keskiviikko 24. toukokuuta 2017

40 maata missä olen käynyt - ja vielä pari uutta loppuvuodelle

Laiska töitään luettelee ja turhamainen laskee käymänsä maat?

Eihän se 40 maata tietenkään mikään valtava määrä ole - varsinkin jos lukee matkablogeja. Mietin jopa aina välillä, miksi ihmeessä kirjoitan matkablogia, kun minähän matkustan muihin matkabloggaajiin verrattuna vähän. Mutta eihän tämä ole mikään kilpailu! Varmasti suurin osa kirjoittaa ihan eniten siksi, että rakastaa matkustelua.

Mutta jos on aloittanut matkustelun vasta kypsässä 30 vuoden iässä, niin siihen nähden 40 maata on ihan hyvä saavutus. Ottaen vielä huomioon, että tässä välissä on tullut pyöräytettyä pari mukulaakin. En ole mikään maabongaaja, mutta onhan se hienoa ja mielenkiintoista "valloittaa" aina uusi maa. Sitä oppii silloin paljon uutta maailmasta.

Tähän kirjoitukseen sain inspiraation Duunireissaajan kirjoituksesta Matkamuistoja menneisyydestä. Menin vähän pidemmälle ja luettelin kaikki käydyt maani.

Kreeta ja Agios Nikolaos / Lähinnä Kauempana
1987 Kreetalla - aitoa Coca-Colaa! Jo tuolloin osasin polttaa nahkani ja tukkani oli erityisen tyylikäs. 

Kreeta ja Agios Nikolaos / Lähinnä Kauempana
Kreetalla päivät kuluivat lähinnä uidessa - eikä tiedetty UV-asuista1987 - 2008 yhdeksän käytyä maata: 9/40

Ennen 30-vuotispäivääni olin käynyt yhdeksässä maassa: Ruotsi, Kreikka, Espanja, Iso-Britannia, Egypti, Viro, Kypros, Venäjä ja Thaimaa. Ensimmäisistä ulkomaanmatkoistani ei ole faktaa, sillä ei ole enää ketään keneltä kysyä. Reissailin jonkun verran edesmenneen mummoni kanssa ja äitini olisi muistanut tämän tyyppiset jutut paremmin kuin isäni.

Vuonna 1986 oltiin kuitenkin perhelomalla Kreetalla, kun olin 8-vuotias. Luullakseni tämä on ensimmäinen ulkomaanmatkani ellei sitten ole joku pieni Ruotsi-keikka. Sittemmin on tullut käytyä Kanarialla ja kielikurssilla Brightonissa. Tukholmassa kävin vasta yläasteella luokkaretkellä, sitä ennen kokemusta oli pelkästään perämeren kaupungeista.

Opiskeluaikaan ehdin matkustaa vain hieman, sillä loma-aikoina olin tietenkin töissä. Isolla opiskeluporukalla rymyttiin Agia Napassa ja ystävien kanssa valloitettiin Pietari ja Hurghada sekä käytiin tietenkin myös Tallinnan yöelämässä. Harmittaa vietävästi, kun olen ollut niin mammari, ettei tullut lähdettyä vaihtoon.

Viimeisin reissu ennen kolmekymppisiäni oli ystävättären kanssa tehty Thaimaa-kiertue alkuvuodesta 2008. Se oli ensimmäinen ihan itse suunnittelema ja toteuttama omatoimimatka. Ostimme sentään suorat Finskin lennot mutta suhasimme Bangkokista junalla Hua Hiniin ja bussilla Phuketiin. Ei kuulosta nyt kummoiselta, mutta sitä ennen olin matkustanut lähinnä pakettimatkoilla. Tämähän oli varsinainen seikkailu aikaisempiin verrattuna! Oli niin mahtavaa suunnitella, selata nettiä, lukea matkakertomuksia ja tehdä alustavia varauksia. Fiilisteltiin jo pitkään etukäteen tulevaa matkaa.

Brighton Mill Hill / kielikurssilla
Brightonissa kielikurssilla 1994 ja tutustumassa ympäristöön
Sitten tapasin mieheni loppuvuodesta 2008 ja reissumeininki sai kunnolla vauhtia. Heti vuodenvaihteessa käytiin Tallinnassa mutta ehkä sitä ei vielä lasketa ulkomaanmatkaksi. Reissukemiamme kohtasivat kuitenkin jo heti ensimmäisillä reissuilla.


2009 - kolme uutta maata: 12/40

Vuonna 2009 uusia maita tuli Liettua, Saksa ja USA. Vilna oli yllättävän romanttinen kaupunki vastarakastuneille, Berliini ja Hampuri saivat ihastumaan Saksaan ja New York... ihan oma lukunsa. Muutti koko maailmankatsomukseni. Sen jälkeen tiesin, että haluan palata Yhdysvaltoihin uudelleen.

Merkittävimmät matkat


2010 - kaksi uutta maata: 14/40

Vuosi 2010 toi mukanaan uusia maita kaksi: Ranska ja Indonesia. Työporukalla hurvittelimme elokuussa Pariisissa mutta marraskuussa juhlimme häämatkallamme. Olimme karanneet salaa naimisiin aamupäivällä ja iltapäivällä lensimme Balille. Balin lisäksi kävimme tietenkin myös Gili-saarilla.

Kypros Agia Napa / Lähinnä Kauempana
Kyproksella 2002 ehkä


2011 - kahdeksan uutta maata: 22/40

Vuoden 2011 uusia maita pitää laskea jo kahdella kädellä: Puola, Tsekit, Itävalta, Unkari, Slovenia, Kroatia, Italia ja Portugali. Hassua, että juuri tämä vuosi oli taloudellisesti vaikein: olimme edeltävänä vuonna ostaneet osakkeen 2012 valmistuvasta taloyhtiöstä ja asuimme vuokralla. Maksoimme samaan aikaan sekä lainanlyhennyksiä että vuokraa. Jostain syystä matkustettiin tänä vuonna ehkä kaikista eniten!

Pääsiäinen Varsovassa oli muuten oikein onnistunut, mutta kaikki kaupat ja suuri osa ravintoloistakin oli kiinni. Thaimaa-reissun ystävän kanssa pyrähdimme alkukesästä olutmatkalla Prahassa ja vietimme ystävysten laatuaikaa.

Hurghada Egypti vesipiippu
Hurghadassa 2003
Olin saanut aiemmin samana vuonna mahtavan idean! Koska Eurooppa oli minulle niin tuntematon, halusin palavasti tutustua Euroopan maihin paremmin. Mutta miksi ihmeessä käydä yhtenään pistokeikkoja? Eikö ennemmin kannattaisi käydä kerralla useammassa? Ehdotin tätä miehelle, joka tyrmäsi sen lähes saman tien. Ei meillä ole rahaa ja heinäkuu on tosi huono ajankohta matkustaa keski-Euroopassa. No, seuraavana päivänä hän soitti minulle töihin ja kertoi löytäneensä halvat lennot Wieniin ja katselleensa vähän mahdollista reittiä. Siitä se lähti!

Wien - Budapest - Ljubljana - Zagreb - Piran - Koper - Trieste - Venetsia (matka jatkui vielä Barcelonaan, mutta Espanjassahan olin jo käynyt). Mikä reissu! Aivan mahtavia kaupunkeja ja hienoja muistoja tältä kiertueelta. Suhattiin enimmäkseen junilla, mutta myös bussilla köröteltiin. Haluaisin joskus toteuttaa lasten kanssa vähän samantyyppisen, vähän pienemmän InterRailin. Tai ehkä autolla, jos mies jaksaa ajaa. Minähän en kuitenkaan uskalla.

Marraskuussa juhlimme 1-vuotishääpäiväämme Lissabonissa.

Niin ja matkustettiinhan me melkein Venezuelaankin: Matka, joka ei koskaan toteutunutkaan.

Lentokoneen ohjaamo 1990
Kanarialle mentäessä, ehkä vuonna 1990, sai vielä vierailla lentokoneen ohjaamossa. 
2012 - seitsemän uutta maata: 30/40

Alkuvuonna muutettiin uuteen asuntoomme ja pian tulin myös esikoisestamme raskaaksi. Tänä vuonna uusia maita kertyi seitsemän. Muutama viikko muuton jälkeen lähdettiin Aasian-kiertueelle: Kambodza - Vietnam - Filippiinit - Kiina ja kesällä Alankomaat, Islanti ja Latvia.

Kambodzassa huokailtiin Angkor Watissa, pelättiin Sihanoukvillen yöbussissa mutta rakastuttiin tähän köyhään ja kovia kokeneeseen maahan - vaikka järkytyttiinkin Phnom Penhissä. Vietnamissa piipahdettiin vain ohikulkumatkalla muutama yö Saigonissa, eli Ho Chi Minh Cityssä. Filippiineillä ihasteltiin Boholin suklaakukkuloita ja Siquijorin kirkkaita vesiä, autioita rantoja ja vesiputouksia. Hongkongissa paleltiin tropiikin jälkeen, voin pahoin katukeittiöiden tuoksuista ja käytiin useammassa näköalapaikassa kuin muistettiin laskea.

Toukokuussa pyöräiltiin Amsterdamissa ja hytistiin kylmyydestä. Reykjavikia ja lähialueiden luontoa ihastelin äitini kanssa ja leppoisa kesälomareissu heitettiin Jurmalassa ja Riikassa. Loppusyksystä syntyi esikoisemme, Tytär.

Matkalle raskaana - kannattaako lähteä?

Bohol Suklaakukkulat eli Chocolate Hills, Filippiinit
Bohol 2012 - turistit kuvaushommissa


2013 - vain yksi uusi maa: 31/40

Vauvavuosi oli raskas, mutta reissaamista jatkettiin. Uusia maita tuli kuitenkin vain yksi, kun otettiin syksyllä äkkilähtö pakettimatkana Turkkiin, Kusadasiin. Minulla oli jostain syystä ollut ennakkoluuloja Turkkia kohtaan, mutta ainakin Kusadasi oli ihan mielettömän kiva kohde! Oli lämmintä, ruoka oli hyvää ja halpaa sekä lapsi otettiin joka paikassa hyvin huomioon. Vain yhtenä päivänä myrskysi ja sovittu retki piti peruuttaa.


2014 - neljä uutta maata: 35/40

Vappuhulinat nautimme koko perheellä Oslossa, Norjassa. Karibian risteilymme toi uusia maita kolme: Meksiko, Belize ja Honduras. Vähän hassulta tuntuu lisätä nämä maaluetteloon, kun niissä on viettänyt vain päivän. Mutta Hondurasia lukuunottamatta ovat olleet pitkiä päiviä!

Taaperon kanssa Oslossa - näin se käy!
Karibian risteilyn kooste - täältä löytyy linkit kaikkiin maakohteisiin


2015 - ohhoh, ei uusia maita!

Elokuussa syntyi Tappi-poikamme. Tokihan me tänäkin vuonna reissattiin, mutta vain ennestään tuttuihin maihin.

Bohol, Filippiinit / Tarsier kummituseläin
Bohol 2012 - tarsier eli kummituseläin
2016 - kolme uutta maata: 38/40

Arabiemiraatit, Irlanti ja Sveitsi. Tästä vuodesta olenkin tehnyt viime vuoden lopulla koosteen: Missä tuli käytyä vuonna 2016?


2017 alkuvuosi - kaksi uutta maata: 40/40 


Bahama ja Tanska. Nämä ovat tietenkin ihan tuoreita reissuja ja molempien tarinat voit lukea täältä:
Bahama - hurja aallokko ja kookoskin oli pahaa
Yksin Kööpenhaminassa - miten meni ensimmäinen soolomatkani?

Niin sitä tuli 40 maata listalle. Eikä tahti lopulta edes ollut kovin hurja.


2017 loppuvuosi - kaksi uutta maata lisää: 42 maata

Jos nyt vaan lapset sattuvat olemaan terveitä ja maailmantilanne sallii, niin loppuvuodelle on varattuna matkat vielä Romaniaan ja Ukrainaan. Bukarestiin lennetään koko perheellä ja testataan kohteen lapsiperhesoveltuvuus. Ehkä piipahdetaan läheisessä Sinaiassa, jos jaksetaan.

Miehen kanssa lähdetään vuosittaiselle parisuhdematkalle, tällä kertaa romanttiseen Kiovaan ja ei-niin-romanttiseen Tsernobyliin. Ei ole mitään lapsiperhemateriaalia se.

Ja tämä nyt ei tuo uutta maata plakkariin, mutta vihdoin pääsen myös täyttämään matkailijan sydämestä yhden aukon: lähdemme syksyllä koko perheellä Roomaan! Kiitos Norwegianin pika-ale!

Budapest yövalaistuksessa / Unkari
Budapest 2011

En edelleenkään tunnustaudu varsinaisesti maabongariksi. Voin hyvin käydä samassa maassa useamman kerran - ja mielellään käynkin! Toki uteliaisuuttani haluan nähdä eri kaupunkeja ja maanosia, mutta jatkossa varmasti nautin enemmän myös samassa kohteessa lomailusta. En silti yritäkään väittää, ettenkö kiinnostuisi uudesta maasta aina kun siihen on mahdollisuus.

Voisin ottaa epäviralliseksi tavoitteekseni, että olen käynyt yli 50 maassa 50 ikävuoteen mennessä. Se voisi olla hyvinkin mahdollinen - ilman suorittamista.


Oletko sinä keräillyt maita? Monessako maassa olet käynyt?

18 kommenttia:

 1. Äkkiähän ne maat on kertynyt! :)
  Itselläni ei ole kuin 8 (kohta pari lisää). Voisin ottaa saman 50/50 haaveen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodelta niitä maita vain putkahtelee! 50/50 on siitä hyvä haave, että se jättää löysää vanhojen maiden ja kohteiden matkailulle. Aina ei tarvitse olla uusi maa, samoihin paikkoihinkin on kiva palata.

   Poista
 2. Mäkään en laske itseäni varsinaiseksi maabongariksi, mutta toki aina tilaisuuden tullen käyn myös uusissa maissa. Ja olen hyvin tietoinen siitä, monessako maassa olen käynyt. Mutta oikeastaan siksi, että tykkään tietää ja olla ajan tasalla asioista :D Ehdoton bongari en kuitenkaan ole: palaan mielelläni kerta toisensa jälkeen samoihin maihin - ja jopa samoihin kaupunkeihin. En siis automaattisesti metsästä reissuillani pelkästään uusia kohteita.

  Olen reilu vuosi sitten kirjoittanut samanhenkisen postauksen, kunnon paatoksella jokaisen käymäni maan listaten: http://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/01/30/34-maata-kaytyna-liian-monta-jaljella/ Koska lista elää, puuttuu siitä seitsemän maata. Mutta ehkä tätä voisi ottaa tehtäväkseen päivittää vaikka parin vuoden välein :)

  Käytyjä maita mulla on nyt 41, uusimpana lisäyksenä mun sydämen vienyt San Marino. Toisena uutena maana tänä vuonna olisi kokoelmaan tulossa Monaco. Romaniakin kiinnostaisi, mutta pitää katsoa onnistuuko se tänä vuonna. Ihanan edullisia lentoja sinne olisi tarjolla!

  Aika samoissa lukemissa mennään siis, ja aika paljon samoja kohteitakin löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aika samanlaisella fiiliksellä noita listauksia siis tehdään! Että se ei ohjaile toimintaa, mutta on kiva kilauttaa uusi maa plakkariin, jos sellainen tulee. Listaukset ja koosteet on lähellä sydäntä!

   Kävin lukemassa sun postauksen ja sullahan oli hyvin järjesteltynä maat! Ja niitä oli paljon jo puolitoista vuotta sitten. Alahan hahmottelemaan jo uutta, päivitettyä versiota. Oli kiva lukea! Meillä oli paljon samoja maita, mutta paljon oli sellaisiakin maita sun listalla, missä haluaisin visiteerata.

   Aika samoissa mennään, mutta ottaen huomioon mun iän, on sulla ihan hyvä etumatka. ;) Mutta kuka niitä vuosia laskee? :D

   Poista
 3. Toihan jo paljon käytyjä maita ja tavoitteesi on varmasti saavutettavissa. Itsellä käytyjä maita on vaan 28. Johtunee palaamisista samoihin paikkoihin. Loppuvuoden osalta uusia maita on kyllä tulossa neljä. Eli vasta 30 rikkoutuu. Minulla on tavoitteena bongata Euroopan maat. Niistä on ainakin puolet käymättä. Siinä sitä haastetta yllin kyllin. Kiev ja Tshernobyl omalla reissulistalla. Juttuja odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta 28 on paljon! Siinä ehtii jo montaa reissua tehdä. Ja kuten todettua, eihän tämä kilpailu ole - mutta näitä on kiva laskea! Ja ehdottomasti on mukavaa palata samoihinkin paikkoihin. Kohteista saa ihan eri tavalla irti toisella-kolmannella kerralla, kuin eka kerralla.

   Kiva, että teillekin on Ukrainan-reissua tulossa! Odotetaan itsekin sitä kovasti, sekä kohdetta että kahdestaan matkustamista. :)

   Poista
 4. Tunnistan itsessäni maabongarin oireita. Vuonna 2006 alkoi homma karata käsistä. Nyt maita on käyty 71, ja tänä vuonna uusia maita Tadjikistan, Kirgisia, Kazakstan, Myanmar ja Qatar. Blogistani reissujani.blogspot.com maalistat ja kertomuksia. PS. Romaniassa kannattaa lähteä pois Bukarestissa - Brasov, Sighiasora tai Sibiu ovat paljon mukavampia kaupunkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurja lukumäärä, 71! Saas nähdä, ehdinkö itse tuohon lukumäärään koko elämäni aikana. :D Mitä enemmän maita kertyy, sitä enemmän pitäisi nähdä vaivaa maapisteiden kerryttämiseen. Mutta katsotaan, mitä elämässä ja maailmalla tapahtuu. Mielenkiintoisia maita tulossa, pitääkin käydä blogissasi lueskelemassa juttuja!

   Kiitos Romania-vinkeistä. Meillä oli ajatuksena olla yksi päivä Bukarestissa ja toinen jossain muualla. Lyhyt reissu on tämä, ehkä seuraavalla kerralla sitten isompi kiertue.

   Poista
 5. Tällaisia juttuja on kiva lukea. On teillä ollut hurja tahti viimeisen 10 vuoden aikana!
  Minäkin olen miettinyt, että tuo 50/50 voisi olla sopiva (minimi)tavoite. Käyn mieluiten uusissa maissa, mutta myös uudet kaupungit jo nähdyissä maissa ovat toki kivoja. Useimmiten pyrin kuitenkin saamaan etenkin pidemmille reissuille mahdutettua vähintään yhden maan.
  Kiva kuulla, että loppuvuodesta saisi ehkä lukea juttuja Ukrainasta ja Romaniastan. Ne on minullakin olleet mietinnässä, kun lähinmä tuolta Euroopan laidalta löytyy vielä käymättömiä maita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne uudet maat ja kohteet kiehtoo, vaikka tutuissakin pitäisi vielä useammin käydä.

   Itä-Eurooppa kiehtoo muutenkin, sieltä kun tuntuu löytyvän paljon historiaa, rosoa ja aitoutta. Ukrainaa kiinnostaisi koluta enemmänkin, Lviv on esimerkiksi ollut todella pitkään haavelistalla. Vieläkään ei ehditä sinne asti, mutta jospa lähivuosina pääsisi sinnekin. :)

   Poista
 6. Olipas tosi mielenkiintoinen postaus lueskella! 40 maata on kyllä jo ihan melkoisesti reissaamista :) itsellä on siihen vielä kyllä matkaa, sillä nyt on käytynä vasta 17 maata (+Suomi). Tänä vuonna täyttyy kuitenkin 20 maan rajapyykki, jonka asetin itselleni tälle vuodelle ihan sen takia, kun sama luku tuli itselle mittariin... seuraava tavoite lienee 30 maata täyteen sinä vuonna, kun vietän 25v synttärit :D tavoitteitahan pitää aina olla!

  http://fiiaelina.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Fiiia! Sinuapas on reissukärpänen puraissut ja maabongaus hyvällä mallilla! Mä en ollut sun ikäisenä käynyt kuin neljässä maassa. :) Pieniä tavoitteita on hyvä olla, 30/25 on oikein passeli!

   Poista
 7. Oii miten paljon sulla on käytyjä maita ja vielä todella monipuolisesti! :) Mä toivoisin joku päivä, että mulla olisi yhtä paljon :D Todella upeissa paikoissa olet käynyt ja joitain samoja paikkoja löytyy myös itseltään. Mua kiinnostaisi joskus myös reissata niin, että kävisi useammassa maassa kerralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulee olemaankin! Ja pitäähän sitä käydä samoissakin maissa/paikoissa välillä. Mä kans tykkäsin noista kiertueista, niissä kun näki paljon kerralla. Mutta olihan ne toisaalta raskaitakin. Kyllähän muutama "itsestäänselvyys" on jäänyt listalta, esimerkiksi nyt kävin ekaa kertaa vasta Tanskassa! Paljon myös sanelee halvat lentoliput, mihin sitä sitten lopulta ajautuu. :D

   Poista
 8. Omalla listallani on hurjat viisi maata, lähestyvän Lissabonin matkan vuoksi kohta kuusi! :) Minulle kävi niin hassusti, että rakastuin Bulgariaan oikein rytinällä, siellä on tullut rampattua kohta kymmenen vuotta ja vieläkin riittää paljon uutta nähtävää. Ehkäpä sitä seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee käytyä välillä muuallakin, toistaiseksi on riittänyt Bulgarian seikkailut. Toivelistalla ainakin junamatka USAn itärannikolta länsirannikolle ja itse tuunatulla matkailuautolla Euroopassa reissaaminen. Ensin pitäisi vaan hommata/tuunata se auto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sekin ihanaa, kun voi matkustaa samaan maahan uudelleen ja sitten löytää niitä uusia kerroksia, piilotettuja aarteita. Ja sitä pitäisikin tehdä itsekin enemmän. Paikoista saa paljon enemmän irti, kun kulttuuri on tuttua eikä joka reissu ala älyttömällä sekoilulla.

   Ja heiheihei! Me ollaan kans joskus tutkailtu vähän tuota coast to coast -junahommaa! Joskus oli iso juttu Hesarissa tms ja silloin innostuttiin. Jenkeissä siis VOI matkailla muutenkin kuin autolla! Ja matkailuautoilu olis kans aikas tunnelmallista. Ihania haaveita, joskus ne voi vielä toteutua!

   Poista
  2. Niin voi! Sehän haaveilussa on parasta, ne vielä toteutumattomat haaveet.

   Olin muutamia vuosia sitten California Zephyr- junan kyydissä, muutaman tunnin sieltä loppupäästä (Mount Pleasant-Chicago). Juna oli siis lähtenyt San Franciscosta ja päätepysäkki oli Chicago. Suurin osa matkustajista oli ollut kyydissä koko matkan (n.2vrk) ja tunnelma junassa oli huikea! Henkilökunta ja matkustajat viljelivät jo sisäpiirin vitsejä ja puhuttelivat toisiaan etunimillä. Vaikea kuvailla sitä fiilistä, jätti kuitenkin sellaisen jäljen että pidempi USAn junareissu on top 3- matkustushaaveissani :)

   Poista
  3. Siis wau! Just tuollainen junareissu kuulostais ihan mahtavalle! Tosin olis kiva myös pysähdellä matkan varrella ja nähdä paikkoja, mutta silloin tuo yhteisöllisyys ei toteutuisi. Mies on vetänyt pitkän junareissun Venäjällä, mutta mä olen ollut ihan perinteisillä junamatkoilla vaan. Mutta varsinkin lasten kanssa junamatkailu on tosi kivaa ja rentoa, silti kokee paljon.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017