keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Käsimatkatavarat 11h lennolle ja kaksi lasta viihdytettävänä

Mietityttääkö käsimatkatavarat lasten kanssa lentäessä? Eipä hätää, tässä on vertailun vuoksi meidän kooste lentokoneen matkustamoon otetuista kamoista. Lista näyttää pitkältä ja kyllä siinä kantamista olikin. Mietin välillä liian paljon entäs jos -skenaarioita.

Mutta kun kaikkea saattaa tarvita pitkällä lennolla!

Tärkeintä on naposteltavat. Kaikesta muusta voi tinkiä. Vai oletko muka joskus tavannut lapsen (saati aikuista!) joka olisi nälkäisenä parhaimmillaan? Niin, en minäkään.

Meille oli siis tulossa yli 11 tunnin lento Miamiin, jossa toivottavasti saataisiin (ja saatiin!) junailtua myös perheen pienimmälle oma istumapaikka. Jätettiin lähtöselvityksessä neljän henkilön penkkiriviin yksi tyhjä paikka meidän keskelle. Tuskin siihen kukaan haluaisi vapaaehtoisesti tulla! Mutta siihen ei voi luottaa, joten ennen lähtöä on vain oletettava, että 1,5-vuotias jaksaa rimpuilla istua sylissä koko matkan.

Koska lento on perillä paikallista aikaa iltamyöhään, on vain eduksi, jos lapset eivät nuku kovin paljoa. Pääsevät paikalliseen rytmiin nopeammin mutta tekemistä pitää siis olla enemmän. Tytär oli muuten koko edeltävän viikon ihan fiiliksissä, kun sai luvan valvoa lentokoneessa niin myöhään kuin jaksaa.

Lopputulos: Tytär jaksoi valvoa alle tunnin pitempään kuin normaalisti.

Lähinnä Kauempana - käsimatkatavaroiden pakkaaminen

Kaikille puettiin rennot ja joustavat vaatteet. Varavaatteita lapsille (ja vähän aikuisillekin) otettiin käsimatkatavaroihinkin. Se mustikkamehu voi kaatua kuulkaa ihan kaikkien päälle.


KÄSIMATKATAVARAT 


Tappi 1,5v
- pikkuautoja (suuri rakkaus ja intohimo)
- leikkipuhelin
- sata helppoa sanaa -kortit
- vaippoja reilusti (se megaripuli voi iskeä myös lennolla)
- harso pyllyn kuivaukseen (lentokoneen paperit on epämukavia)
- tutteja kasapäin

Tytär 4v
- väritys-/tehtäväkirja ja kyniä, matkapiirustuslevy
- Uno-pelikortit, muistipeli ja Aasi-pelikortit
- lukemista (niitä kaupan pieniä lehdyköitä)
- Anniina-Ballerina rojuhömppälehti yllärinä

Minä 38v 25v 
- wetwipes (jostain roiskuu jotain kuitenkin)
- ristikkolehti ja kynä (optimismia)
- kirja (epärealististä optimismia)
- hömppälehti (realismia)
- vaihtopaita
- lääkkeet, käsirasva, silmälasit
- kamerat ja henkilökohtaiset tarvikkeet

Mies 43v
- iPad
- lasten vaihtovaatteet

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen lapsille


Koska alle 2-vuotias lapsi matkustaa sylissä ilman omaa paikkaa, ei hänelle kuulu myöskään mahdollinen lentokoneruokailu. Toki kysyn aina lentohenkilökunnalta, jääkö annoksia yli. Silloin myös pienin matkustaja voi saada oman ateriansa. Siihen ei kuitenkaan voi luottaa, joten ruokia on otettava sen verran mukaan, että myös pienin jaksaa lennon täydellä vatsalla.

Alle 2-vuotias sylivauva saa ottaa mukaan alkuperäispakkauksessa olevia nesteitä ja ruokia, kunhan ne nostetaan erikseen turvatarkastuksessa. Joten millilitroja näissä ei tarvitse syynätä.

Me lensimme Finnairin lennolla, joten tarkistimme sieltä myös käsimatkatavarasäädökset. Täytyy muuten sanoa, että olen aiemmin luullut myös alle 2-vuotiaan saavan oman käsimatkatavaran, mutta näin ei Finnairin mukaan olekaan. Koskaan meille ei ole kuitenkaan urputettu pitkälle lennolle tuotavasta valtavasta ruokasäkistä.

Ruokasäkki:
- pillimehuja ja -maitoja (vesipullot täytetään kentällä)
- hedelmäsosepusseja
- pähkinöitä ja rusinoita
- maissinaksuja ja riisikakkuja
- muutama tikkari hätävaraksi
- muroja, pari pussipuuroa
- banskuja, karjalanpiirakoita ja leipää
- wetwipes
- ruokalappu, nokkamuki, pillit, muoviset lasten aterimet
- xylitolpastillit

Vinkki! Mietitkö, voitko ottaa jotain mukaan matkustamoon? Löysin nimittäin aivan mielettömän kätevän työkalun sen selvittelyyn: Mitä mukaan lennolle / Finsecpro

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen lapsille


MITEN MEIDÄN SITTEN KÄVI?


Lennolla oli paljon tilaa ja Tappi sai ruokatarjoiluista omat annokset. Omia eväitä kannettiin paljon Floridaan (ja jopa risteilylle asti!). Mutta hyvä niin, sillä meilläpä ei ollutkaan mahdollisuuksia käydä ruokakaupoissa pitkiin aikoihin. Oli näppärää, kun käsveskassa oli valmiiksi rusinoita ja välipalakeksejä hankaliin tilanteisiin.  

Menomatkalla naposteluja meni paljon, mutta tulomatkalla olikin yölento, joten napostelutarvetta ei ollutkaan. Jostain kumman syystä sitä muutenkin aina valmistautuu ihan erilaisella pieteetillä menomatkaan, kun kotiinpaluu on sitten vähän vasurilla vetäisty. Ja yleensä silti molemmat matkat menee yhtä hyvin.Itse sain selailtua suurimman osan hömppälehdistä, mutta viihdekeskuksessa oli niin hyviä leffoja, että keskityin lasten nukkuessa ennemminkin niihin.

Harso pyllyn pyyhkimiseen oli turha, sillä lennolla jaettiin sylissä matkustaville sievät, pienet Muumi-pyyhkeet. Miten huomaavaista! Unoa pelattiin, mutta sekä muistipeli että Tapin sanakortit matkasivat koskemattomina. Jo menolennolle hävisi Tapin toinen kenkä sekä Tyttären uuden rojulehden leikkipuhelin. Mutta kukaan kaatanut mustikkamehua kenenkään päälle!

Jokainen tietenkin punnitsee omat ja lastensa tarpeet sekä lentojen aikataulutkin vaikuttaa kaikkeen. Nämä meidän käsimatkatavarat mietittiin juuri tälle lennolle ja meidän porukalle.

Lue Lähinnä Kauempana -arkistosta matkan suunnittelupostaus:
Karibian risteilyn suunnittelua ja muutama huoli MSC Divinasta

Miltä meidän tavaramäärämme kuulostaa? Järkytyitkö? Tai saitko hyviä vinkkejä? Kerro ihmeessä myös omat taikatemppusi!

10 kommenttia:

 1. Näitä reissu-postauksia on aina mielenkiintoista lukea. Aina tulee niitä "ahaa"-elämyksiä, vaikka itse on matkustanut kohtuullisen paljon ja yksi reissu jo tuon taaperonkin kanssa takanapäin :) Jään seurailemaan blogiasi ja elämäänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, aina toisten reissuista jotain oppii! Missä te kävitte matkoilla taaperon kanssa? Miten meni, tykkäsittekö? Lähdettekö uudelleen? Onhan se lapsen kanssa aina vähän raskaampaa ja erilaista, mutta niin antoisaa kuitenkin! Eikä jälkikäteen sitä reissaamisen raskauttakaan enää muista. :)

   Poista
 2. Hienoa, että lento meni hyvin! Me ei olla muuten koskaan saatu ylimääräistä paikkaa sylilapselle, vaan myös 12 tunnin lennot on vedetty yhtä vajaalla paikkamäärällä. Olenkin opetellut istumaan käsinojan ja puoliksi jalkojeni päällä, koska sillä tavalla mahdumme kaikki suhteellisen sopuisasti paikoille ja osa mahtuu jopa nukkumaan. Mutta nyt se on loppu meidän osalta: pienimmänkin seuraava lento on jo omalla paikalla.

  Me ollaan nykyään panostettu noihin elektronisiin viihdevälineisiin. Mukana kulkee ikivanha dvd-soitin, jolta kaksi pystyy katsomaan leffaa samalla, kun yksi pelaa iPadilla. Tasaisin väliajoin vaihdetaan. Eväitä on aina vähintään noin paljon, jos ei enemmänkin. Usein niitä syödään sitten reissun loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, joka kerta sylissä?! Mulla oli tämän paluulennon jälkeen, joka oli siis vain 9,5 tuntia, monta PÄIVÄÄ pakaralihakset kipeenä. :D Onneksi menolennolla sai molemmat nukkua pitkälleen omilla istuinriveillään. Tyhjää tilaa oli todella paljon. Kesän jälkeen mekin sitten matkustellaan kaikki omilla paikoilla. :)

   Meillä on ollut monta vuotta hankintalistalla kannettava dvd-soitin. Siitä olisi iloa niin automatkoille kuin lentomatkoillekin! Mutta ei vaan olla saatu aikaiseksi. Ja eväät, ne on niin tärkeät! Ennemmin otan liikaa, kuin liian vähän. Ehdottomasti. Nytkin naposteluja jäi menolennolta tähteeksi niin paljon, että niitä riitti kaikille automatkoille ja risteilylle asti. Risteilyn maapäivinä ne olivat erityisen toimivia mukaanotettavia! Me kun satamapäivinä syötiin maissa hyvin kevyesti ja säästeltiin ruokahalua laivalle. :) Kiva kuulla, että muilla on samanlaista meininkiä. Mua melkein hävetti, kun mentiin niin ison ruokasäkin kanssa lentokoneeseen. :D

   Poista
 3. Huoh...tekstistäsi tulikin mieleen mitä kaikkea pitääkään huomioida pienten lasten kanssa matkalle ja lennolle lähtiessä, reilun viikon päästä olemme nimittäin lähdössä melkosella porukalla "möksälle" Turkin Kusadasiin ja vielä en ole ajatuksen rahtuakaan suonut pakkaamiselle tahi muullekaan valmistelulle, mukaan on kumminkin lähdössä tyttäreni 2 pienen lapsen kanssa joilla kummallakaan ei ole omaa paikkaa, toinen mun sylissä ja toinen tyttäreni. Onneksi matkassa on muitakin sylejä joita voidaan matkan aikana vaihdella. Ehkä tässä olisi jo aika käydä miettimään mitä mukaan...toisaalta pienet on niin pieniä, että toiselle riittää äitinsä rintamaito ja toinen sit taas napostelee samaa mitä me muutkin...dvd laite otetaan ehdottomasti mukaan ja 9v tyttäreni oman luurinsa+koulu kirjat, lennolla on hyvää aikaa tehdä loman ajaksi saadut läksyt. Itse otan kirjan ja Boneksen tuotantokauden(jota ehkä voi katsoa illalla kun pienet nukkuu...jos jaksaa), tosin tällä reissulla kun kannan "mummu vastuuta" vanhimman tyttäreni ollessa "yksin" lastensa kanssa mukana, voi kirjat ja dvd:t olla pelkkää toive ajattelua... 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kaksi pientä lasta eikä omaa istumapaikkaa! Onneksi tyttären pienille lapsille on useita sylejä, helpottaa ihan varmasti. Ja kun toiselle riittää rintamaito, se on suorastaan luksusta! Siinä on samassa paketissa ravinto, lohdutus ja viihdyttäminen. :) Tuo dvd-laite on kyllä alkanut entistä enemmän houkuttelemaan. Ehkä pitää alkaa koluamaan kirppiksiä ja etsimään meillekin sellaista!

   Me muuten käytiin Kusadasissa Tyttären ollessa hieman alle vuosikas. Tykättiin tosi paljon! Teillä onkin kiva paikka möksälle. :)

   Mukavaa matkaa mummulle ja muulle matkaväelle!

   Poista
 4. Nää tavaramäärät pienten kanssa on aina kuin jostain sketsistä, mutta kuitenkin totista totta! :D Eväät on ihan ehdottomat, ja mä oon vannonut uutuudenviehätyksen nimiin, eli joku uusi lelu, uusi kirja, uusi mitä tahansa :) Ja tosiaan, paluumatka menee ihan vasurilla, kunhan päästään ehjänä perille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, joo! Miten sitä evästä ja muuta roinaa onkin niin paljon mennessä, mutta paluumatkalla pärjää ihan miten vaan? Just näin meilläkin, kunhan pääsee vaan kotiin! :D

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä tuli! Täytyy muistaa tää postaus sitten kun meän neiti on isompi ja lähdetään pidemmälle reissuun. :) mullekin tuli muutes yllätyksenä ettei alle 2 v saa ottaa omaa käsimatkatavaraa. Kuitenkin sitä rompetta ja ruokaa täytyy olla senkin ikäisellä jo paljon koneessa mukana..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Joo, oli ihan järkytys mullekin tuo alle 2v käsimatkatavarasääntö Finnairilla. Pitääkin tarkistaa jatkossa huolella, onko sama pykälä muillakin yhtiöillä. Mutta eipä kukaan ole näihin puuttunut ennenkään, joten eivät välttämättä sitten ole niin tiukkoina. Ihmeen paljon sitä rompetta vaan kertyy mukaan...

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017