torstai 4. toukokuuta 2017

IGTT: Berliini, henkinen kotini

Toukokuisen Instagram Travel Thursdayn teema on suosikkimaani tai lempikohteeni. Tämä on helppo! (Ja samalla aika vaikea, mutta menen nyt fiiliksen mukaan.)

Juuri Berliinistä tulleena voin sanoa, että Berliini on tällä hetkellä lempikohteeni, vaikka olen käynyt siellä nyt vain kolme kertaa. Rakastan Berliiniä!

Berliini 2009

Eka kerta Berliinissä oli kahdeksan vuotta sitten. Silloin oltiin kuuden hengen kaveriporukalla rymyreissulla. Majoituttiin dormissa ja totuutta kaunistelemalla voisi sanoa meidän olleen koko ajan pienissä, seitinohuissa hiprakoissa. No, kyllä ne oli paljon paksummat humalatilat.

Kuitenkin se oli ensimmäinen kosketukseni Saksaan. Olinhan aina sitä ennen ollut Seppo Rädyn kanssa samaa mieltä: Saksa on paska maa. Miten väärässä sitä voikaan olla! Ennakkoluulo on matkailijan arkkivihollinen.

Jo sillä reissulla tiesin, että tänne tulen uudelleen.

itä-Berliini, vallattu talo

Berliini, paras döner-paikka Ali Baba

Berliini 2010

Toisen kerran olin Berliinissä heti seuraavana vuonna. Tällä kertaa huomattavasti rauhallisemmin, pariskuntamatkalla. Silloin majoituimme ystäväpariskunnan yksiössä Prenzlauer Bergissä.

Koska tärkeimmät nähtävyydet oli (edellisen reissun kuvista päätellen) koluttu, ei tälle kerralle kasautunut liikaa paineita nähtävyyksien kiertämisestä.

Luuhasimme kahviloissa ja biergarteneissa. Vuokrattiin pyörät ja viiletettiin mm. Spreejoen varrella hylätyssä huvipuistossa.

Illalla vaihdettiin pyöräily klubbailuun, kun lähdettiin seuraamaan Euroviisuja. Oli kiva olla Berliinissä, kun Saksan Lena voitti kisat! Muistatteko vielä?


Sitten ystäväpariskunta muutti hetkeksi takaisin Suomeen ja minä aloin poikimaan noita jälkeläisiä. Vaikka ystävät muuttivat takaisin Berliiniin, niin se vaan jäi jostain syystä uusien kohteiden jalkoihin.

Kunnes viime talvena uupuneena ja ruuhkavuosiangsteissani pohdiskelin ensimmäistä matkaani yksin. Silloin päätin taas lähteä ystävän luo Berliiniin. Tosin Tyttäreni kuuli suunnitelmani ja vaati päästä mukaan.

Air Berlin, Berliini


Berliini 2017

Kolmas kerta toteutui siis Tyttären (4v) kanssa kaksin. Jo lentokenttäbussissa matkalla Mitteen, huokaisin syvään. Tuntui, kuin tulisin henkiseen kotiini. Tänne on hyvä tulla, tänne minä kuulun.

Lapsen kanssa kaupungista sai taas ihan uuden näkökulman. Koska majoituimme Mittessä, ihan Alexanderplatzin lähistöllä, liikuimme lähinnä itä-Berliinissä. Hämmästelin yhtenään sitä leikkipuistojen määrää!

Tytär oli Berliinistä (ja ystävistäni!) ihan täpinöissään. Huomattiin molemmat, että Berliini on lapsiperheiden unelmakaupunki. Paikallisia seuranneena todettiin, lapset otetaan mukaan kaikkialle. Ei ollut tilaisuutta tai tapahtumaa, missä ei olisi ollut perheen pienimpiä mukana.

Berliinin leikkipuistot, Arkonaplatz

Berliinin Legoland Discovery Center, Berliinin muurin kaatuminen

Mauerparkin sunnuntaikirppiksillä oli maanantaisen vapaapäivän (vappupäivä) ja aurinkoisen ilman takia hulvattoman paljon porukkaa.  Musiikkiesitykset raikasivat, karaoke tuntui olevan supersuosittu, kaveriporukat grillasivat ja lapsiperheet hengasivat paikalla ihan yhtä lailla kuin aikuisporukatkin. Lapset olivat tottuneesti mukana, vaikka Mauerparkin perältä löytyi leikkipuistokin.

Suomalaisittain tuntui erikoiselta, ettei kukaan katsonut kieroon äitejä, jotka joi olutta työnnellessään lastenrattaita. Oluen nauttiminen kun ei automaattisesti tarkoita päihtymistä.

Mauerparkin sunnuntaikirppis, Berliini

Mikä siellä Berliinissä sitten viehättää? 

Kerroksellisuus. Rosoisuus. Ja rosoisuuden vastapainoksi modernius; uusi ja kiiltävä. Katukulttuuri. Ilmapiiri. Rumuus ja kauneus. Historia. Tulevaisuus. Rentous.

Ja arkisemmin:

Lukuisat puistot ja lasten leikkipaikat, halpa ja herkullinen ruoka sekä kattava julkinen liikenne. Et ole koskaan yli- etkä alipukeutunut. Voit liikkua yhtä hyvin tuulipuvussa kuin futuristisessa klänningissä.

Kaupunki ei tunnu isolta, koska vihreyttä ja vehreyttä on niin paljon. Rakennuskantankin on melko matala, mikä lisää pikkukaupungin tuntua.

Vaikka lähihistoria on ollut kammottava ja maailmaa ravisteleva, ei sitä ole unohdettu. Elämä jatkuu eteenpäin, mutta historia on mukana kaikessa arjessa. Rakennuksissa, puistoissa, muistomerkeissä, monumenteissa. Sitä ei saa unohtaa!

Berliinistä löytyy aina jotain uutta, jotain mitä ei ole aiemmin huomannut tai sitä ei ole ennen siellä ollut. Kaupunki elää koko ajan.

Katukulttuuri näkyy vahvasti joka kulmalla, toki töhryjäkin on paljon. Ravintoloita, kuppiloita ja kahviloita on lähes joka kadulla. Herkullista ruokaa saa persoonallisista pikkupaikoista ihan muutamalla eurolla. Katukojut tarjoaa sellaisia herkkuja, että pelkkä ajatus tuo pari kiloa vyötärölle.

What's not to love!?

Berliinin street food, Kinder-crepes

Saksaa haluaisin koluta enemmän, sillä omat matkakokemukseni rajoittuu Berliinin lisäksi vain Hampuriin. Suunnitelmissa on toteutusta vaille esimerkiksi visiitti Müncheniin (ja Saltzburgiin). Myös junailu/autoilu Berliinistä etelä-Saksaan kiinnostaisi. Vinkkaa mulle, mihin Saksassa kannattaisi matkustaa!

Mikä on sinun lempikohteesi? Mikä siitä tekee erityisen?
Tämä blogipostaus oli siis osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka tarkoitus on levittää matkatietoutta ja matkailun ilosanomaa. Järjestäjinä toimivat matkablogit Muru Mou, Travellover ja Skimbaco. Lähinnä Kauempana -blogin ja tämänkin postauksen kuvat löydät Instagramista: @lahinnakauempana

36 kommenttia:

 1. Todellakin: what's not to love! Berliini on <3. Tiedän niin tuon tunteen, kun hyppää lentokoneesta ulos Berliinin kamaralla. Se on mahtavaa se.

  Suosittelen Saksan isoista kaupungeista justiinsa tuota Müncheniä, jonne aiotkin matkustaa. Siellä on vähän erilainen meininki kuin Berliinissä - hieno paikka myöskin. Käy ihmeessä siellä Tekniikkamuseossa, se on aivan tajuton paikka!

  Autoreissuksi suosittelen Romantische Strassen ajamista (Saksan matkailusivustolta löytyy tarkkaa dataa kaikista näistä autoreiteistä - ja näitä on siis paljon!). Romanttisella tiellä on niin idylliset maisemat, että oksat pois. On linnaa ja ristikkotaloa kuule mutkat väärällään. Aivan mahtava reitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooooh, nyt tuli hyviä vinkkejä! Tuo Romantische Strasse kuulostaa huikeelta! Saksa-kuume eikun kasvaa vaan. <3

   Poista
 2. Tuo Jennin suosittelema romanttinen reitti on taatusti mahtava. Me ajettiin siitä pieni pätkä viime kesänä. München ihan ehdottomasti. Mun suosikki on Bremen ja Nürnberg yllätti viime jouluna. Parin viikon kuluttua kerron, miltä näyttivät Hannover ja Celle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään odottamaan kokemuksiasi Hannoverista ja Cellestä! Ehtisköhän lisäämään vielä tälle kesälle jonkun ihan pienen Saksa-keikan...

   Poista
 3. Mulla on vasta näin blogien lukemisen myötä kiinnostus Saksaa kohtaan kasvanut. Berliiniinkin ehdottomasti joskus, mutta kesällä aloitan Saksaan tutustumisen Münchenillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, sittenpä pääsen kesällä lukemaan München-kokemuksiasi! On kyllä kuulunut niin monelta puolelta kehuja, että pelkään odotusten nousevan liian korkealle.

   Poista
 4. Sinähän olet jo konkari mitä Berliiniin tulee :) Olen käynyt siellä vain kerran ja aika paljon jäi näkemättä. Silloin oli harmaa syksyinen keli. Olisi kiva nähdä kaupunki kesällä auringonvalossa. Rosoisuus Berliinistä tulee ensimmäisenä mieleen. Muncheniä minäkin suosittelen. Se on hyvin erilainen kuin Berliini, mutta uskon että tykkäät siitäkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa keli on aina niin kurja! Kaikki näyttää auringonvalossa kauniimmalta, rosoisuuskin. Kiva kuulla, että sinäkin suosittelet Müncheniä!

   Poista
 5. Juuri itsekin Berliinissä käyneenä en voi muuta kuin kompata. Paitsi leikkipuistojen suhteen, niistä en osaa sanoa Mauerparkin aikuisille soveltuneen keinun lisäksi enempää :D Olin Berliinissä pääsiäisenä toista kertaa, ja siellä on kyllä mukava ja kotoisa fiilis. Mä pidän kaupungeista, joilla riittää persoonaa ja historiaa ja Berliinistä todellakin löytyy molempia. Berliiniin tulen varmasti palaamaan vielä monesti, siitä on todella paljon vielä kokematta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Berliinissä riittää persoonaa ja historiaa. Kauhean historian vastapainoksi on myös paljon hauskuutta ja hilpeyttä.

   Ja budjettireissaajana mä myös aina arvostan sitä, että kaupungissa riittää tekemistä, näkemistä ja syömistä pikkurahalla!

   Poista
 6. Berliini on heittämällä mun oma suosikkikohde mitä kaupunkikohteeseen tulee Euroopassa. Toi sun kirjoittama "Kerroksellisuus. Rosoisuus. Ja rosoisuuden vastapainoksi modernius; uusi ja kiiltävä. Katukulttuuri. Ilmapiiri. Rumuus ja kauneus. Historia. Tulevaisuus. Rentous." kuvastaa mun mielestää ihan täydellisesti sitä, millaiseksi itsekin koen Berliinin. Rakastin sitä rentoa tunnelmaa, mikä oli vallanut koko Berliinin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! <3 Rentoa tunnelmaa mutta taustalla on myös se syvempi, surullinenkin puoli. Ihan mun paikka.

   Poista
 7. Olen käynyt Berliinissä vain kerran, mutta haluaisin päästä uudestaan. Eka kerta ei nimittäin tehnyt niin suurta vaikutusta kuin kaupunki näyttää muihin tehneen. Haluaisin siis antaa sille uuden mahdollisuuden! Kahviloissa ja biergarteneissa luuhaaminen kuulostaa just sellaiselta, miten minäkin haluaisin Berliiniin tutustua. Hyvässä seurassa, tietenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla uudelleen, ihan ilman odotuksia. Joskus tosiaan vähän harmittaa, kun kaikki hehkuttaa jotain paikkaa. Se jotenkin luo liikaa paineita. Oikein hyvä resepti on vain hengailla kiireettömästi kaupungilla, valitsemassasi seurassa. :)

   Poista
 8. Berliini ja yleensä Saksa on listallani heti Pariisin (ja Kreikan) jälkeen siksikin, että olen koulussa lukenut Saksaa ja haluaisin koettaa puhua saksalaisten kanssa kieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Tuo saksan kieli on kyllä sellainen, että sitä tekisi mieli opiskella lisää! Olen kyllä pari hassua vuotta koittanut opetella sitä ylä-asteikäisenä. Saksaa puhutaan kuitenkin niin paljon keski-Euroopassa, joten siitä olisi valtavasti iloa ja hyötyä reissatessa. Yllättävän paljon Berliinissäkin saksaa olisi tarvinnut, kaikki ei todellakaan puhunut englantia. Eli kannattaa lähteä kielimatkalle Saksaan! :)

   Poista
 9. Voih, Berliini! Mun piti oikein käydä katsomassa, mikä oli mun ykkönen lapsiperheiden matkakohteena viime syksynä ja kyllä vain - Berliinihän se. Olisin hämmästynyt, jos ykkösenä olisi ollut joku muu. Pitäisi tosiaan kaivella muistikuviaan noilta reissuilta ja laittaa niistä jotain ylös, sillä Berliini, jos mikä, on unelmakohde lasten kanssa. Ja vuosi sitten tuli todistettua, että hyvin toimii myös ilman lapsia.

  Munchen on muuten mun pakko-käydä -listalla, koska vaihtoaikainen ystäväni asuu siellä. Ollaan nähty viimeksi 20 vuotta sitten, mutta eihän tässä vielä kiirettä ole...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tullaan ihan varmasti palaamaan Berliiniin, sekä koko perheellä että muilla erilaisilla kokoonpanoilla. Joten olisi ihanaa, kun ehtisit kirjoittaa omat kokemuksesi blogiin! Muiden kokemuksista kuitenkin saa aina vinkkiä - ja varsinkin sitä fiilistelyä, mistä tykkään.

   Juu, 20 vuotta sinne tänne! Mutta kunhan saat opinnot pakettiin, niin ehkä joku palkintomatka Müncheniin? ;)

   Poista
 10. Minullakin ollut sepporätymäisiä ajatuksia Saksasta, kunnes rohkaistuin pari vuotta sitten muutaman päivän Berliinin-reissulle kokeakseni saman: Berliini on kiva! Ihan samanlaista hullaantumista en kokenut, mutta koska lentoja saa usein halvalla, majoitus ja muu oleminen on kohtuullisen edullista, saatan hyvinkin poiketa uudelleenkin. Pitäisi löytää ei turistioppaiden Berliini, se tavallisten ihmsten kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ei muuta kuin biergarteniin notkumaan ja Mauerparkiin karaokea hoilaamaan! Edullisuus on aina iso plussa, joten Berliiniin on helppo lähteä uudelleen - ehkä sillä kertaa hullaantumaan? On ollut kiva visiteerata pari viimeisintä kertaa Berliinissä asuvien kavereiden luona, jotka ovat osanneet vähän opastaa sivupoluille. Ja kun saa asua kodissa niin elää muutenkin vähän sellaista paikallisen elämää. Siitä mä juuri tykkään.

   Poista
 11. Minulla kokemusta vain Berliinistä. Haaveena on kiertää maata enemmän mutta aina muut kohteet menee edelle. Interrail voisi olla yksi tapa ottaa haltuun Saksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Interrail voisi tosiaan toimia hyvin Saksassa! Juna kuljettaa lähes minne vaan ja junassa istuessakin näkee paikkoja. Ymmärrän hyvin pulman, että vaikka jonnekin kovasti haluaisi niin usein muut kohteet vaan jostain syystä menee edelle. Milloin mistäkin syystä. Olen nyt itse niin motivoitunut Münchenistä, että toivon ensi vuonna viimeistään sen toteutuvan!

   Poista
 12. En ole koskaan käynyt Saksassa, pääasiassa inhoamani saksan kielen vuoksi. Kerran jo melkein varasin lennot Berliiniin, kun olivat niin edullisia. Sitten kuitenkin päädyimme toiseen kohteeseen. Berliiniä on moni kaveri kehunut ja sinunkin kuvasi näyttävät hienoilta. Olen jo oppinut sietämään saksan kieltä Rammsteinin musiikissa, joten ehkä vielä joskus uskaltaudun vierailulle. :) Ehkä tässä voisi olla positiivisen yllätyksen paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa antaa mahdollisuus, ihan vain Rammsteinin hengessä. :) Mä jopa olen oppinut vähän tykkäämään saksan kielestä ja tekisi mieli opiskella sitä lisää! Hullua, tiedän.

   Mutta vielä tuosta kielestä: Berliinissä on myös tosi paljon ulkomaalaisia ja englantia kuulee kaduilla puhuttavan tosi paljon! Kaikkialla muualla tietenkin, paitsi asiakaspalveluammateissa - jossa usein ei osata ollenkaan englantia. :D

   Poista
 13. Meidän perhe on menossa ekaa kertaa Berliiniin heinäkuussa ja odotan jo innolla ja jännityksellä. Että ihastunko Berliiniin vai petynkö. Olemme nyt asuneet Saksassa 4,5 vuotta, mutta Berliini tosiaan vielä näkemättä. Minulle Saksa on tällä hetkellä enemmän pieniä kyliä ja viinialueita. Omia lempipaikkojani ovat Reinin varren viinikylät ja romanttiset linnat, Moselin laakson ehkä vielä idyllisemmät pikkukylät ja Ahrin laakson viinirinteiden lomassa kulkeva punaviinivaellusreitti. Asumme Kölnin vieressä, joten Köln on Saksan suurista kaupungeista itselleni tutuin ja rakkain. Ja Bremeniin ihastuin vallan kovin viime kesänä. Jos kaipaat vinkkejäni Reinin, Moselin tai Ahrin jokilaaksoihin, niitä löytyy blogista vaikka kuinka. Ja samoin Kölnin vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun Saksasi kuulostaa ihanalle pienine kylineen ja viinialueineen! Kun seuraavaa matkaa Saksaan suunnitellaan, käyn ihan saletisti koluamassa sun arkistot. Olet selvästi kotiutunut hyvin Saksaan, kun ihastus on todella luettavissa rivien välistä.

   Ihanaa Berliinin-matkaa teille!

   Poista
 14. Olisin itsekin voinut ihan hyvin valita Berliinin tämän IGTT-postauksen aiheeksi, se on yksi lempikaupungeistani! Jotenkin siellä on niin kotoisa ja helppo olo, että voisin kuvitella vaikka asuvani siellä. Edellisestä reissusta on kohta vuosi, voisin ehdottomasti mennä taas uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kotoisuus ja helppo olo! Samoin minä voisin hyvin kuvitella asuvani siellä! Edellisestä reissusta kerkesi itsellä venähtää ihan kamalan monta vuotta, mutta nyt väli ei saa enää venähtää.

   Poista
 15. Äskeinen kommenttini taisi hukkua matkalle... Varmuuden varalta uudestaan: kiva lukea vähän henkilökohtaisempaa tuntua kaupungista kuin vain matkavinkkejä! Olen Berliinissä käynyt vain kerran, mutta ehdottomasti menisin uudestaan heti! Siellä on just sopivasti vanhaa eleganssia, rappioromantiikkaa, kahviloita ja löytöjä. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi ja kiva, että tykkäsit! Rappioromantiikka on kyllä osuva sana Berliinille. Voisin milloin tahansa lähteä uudelleen, aina löytää jotain uudenlaista!

   Poista
 16. Hienon kohteen olet valinnut! Saksa on hieman aliarvostettu maa suomalaisten keskuudessa. Se on samalla liian kaukana, mutta toisaalta liian lähellä. Berliini ja München ovat molemmat kaupunkeja, joista idän todella paljon. Monet pikkukaupungit ovat myös erinomaisia lomakohteita.

  P.S. Pakko lisätä tulevan Münchenn reissun suunnitteluun omat vinkkini: http://kohteenamaailma.fi/tag/munchen/ ja kannattaa lueskella ja katsella kuvat kaikkien aikojen kiertoajelulta Berliinistä nostalgiaosastolta, jos et ole aikaisemmin lukenut :-D http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/kaikkien-aikojen-kiertoajelu-berliini-1994/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seppo Rätykö tämän kaiken takana on? Minä tosiaan myönnän itsekin lukeutuneeni aiemmin Saksan-välttelijöihin. Mitä siellä olisi muka nähtävää? Ankeaa historiaa ja makkaraa. Yäk. Ilmeisesti Marienhof-sarja ei saanut innostumaan Saksasta, vaikka sitä nuorena seurasinkin. :D

   Kiitti juttuvinkistä, käyn lukemassa! München alkaa houkuttelemaan entistä enemmän! Nyt yritän vain pitää mielikuvat aisoissa, etten sitten pety liian suurin odotuksin. :)

   Poista
 17. Juuri mietin tuosta kuvauksesta, mikä tekee Berliinistä erilaisen Hampuriin verrattuna. Lähinnä kummassakin kaupungissa on Hitlerin kädenjälki vahvana, eli ne on pommitettu maan tasalle toisessa maailmansodassa. Uutta minulle sen sijaan oli, että Berliinin lähistöllä on tuhottu 30-vuotisessa sodassakin kaikki maan tasalle. Sen jälkeen mietin, milloinkahan on viimeksi ollut Saksassa sota, jossa Saksa ei ole ollut pahis. Se taisi olla Napoleonin sodat.
  Exäni Peetu kuului Berliinin hahmoihin, hän tienasi huoraamalla Tiergartenissa, kun taas hänen serkkunsa jäi Berliiniin ikuisesti, kun hänet valettiin sementtiin osaksi jonkin talon kivijalkaa. Sen tempauksen jälkeen Peetu siirtyi idän puolelle ja takaisin kotiin. Berliinissä tapahtui myös Baader-Meinhofin iskuja paljon, niin ja sitten siellä oli Hitler. Jotenkin kylmäävää seistä samassa paikassa, missä Hitler on ollut. Mut siis joo, mä olen katsellut Berliiniä muutaman sadan metrin päästä ja päättänyt olla menemättä sillä kertaa. Saa nähdä, tuleeko mentyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jäin ihan itsekin miettimään tuota Hampurin ja Berliinin eroa. Ehkä se kaupungin kahtiajakaminen on ollut merkittävä ero historiassa? Ja vaikka tunnelmaltaan Berliinissä ja Hampurissa on paljon samaa, niin on silti jotenkin ihan erilaisia kaupunkeja. Pitää toki tietenkin muistaa, että Hampurissa olen käynyt vain kerran (ja senkin hyvin hätäisesti) ja Berliinissä useammin. Hampuristakin kyllä tykkäsin.

   Ehkä Berliinissäkin on joskus sen luokan geokätkö, että päätät vihdoin mennä hakemaan senkin kätkökunnaksi. :)

   Poista
 18. Luin tämän postauksen jo aiemmin, mutta nyt vasta saan aikaiseksi kommentoida. Ihana Berliini! Vaikka mieluusti tituleeraan itseäni jonkinmoiseksi Saksa-asiantuntijaksi, en ole käynyt pääkaupungissa kuin kerran. Oli kyllä juuri noin mielenkiintoinen paikka. Kevättalvella 2010 siellä oli tosin kauhean kylmä, ja olen siitä lähtien miettinyt, että pitäisi ehdottomasti käydä uusiksi joskus kesäaikaan. Silti tässä on nyt olleet taas ihan muut kohteet mielessä, kun "justiinhan mä siellä Saksassa kävin" - mutta taas kerran Münchenissä... Sitä voin kyllä mäkin suositella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, Saksa-asiantuntija! Ihanaa, kun löytyy Saksan tietäjiä enemmänkin porukoista! München on saanut nyt niin paljon liputusta, että on ihan pakko mennä katsomaan, että mikä siinä on sitten niin mieluista. :D

   Mutta Berliini! Nyt Tiia menet ostamaan liput Berliiniin! Minä taas olen käynyt siellä pelkästään kesäkeleillä ja silloin tulee parhaiten se katukulttuuri esiin. Kun jengi hengaa puistoissa, kaduilla, kaikkialla. Kiva kuulla, että kaupunki toimii talvellakin! Ehkä voisin itse käydä katsomassa Berliinin talviasussaan...

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017