sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kööpenhaminan kolme erilaista näköalatornia - mikä on valintasi?

Kööpenhamina on hyvin kaunis kaupunki - myös yläilmoista katsottuna! Ja minä tiedän sen siksi, että katselin kaupunkia kolmesta eri näköalatornista käsin. Nämä kaikki näköalapaikat olivat hyvin erilaisia keskenään ja siksi valitsin kustakin tornista parhaimman ominaisuuden:

 • Paras valinta korkeanpaikankammoiselle - kaunein myös sisältä
 • Paras valinta hurjien kokemusten ystävälle +video
 • Paras valinta budjettimatkaajalle - ilmainen ja korkein!

Kipusin nämä kaikki yhden päivän aikana, eikä siltikään tuntunut, että näköalat olisi alkaneet puuduttamaan. Jos kuitenkin ehdit käymään vain yhdessä tornissa, on tässä käyttöösi kuvaukset, minkä perusteella valinnan voi tehdä.

Tai sitten tee niin kuin minä ja kiipeä kaikkiin!

Kööpenhaminan ilmainen näköalapaikka

Paras valinta korkeanpaikankammoiselle
- ja kaunein myös sisältä

Pyöreä torni // Rundetaarn // Rundetårn

Strøget

Aina näköalatornin ei tarvitse olla se kaikkein korkein ollakseen vaikuttava. Tämä erinomainen nähtävyys sijaitsee kätevällä paikalla ostoskatu Strøgetin varrella. Tornissa voi piipahtaa vaikka kesken shoppailujen, kun kaipaa pientä taukoa. Ainakaan toukokuisena lauantain alkuiltana torniin ei ollut yhtään jonoa.

Vaikka korkeutta Rundetaarnilla on vain 36 metriä ja yltää juuri ja juuri kattojen yläpuolelle, näkymät on sieltä aika mukavat. Paras juttu lienee kuitenkin sisäinen kauneus. Huipulle johtava 200 metriä pitkä portaaton spiraali on upea. Suorastaan elämys! Torni sopiikin siis hyvin lapsiperheille, jotka pääsevät melkein ylös asti rattailla. Muutenkin portaattomuuden takia torniin on vaivaton ja kiva kiivetä.


Ylhäällä näköalapaikalla tunnelma on rauhallinen, penkeille voi vaikka istahtaa nautiskelemaan. Tilaa on todella hyvin ja tornin reuna on sen verran kaukana, ettei huimausta pääse tulemaan. Maisemista voi nauttia seinän vieressä istuen tai aidalla. Silloinkin on turvallinen ja tukeva olo, koska tornin laidalle on aidalta hieman matkaa. Ja jos sattuisikin huippaamaan, voi aina ottaa muutaman harppauksen taakse päin.

Samalla lipulla pääsee vilkaisemaan myös kirkkoa sekä yliopiston kirjastoa, joka toimii nykyisin galleriana. Niin, ja on matkan varrella myös pussauspenkkikin rakastavaisille.

Historiaa: Rundetaarn on Euroopan vanhin astrologinen observatorio, tokikaan ei enää siinä käytössä. Portaita ei siksi ole, jotta ylös on saatu vietyä painavia vekottimia hevoskärryillä. Onneksi, on se sen verran kaunis sisältä! Spiraalin sisus on ontto - käy kurkkaamassa tyhjyyteen!

Rundetaarn oli minun henkilökohtainen suosikkini näistä kolmesta.

Hinta: noin neljä euroa aikuiselta, alle euron 5-15 -vuotiaalta
Avoinna: kesäkautena joka päivä kello 10-20

Lue lisää virallisilta sivuiltaRundetaarn


Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Rundetaarn Strøgetillä

Paras valinta hurjien näköalapaikkojen ystävälle

Church of our Saviour // Vor Frelsers Kirke 
Christianshavn - Sankt Annœ gade 

Tämän upean kirkon tornin tunnistaa jo kaukaa. Spiraalimainen tornin huippu paistaa keskeltä Christianshavnia. Church of our Saviour -kirkon voi hyvin yhdistää Christianian visiittiin, sillä se sijaitsee ihan sen vieressä. Ota kuitenkin huomioon, että kirkkoon saattaa olla pitkä jono. Minun saapuessa paikalle jono oli ulos asti, mutta se eteni nopeasti.

Kirkko on torneineen 90 metriä korkea ja sinne saa tarpoa rappusia sitten ihan urakalla. Välillä nouseminen oli todella haastavaa, sillä ajoittain hyvin kapeisiin rappusiin ei mahtunut kahta ihmistä kulkemaan yhtä aikaa.

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni, Vor Frelsers Kirke
Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni


Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni

Tornin sisällä nousu on hikistä, mutta tuska alkaa vasta kun saavutaan ulos. Näkymät ovat huimaavat mutta niin on fiiliskin. Keltainen, kaunis takorauta-aita tuntuu niin heppoisalta, että en saata nojata siihen. Tornin ulkoreunaa pitkin nousevat rappuset ovat kapeat. Vaikka lapset hyppelehtivät ylös iloisesti ja rennosti, minä puristaudun tornia vasten. Heikottaa ja huimaa. Vaikka tiedän, että ei tässä hätää.

Vaikken varsinaisesti podekaan korkeanpaikankammoa - ihan vähäsen vaan näin iän myötä.

Pakotan välillä itseni ihastelemaan maisemia ja hetkeksi pelko unohtuukin. Sitten taas jatkan matkaa. Päätän, että oli mikä oli, kiipeän ihan ylös asti. Välillä rappusilla on ruuhkaa ja istun alas odottamaan, että pääsisin etenemään. Pieni tauko tekeekin ihan hyvää.

Lopulta pääsen ihan ylös asti ja otan siitä todisteeksi valokuvan (alla toinen kuva). Kaiken pelon seasta tunnen oloni myös hieman onnelliseksi ja pakotan jälleen itseni katselemaan kaunista Kööpenhaminaa.

Alaspäin tullessa näky on entistä hurjempi. Päätän kuvata laskeutumista vasemmalla kädellä mutta oikealla kädellä on pakko pitää tukea tornista. Kuvaaminen kuitenkin helpottaa keskittymistä ja nopeasti olenkin jo alimmalla ulkotasolla. Nyt pystyn jo hieman rennommin katselemaan näkymiä ja etsin seuraavan kohteen, Christianian, silmiini.

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni, Vor Frelsers Kirke
Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christianshavn Church of our saviours näköalatorni

Tämä oli yksi hurjimmista ja vaikuttavimmista, ehkä myös oudolla tavalla hauskimmista kokemuksista Kööpenhaminan matkallani. Päästessäni alas, tunsin ensimmäistä kertaa yksinmatkallani, että kaipaan matkaseuraa jakamaan sen täpinän. Tyydyin sitten ostamaan vain jätskin ja kippistämään Church of our Saviourille.

Vinkki! Jos ei uskallakaan/halua nousta viimeisiä kierreportaita tornin ulkopuolella, sen alapuolella olevalla tasanteella on myös hyvä paikka katsella maisemia. Hurja sekin, mutta ei ihan niin hurja kuin spiraalirappuset!

Hinta: aikuinen 5-6 euroa, yli 8v lapset vain reilu 1e - viikonloppuisin ilmaiseksi
Avoinna: arkisin 9:30 - 19, viikonloppuisin 10:30 - 19
Huom! turvallisuussyistä torni suljetaan kovalla tuulella tai sateella

Lue lisää virallisilta sivuilta: Vor Frelsers Kirke

Katso myös kuvaamani hurja video tornista: 


Paras valinta budjettimatkailijalle - ilmainen nähtävyys!


Christiansborgin linnan torni // The Tower // Tårnet 
Slotsholmen

Keskellä lähes kaikkea sijaitsee Christiansborgin linna, jonka torniin pääsee katsomaan ilmaiseksi nähtävyyksiä. Se onkin Kööpenhaminan korkein torni, 106 metriä.

Jonoa Christiansborgin linnan torniin oli jonkun verran, mutta aika meni nopeasti, sillä ilmaisen wifin ansiosta sai plärätä samalla somea kännykästä. Tämä oli muuten ainoa paikka, mihin oli perusteelliset turvatarkastukset. Laukut läpivalaistiin ja taskut tyhjennettiin sekä käveltiin metallinpaljastimen läpi.

Näköalatasanteelle kuljetaan kaksien hissien kautta. Yksinmatkustamisessa on se hyvä puoli, että pääsee aina sujahtamaan muiden mukana. Nytkin mahduin aina yksinäisenä hissiin isomman porukan kylkiäisenä, vaikka olin hieman kauempana jonossa.

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnan torni

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnan torni

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnan torni

Hissien jälkeen joutui muutaman kerroksen nousemaan portaita. Porraskäytävän yhteydessä on hämärä tila, jossa voi ihastella Christiansborgin vanhojen linnojen alkuperäisiä patsaita ja pienoismalleja. Pimeisiin nurkkiin oli hauskasti projisoitu videokuvaa pulputtavista puluista.

Näkymät olivat ylhäältä hienot! Ja varsinkin kun tämä oli ensimmäinen kiipeämäni näköalatorni, oli hauska katsella mihin päin Kööpenhaminaa seuraavaksi lähtisisin.

Sanoisin tämänkin näköalatornin olevan melko siedettävä korkeanpaikankammoisille. Lapsillekin varmaan passeli, vaikken tällä reissulla yhtään lasta tornissa nähnytkään. Lapset tykkäisivät varmasti projisoiduista puluista, mutta muuten ehkä niille hieman tylsä?

Yritin muuten olla reipas ja kävellä rappusia pitkin alas asti. Pari kerrosta laskeuduttuani vastaan tuli hikinen nainen joka sanoi turhaan käyneensä alhaalla - sieltä ei päässytkään ulos! Ei huvittanut lähteä ottamaan selvää, vaan palasin takaisin ja menin kuuliaisena hisseillä.

Avoinna: maanantaisin suljettu, muina päivinä 11-21
Lue lisää virallisilta sivuiltaTårnet

Vinkki! Varaa pöytä The Towerissa sijaitsevasta ravintolasta ja nauti ruoan lisäksi 11 metriä korkeasta huoneesta.

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnan torni
Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnan torni

Kööpenhaminan parhaat näköalapaikat - Christiansborgin linnantorni

Mikä näistä torneista olisi sinun valintasi vai oletko jo aiemmin valinnut suosikkisi? 


Iso kiitos Tasty Travellissimon postaukselle jonka ansiosta nämä kaikki tornit nousin:
Vinkkejä Kööpenhaminaan - parhaat näköalatornit

Lue lisää Lähinnä Kauempana arkistosta:
Yksin Kööpenhaminassa - miten sujui ensimmäinen soolomatkani?
IGTT: Pakkomielteenä näköalapaikat
Zürichin parhaat näköalapaikat

16 kommenttia:

 1. Kaikki todella kivoja paikkoja, joista hyvät näkymät:) Hienoja kuvia oot myös ottanut! Olisi itsekkin pitänyt käydä tuolla Rundetårnissa, näyttää niin upealta myös sisältä. Me käytiin tuossa Church of our Saviourin näköala paikassa ja oli kyllä kipuaminen :D Alas tuleminen oli myös vaikeaa. Ja voi vitsi miten korkeella tuo oli ja kun siellä ulkona kiipesi niitä portaita niin kyllä vähän pelotti oikeesti! Mutta oli kaiken arvoista, sieltä näki todella hyvin koko Köpiksen ja sai upeita kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rundetårn oli niin kaunis! Ja levollinen, ainakin niiden kahden villimmän paikan jälkeen. :D Minua kans pelotti ihan oikeesti aivan järkyttävän paljon siellä Church of our Saviourin huipulla! Tuuli heilutti niin paljon ja tuntui, että kohta lennän niiden heppoisten aitojen yli! Mutta oli hieno kokemus ja kauniit maisemat!

   Poista
 2. Minä varmaan tekisin samoin ja valitsisin kaikki kolme. Enpä tullut ajatelleeksikaan kun kävimme Köpiksessä, että siltä löytyy tällaisia. Kaikki kaupungit näyttää niin hienoilta korkeuksista käsin. Täytyy pitää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, tosiaan vaikka kaikissa. Kööpenhaminaan on niin helppo mennä, että minua jäi kutkuttelemaan uusintakäynti - Tivoliin on päästävä lasten kanssa!

   Poista
 3. Vau miten hyviä vinkkejä! Poimin nämä talteen elokuuta ajatellen, meillä on yksi päivä vielä vailla ohjelmaa Köpiksessä ja tällainen ajanviete olisi itselle ainakin kovin mieluisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa hyvin! Reisilihakset saattaa olla aika kovilla, mutta on nämä sen arvoisia. Kivaa Köpiksen reissua teille!

   Poista
 4. Rakastan näköalapaikkoja, mutta samalla kärsin aika pahasta korkeanpaikankammosta. Tuli jo huono olo, kun katsoin edes kuvaa tuosta keltaisesta kaiteesta. Mutta tuon ensimmäisen paikan spiraali näytti tosi kauniilta, sinne minäkin uskaltaisin lähteä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka mulla ei _virallisesti_ olekaan korkeanpaikankammoa, niin kyllä mä kärsin tietynlaisissa korkeissa paikoissa. Ja se oli kyllä paha, missä oli ne keltaiset kaiteet! Mutta se Rundtaarn oli ihana-ihana-ihana ja ihan varmasti tykkäisit sinäkin!

   Poista
 5. Ei vitsi, mää kyllä kiertäisin myöskin kaikki, sen verran mielettömiä maisemia näköjään kaikista! Köpiksessä olen useamman kerran käynyt, mutta miten onkin, että nuo ovat jääneet välistä, vaikka yleensä aina metsästän ensimmäisenä kaupunkien näköalapaikat! Mutta nyt ne on listalla, että ens kerralla ei enää jää välistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköalatornit oli kivasti ripoteltu niin eri suunnille kaupunkia, että jokaisesta oli ihan eri vinkkeli Kööpenhaminan ylle. Ja niin erilaisia kaikki, ettei edes samana päivänä koettuna puuduttanut. Varsinkin kun se Church of our Saviour oli niin hu-hu-hu-hurja!

   Poista
 6. Reipas olet ollut :) Kyllä minäkin kiertäisin nuo kaikki läpi. Varsinkin kun ovat eri puolilla kaupunkia, niin pääsee katsomaan Köpistä uusista vinkkeleistä. Harvoin muuten näköalapaikat ovat sisältä hienoja. Siitä plussapisteitä Rundetårnille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaus tuntui kyllä jaloissa päivän päätteeksi. :D Samoin olin yllättynyt, että Rundetårn oli niin kaunis sisältä! Ihan erilainen elämys kuin muut, vaikka muuten melko matala torni onkin.

   Poista
 7. Minusta on tullut vähän kahvikuppineuroottinen. Uskallan vaikka mitä, kunhan muut eivät ole katselemassa. Siksi minua kiinnostaa se torni, jossa raput ovat ylhäällä ulkosalla, mutta siis mieluiten niin, ettei kukaan ole huohottamassa minun niskaani, mikä taitaa olla aika mahdoton vaatimus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta Rundetrårn olisi hyvä valinta sinulle! Paljon tilaa kiivetä ja saa edetä ihan omaan tahtiin ja omassa rauhassa. Ainakin lauantaina alkuillasta paikalla oli tosi vähän porukkaa. Church of our Saviourissa nimenomaan oli niitä selässä huohottelijoita, oli todella ahtaat paikat ajoittain.

   Poista
 8. Mäkin pyrin aina uudessa matkakohteessa näkemään vieraan kaupungin yläilmoista,saa hahmotettua hyvin uutta paikkaa ja saahan sieltä nyt kivoja kuviakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Näköalatornit on kyllä tosi kiva tekeminen reissuilla. Ja kivat kuvat on aina plussaa. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017