christiania on hyvä kohde taiteen ystävälle!

Ihmisten määrä vaikutti myös siihen, ettei missään vaiheessa Christianiassa tarvinnut pelätä. Vaikka minä itse tunsin oloni ulkopuoliseksi, ei se tarkottanut sitä, että siellä olisi ollut pelottavaa tai jännittävää. Oikeastaan päin vastoin. Jos olisin ollut kaverin kanssa tai seurueessa, olisin hyvin voinut istua nauttimaan kauniista päivästä ja muutamasta oluesta. Tällä kertaa tyydyin vain kiertämään polkuja ja kuvaamaan katutaidetta.

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

Kenelle paikkaa suosittelisin?

Minä itse kävisin Christianiassa jo ihan vaan seinämaalausten takia. Joten jos tykkäät katutaiteesta, niin ilman muuta Christiania on sun paikka. Ja onhan se merkittävä ja poikkeuksellinen alue eurooppalaisessa mittakaavassa.

Paikassa tuoksuu vahvasti kannabis, mutta joka puolella aluetta on isot merkinnät, ettei kovia huumeita suvaita. Luin kuitenkin jälkikäteen, että taistelu kovia huumeita vastaan on liian kovaa ja niitäkin Christianiassa saattaa joutua kohtaamaan. Muutenkin alkuperäinen ideologia on kaapattu huumevälittäjien toimesta. Aluksihan alueella oli lupa myydä kannabista vain christianialaisten toimesta, mutta huumeparonien laiton bisnes on levittänyt rönsynsä tännekin.

Kaikesta tästä huolimatta. Olen iloinen, että kävin.

Lue vielä:
Yksin Kööpenhaminassa - miten meni ensimmäinen soolomatkani? // Lähinnä Kauempana

Christiania // Wikipedia
Christiania // alueen omat sivut (tanskaksi)

Muiden juttuja Christianiasta:
Vapaakaupunki Christiania // Vagabonda-blogi
Matka Kööpenhaminan boheemin Christianian sydämeen // Urbaani Viidakkoseikkailijatar

Mitä tehdä Kööpenhaminassa? No, tietenkin käydä Christianiassa!

6 kommenttia:

 1. Todella hienoja kuvia! :) Mä tykkään myös kovasti katutaiteesta, joten olisi pitänyt ehdottomasti käydä Christianissa. En tiedä miksei me käyty, mutta ehkä ensi kerralla kun Köpikseen menee niin suuntaan tuonne ;) Oon kuullut ja lukenut paikasta jonkun verran ja kiva kuulla sulta, että tuolla on ihan kiva kävellä ja kuvailla eikä tarvitse pelätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Niina! Eihän sitä yhdelle reissulle kaikkea ehdi mahduttaa. Ensi kerralla menette sitten, onneksi Kööpenhaminaan pääsee helposti ja suht halvalla. Ainakin hyvällä säällä Christianiassa oli tosi kiva kävellä ja ihmisiä oli paljon liikenteessä. Kaikki olivat iloisia ja tunnelma oli rento. Voisi hyvin kaveriporukalla istua vaikka iltaa piknikviltillä.

   Poista
 2. Tuolla mekin käytiin tammikuusa seikkailemassa, ja oli kyllä mielenkiintonen paikka! Postausta ei vaan oo vielä saatu aikaiseksi.. Aluks mua vähän arvelutti mennä sinne, ettei joudu mihinkään huumeparonien selkkauksen keskelle, mutta turha pelko. Paikka oli tosi kiva. :) Onhan Christianiassa päiväkotikin, joten ei se mikään kovin vaarallinen paikka voi olla. Käytiinkin sitten päiväkodin pihassa pyörimässä. :) mekin kuvailtiin jonkun verran, mutta ei tietenkään Pusher Streetillä. Haluun mennä uudestaankin, jonain lämpimänä kesäpäivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mua vähän harmittaa, etten kuvannut enemmänkin. Jotenkin arastelin hirveästi sitä kuvaamista, kun olin kuvitellut ettei missään siellä saa kuvata. Onneksi sentään rohkaistuin kuvaamaan siellä syrjemmällä sitten. Oli mielenkiintoinen paikka kaiken kaikkiaan ja ehdottomasti teen visiitin sinne seuraavallakin kerralla. Lapsia en ehkä kuitenkaan vie Pusher Streetille shoppaileman... :D Mutta ehkä sitten sinne päiväkodin pihalle leikkimään!

   Poista
 3. Mä kävin Christianiassa viime kesänä, kun kaverini asui kesän Köpiksessä. Me tosin ei päädytty Pusher Streetille asti, kun lähestyttiin aluetta juuri päinvastaisesta suunnasta. Jos en olisi tiennyt meidän olevan juuri Christianiassa, en olisi sitä välttämättä arvannut. Toki rakennuskanta erosi muusta Köpiksestä ja ilmassa oli selkeää boheemiutta, mutta muuten paikka oli tosi leppoisan tuntuinen. Toisaalta harmittaa, ettei Pusher Streetiä tsekattu, joten en tiedä miten fiilis eroaa pääkallonpaikan ja muiden alueiden välillä. Mutta Köpis on onneksi niin lähellä, että siellä tulee varmasti käytyä uudestaan :) Mun fiiliksiä Christianiasta voi lukea tästä: http://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/07/14/uudet-suosikkini-kopiksessa-christianshavn-ja-frederiksberg/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus oli, kävin lukemassa. Näköjään on tosi iso ero, kummasta suunnasta alueelle suuntaa. Ensi kerralla voisikin kokeilla toisesta suunnasta sisään. Leppoisaa oli tuollakin, mutta kyllä Pusher Street säväytti heti ensi metreillä. :D

   Ihastuin Köpikseen ja ihan varmasti tulen käymään vielä. Onneksi tosiaan se on tuossa ihan lähellä ja saa halpoja lentoja! Lapset kun ainakin pitää viedä Tivoliin. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017