sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Berliinin salainen puutarha ja muut mahtavat lasten leikkipaikat

Nyt minä paljastan teille julkisen salaisuuden. Minut johdateltiin itä-Berliinin piiloteltuun sisäpihan puutarhaan, jossa suosittelen piipahtamaan. Tässä samalla esittelen muitakin kivoja leikkipuistoja, joissa kävimme Tyttären kanssa leikkimässä.

Ja Berliinissähän leikkipaikkoja riittää! Ne on kaikki keskenään hieman erilaisia ja useassa joku teema. Materiaaleina lähes poikkeuksetta puu, jonka ansiosta leikkipaikat solahtavat hienosti puistomaisemaan ja ovat tyylikkään maanläheisiä. Kun katsot Berliinin karttaa, niin hyvin luultavasti lähes jokaisella viheralueella on ainakin jonkinlainen leikkipaikka. Ainakin itä-Berliinissä on niin, länsi jäi tällä kertaa vähemmälle.

Lapsiperheelle suosittelenkin ehdottomasti itä-Berliiniä! Siellä on myös muutenkin mielestäni mielenkiintoisimmat nähtävyydet ja paras meininki. Me majoituimme ystäväpariskunnan luona Mittessä, lähellä Alexanderplatzia. Reissunäkökulmasta alue oli oikein mainio. Meiltä pisteet siis Mittelle.

Berliinin leikkipaikat lapsille
Berliinin puistot ja leikkipaikat - salaiset paikat

Krausnickpark - salainen puutarha suurella sisäpihalla
Oranienburger Straße 

Krausnickpark-puisto ei ehkä löydy, jos ei tätä ole etukäteen tiennyt. Tämä valtava suljettu sisäpiha on porttien takana keskellä vilkasta kaupunginosaa. Sisäpihan vieressä Monbijouparkissa on myös leikkipaikka, mutta ehdimme käymään vain tässä Krausnickparkissa.

Ei uskoisi, että tämä sisäpiha on ollut tässä jo 1784-vuodesta lähtien. Vasta vuonna 1997 sisäpiha avattiin kaikille ja se on ollut nykyisessä tehtävässään - rentoutumispaikkana. Ymmärtääkseni ympäröivien talojen asukkaat ylläpitävät pihaa ja pitävät sen viihtyisänä. Puistossa ollut infotaulu oli - tietenkin - vain saksaksi, eikä siksi ihan kaikki faktat auenneet.

Berliinin leikkipaikat ja leikkipuistot lapsiperheille - tässä sisäänkäynti salaiseen puutarhaan

Lasten leikkipuisto BerliinissäVilkkaan kadun porteista avautuukin kuin rauhallinen Eeden. Puisto on rehevä ja vihreä, leikkitelineet ovat puisia ja sulautuvat hyvin ympäristöön. Talot ympärillä ovat korkeita, vanhoja mutta osa myös uuden näköisiä. Jossain kuivatetaan pyykkejäkin ulkona eurooppalaiseen tyyliin. Liikenteen äänet eivät kuulu ja puistossa on kaikille tilaa olla, vaikka omassa rauhassa.

Tänne voisi hyvin tulla ilman lapsiakin, rauhoittumaan ja lukemaan vaikka kirjaa. Piknikkiin rauhallinen sisäpiha on täydellinen!

Salaiseen puutarhaan pääsee vain tästä yhdestä portista Oranienburger Straßelta. Puisto on avoinna vain valoisaan aikaan, pimeän tullen portit sulkeutuvat yöksi.

Berliinissä lapsen kanssa - leikkipuistot ja leikkipaikat

Berliinissä lapsen kanssa - leikkipuistot ja leikkipaikatMUUT MAHTAVAT LEIKKIPAIKAT

Arkonaplatz 
Wolliner Straße

Ensimmäinen leikkipuistokokemuksemme oli Mitten Arkonaplatz. Jopa minä päästin wau-hihkaisun tämän paikan nähdessäni. Tyttärestäni puhumattakaan! Hän pinkaisi saman tien aivan valtavaan kiipeilytaloon ja pysytteli omilla tutkimusmatkoillaan hyvin pitkään. Se olikin tosi kiva, niin sain rauhassa päivittää kuulumisia ystäväni kanssa.

Arkonaplatzin kiipeilytalo oli aika hurja paikoittain, mutta haastaa hyvin kiipeilynhaluisia naperoita. Tytär olikin innoissaan, leikkipaikka itsessään oli kuin suuri seikkailu. Pääsi kiipeämään korkeuksiin ja tasapainoilla heiluvalla riippusillalla sekä sai hyvät kyydit liukumäestä. Ehkä paras leikkipuisto!

Berliinissä lapsen kanssa - Arkonaplatz ehkä paras leikkipaikka!

Berliinissä Arkonaplatz, todella monipuolinen leikkipaikka lapsille

Berliinin leikkipuistot lapsille - itä-Berliinissä jokaisessa puistossa on leikkipaikkoja

Berliinin upeat leikkipaikat - paras matkakohde lasten kanssa

Mauerparkin leikkipaikka 
Bernauer Straße

Piipahdettiin me hitusen länsi-Berliininkin puolella! Jos haluaa säpinää, Mauerparkiin kannattaa suunnistaa sunnuntaina, kun silloin siellä on suuri ulkoilmakirppis ja lukematon määrä ruokakojuja. Jengi pistää pystyyn myös omia musiikkiesityksiä. Kirjoittamaton sääntö on, että oma bändi voi alkaa soittamaan heti, kun edellinen lakkaa. Näin älämölö ei nouse liian kovaksi. Vasta kun sitten myöhemmin, kun innostuksissaan soittavat päällekkäin.

Ruokakojuista herkut, juomakojusta bisset ja leikkipuistoon viettämään leppoisaa päivää! Kiipeilyn ja keinuilujen lomassa voi käydä katsomassa esityksiä ja osallistua vaikka suureen karaokeen ja jatkaa sitten taas leikkejä.

Täällä voit viettää unohtumattoman ihanan leikkipäivän! Ainakin jos sää sattuu kohdilleen.

Berliinin Mauerparkissa viihtyy niin lapset kuin aikuisetkin - leikkipaikka ja sunnuntaikirppis

Berliinin Mauerpark ja lasten leikkipaikat

Berliinin leikkipaikat ja leikkipuistot - Mauerpark

Ruokailu ja leikkipaikka Mauerparkissa, Berliinissä
Vegaanisia suklaatäytteisiä vohveleita Japanista, kolme euroa

Heinz-Knobloch-Platz
Mühlenstraße

Tämän runsaasti vihertävän puiston monipuoliset leikkipaikat ovat suunnattu hieman eri ikäisille. Leikkipaikkoja on tavallaan kaksi, hieman erillään toisistaan. Hyvin rauhallista aluetta ja mahduttiin erinomaisesti leikkimään. Tyttärestä oli kivointa olla takaa-ajoleikkiä ja juosta riippusiltojen yhdistämien tornien välillä.

Pienempi leikkipaikka sopi hyvin sitten kotileikkiin. Liian hyvin. En olisi millään jaksanut juoda kaikkia niitä kahvikupposia ja leivonnaisia, mitä Tyttäreni kantoi leikisti eteeni.

itä-Berliinin leikkipaikat

Lasten parhaat leikkipaikat itä-Berliinissä
lasten parhaat leikkipaikat itä-Berliinissä
Lasten parhaat leikkipaikat itä-Berliinissä

Heinz-Knobloch-Platz sijaitsee ihan Berta Block boulderointikeskuksen vieressä. Me käytiin ensin kiipeilemässä ja tultiin sen jälkeen naapuriin leikkipuistoilemaan. Berta Blockilla oli kiva lasten kiipeilyseinä, jossa oli niin helppoja ratoja kuin haastaviakin. Bertassa käy paljon lapsikiipeilijöitä, nytkin asiakkaina oli paljon perheitä. Yläkerran kahvilassa oli yhdet kaverisynttäritkin!

Viralliset sivut: Berta Block, päivälippu 10 euroa (lapsi veloituksetta) ja kengät 2,5 euroa / pari.

Lasten kanssa boulderointi - Berliinin Berta Block

Lasten kanssa boulderoimaan - testissä Berliinin Berta Block

Lapsen kanssa boulderointi - testissä berliinin Berta Block Boulderhalle


Muita leikkipaikkoja

Nämä ensimmäiset kuvat on Weinmeister Straßen metropysäkin lähellä olevasta isompien lasten leikkipuistosta, jonka ovat lapset saaneet ainakin osittain nikkaroida itse. Puisto näytti aika vaaralliseltakin suomalaisittain. Korkealla oli puusiltoja, joissa ei ollut kaiteita ja muutenkin leikkipaikka vaikutti enemmän kokeneemmille isommille lapsille. Ja hyvä niin! Tuohan vaikuttaa erinomaiselta paikalta purkaa energiaa ja kehittää itseään!

Isompien lasten leikkipaikkoja Berliinissä
Erilainen leikkipaikka. Pelottavia riippusiltoja ja aidattomia siltoja. Omalla vastuulla sitten!
Isommille lapsille tarkoitettu leikkipaikka itä-Berliinissä, Mittessä
Weinmeister Strassen metropysäkin lähellä oleva isommille tarkoitettu leikkipuisto, jonka lapset on saaneet nikkaroida itse.

Majapaikkamme lähellä Schendelparkissa oli tämän reissun ehkä vaatimattomin leikkipaikka. Sekin toimi hyvin, mutta muihin poiketen oli täynnä töhryjä ja leikkitelineet olivat huonohkossa kunnossa. Tytär viihtyi tässä ihan hyvin sen pienen ajan kotimatkalla metrolta majoitukseemme. "The all seeing eye" valvoo taustalla.

Alemman kuvan hauska hiekkapuisto sekin löydetty kotimatkalla Arkonaplatzista kämpille. Ei näiltä puistoilta voi välttyä millään matkalla! Puiston nimi on Volkspark am Weinbergsveg. Vinkki: puiston vieressä on todella viihtyisän oloinen terassiravintola Rosengarten am Weinbergspark.

Berliinissä leikkipaikkoja on joka puistossa ja kulmassa. Itä-Berliini on paras alue.
Rosa-Luxenburg -metroaseman lähellä oleva poikkeuksellisen rähjäinen ja persoonaton leikkipaikka
Lasten leikkipaikkoja Berliinissä
Volkspark am Weinbergsweg - puisto kuin yhtä suurta hiekkalaatikkoa
Taas kerran totean, että kyllä Berliini vaan on ihan paras kaupunkilomapaikka lapsiperheelle!

Hauska työkalu Saksan leikkipaikkojen etsimiseen: Spielplatznet

Lisää luettavaa:
Lähinnä Kauempana -arkistosta
IGTT: Berliini, henkinen kotini
Äiti-tytär -matka Berliiniin - miksi? Ja mitä me teimme?
Dublin lapsiperheelle - leikkipuistot ja pari muutakin vinkkiä

Maailman parhaat leikkipuistot // Lähtöselvitetty-blogi

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Nelli L! Oli kyllä mahtavaakin. Lapsi viihtyi mutta niin viihtyi äitikin. :)

   Poista
 2. Parasta Berliinin leikkipuistoissa on se, että niitä tosiaan on ihan joka paikassa, ja kaikki ovat erilaisia. Kävelymatkoille kannattaakin keksiä etukäteen jotain harhautuskeinoja, joita voi käyttää lapsiin, kun ei jaksa enää pysähtyä yhdessäkään leikkipuistossa. Muuten etenemisestä ei tule yhtään mitään. Hauska väline tuo Spielplatznet, vaikka Berliinissä leikkipaikkoja löytää etsimättäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen! Voisin ajatella, että Spielplatznet toimisi hyvin esimerkiksi siinä vaiheessa, kun haluaa uutta näkemistä. Katsotaan tuolta joku kiva leikkipaikka ja lähdetään sinne - ihan vaan huvikseen! Ehkä jotain uutta löytyy matkan varrelta tai leikkipaikan läheisyydestä.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017