sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

MSC Divina - kokemuksia toisesta Karibian risteilystä

Olimme huhtikuun alussa toisella Karibian risteilyllämme. Tällä kertaa varustamoksi valikoitui MSC Divina sekä hyvän reitin, että edullisuuden vuoksi.

Ennakkoon ei oltu ihan niin korkeilla odotuksilla, kuin olisi voinut olla. Pohdintoja tulevasta matkasta, risteilyvarauksen tekemisestä ja muutamista huolista ennen reissua löydät aiemmasta kirjoituksestani: Karibian risteilyn suunnittelu ja muutama huoli. Kannattaa lukaista se ensin, niin tiedät, millaisilla fiiliksillä risteilylle lähdettiin.

Ensimmäinen risteilymme (syksy 2014) löytyy täältä: Vinkit Karibian risteilylle ja tietopaketti Carnival Glorysta

MSC Divina, Karibian risteily Miamin satamasta
Taustalla Miami, risteily on alkanut!

KARIBIAN RISTEILY MSC DIVINALLA Tämä 333-metrinen kaunokainen on Tyttäremme kanssa saman ikäinen: molempien rakennusvuosi on 2012. Ja kyllä huomaa, että laiva on vain viitisen vuotta vanha. MSC Divina oli erittäin siisti ja hyväkuntoinen. Ei ollut sisustuksessa ja siisteydessä moitteen sijaa. Tyylikäs ja kaunis! Ei ihme, sillä Sophia Loren on ollut sisustuksen inspiraationa.

Matkustajia MSC Divinalle mahtuu 3 500 ja sen lisäksi vielä henkilöstöä melkein 1 400. Tämä määrä ihmisiä vaatii jo melkoista logistiikkaa niin pyykkäämiseen, kuin ruoka- ja juomapuolellekin!

MSC Divinan reitti: Miami - Bahama, Nassau - meripäivä - Puerto Rico, San Juan - St Maartin, Philipsburg - meripäivä - meripäivä - Miami


MSC Divina, Karibian risteily Miamista
Lähtötunnelmissa omalla parvekkeella
MSC Divina, Karibian risteily. Swarowskin kristalliportaat
Swarowskin kristalleista tehdyt portaat

MIAMIN SATAMA, LÄHTÖSELVITYS JA LAIVAANNOUSU

Teimme muutama viikko aiemmin netissä lähtöselvityksen. Se ei tosin sujunut ihan ongelmitta: taustatiedoissa kotimaana oli Ruotsi, pojan syntymäaika oli väärin, eikä lopulta nettilomakekaan toiminut kunnolla. Risteilykeskuksen kanssa asiaa selviteltiin ja saatiin lopulta lähtöselvitys tehtyä.

Miamin satamaan saavuimme kahden jälkeen iltapäivällä, koska Risteilykeskukselta meille oli kerrottu lähtöselvityksen alkavan klo 14. Heti taksista noustua työmiehet oli ottamassa laukut vastaan (pidä huoli, että matkalaukkutägit on valmiina!) ja nakkasin dollarin per laukku tippiä (vapaaehtoista). Satamassa oli jonoa, mutta jono eteni hyvin. Ensin passin- ja lippujen tarkastus, turvatarkastus ja uusi lähtöselvitys, josta saatiin risteilykortit (seacard / cruise card). Risteilykortit toimivat risteilyllä hyttikorttina, maksukorttina ja laivaan-/maihinnousukorttina.

Hämmennystä herätti se, että lähtöselvityksessä saatiin tietää, että meille oli asetettu lähtöselvitysajaksi jo klo 12:00. Meille sopi hyvin tulla laivaan vasta silloin kahden jälkeen, mutta joku toinen olisi voinut olla kiitollinen tästä tiedosta jo etukäteen.

Kaiken kaikkiaan satamassa meni aikaa hyttiin pääsemiseen noin puoli tuntia. Minusta se on ihan kohtuullinen aika. Hyttimme olivat meille heti valmiina, joten riennettiin hytin kautta buffettiin syömään - tottakai.

Pelastusharjoitus on kaikille pakollinen ja meidän pelastautumisalueemme oli Eatily-erikoisravintolassa. Pienimpien lasten ei tarvinnut pukea pelastusliiviä päälle, vaan riitti että se on mukana. Voitte arvata, että meidän pienin ei olisi antanut sovinnolla liiviä pukeakaan.

Karibian risteilyn pelastusharjoitus
"Äiti, mulla on pissihätä"


Karibian risteilyn ohjelmalehti, Daily program
Joka ilta hyttiimme toimitettiin seuraavan päivän ohjelmalehdet.
HYTTI JA SEN SIJAINTI

Parvekkeellinen hyttimme oli 12 249 eli 12. kannella, melko peräosassa laivaa ja lähellä hissejä. Mitään ylimääräistä meteliä ei kuulunut mistään. Kannella 14 suoraan yläpuolella oli buffetti, joten sijainti oli käytännössä erinomainen! Hytti kuului Fantastica-hyttiluokkaan, joiden hyttien pitikin olla hieman paremmilla sijainneilla. Fantasticaan kuului myös ilmainen aamupala huonepalvelusta.

Rakastin omaa parveketta! Ystäväperheellä oli viereinen hytti ja olikin hauska huudella parvekkeelta toiselle. Halutessaan välioven olisi vielä saanut auki, mutta lasten yltiöpäisen ramppaamisen pelossa päätettiin pitää ovi lukittuna. Sisäpuhelimellakin on näppärä pitää yhteyksiä, varsinkin jos hytit ei ole vierekkäin. Myös uikkarit saatiin parvekkeella nopeasti kuivatettua - tosin piti pitää huolta etteivät lähde tuulen mukaan.

Parvekkeelliset hytit on 17 neliön kokoisia. Suuren sängyn lisäksi huoneessa on vuodesohva, pieni kylppäri, interaktiivinen tv ja pieni peilipöytä. Mielestäni säilytystilaa oli todella runsaasti, meidän neljän hengen perheen kamat mahtui vaatekaappeihin ihan heittämällä. Sekä sänky että vuodesohva olivat miellyttävät nukkua, mutta sohva oli kyllä aika surkea istuttavaksi. Sohvatyynyt liukuivat koko ajan alta ja lasten lelut katosivat rungon sisälle.

Vuodesohvan ollessa auki hytti oli ahdas. Onneksi stuerttimme avasi vuodesohvan iltaisin ja kasasi sen jälleen aamupalan aikana. Näin tilaa oli päivisin enemmän.

Italialaisen varustamon takia hyteissä on sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset pistorasiat. Koska meillä oli adapteritkin mukana, saatiin kaikki sähkölaitteet vaivatta ladattua!

Vinkki: merkitse huoneesi ovi persoonallisesti. Me ripustettiin tyttären kaulakoru huonekylttiin, jolloin hän riemukkaasti aina tunnisti hyttimme oven.

MSC Divina, Karibian risteilyn parvekkeellinen hytti, fantastica-hyttiluokka
Vuodesohva levitettynä huone on melko ahdas. Hyttisiivoja kasasi vuodesohvan aina aamuisin. 
MSC Divina, fantastica-hyttiluokka
Vain suomalaista hävettää se, että hyttisiivooja joutuu järjestelemään kengätkin riviin
Karibian risteily, parvekkeellinen hytti
Omalla parvekkeella oli meille paljon käyttöä. Tässä kuvassa minä olen pienimmäisen päiväunivahtina.

YLEISET TILAT JA NAVIGOINTI

Ensimmäisenä päivänä on aina eniten ruuhkaa, sillä porukka ei vielä ole löytänyt laivasta kaikkia paikkoja. Sitten jengi hajaantuu, kun takimmaisetkin tilat löytyvät ja opitaan sukkelammin liikkumaan laivalla. Ei siis kannata järkyttyä ensimmäisen päivän ruuhkasta.

Välillä risteilyn edetessä jopa tuntui, että missä kaikki ihmiset oikein ovat? Bahama-aamuna tätä ei enää tarvinnut kysellä, sillä kaikki olivat silloin aamupalabuffetissa. Mutta muuten ihmiset levisivät laivalle niin tasaisesti, ettei ruuhkapaikkoja paljon syntynyt.

MSC Divinan rakenne on selkeä ja todella helppo navigoida. Ja siis ihan oikeasti: minä olen jotenkin hahmottamiskyvyltäni viallinen enkä helposti suunnista yhtään missään. Sain silti nopeasti kiinni Divinan pohjasta! Vaikken ehtinytkään opetella pohjia etukäteen (minkä Carnival Gloryn kohdalla tein ja se kannatti).

Aqua Park
Kannella 14 sijaitsi suurin osa altaista. Uima-altaita ja porealtaita oli sekä ulkona että sisällä. Isojen altaiden yhteydessä oli myös pikkulapsille sopivaa matalaa allasaluetta. Sisäaltailla oli muuten usein kivempi uida, sillä minulla paloi jo alkureissusta vitivalkoinen ihoni. Ulkoaltailla oli myöskin välillä sen verran navakka tuuli, ettei meidän pienimmäinen viihtynyt altaalla ollenkaan. Tyttärelle oli se ja sama, kunhan oli vettä.

Sisäaltaiden katto oli siirrettävä, mutta vaikka saatiin nauttia paahtavasta auringosta joka päivä, katto pysyi paikallaan. Ihoni ei voinut olla siitä muuta kuin kiitollinen! Sisäaltaille myös musiikki tuli sopivalla volyymillä, ulkoaltailla mökä oli välillä helvetillinen.

Samalla kannella, kulman takana piilossa, oli myös vesiliukumäki. Se ei ansaitsisi edes näitä rivejä, sillä niin surkea se oli. Ikäraja siihen oli 8 vuotta ja huoltajan piti antaa kirjallinen lupa alle 18 vuotiaalle. Kävin ystäväperheen 10-vuotiaan kanssa laskemassa mäen yhden kerran ja molemmat oltiin pettyneitä. Mäki olisi ollut varmasti hauska 4-vuotiaalle tyttärelleni, mutta häneltä oli siihen sekä iän että pituusrajan puitteissa pääsy kielletty.

MSC Divina, pool deck aqua park


MSC Divina, aqua park sisäuima-allas

Garden pool deck

Kannella 15 sijaitsi vain aikuisille tarkoitettu Garden pool eli "infinity pool" ja aktiivinen allasbaari. Se oli mielestäni laivan ruuhkaisin allas ja alue - tai no okei, kävelin vain muutaman kerran läpi. Siellä taisi olla muuten myös yksi harvoista tupakointipaikoista.

MSC Divina Karibian risteily infinitypool / Garden pool

MSC Divina, Karibian risteily


VIIHDE JA LIIKUNTA

Teatterisali Pantheonissa oli joka ilta tanssiin ja akrobatiaan painottunut revyy. Esityksiin oli todella panostettu ja ne olikin huikeita, viimeisen päälle hiottuja musikaaleja. Paitsi että tanssijoiden huulisynkkaukset olivat välillä aika koomisia. Mutta ryhmä olikin ensisijaisesti tanssijoita ja laulajat olivat sitten erikseen

Viikon aikana kävin katsomassa kolme showta: The Mask, Queen-tribuutti ja Michael Jackson -tribuutti. Kaikki olivat oikein viihdyttäviä, varsinkin risteilyn viimeinen hitti-ilottelu Michael Jacksonin tahtiin. Lopussa myös kapteeni päällystöineen tuli pitämään komediallisen puheen. Kapteeni oli muutenkin huumorimiehiä ja jätti usein laivan Cruise Directorin varjoonsa

Esitys oli aina seitsemältä ja yhdeksältä, jotta molempien kattauksien illallistajat pääsevät nauttimaan esityksistä.

Jäin hieman kaipaamaan Carnival-laivoilta tuttuja stand-up -iltoja, mutta pääshowt olivat ehdottomasti paremmat kuin aiemmalla risteilyllä. Muuten laivalla oli pienempää ohjelmaa ja minä kävin mm. ilmaisella valokuvauskurssilla.

Liikunta jäi minulta tällä kertaa kokonaan väliin, en edes kuntosalille ehtinyt! Tarjolla olisi ollut aerobik, hydrobik, tanssikurssit... osa maksuttomia ja osassa pieni osallistumismaksu. Alunperin ajattelin osallistua, mutta aikataulu oli aina jotenkin hankala omaan olotilaan nähden. Mies kävi osallistumassa sekä pingis- että jalkapalloturnauksiin.

MSC Divina viihde ja tanssiteatteri

MSC Divina Pantheon, The Mask

LASTEN AKTIVITEETIT

Etukäteen olin tosi innoissan MSC:n lapsille suunnatusta ohjelmatarjonnasta. Nyt Tyttäremme olisi sen ikäinen, että osaisi nauttia lasten omasta kerhosta ja leikkipaikoista.

Pettymys olikin suuri, kun yleinen leikkipaikka oli todella vaatimaton nurkkaus. Tilassa oli Smurffi-sieni liukumäellä, peruskeinu ja lattialla rikkinäisiä muovileluja. That's it. Kaikesta huolimatta meidän seurueen mukulat viihtyivät siellä ihmeen hyvin. Ja kyllä se ihan toimiva olikin pienellä porukalla, mutta jos meidän lisäksi paikalle tuli useampia perheitä, niin se oli melkoinen sekasorto. Plussaa varjoisasta paikasta!

Mini Clubissa (jonne lapsi jätetään "hoitoon") Tytär viihtyi puoli tuntia. Tarjolla oli ollut vain piirtämistä, legojen kasaamista tai videoiden katselua, eikä vieraskielisessä porukassa nämä olleet tarpeeksi houkuttelevia puuhia. Lapsia näytti clubissa olevan paljon, joten moni siellä kuitenkin viihtyi. Tätä palvelua olisi ollut mahdollisuus käyttää klo 23 asti, jonka jälkeen se olisi muuttunut maksulliseksi. Olikin hassua, kun lapset kulkivat vielä iltamyöhillä kulkueissa pitkin laivaa.

Itse koen, että matkan on oltava myös lapselle nautinnollista, niin ei nähty tarpeelliseksi jättää Tytärtä Mini Clubiin vasten hänen tahtoaan.

Näiden lisäksi olisi ollut 7-11 vuotiaille ja teini-ikäisille omat klubinsa sekä koko perheelle diskoa ja muuta ohjelmaa. Mutta ei me niihinkään koskaan ehditty - hyvistä aikomuksista huolimatta. Silti voin sanoa, että ainakin meidän 4- ja 1-vuotiaat lapset viihtyivät risteilyllä!

MSC Divina, lasten leikkipaikka il PuffiHENKILÖKUNTA JA PALVELUT

Henkilökunnasta ja palvelutasosta olin saanut lukea useaan otteeseen jäätäviä palautteita. Työntekijät ovat tylyjä ja eurooppalaiset matkustajat töykeitä. Näitä en kyllä omalta kohdalta allekirjoita, me saimme kautta linjan hyvää palvelua. Tai sanotaanko ennemmin, että tarpeeksi hyvästä erinomaiseen.

Jokaiselle hytille on nimetty palvelijansa ja meidän Edi Malesiasta oli aivan huippu! Se jaksoi aina jahdata iloisesti meidän Tappia ja jutusteli mukavia.

Myös jokaisessa ravintolassa pöydällä oli lappu siitä, kuka on oma tarjoilija ja mistä maasta hän on kotoisin. Kaikkien kanssa juttu luisti ja saimme koko perhe hymyjä osaksemme. Silloinkin, kun jätimme kaaoksen jälkeemme.

RUOKAILU JA BAARIT

Baareja meidän tuli testattua todella vähän, enkä osaa ollenkaan sanoa millainen yöelämä laivassa on. Casinossakaan ei käyty rahoja tuhlaamassa enkä edes tiedä oliko laivalla varsinaista yökerhoa.

Ruokailuista ja juomakupongeista kirjoittelen myöhemmin täysin oman postauksensa. Meidän reissun yksi kohokohdista on nimenomaan ruokailut, joten tätä ei voi sivuuttaa vain yhtenä osiona.

Lähes kaikkia ruokailumuotoja testattiin ja juomiakin nautittiin. Yhteenvetona voisin sanoa, että ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Aiemman risteilysuunnittelupostaukseni murheet olivat täysin ylimitoitettuja. Kuitenkin aterioinnista löytyi myös paljon kriittistä kommentoitavaa.

Mutta siis ravinnollisiin nautintoihin syvennyn myöhemmin ja lisään linkin siihen tähän:
Herkuttelua Karibian risteilyllä - millaista oli ruokailla MSC Divinalla?

MSC Divina, karibian risteily Miamista
MSC Divina Karibian risteily

TIPIT, PALVELUMAKSUT JA RISTEILYKORTTI

Gratuity eli henkilökunnalle maksettava tippi maksetaan Seacardilta päivittäin. 12 dollaria aikuiselta, 6 dollaria yli 3 vuotiaalta lapselta ja alle 3 vuotiaalta ei tule maksua.

Risteilykortti/sea card aktivoidaan vasta laivalla ja sen voi tehdä näppärästi seuraavan kahden päivän aikana (ei siis ole mikään hätä eikä kiire!). Aktivoinnin voi tehdä joko jollain palvelutiskillä tai helppokäyttöisillä automaateilla.

Aktivoinnin voi suorittaa joko debit/credit-kortilla tai käteisvarauksena. Luottokortilla tehty aktivointi ei vaadi toimenpiteitä enää risteilyn päätyttyä, jos loppulasku on mielestäsi oikein. Tällöin myös viimeisen päivän mahdolliset ostokset veloitetaan suoraan luottokortilta. Debit- ja käteisvaraus pitää tasoittaa palvelutiskillä risteilyn lopussa. Loppulasku toimitetaan hyttiin viimeisenä yönä noin klo 1.

Baarien juomat, erikoiskahvit, italialainen jäätelö ja smoothiet ovat lisämaksullisia. Niiden hinnan päälle tulee aina automaattisesti myös 15% tippi.


MAIHINNOUSU JA LAIVAAN PALAAMINEN

Meillä oli kolme maapäivää ja jokaiseen satamaan päästiin laiturilta - yhteysalusjonottelua ei siis tarvittu. Kyltitykset poistumisreitille olivat hyvät.

Hissit olivat yleensä aina tukossa ja rattaiden kans muutenkin vähän nihkeetä. Vielä kun ottaa huomioon sen, ettei varmaan kertaakaan päästy lähtemään niin, ettei joku olisi palannut hakemaan jotain unohtunutta hytistä. Jos haluat päästä vikkelämmin: käytä rappusia! Tekee ihan hyvää pieni jumppa buffetin vastapainoksi. Usein kannettiin rattaat portaita, kun ei vaan jaksettu jonottaa hissejä.

Jonkun verran hissien lisäksi saatiin jonottaa myös poistumissillalle, samoin kuin takaisin laivaan. Tämä paluujonottaminen riippuu varmasti paljon myös siitä, mihin aikaan olet laivaan palaamassa. Me oltiin usein maissa niin pitkään kuin voi.

Huom! Bahamalle ja Puerto Ricoon tarvitaan risteilykortin lisäksi myös kuvallinen henkilöllisyystodistus (esim passi, ajokortti tai henkilökortti).

MSC Divina Karibian risteily lasten kanssa

MSC Divina Karibian risteily / laivan yleiset tilat

LAIVALTA POISTUMINEN

Edellisenä iltana jaettiin hytteihin infot poistumisjärjestyksestä sekä matkalaukkutägit. Matkatavarat piti asettaa huoneen ulkopuolelle keskiyöhön mennessä. Käsimatkatavarat jäi itselle kannettavaksi, mutta seuraavana aamuna nekin olisi saanut säilöön alakansille.

Poistuminen omien matkalaukkujen kanssa olisi ollut mahdollista myös, mutta ei meille kiitos! Poistua olisi voinut silloin jo varhain aamulla.

Laiva oli Miamissa jo klo 6:00 aamulla ja hytistä piti olla poissa klo 7:00. Ei ole meikäläisten hommaa aamuvirkkuilu. Laivalla sai aamupalaa niin buffetissa kuin ravintolassa. Mentiin kuitenkin buffaan vetämään vielä viimeiset ähkyt. Sen jälkeen tapettiin vain aikaa tyylikkäässä Black&White baarissa, ensimmäistä kertaa.

Meille annettiin poistumisajaksi klo 10. Poistuminen oli niin sujuvaa ja hyvin järjestetty, että jo klo 10 olimme tilataksissa matkalla lentokenttähotelliin.

Poistumiset oli porrastettu niin, ettei aamulla ollut missään ruuhkia. Äh, no aamupalalla taas vähäsen.

MSC Divina, Karibian risteily. Laivan yleiset tilat

SEKALAISIA HUOMIOITA

Ruuhkaisimmat ajat olivat maapäivien aamupalabuffet ja ruuhkaisin paikka vain aikuisille tarkoitettu Garden pool. Myös allasalueelta altaan välittömästä läheisyydestä oli joskus vaikea löytää tyhjää aurinkotuolia, tosin me ei niitä tarvittukaan. Mutta hieman kauempaa löhöpaikkoja olisi löytynyt kyllä.

Matkustajaprofiili oli mun silmin hyvin sekalaista. Oli paljon lapsiperheitä, pariskuntamatkailijoita ja vanhempaakin väkeä. Ikäjakaumasta en uskalla varmaksi sanoa, mutta en kyllä paljon huomannut bilettäjänuorisoa. Tai ehkä he vain kulkivat eri rytmissä meidän lapsiperheiden kanssa?

Kapteeni kertoi yhdessä puheessaan, että laivalla on 67 kansalaisuutta. Muitakin, kuin Pohjois-Amerikkalaisia, oli siis laivalla. Olin etukäteen ymmärtänyt, että laiva on täynnä eurooppalaisia ja siksi meininki on aivan tolkutonta. En allekirjoita! Ja ne eurooppalaiset, jotka laivalla tunnistin, eivät poikenneet käyttäytymisellään mitenkään muusta risteilyväestä. Enimmäkseen kuulin puhuttavan englantia.

MSC Divina, Karibian risteily, auringonlaskut merellä

Karibian risteily, auringonlasku merellä

Vain USAn markkinoille julkaistiin uutuus, että tällä kesäkaudella jaetaan 12kpl juomakuponkeja per matkustaja Fantastica-hyttiluokkaan. Ymmärrän, että jenkkimatkustajia houkutellaan nyt toden teolla, mutta silti tämä tuntui aika eriarvoistavalta. Me ei saatu noita kuponkeja vaikka matkattiin tälle risteilylle hemmetti soikoon yli 8 000 kilometrin päästä!

Hurjilta tuntui myös MSC:n suunnitelmat: seuraavan yhdeksän vuoden aikana on tarkoitus lanseerata 11 uutta MSC:n alusta. Muistaakseni vuoteen 2020 mennessä Karibialla risteilee jo 5 MSC:n loistoristeilijää - tällä hetkellä vain tämä Divina. MSC myös rakennuttaa oman "paratiisisaaren" Bahamalle, mutta se oli minusta ihan kamala pettymys. Ei lisää keinotekoisuutta, pliis! Kokemukset Roatanilta oli tarpeeksi pahoja.

Kaiken kaikkiaan viihdyimme MSC Divinan kyydissä koko Karibian risteilyn ajan. Lomamme risteilyllä oli muutamia kauneusvirheitä lukuunottamatta oikein miellyttävä ja mukava. Vaikkei uusi Karibian risteily ole lähitulevaisuudelle suunnitelmissa, risteilisin oikein mielelläni uudelleen MSC:llä! Kunhan vain reitille ei osuisi se keinotekoinen turistisaari.

Kannattaa seurata jatkopostauksia Karibian matkakokemuksista Facebookissa ja Instagrammissa @lahinnakauempana!

Mitä mieltä sinä olet MSC Divinasta tai Karibian risteilyistä ylipäänsä? Kysy ihmeessä lisää, vastailen mielelläni!

***

Täältä lisätietoja laivasta:

Muista blogeista:

Muut Karibian risteilymme postaukset:

Voisi myös kiinnostaa tämä:


27 kommenttia:

 1. Olipas mukava, että homma pelitti, eikä etukäteismurheet osoittautuneet todeksi. Jään innolla odottelemaan jatko-osia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risteily ylitti odotukset, jotka tosin eivät olleet kovin korkealla. :) Mutta oikein kelpo risteilykokemus, pystyn suosittelemaan - ainakin tämmöiselle perusmatkaajalle. Nyt alkaa ajatukset olemaan järjestyksessä jatkopostauksiakin varten, kun sai tämänkin rypistettyä ulos!

   Poista
 2. On tätä postausta odotettukin. Divina on nätti laiva ja kattelinkin viime lokakuussa NCL Escapen partsilta ihastellen sen lähtöä merelle. Tuo MSC:n palvelu on kuulemma paremman oloista Karibialla ihan jo jenkkimarkkinoiden takiakin. "Eurooppalainen palvelu" ei oikein iskisi siellä suunnalla ;)

  Täytyy kyllä sanoa, että MSC:ltä pukkaa melkoisen komeita laivoja markkinoille aikamoisella tahdilla. MSC Meraviglia tuntuu olevan semmoinen minun silmiäni viehättävä alus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Divina oli niin nätti, kyllä MSC osaa kyllä tehdä kauniita laivoja! Yllätyin, miten paljon laivalla oli amerikkalaisia. Luulin, että eurooppalaisten osuus olisi ollut paljon suurempi. Voihan tosiaan olla, että henkilökuntaa on prepattu Karibiaa varten erityisellä hartaudella, sillä palvelussa ei ollut moitteen sijaa. Muutenkin rivien välissä oli luettavissa, että nyt panostetaan Karibian markkinoille ihan täpöllä! Kosiskelua oli paljon juuri juomakuponkien ja on board creditin avulla. Mutta voin uskoa, että jos on tottunut periamerikkalaiseen risteilykulttuuriin, voi MSC siltikin tuntua oudolta. Toiset tykkää, toiset ei!

   Poista
 3. Yöllä tän jo luin ja pitkän stoorin vastasinkin...jonka sitten tabletin totaali pimeneminen(akku!!!) vei mennessään...ja nyt en enää muista mitä laitoin, mutta ainakin kiittelin/kiitän kovasti odotetusta postauksesta, runsaista kuvista ja kattavasta ja varmasti hyödyllisestä info paketista. ☺ meillä muuten kuuluu juomapakettikin matkan hintaan, ovat nyt myyneet syksyn risteilyjä all inclusiv ja mielestäni varsin edullisesti(meiltä tää koko reissu lentoineen ja tosiaan all inclusiv n.2000e yhteensä, siis 2 henkee!!) Tosin meillä hytti on halvin mahdollinen sisähytti, parveke ois ihana ollu, mut ois nostanu hintaa n.600e, ni aattelin että halvimmalla mennään nyt aikuisten kesken ja ehkä sitten talvilomalla(helmi/maaliskuu -18) ni jos mahollisesti ja ehkä lähettäis nuorimman kanssa(ja ihan pikkusen haaveilen New Yorkista Norwegian Breakaway risteilystä😊)ja jos saatas "lapsellista" seuraa ni sit panostettais parveke hyttiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei!!!! Se on niin ärsyttävää, kun pitkä vastaus katoaa taivaan tuuliin. Mutta kiva, että jaksoit raapustella jotain uudelleen. Ja aina voit kysyä lisää, kun tulee mieleen!

   Vitsit, että olette saaneet koko paketin edullisesti! Mä huomaan, että nyt on MSC:llä hyvä imu päällä ja Karibian risteilyt ylipäänsä alkaneet kiinnostamaan Suomalaisia. On huomattu, että eihän ne nyt NIIIIN kalliita olekaan! All inclusive on varmasti aikuisseurassa tosi hyvä! Näin pienten lasten kanssa en sitä erikseen ostaisi, kun ei niitä drinkkejä ehdi nautiskelemaan eikä näin pienet tarvitse mielin määrin limppariakaan. Mutta jos sen samaan hintaan saa, niin ai että! Sillä kun saisi ne erikoiskahvit, jätskit, smoothiet, cocktailit... Teille tulee kyllä tosi nautinnollinen reissu!

   Ja teidän tilanteessa en itsekään sitä parveketta välttämättömänä pitäisi. Kuitenkin viiletätte aamusta iltaan joko maissa tai pitkin laivaa. Ja laivalta löytyy myös paljon rauhallisia paikkoja, allasalueiden hulinan vastapainoksi. Pienten lasten kanssa hytissä tulee vietettyä enemmän aikaa ja onhan se niiden kanssa muutenkin enemmän säätämistä.

   Varohan vaan, risteilyihin saattaa jäädä koukkuun. Kohta huomaat ihan tosissasi selailevasi risteilyjä New Yorkista. :D

   Ja jäähän tosiaan kuulolle, yritän saada kuosiin meidän kokemukset laivan ruokailuista ja juomapuolesta. Syöminen kun oli meille yksi risteilyn kohokohdista... :D

   Poista
  2. Juu...kuulolla ollaan koko ajan😉ja kiinnostaa kovasti ruokailut ja juomapuolet, kuin myös se St Maarten ja Maho Beach(joka tosiaan mun"kerta elämässä" listalla😀.
   Itseasiassa, haaveilin tota New Yorkista lähtevää reissua(suorat lennot, vapauden patsas ym.) jo täksi talvilomaksi ja koitin veljen vaimoa puhua heiden keskimmäisen kanssa mukaan, mutta heille se tuli niin äkkiä ja puhuttiinkin että jos vuoden päästä...Sinin kanssa kaksistaan en sitten tohtinut yksin lähtä...mulla on kielitaito aika heikko ja en kyllä yksin ainoana aikuisena uskalla tällä kielitaidolla lähtä tonne "rapakon taakse sooloilemaan". Se Dubain risteily tuli siihen vähän niinkuin korvaamaan...ja hinta...en vaan voinu jättää väliin(1425e lentoineen meiltä molemmilta yhteensä!!! Juomat ei kuulunu ja Sinille otin limsa paketin 8,5e/pv, alkollista pakettia en edes ottanu, kun lapsen kanssa olin, sen muutaman ruoka oluen tai drinksun minkä join, tuli edullisemmaksi vaan maksaa 😊 ) niin...oltiin siis alunperin menossa sinne Sinin kanssa kaksistaan, mutta sain puhuttua kaveriksi "nettitutun" lapsensa kanssa 😊 molemmilla omat hytit, mutta paljon vietettiin aikaa kimpassa, käytiin syömässä, maissa ym...tosi kivaa reissu oli!

   Poista
  3. No mitä ihmettä, miten te Dubain risteilynkin olette saaneet noin edullisesti - lentoineen! Me osataan aina missata supertarjoukset, en ala! Tosi kiva, kun ollut vielä aikuiskaveri lapsineen mukana. Tuohan se vähän varmuuttakin, kun on toinen selvittelemässä jos oma kieli menee solmuun. Ja sepä se juuri matkailussa on, kun aina tulee jotain reissuja eteen niin jotkut haaveet ne vaan sitten siirtyy ja siirtyy tulevaisuuteen. :D

   Kunhan tässä arkiruuhkassa saan aikaa koneella enemmän, niin yritän saada maakohteista ja ruokailusta juttuja aikaiseksi. Kiva kirjoittaa, kun tietää että on lukija, jolle niistä on vinkkiä jo varattua matkaa varten!

   Poista
 4. Olipa kiva lukea teidän kokemuksia. Reitti on melkein sama kuin meillä ja laiva näyttää tosi hienolta! Hieman ihmetyttää tuo lastenkerhon meininki. Caribbeanilla tosiaan oli ohjattua toimintaa lapsille. Muuten leikkitilat olivat vaatimattomat. Linkkaan vielä oman postaukseni kahden lapsen kanssa risteilemisestä alle:

  http://travelismypassion.matkabloggaajat.fi/karibianristeilylla-pienten-lasten/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiva oli kyllä hieno! Mutta pistin kyllä palautetta lasten leikkitoiminnasta ja (tulevassa ruokailupostauksessa palaan tähän tarkemmin, mutta) vähäisestä määrästä syöttötuoleja laivan ravintoloissa. Minusta se oli aika hassua, sillä Divina nimenomaan on nyt kosiskellut lapsiperheitä matkustajiksi. Ohjattua toimintaakin Mini Clubissa oli, mutta se mitä ehdittiin tutustua, niin aika vaatimatonta. Harmi!

   Me kyllä kuitenkin viihdyttiin ja lapset varsinkin, mutta jos nämä asiat olisi ollut kunnossa, ruokailut olisi olleet entistä sujuvampia ja leikkihommat vielä hauskempia (ja ehkä lapsi olisi viihtynyt siellä clubissa enemmän).

   On ollut hauska lueskella risteilypostauksia. Niitä on alkanut olla enemmän ja enemmän! Suomalaiset lapsiperheet on tainneet toden teolla löytää Karibian risteilyt. Ja miksi ei, onhan se nyt ihan älyttömän helppo ja mahtava tapa matkustaa lasten kanssa!

   Poista
 5. Ihana matka ollut teillä - jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se oli! Vaikka oli se välillä ihan hemmetin raskastakin. :D

   Poista
 6. Onpa hyvä, että risteily oli onnistunut!

  Risteilykeskuksen mukaan Karibialla tippauskulttuuri on ihan erilainen kuin Välimerellä, minkä takia hyvä ja kokenut henkilökunta haluaa sinne. Ja he myös hoitavat hommansa mahdollisimman hyvin, koska siitä saa aina paremmat tipit. Euroopan päässä taas tipataan paljon vähemmän, jolloin siellä yleensä henkilökunnasta iso osa on uusia ja kokemattomia, jotka eivät ole vielä päässeet Karibialle. Amerikkalaiset asiakkaat myös osaavat vaatia palvelua - mutta toisaalta myös maksavat avokätisesti siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa, että asia on juuri noin! Jännä kyllä tuo tippausjuttu, sillä risteilyn ohjelmavihkosissa kiellettiin tippaamasta. Mutta varmasti jenkit tippaa erikseen vielä siitä huolimatta.

   On tuo risteilytyö aika hullua, mekin juteltiin yhden henkilökunnan edustajan kanssa, jolla oli pieni vauva äitinsä kanssa kotona odottamassa! Hänellä 9kk työputki menossa...

   Poista
 7. Moikka! Luen mielenkiinnolla blogiasi koska olemme lähdössä samantyyppisellä kombolla Karibian risteilylle ensi keväänä. Missä hotellissa olitte Miamissa ja mihin suunnille suosittelisit majoittumaan siellä? Ajatuksena on viettää risteilyn jälkeen joitain öitä Miamissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, moi! Onpa kiva kuulla, että olette lähdössä risteilylle! Me ollaan oltu Miami Beachillä vaikka missä. Ekan risteilyn yhteydessä oltiin Airbnb:n kautta ihan South Beachillä, Ocean Driven eteläpäässä ja toisessa hotellissa vielä, yritän etsiä hotellin nimen. Nyt viimeksi majoituttiin Middle Beachillä L-hotellissa (lhotelmiami.com), mikä oli kyllä tosi kiva hotelli! Kivenheitto rantaan, siistit ja tilavahkot huoneet pienellä keittiöllä. Lasten kanssa oikein passeli siis. Jonkun verran on matkaa ArtDeco-alueelle, mutta ilmainen trolley kulkee ihan siitä hotellin edestä Lincoln Streetille.

   Jos haluatte rantaelämää, mun mielestä ihan hyvin riittää majoittuminen vähän edullisemmin Middle Beachillä tai vaikka ihan pohjoisemmassakin. Mutta jos taas haluaa nähdä ArtDeco -aluetta niin sitten Ocean Drive ja South Beach. South Pointessa on iso lasten leikkipaikka ja puistoalueilla on Ocean Driven ja rannan välissä leikkipaikkoja. Autolla tosin voi olla haastavaa liikkua ja löytää parkkipaikkaa, ainakaan kovin edullista. :)

   Mä ihan innostuin nyt tästä sun kysymyksestä ja taidankin tehdä oman postauksen Miami Beachin majoituksistamme ja leikkipaikkojen sijainneista!

   Ja kysy hei vielä, jos on jotain - mitä tahansa! Innostun niin kovasti, kun kuulen jonkun muunkin lähtevän perheen kanssa risteilemään. Jee!

   Poista
 8. Voikohan vanhoja postauksia kommentoida. Oli niin mielenkiintoista lukea näitä Karibian juttuja, meillä on paljon yhtäläisyyksiä. Olemme tehneet yhden Carnival (Valor) -risteilyn vuonna 2011, jossa kohteet täsmälleen samat kuin teidän Carnival-risteilyllä, tosin päinvastaisessa järjestyksessä. Meillä ei ollut silloin vielä lapsia, joten reissu oli varsin rento. Hauskaa nähdä, miten eri asioita voi tehdä samoissa kohteissa, ja miten eri tavalla ollaan ne myös koettu. Meille esimerkiksi Roatan jäi yhdeksi hauskimmaksi kohteeksi; aloitettiin päivä kiertämällä nopeasti se pieni ja keinotekoinen ostosalue, jonka jälkeen mentiin turisti-infoon (Caymanilla tehtiin sama, ja saatiin hyvä snorklausvinkki) kyselemään, minne kannattaa mennä. Infossa oli 6 vuotta Roatanilla asustanut jenkki, joka totesi, että tästä ei oikeastaan mihinkään pääse, mutta menkää rannalle. Hänkin menee heti kun työvuoro loppuu. :D Hyvä duuni. Siitä sitten mansikkadaiquirit Fat Tuesdaysta matkaan ja siltaa pitkin ranta-alueelle (ei siis käytetty tuolihissiä vaikka aika hauska olikin :D). Käppäiltiin viimeiselle mahdolliselle rantaosuudelle, josta lähti myös pitkä laituri merelle (eikä ollut teidän kuvien mukaista ruuhkaa, mutta ei mitenkään autiotakaan). Livebändi soitteli siellä rennon letkeää musiikkia ja itse lööbailtiin rannalla. Tutustuttiin samalla romanialaiseen laivahenkilökuntaan ja muihin matkustajiin. Baarista tuli haettua virvoike jos toinenkin, ja se päivä valahti viihteen puolelle. Meninpä jopa laulajan kanssa laulamaan vähän stemmaa yhteen tuttuun biisiin, ja jossain vaiheessa juostiin laiturilta pommeja veteen (luultiin ehkä olevamme taas 10 vuotta nuorempia?). :D Yhtäkkiä huomattiin, että ranta oli lähes tyhjä, ja lähdettiin uusien tuttavien kanssa vikkelästi kohti laivaa, onneksi ehdittiin. ;) Vietettiin itse asiassa koko loppuilta heidän kanssaan, oli varmasti reissun hauskin päivä. Mutta saattaa olla, että nauttimillamme virvokkeilla oli osuutta asiaan. Seuraavana aamuna olo ei ollut enää yhtä riehakas. :D

  Mutta asiaan. Meillä on saman rakennusvuoden lapsi kuin teillä, ja lisäksi toinen 4 vuotta nuorempi. Eli aikalailla sama setti isommalla ikäerolla. Syy, miksi eksyin tänne blogiisi oli, että etsin kokemuksia MSC Divinasta. Haaveena siis uusi Karibianristeily, ja tällä kertaa astetta rauhallisempi perhereissu (mainittakoon vielä, että ei me sillä ensimmäiselläkään risteilyllä Roatania lukuun ottamatta hippailtu). MSC risteilyt ovat niin paljon edullisemmat kuin muut, ja silti reissulle tulee hintaa lentolippuineen päivineen. Laivat ovat myös uusia ja esteettisesti kauniita. Itäiset saaret haaveena, ja samainen Maho beach ja lentokoneet olleet itselläkin mielessä jo vuosia. Oli siis erittäin hyvä lukea teidän kokemuksia sieltä! Mutta Divina ei oikein vakuuta. Kaunis on, mutta lapsien kannalta vähän tylsän oloinen verrattuna muihin laivoihin. Miten voikin olla, että siellä ei ole oikein mitään lasten vesielementtejä? Nuorempi ei osaa mitään vielä kaivata, mutta esikoinen on jo 6,5-vuotias ensi keväänä, ja odottaa varmasti vähintäänkin vesiliukumäkeä. Lisäksi kaikki lapsiin liittyvät jutut ovat vain yli 3-vuotiaille, ja jos emme saa sukulaisia mukaan risteilylle, emme tule saamaan yhtään kahdenkeskeistä aikaa. Olen katsellut eri vaihtoehtoja jo monta iltaa, ja tällä hetkellä MSC:n Karibian laivoista eniten miellyttää MSC Seaside. Siellä vaikuttaa olevan erittäin kiva "Aqua park". Arvostelut ovat suurilta osin täyttä kauheutta, mutta uskon, että täyttäisi silti meidän vaatimustason. Vaan Seasiden reitit / matkan pituus / ajankohta eivät oikein sovi meille, kun taas Divinan sopisi. Ihmeellisen vaikeaa. Ensimmäiselle risteilylle lähdettiin sen enempää miettimättä, ja oltiin oikein tyytyväisiä. Nytkin Carnivalilla olisi tammikuussa ihana reitti, mutta hinta nousee liian korkeaksi meidän budjetilla, kun haluamme kuitenkin parvekkeellisen hytin. Vaikeaa! Kiitos vielä hyvistä Karibian postauksista, niistä on ollut paljon iloa matkaa suunnitellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, olipa mielenkiintoista lukea kokemuksistanne! Kiva, että kirjoitit.

   Roatan: Just noin pitääkin reissulla vetää! Mahtavaa, te olette saaneet siitä päivästä kyllä ihan tosi hyvin irti. Voin uskoa, että tuosta päivästä tuli teidän reissun ikimuistoisin! Ihan parasta! Ja kaikkihan on lopulta asennekysymyksiä. Ilman pientä lasta on mahdollisuuksia vetäistä vaikka pienet päiväkännit. :D Meillä varmasti vaikutti lapsen lisäksi myös se, että Roatan oli upeiden Meksikon ja Belizen jälkeen iso pettymys. Sama reitti toisinpäin olisi voinut ollakin ihan eri fiiliksellä. Ehkä, en tiedä. Joka tapauksessa se reitti oli mahtava ja Carnival toimi laivana meille hyvin.

   MSC Divina: Vaikka en ole Royal Caribbeanilla risteillyt, niin näin olen ymmärtänyt: lapset on otettu parhaiten huomioon siellä. Toisaalta, niissä kai on sitten ihan hirveästi perheitä. Toisaalta se voi olla hyvä juttu, toisaalta taas... Ja hintahan on tähtitieteellinen MSC:hen verrattuna.

   Meillä tosiaan hauskasti lähes samanlainen kombo lapsia! 6,5 vuotias on kuitenkin vielä pieni ja uskoisin viihtyvän laivalla hyvin! Siellä tosiaan oli paljon lapsille suunnattua ohjelmaa muissakin tiloissa, mutta me ei vaan ikinä niihin ehditty. Oli Discoa ja karaokea ja vaikka mitä. Lasten leikkihuone oli vaatimaton (vaikka meidän reissussa ollut 10-vuotiaskin siellä välillä innostui) ja ainakaan oma tytär ei halunnut jäädä Mini clubiin, kun meidän porukasta olisi pitänyt yksin mennä. Mun mielestä millään laivalla eivät ota alle 3-vuotiasta näille leikkiklubeille. Sitä en muista, olisiko saanut maksullista päivähoitoa pienemmillekin. Carnivalilla olisi tainnut saada 2-vuotiaasta alkaen.

   Aquapark oli tosiaan melkoinen pettymys, kun ei ollut edes pientä liukumäkeä pienille. Se iso liukumäki menisi minusta ihan täydellisesti alle kouluikäiselle. Ei ollut yhtään liian hurja! Jos hommaa vesileluja, kellukkeita, uimapatjoja tms, voi uiminen silti olla hauskaa. Uima-altaita oli paljon ja myös matalia lasten kahluualtaita oli pari.

   Kaikista puutteista huolimatta pidin MSC Divinaa silti erinomaisena vaihtoehtona risteilylle ja lompakko varsinkin kiitti kovasti. Lapset viihtyivät hyvin, tytär muistelee edelleenkin vuoden takaa Karibian risteilyä - ja uimista uima-altaissa! Carnival Gloryyn verrattuna Divina oli paljon selkeämpi, kauniimpi ja jotenkin helpommin lähestyttävä. Tykkäsin tosi paljon. Ruoassa ei ollut paljon eroa, ainoa ärsytys oli tietty ruoka-aika: meidän hyttiluokkaan ei kuulunut vapaata illallisaikaa.

   Luin tän oman jutun nyt pitkästä aikaa ja muistelin vuoden takaista reissua. En muistanut yhtään noita valittamiani asioita jutussa. :D Mutta nyt tosiaan muistui mieleen, miten tykättiin paljon mieluummin olla siellä sisä-altaalla kun ulkoaltailla oli ajoittain navakka tuuli ja musiikki liian kovalla reippaasti alle 2-vuotiaalle ipanalle.

   Ja tosiaan tuota Divinaa oli Cruisecriticissä haukuttu ihan hirveästi, mutta en kyllä allekirjoittanut suurinta osaa valituksista ollenkaan. En tajua, mikä siinä oikein amerikkalaisia pännii niin paljon?! Toisaalta, matalat odotukset varmasti nosti kokemuksen paremmaksi. Kun taas toisaalta ensimmäisen Karibian risteilyn tuoma fiilis puuttui: enää se ei ollutkaan "once in a lifetime" vaan tuttua juttua jo.

   Ymmärrän ihan täysin, että laivan ja reitin valinta on vaikeeta. Haluttiin vaan niin kovasti tuo St Maarten, ajankohta ja erittäin kilpailukykyinen hinta sitten lopulta toi päätöksen. Kävin katsomassa MSC Seasiden ja sen kevään reitit. Vaikutti kyllä todella upealta laivalta! Entäs jos vaan menette sillä? Laivalla tulee kuitenkin oltua aika paljon risteilyllä. Enkö muuten osannut katsoa, vai onko Divina ensi vuonna välimerellä Karibian sijaan?

   Ihanaa, että blogistani on ollut iloa! Kirjoitan kokemuksia ylös juuri siitä syystä, että voisin auttaa kokemuksillamme muita matkustelevia lapsiperheitä. <3 Kysy ihmeessä vaan lisää, mikäli haluat tietää vielä jotain!

   Poista
  2. Kiitos ihanan pitkästä vastauksesta! :) Tuli kirjoitettua itsekin nyt niin pitkä sepustus, että en saanut lähetettyä vastausta merkkimäärän ylityksen vuoksi. Laitan kahdessa eri viestissä, näköjään hirveä tarve purkaa näitä Karibian tuntoja jonnekin. :D

   Ensin vähän (aika paljon) lisää meidän edellisestä risteilystä;

   Meillä Belize tuli Roatanin jälkeen, ja oli, öhöm, vähän "kalpeana hiljaa" -tunnelma. Muistettiin siinä juhlimisen keskellä, että Caymanilla kovan tuulen vuoksi peruttu/siirretty snorklausretki odottaisi klo 8 aamulla Belizessä. Siitä muutaman tunnin unosten jälkeen puolen tunnin venematkalle ja snorklaamaan keskelle merta. Pienen hetken meni hyvin, mutta jossain vaiheessa huono olo pääsi valloilleen ja tultiin värjöttelemään veneelle. Olo huononi ja huononi vellovassa veneessä, ja kun muut alkoivat päästä rentoon Karibian tunnelmaan (veneellä juotettiin jotain paikallista boolia snorklauksen jälkeen ja jengi tanssi penkeillä, itsellä booli jäi sattuneista syistä väliin), itse keskityin siihen, miten saan oltua oksentamatta. Jossain vaiheessa paha olo sai niin pahasti vallan, että menin vessajonoon, joka olikin ihan kiduttavan pitkä. Muistan kun paniikissa mietin, että minne voin oksentaa, en ainakaan veteen kun porukka snorklaa siellä. :D :D :D Vähän uusia koralleja.. mua naurattaa tää jälkikäteen ihan hirveästi, mutta silloin ei naurattanut yhtään. Viime hetkellä ehdin vessaan, ja päälukua laskettaessa olin edelleen halaamassa Karibialaista pikkuveneen posliiniallasta. Henkilökunta hakkasi oveen, mutta mies keksi sanoa, että oon matkapahoinvointinen ja sen vuoksi lukittautunut vessaan. Mahtavaa. :D Pian helpotti.

   Vihdoin päästiin takaisin laivaan ja hyttiin ja otettiin pienet vahvistavat unoset. Puolen päivän jälkeen lähdettiin uusin voimin tenderöimään kohti Belize cityä. Oli ihan helvetillisen kuuma (missään muualla ei ollut sellaista tukahduttavaa kuumuutta), ja paineltiin satama-alueelta ulos. En tiedä oliko pelkotilat tavallista kovemmat(...), mutta ulkopuolella tuli todella kuumottava olo, eikä uskallettu siellä kovin kauaa kävellä ja mentiin takaisin turvalliselle satama-alueelle, ja aika pian takaisin laivalle. :P Meillä jäi siis Belizestä aika huonot muistot, ja luin teidän kokemuksia todella yllättyneenä. Jos joskus osumme sinne uudestaan niin tiedetään ainakin minne kannattaa mennä. Teillä oli aivan ihana saarireissu siellä! Silloin en ottanut etukäteen selvää mistään, ja se oli kyllä totaalinen virhe. Nyt en aio sortua samaan.

   Poista
  3. Laitan tähän vielä lyhyesti (pitkästi) mitä tehtiin muualla, kun on niin kiva vertailla;

   Cayman - meillä oli siis snorklausretki varattu puolilta päivin, mutta rantauduttiin heti aamusta, joten siinä oli pari tuntia aikaa ennen retkeä. Lähdettiin minibussilla Seven Mile beachille, joka oli tosiaan aivan mahtava. Harmitti, kun siellä samoilu keskeytyi retken vuoksi. Palattiin takaisin vain kuullaksemme, että retki oli peruttu tuulen vuoksi. Haluttiin silti snorklaamaan (en ollut ikinä aiemmin snorklannut), ja onneksi läheisestä turisti-infosta osattiin vinkata hauska snorklauspaikka ihan kävelymatkan päästä. Siellä oli joku veneenraato pohjassa, joka oli kuulemma saaren yksi suosituimmista snorklauskohteista. Oli vielä tosi edullista lähteä snorklaamaan suoraan siitä rannalta jonkin paikallisen puljun pukukopista. Eli vähän sekava päivä, mutta ihan hauska.

   Cozumelilla hypättiin taksiin, ja pyydettiin viemään jollekin hiljaiselle rannalle. 20 min taksimatkan päässä pohjoiseen päin odotti "Mike's beach club" (googlasin, ei ole enää olemassa), joka oli ihan huippu. Meidän lisäksi rannalla oli ehkä 5 ihmistä (Miken bisnekselle ei näemmä kovin hyvä). Oli siisti vessa, uima-allaskin olisi löytynyt, ja kiva hiekkaranta. Ei _täydellinen_ ranta, mutta kiva. Palvelu oli mielettömän hyvää, ja meillä oli varsin hauska ja ihana rantapäivä. Otin siellä jonkin hieronnankin, ja oli mahtavaa maata rannalla hierottavana (hierontapöydällä) ja kuunnella aaltojen kohinaa. Huomattiin vähän kaikkialla, että kun kerroimme olevamme from North-East Europe, palvelun laatu ja asenne nousi muutaman pykälän. Jenkit eivät ole ehkä niin suosiossa? Paikalliset hoitivat meille myös taksin takaisin, ja vietettiin vielä hetki suhteellisen isolla satama-alueella haahuillen. Jäi positiiviset muistot, mutta etsisin hiljaisuudesta huolimatta toisen rannan jos menisin uudestaan, uskon, että jossain voisi olla kirkkaampaa / turkoosimpaa vettä, nimittäin se satama-alueen vesi oli ihan uskomattoman turkoosia. Teidän retki mantereelle olisi meille varmaan vähän liian heavy, nostan hattua että lähditte! Mulla ei tullut edes mieleen, että sieltä olisi voinut ehtiä mantereelle saakka.

   ...tai kolmessa viestissä... öhm.

   Poista
  4. Mutta nyt tähän päivään. Kyllä Divina kulkee ainakin kevättalvella (olen katsonut aikajanaa tammi-maalis) Karibialla. Tuolla olisi nyt oikeastaan kolme varteenotettavaa reittivaihtoehtoa; itäisen reitin lisäksi eteläinen reitti, ja lisäksi jännä Jamaica-Kolumbia-Panama-oisko ollut Meksiko. Keväälle 2020 olisi täydellinen eteläreitti; Jamaica-ABC-saaret-Cayman-Bahaman joku keinotekoinen MSC:n oma minisaari. Pituuskin olisi kiva 12 päivää (viikko oli mun mielestä liian lyhyt). Vuoden 2019 versiossa Jamaica-ABC-Cayman-Cozumel, eli olisi peräti kaksi samaa satamaa. Luin eilen postauksesi _täydellisestä_ rannasta, ja kyllä sitä itsekin tulee haettua, ei voi mitään. Karibialla on kaikki puitteet sille. Viime reissulla ei sellaiselle päädytty, Seven Mile -kokemus oli niin häitäinen, etten oikein ehtinyt katsoa sitä sillä silmällä. Ja nyt mietin, että löytyyköhän tuolta itäiseltä reissulta sellaisia ollenkaan, eli vetääkö mun pakkomielle Maho-beachille meidät reitille, joka ei olekaan niin kiva?

   Voihan se tosiaan olla, että meillä itsellämme on isommat odotukset laivan suhteen, kuin mitä lapset osaavat odottaa (tai no, pieni ei mieti vielä mitään :P). Itseäni ei huoleta ruokapuoli (no ehkä vähän se syöttötuolien puute, ellei sitä ole nyt korjattu), uskon, että meidän maku ei ole niin vaativa. Oikeastaan Carnivalilla ruoka ei ollut mielestäni mitenkään kummoista. Mehut olivat ällömakeita verrattuna meidän omiin tuoremehuihin, ja leikkeleet supersuolaisia omaan makuun. Kulttuurieroja ruokailuissa varmasti. Nauratti myös iltaohjelman arvostelut, kun osa oli sitä mieltä, että klassinen musiikki on "depressive music" ja ooppera ihan kamalaa. Makuja on monia. Me oltiin niin omassa aikavyöhykkeessä viime risteilyllä, ettei jaksettu mennä katsomaan yhtäkään iltaohjelmaa, kun uni tuli heti ruokailun jälkeen. Roatan-ilta oli ainoa ilta kun valvottiin, eikä silloinkaan kyllä käyty mitään showta katsomassa. Muutenkin meni kaikki laiva-aktiviteetit täysin ohi.

   Pitää vielä katsella Divinaa enemmän, koska sillä olisi kuitenkin parhaimmat reitit ja meille sopivimmat aikataulut. Ei voi mitään, mutta mä en halua toisaalta pelkän laivan perusteella valita matkaa, koska ne kohteet on meille vähintään yhtä tärkeitä, ellei peräti tärkeämpiä, vaikka niissä vietetään niin vähän aikaa. Karibia on vaan niin ihana, mä tykkään. <3 Voi tosiaan olla, että seuraavalla kerralla siitä puuttuu se "wau"-efekti, mutta pitää vaan siihenkin etukäteen varautua. Jos päädytään Divinaan, niin tuun kertomaan. Ja kysymään sata kysymystä. :D No ei vaan, olit mun mielestä kirjoittanut tosi kattavasti laivasta. Jos lähdettäisi pariskuntana, olisin varannut jo. :)

   No niin, ugh. Sori tää ylipitkä spämmäys, en tajunnut kirjoittaessa yhtään mikä määrä tekstiä suoltautui ulos. Ota pois jos häiritsee. :)

   Poista
  5. Ihana, että kirjoitit kaikesta! En todellakaan pidä spämmäyksenä vaan aivan innolla luin teidän kokemuksista. Onpa tosiaan ollut ihan erilaiset risteilyt meillä. :D Me ehdittiin ekalla risteilyllä miettiä kaikki kohteet ja tekemiset etukäteen (Roatania ja Caymania lukuunottamatta), joten senkin takia varmaan saatiin kohteista niin paljon irti. Toisella risteilyllä ei ehditty oikein tutkia, joten harmittaa esimerkiksi Puerto Ricon harhailut kun etsittiin rantoja ja Bahaman ylikansoitettu turistiranta.

   Belize: Vähänkö mua nauratti sun "uudet korallit". Onneksi miehesi seivasi tilanteen ja kertoi merisairaudesta. :D Ei varmasti naurattanut juuri sillä hetkellä, mutta todella hyvä reissutarina siitä kuitenkin tuli! Meidän reissulla Belizeen saavuttiin aamulla niin aikaisin, ettei me törmätty mihinkään epämääräiseen. Kaupungilla oli toooosi hiljaista, ehkä iltapäivällä tilanne olisi ihan toinen. Meillä olisi ollut siellä Belizen saariretkellä sitä boolia tarjolla niin paljon kuin napa olisi sietänyt. Onneksi oli lapsi mukana, sillä muuten olisi ollut niin helppo antautua Karibian letkeään tunnelmaan. Olisin saattanut vetästä samat setit kuin sinäkin. ;)

   Cozumel näin jälkiviisaana: vaikka retki Tulumiin oli hyvä, niin oli se päivä kyllä ihan saamarin raskas siinä kuumuudessa ja pienen lapsen kanssa. Cozumel vaikutti niin kivalta, että olisi ollut parempi pysytellä joko Cozumelissa tai vaikka Playa del Carmenissa. Siksi otettiin Tulumin retki varustamolta, että meitä ei jätetä rannalle ruikuttamaan, jos jotain sattuu. Teillä oli ihanan rento päivä Cozumelissa! Harmi, ettei kyseistä baaria ole enää, mutta ehkä tosiaan noin vähällä väellä se ei ole kannattavaa... Voi olla, että risteilykohteissa ovat saaneet jenkeistä tarpeekseen. Mä kaipaan kans rannalle hierottavaksi! En kyllä muista kummallakaan reissulla tilannetta, että olisin nähnyt hierojia rannalla.

   Poista
  6. Oijoi, Jamaica, Kolumbia, Panama, Meksiko maistuis! Kuulostaa aivan älyttömän mielenkiintoiselta reitiltä! Jos tollainen reitti on ja laivana Divina, niin en epäröisi. :) Vaikka 2 viikkoa on pitkä aika laivalla, niin kohteet olis kyllä varmasti sen arvoiset.

   MSC on Karibialla uusi tekijä ja kovalla tsempillä haluaa rohmuta markkinaosuuksia. Se tarkoittaa toisaalta myös sitä, että niillä on tosi kova tarve vakuuttaa matkustajat ja tarjota niille "jotain ekstraa". Näin eurooppalaisena mä tykkäsin Italiapainotteisesta ruoasta ja meiningistä, ehkä se on jenkeille liian euroa. MSC varmasti opettelee ja kehittää toimintaansa koko ajan. Varmasti meidänkin risteilyn jälkeen ovat jo taas uudistaneet palveluja. Laitoin palautetta syöttötuoleista yms, toivottavasti niitä on lisätty. Olihan niitä siellä, mutta vähän. Eikä sitten jaksettu edes etsiä ekojen päivien jälkeen, kun sujui se syöminen joten kuten ilmankin.

   Suosittelen antamaan mahdollisuuden iltaohjelmalle! 6-vuotias varmasti tykkää myös. Ne oli oikeesti tosi viihdyttäviä ja hyvin tehtyjä. Mutta toki sitä on iltaisin aina niin puhki ja aikaerokin rasittaa, että ei vaan välttämättä jaksa.

   Jos päädytte Divinaan, niin saa tulla kysymään sata kysymystä, vaikka tuhat! Ja jos päädytte johonkin muuhun, olisi kiva kuulla siitäkin. :) Tietenkin sitten myös matkan jälkeen haluan kuulla tarinat! Hyviä suunnitteluhetkiä teille. Mä uskon, että mihin päädyttekään, teille tulee hyvä reissu! Eihän Karibialla voi olla muuta kuin ihanaa!

   Poista
 9. Hyvin saman tyyppistä, kuin Celebrity lla. Celebritylla risteilykortti aktivoitiin jo satamassa, eli se oli välittömästi käytössä. Celebritylla sai myös juomapaketin hintaan kuuluvanana ja se oli aivan loistava. Vaikkei vaimon kanssa mitään bilehileitä ollakaan, niin erikoiskahveihin, limuihin, vesipulloihin ja tietysti viineihin, kuohareihin ja drinksuihin tippeineen olisi mennyt helposti tonni 11 vrk risteilyllä. Nyt juomat oli helppo ottaa, kun ei tarvinnut, kuin kortin antaa. Ei lappuja, ei allekirjoituksia.
  Ja edullisesti oli kaikille samat kansalaisuudesta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että teillä oli onnistunut risteily. On ne vaan niin kivoja! Mä voin kuvitella, että jos olis all inc -paketti, niin olisi tullut ryystettyä smoothieita ja drinkkejä sekä muita herkkujuomia. Mutta kun sitä ei ollut, niin ei osannut kaivatakaan. Meillä riitti yksi kuponkivihko jaettuna kolmeen pekkaan aivan mainiosti, kun maissa nautiskeltiin paikallisista juomista. Risteilykeskusta seuranneena huomaan, että nyt lähes kaikkiin risteilyihin tulee se all inc mukaan. Ihan hyvä niin!

   Tuo MSC:n kampanja oli tosiaan vähän ärsyttävä, kun osa etuuksista koski vain MSC:n Pohjois-Amerikan matkavaraajia. :(

   Poista
 10. Moikka! Laitoin sinulle viestiä instaankin, mutta laitan nyt vielä tänne jos tuliskin perille. Hävinnyt mystisesti mun kommentit täältä juuri kun olen kirjoittanut pitkän sepustuksen. Olis pari kysymystä... Muistatko saiko Divinaan tuoda vauvanruokaa ja vettä? Entä oliko siellä kahluuallasta tai vastaavaa 1,5-vuotiaalle taaperolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, mä huomasin vasta nyt sun kommentin! Harmittaa, kun näistä ei enää tule sähköpostiviestiä. No mut, toivottavasti ei ole liian myöhäistä vastata!

   Meillä ei ollut enää tarvetta vauvaruoille, kun risteiltiin. Mutta muistelisin, että vauvanruokaa saisi kyllä tuoda - sitähän ei ole tarjolla. Ehkä vettä saisi tuoda, mutta muita virvokkeita ei. Kannattaa tarkistaa nämä sieltä varustamosta, sillä määräykset voivat muuttua. Vettähän sieltä sai 24h/vrk automaateista, joten sitä sai kyllä ihan riittämiin. Ottakaa vaan mukaan pillimukeja tms, joita voi tarvittaessa täyttää!

   Divinassa oli kahluuallas pienille! Suosittelen ottamaan uimaleluja mukaan, esimerkiksi kellukkeita, uimarenkaita jne. vesileikkijuttuja.

   Ihanaa risteilyä teille! Mille reitille menette?

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017