keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kun lapsi sairastuu matkalla, voi reissun jatko olla vaakalaudalla

Neljä vuotta Tytär on reissannut mukanamme eikä ole sairastanut reissuilla ollenkaan. Yhtään mitään. Pientäkään.

Joka kerta, kun varaamme matkan ja alamme suunnittelemaan sitä, toteamme sivulausessa että jos nyt vaan pääsemme edes lähtemään, lasten sairasteluista kun ei koskaan tiedä. Kerran on kyllä miehen pitänyt peruuttaa oma matkansa, kun loukkaantui juuri lähtöä edellisenä päivänä. Mutta Tytär on pysytellyt aina terveenä, niin ennen matkaa kuin reissun päälläkin.

Tapin tullessa kuvioihin lisääntyi heti myös riski sairasteluihin.  Jo reissumiehen ekat matkat antoivat vähän ymmärtää, että on aihetta jännittää. Joka reissulla on ollut jotain pientä: ekalla matkalla oli koliikki, mutta sehän nyt oli ihan peruskauraa. Sittemmin on ollut silmätulehdusta, flunssaa ja mitä näitä nyt on - perinteisten hampaiden puhkeamisten ja kasvukipuilujen lisäksi.

Floridan automatka ja Karibian risteily

Melkein vuosi sitten alettiin suunnittelemaan huhtikuista Karibian risteilyä mutta takaraivossa kummitteli lasten sairastumiset ja mahdollisuus reissun peruuntumiseen. Meitä oli lähdössä kaksi perhettä - molemmissa taaperot. Riskit sairastumisiin siis melkoiset.

Oltiin suorastaan kiitollisia noroviruksesta, joka jylläsi perheessämme ennen matkaa. No nyt on sairaudet meidän osalta taputeltu, eikö vain?

Matkalle pakattiin mukaan perinteinen ensiapulaukku. Eihän sitä yleensä koskaan tarvitse, mutta aina se on pakko ottaa varulta. Olin juuri ostanut ison pullon nestemäistä särkylääkettä ja harmittelin, kun ei ollut jotain pullonjämää - kun sehän tarvittaisiin ihan vain hätävaraksi.Lapset sairastuu matkalla - ensimmäiset ajatukset

Niinhän siinä kävi. Ensin sairastui ystäväperheen taapero, heti alkumatkasta Floridassa. Ei onneksi sen kummempaa, kuin pienille lapsille tyypillinen nuhakuume. Tiedettiin heti, että tästä on suunta vain toiseen taaperoon. Asuttiinhan me samassa talossa ja kersat painivat keskenään yhtenään.

Kun ensimmäinen lapsi osoitti terveen merkkejä, oli Tapin vuoro. Hän tosin räjäytti pankin sähäkällä allergisella reaktiolla. On muuten aika hurjan näköistä, kun 1,5 vuotias poika on vartalostaan kirjavan nokkosrokon peitossa.

Tai siihen diagnoosiin me päädyttiin. Kun ensimmäiset oireet alkoivat näkyä, säikähdettiin että kyseessä on tietenkin vesirokko. Tai parvorokko. Tai joku kamala-kaikkiin-tarttuva-kauheaakin-kauheampi-rokko.

En nyt varsinaisesti ole ylpeä itsestäni, mutta tässä välissä kerkesi kaikenlaista miettiä...

Entäs, jos lapsen tauti estää meidän lähtemisen risteilylle?
Mitä vakuutus korvaa?
Jäänkö minä Tapin kanssa Miamiin kun muut risteilee - vai missä me oltaisiin?
Tai olisiko koko perhe jäänyt Miamiin?
Korvattaisiinko risteilystä?
Entä mahdollisesta hätämajoituksesta Miamissa?
Vai salakuljettaisinko sittenkin rokkoisen lapsen laivaan ja piilottaisin sen hyttiin...Rokkoalue levisi nopeasti laajalle alueelle, kesti vuorokauden ja siirtyi keskivartalosta raajoihin. Selasin googletohtorit ja heitin kaveriporukan Facebook-ryhmään kyselyn. Kaikki päädyttiin nokkosrokkoon. Jos ei olisi parissa päivässä ohi, olisi syytä mennä lääkärille.

Niin... entäs, jos pitää lähteä lääkäriin? Mihin lääkäriin voidaan mennä ja missä kaupungissa... oltiin juuri Orlandosta lähdössä Tampaan ja sieltä Miami Beachille. Ja miten vakuutusasiat hoidetaan? Nolona myönnän olevan näissä asioissa ihan älyttömän kädetön, lääkäreitä ei olla tarvittu koskaan ulkomailla, eikä juuri kotimaassakaan. Kyllä se huoli on hieman isompi reissussa kuin kotona.

Koskaan ei selvinnyt, mistä allerginen reaktio johtui. Ja sitä nestemäistä särkylääkettä särpivät molemmat lapset siihen malliin, että onneksi oli täysi pullo mukana.

Hyödyllistä tietoa: Jos sairastut ulkomailla // KelaOnneksi iho alkoi hiljalleen normalisoitua eikä lääkäriä tarvittu. Kun nokkosrokosta päästiin, kärsittiin kunnon nuhakuumeesta. Sekin riesa vielä. Päivisin menetteli mutta öisin nousi korkea kuume.

Pahin tilanne oli matkalla Tampasta Miamiin, kun matkustettiin kokonainen päivä sairaan lapsen kanssa. Tyyppi oli ihan väsynyt ja kärttyinen, vaikkei kuumeinen päivällä ollutkaan. Tilanne kulminoitui siihen, että pieni poika sai megalomaanisen raivarin taukopaikan ostarilla puolivälissä matkaa. Miami Beachille saapuessa oli viimeinen kuumeyö, poika parantui juuri sopivasti risteilypäiväksi.

Laivalle päästiin, mutta poika oli kiukkuinen kuin ampiainen vielä pitkään taudin jälkeenkin. Oli muuten hivenen raskasta...

Lähtöselvitetty-Katjan kanssa suunniteltiinkin jo reissuja "rokkomatkat" teemalla. Nimittäin Katjan perheessä koettiin vesirokko Espanjan reissulla ja hän kirjoitti siitä omassa blogissaan: Apua! Lapsi sairastuu matkalla.

Kaiken kaikkiaan Tappi oli reilun kahden viikon reissusta sairaana melkein viikon. Onneksi oli koko ajan hyväkuntoinen ja ulkona hyvin lämmintä, joten päivisin voitiin puuhailla lähes normaalisti. Toki levosta, nesteytyksestä sekä sylityksestä pidettiin erityisen paljon huolta. Samoin tutin käyttö karkasi aivan käsistä, mutta mitäpä sitä ei tekisi, että lapsella on parempi olla. Sanotaanko näin, että nyt ymmärrän, miksi tutista käytetään monesti sanaa "äänenvaimennin"...

Ja tarvitseekohan tätä edes sanoa? Tytär taisi joutua niistämään pari kertaa, muuten pysyi terveenä.Muista nämä ennen matkaa!

 • tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa matkavakuutukset
 • ota matkalle mukaan vakuutusyhtiön yhteystiedot
 • hanki luottokortti, jossa korkea luottoraja (saatat joutua maksamaan hoidon ensin itse)
 • hanki eurooppalainen sairausvakuutuskortti (jos matkailet Euroopassa)
 • eikä kohteen sairaaloiden tsekkaamisesta etukäteen ole haittaa...


Lue nämäkin reissuun liittyvät jutut:
Vinkit pienten lasten kanssa matkustamiseen
Viikko yhtä h*lvettiä - miten lasten aikaerorasitus vaikutti reissun jälkeen?

Onko sinulla kokemusta lasten sairastamisesta matkoilla? Tai oletko sairastunut itse?


Kaikki kuvat otettu Floridassa maaliskuussa 2017

2 kommenttia:

 1. Me reissataan melko paljon ja paristi on joku lapsista ollut jossain flunssassa ja itse olen enemmänkin näitä onnistunut matkoille haalimaan. Kerran miehelle paukahti heti etelänmatkan alkajaisiksi 39 asteen kuume joka onneksi meni päivässä ohi. Viime reissulla 1 vuotias sairastui vauvarokkoon ja oli 4 päivää 39 asteen kuumeessa ja näpyt ilmestyivät vasta kotosuomessa yöllä kun saavuttiin kotiin. se ei tosin siihen loppunut vaan samaan aikaan alkoi poika oksentamaan ja niin kierti noro iloisesti koko meidän perheen. onneksi oltiin jo kotona mutta läheltä liippasi tällä kertaa tuo reissun pelätyin tauti ettei jouduttu matkalla sitä potemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Oli kyllä lähellä, ettei noro olisi ollut jo reissussa, onneksi ei. Huh, ihan kylmää ajatuskin! Se on ihan tarpeeksi järkkyä ilman reissuolosuhteitakin.

   On se kyllä kauheeta matkoilla itsekin sairastaa. Mä olen ollut meistä se, joka on ollut niin pitkäkestoisessa turistiripulissa kuin lievässä ruokamyrkytyksessäkin. Yäh. Mäkin muuten veikkaan, että Tapilla oli nokkosrokon ja flunssan lisäksi myös vauvarokko, sillä kuumeen jälkeen tuli uutta näppyä. Mutta kun ei oikein siinä vaiheessa enää ollut perillä, että onko se sitä samaa nokkosrokkoa vai jotain muuta, niin annoin olla koko diagnosoinnin.

   Lapsen on onneksi kauhean reippaita, kipeenäkin. <3

   Kiva, kun jaoit teidän kokemuksia!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017