perjantai 21. huhtikuuta 2017

Viikko yhtä h*lvettiä - miten lasten aikaerorasitus (jet lag) vaikutti reissun jälkeen?

Miamissa on kello 7 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Ollaan käyty Floridassa Tyttären kanssa 2,5 vuotta sitten ennen tätä parin viikon takaista reissua. Miamin suuntaan lentäessä ei kummallakaan kerralla ole ollut ongelmia. Lennot on olleet iltalentoja, jolloin on valvottu pitkään ja uuteen aikavyöhykkeeseen sopeutuminen on tapahtunut kuin itsestään.

Tälläkin reissulla Tappi sulautui paikalliseen aikaan heti, mutta Tytär heräsi parina ekana aamuna hieman normaalia aikaisemmin. Sitten kaikki nukuttiin yleensä kasiin, puoli ysiin - ihan kuin kotona Suomessakin.

lentokoneen siipi, maisema lentokoneesta
Menomatkalla Miamiin, kun ei ollut vielä tietoakaan jet lagista.

Lentoaikojen suhteen olen meidän perheen osalta ollut aina sitä mieltä, että ovatpa mihin aikaan vaan - ihan sama. Lennot menee miten menee, lapset nukkuu jos nukkuu. Väkisin ketään ei saa nukahtamaan ja valvottaminenkin on mielestäni kurjaa. Tytär on varsinkin pienenä ollut sellainen, ettei oudossa paikassa ole suostunut oikein nukkumaankaan.

Esimerkiksi edellisellä Miamin-lennolla valvoi tunnin päikkäreiden voimalla Suomen aikaa aamukolmeen asti. Huh, sitä iltavilliä JFK lentokentällä...

Tällä kertaa Tytär jaksoi valvoa jopa tunnin pitempään kuin normaalisti, mutta yöunet muuten jäi lyhkäisiksi. Poika valvoi hieman pitempään mutta nukkui koneessa vähän liiankin hyvin.

uima-allas lentokenttähotellissa / Lasten aikaerorasitus
Aamukuudelta käytiin tutustumassa hotellin (roskaiseen) uima-altaaseen

Mutta siis kotiinpaluu ja jet lag

Onneksi en edellisella Floridan-reissulla vielä tiennyt, että se jet lag iskee vasta kotiin palattua. Silloin Tyttäreni oli alle kaksivuotias ja taisi viikon verran valvoa pikkutunneilla ja vaatia kädestä pitämistä öisin.

Tällä kertaa sen tiesi jo etukäteen, mutta yritin olla ajattelematta asiaa lomalla.

Paluulento Miamista Helsinkiin lähti klo 22:30 ja oli perillä Suomessa klo 15:00 (Miamissa silloin siis klo 8:00). Lapset nukahtivat lentokoneessa vasta hieman ennen puolta yötä ja olisivat nukkuneet ihan aamuun asti. Tytär saatiin hereille vähän aiemmin mutta Tappi nukkui niin sikeästi, ettei raaskittu väkivalloin herättää.

Ensimmäinen yö Suomessa

Kotona yritettiin vielä käydä valoisan aikaan ulkoilemassa ja sitten saunan kautta lapset nukkumaan. Nukahtivat heittämällä.

Mutta. Molemmat heräsivät noin kahden maissa ja valvoivat useamman tunnin. Lapsilla tuntui olevan nälkä (totta kai, olihan Miamissa iltapala-aika) joten ei muuta kuin yöpalaa tarjolle. Sisarukset rätkättivät nauraa ja olivat ihan virkkuja.

Taidettiin saada joskus aamuneljän - viiden aikaan takaisin nukkumaan. Ei varmaan tarvitse kertoa, että kaikille oli hieman haasteellista herätä aamulla töihin ja päiväkotiin...

Päivä oli matalalentoa itse kullakin. Tytärkin sai poikkeuksellisesti nukkua päiväkodissa päikkärit. Oli kyllä rankka paluu arkeen heti seuraavana päivänä, voi kun olisi ollut mahdollisuus vielä yhteen lomapäivään!

Lasten aikaerorasitus / kuva Miami Beach, Florida.


Toinen yö

Toisena iltana molemmat nukahtivat taas hyvin yöunille. Tappi nukkui tyytyväisenä kellon ympäri! Mutta Tytär... Tytär heräsi yöllä taas kahden maissa ja oli melkoinen akrobatiatemppu saada nukkumaan. Luultiin jo, että Tappi sopeutui heti uuteen rytmiin.

Kolmas yö

Kolmantena yönä Tytär nukkui kuin unelma ja tämä pienempi vintiö riivasi vanhempiaan olemalla hereillä. Että ei se sitten kuitenkaan selvinnyt aikaerosta.

Päivällä kaikkia väsyttää.

Neljäs yö

Neljäntenä yönä Tappi nukahti välittömästi yöunille, mutta Tytär ei nukahtanut kuin vasta hieman ennen puoltayötä. Sittenpä Tappi heräsi valvottamaan. Silloin olin romahtaa. Tämä on jo kohtuutonta! Mutta onneksi tällä kertaa ei ollutkaan tuntien taistelua, vaan pienimmäisen sain taltutettua alle kahdessa tunnissa.

Tytär: back to normal

Viides yö

Sitten ollessamme pääsiäisreissulla, Tytär nukkui yön mutta Poika valvoi ennätyksellisesti 00-4:30. Nyt ihan oikeesti, hei...

Pääsiäisessä oli se huono puoli, että saimme aamuisin nukkua pitkään. Hyvä puoli oli se, että oli aikaa ulkoilla ja sää oli mitä mainioin.

Kuudes yö

Tytär pääsi serkkujensa luokse yöksi ja me keskityttiin pienimmäisen yötaisteluun. Se olikin melkoinen ottelu, sillä puolitoistavuotiaamme antautui nukkumatille vasta puoliltaöin. Onneksi tyyppi nukkui yhtä soittoa aamuun asti. Kymmeneltä heräteltiin ettei rytmit mene ihan sekaisin.

Seitsemäs yö

Vaikka menihän ne rytmit ihan pyllylleen. Tapin päiväunet jäi välistä, mutta yöllä maistui uni 13 tunnin verran.

Kahdeksas yö

Automatkan takia päiväunet nukkui liian myöhään ja liian pitkään. Yöunen saaminen pitkittyi taas lähemmäksi puolta yötä, mutta yö meni ilman valvomisia.

Tappi: back to normal

Kylläpä otti tiukille! Vielä tämänkin jälkeen öisin oli vähän levottomuuksia ja nukahtaminen oli vaikeaa, mutta yöt kuitenkin nukuttiin. Jokainen meistä! Itse en koe kärsineeni jet lagista - ainoastaan lasten jet lagista.

Lasten aikaerorasitus Amerikassa


Vinkit aikaerorasitukseen lapsiperheessä:

 • ulkoilua päivänvalon aikaan
 • mahdollisimman normaalit päivärytmit ja -rutiinit
 • ei liian pitkiä päiväunia
 • kannattaa vain hyväksyä tilanne, rytmi kyllä oikenee itsestään
 • melatoniinin käytöstä kannattaa kysyä neuvolasta / lääkäriltä

... ja kannattaa muistella, että kuka ne lapset raahasikaan sinne useiden aikavyöhykkeiden taakse?


Lue lisää:

Käsimatkatavarat lapselle 11h lennolle // Lähinnä Kauempana -arkisto

Aikaerorasitus // THL
Aikaerorasitus (jet lag) // Terveyskirjasto
Jet lag // Lapsiperheen matkat-blogi

Onko sinulla millaisia kokemuksia jet lagista? Jaa omat vinkkisi rytmin kääntämiseen!

12 kommenttia:

 1. Voi ei, kuulostaapa kurjalta! Yhden lapsen kanssa tosta voisi kuvitella selviävänsä, mutta kun teillä on kaksi niin tietenkin ne muksut nukkuu aina vuorotellen. :D toivottavasti reissu kuitenkin oli jälkikärsimysten arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, mikä siinä onkin että lapset valvottaa vuorotellen? Reissu oli silti ehdottomasti jälkikärsimysten arvoinen! Mutta olihan se viikko ihan kamala. Masensi arki, kylmä ilma ja sitten vielä se aivan valtava määrä pyykinpesua! :D

   Poista
 2. Minä opin jo 90-luvulla, että paluu Amerikasta Suomeen on aina se kamalampi. Minä onnistuin aina sairastumaan ihan konkreettisesti. Olen siitä asti suhtautunut kunnioituksella tuohon siirtymiseen ja yrittänyt (kokemuksesta viisastuneena) aina jättää pari lomapäivää ennen paluuta arkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeistään tässä sitä viisastui itsekin. Olihan se pieni piipitys takaraivolla, että kannattaako lomapäiviä näin tiukalle vetää, mutta ahneus vei nyt voiton. Ensi kerralla taktikoidaan hieman paremmin!

   Poista
 3. Apua, kyllä on ollu tiukassa teidän yöunet�� Onneksi reissu taisi kuitenkin olla noiden valvomisten arvonen. Pienten lasten äitinä osaan myös arvostaa kunnon yöunia, ja tiedän mitä se on, jos niistä joutuu tinkimään. Toivottavasti nyt nukuttaa jo paremmin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, viikko valvomista oli kyllä suoraan s**tanasta. Ja pienten lasten äiti, jos joku, tietää miltä se valvominen tuntuu. :D Tuoreessa muistissa on vielä vauva-aika ja sitten nykyisin on riesana tämä "omasta ajasta" johtuva valvominen. Huo-kaus! Nyt kuitenkin nukuttaa jo kaikkia paremmin. :) Kiitos viestistä ja tsemppiä sinnekin pienten lasten sekaan!

   Poista
 4. Voi eiiii...onneksi aika kultaa muistot ja jo kohta tätä ei ees muista.. ;) itsellä ei vielä oo kokemusta länteenpäin menosta seuraavaa aikavyöhykettä pidemmälle, mutta just tänään varasin meille matkan ja onneksi mulla on päivä vapaata kun tullaan ja sen jälkeen 4 yö vuoroa, joten mulla saattaa siitä jet lagista olla jopa hyötyä.. =D innolla ootan postausta itse laivalta ja st.Maartenista...ihan täpinöissä olen vaikka aikaa viellä on(lähtö 2.9)...ja ens viikolla ollaa itseasiassa lähdössä sinne Turkkiin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, kohta tämä koko piina on hämärä muisto vain! Lapset onneksi on normaalisti hyväunisia, jos vain itse malttaisi mennä ajoissa nukkumaan...

   Mutta siis jee, tänään varasit matkan! Onneksi sait junailtua pari vapaata ja siihen päälle yövuorot, niin on loiva paluu arkeen. Eikä kaikilla tietysti ole ongelmiakaan, mielestäni minäkin sopeudun helposti eri aikavyöhykkeisiin.

   Yritän saada ekan risteilypostauksen pakettiin nyt viikonloppuna! St Maartenkin on tulossa hiljalleen. Vasta nyt alkaa jutut jäsentymään päässä, vihdoinkin.

   Ihanaa matkaa teille ja rentouttavia hetkiä Kusadasiin!

   Poista
 5. Kiitos! =) Mä tosiaan lähden tänne Karibian matkalle nyt mun 22v pojan kanssa kahdestaan(oli muuten aika kolaus nuorimmaiselle, joka ollu joka reissulla mukana, että nyt hän ei pääsekkään) mutta hyvää tekee viettää välillä "laatuaikaa" näiden isompien lastenkin kanssa. Tässä just pähkitään että kun lennot Miamiin ja laiva lähtee vasta seuraavana päivänä ni missähän päin siellä kannattaa yöpyä? Ja takastullessa taas meillä on n.9h aikaa Oslon kentällä, ni saako sieltä poistua ja meneekö matkatavarat "itekseen" koneesta toiseen kun on saman firman lento ja ostettu ns.pakettina? Mä en oo koskaan lentäny niin et ois ollu välilaskua... T:pikkupikkuriikki/Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa että lähdet pojan kanssa kahdestaan! Tekee ihan varmasti hyvää. <3 Siistiä, että poikasi vielä nuorena aikuisena haluaa matkustella kanssasi.

   Miamissa ei ole pitkä matka lentokentältä satamaan, joten jonnekin sinne välimaastoon majoittuisin. Sellaisia lentokenttähotelleja on paljon, joissa on ilmainen lentokenttäkuljetuskin! Onneksi muuten menette Miamiin jo edellisenä päivänä. Ikinä tiedä, jos tulee jotain viivästyksiä. Olisi kurjaa jäädä laivasta vaikka lennon myöhästymisen takia. Mikä laiva ja reitti teille valikoituikaan?

   Oslosta voitte hyvin poistua kaupungille, tekee varmaan hyvää käydäkin vähän käppäilemässä päivänvalossa. Matkatavaroista ei tarvitse huolehtia, ne siirtyy kyllä koneesta toiseen kun on lennot pakettina. Me muuten katsottiin ihan samoja lentoja 9h Oslon vaihdolla, mutta päätettiin sitten kuitenkin ottaa suorat lennot. Oslo on minusta ihana, vaikka melko kallis onkin.

   Ihanaa Turkin lomaa!

   Poista
  2. Jeeeeee!!!!! Sä oot tehny postauksen matkasta 😀kohta innolla lukemaan...nyt hyppäsin tänne suoraan kattomaan olitko vastannut...lähdemme siis tällä MCS Divinalla ja reitti juurikin tämä missä se yksi kohde on se St Maartenin saari ja siellä Maho Beach on se mun "the juttu" jonka haluan nähdä/kokea😊 eikös teilläkin tämä reissu ollut juuri tämä? Sillä mä mielestäni tänne blogiisi "eksyin", kun googlella hain tietoa ja kokemuksia tästä laivasta ja näin sitten päädyin suunnitelmaa ja valmistautumista lukemaan... =)
   Laivahan lähtee vasta klo19, joten aikaa ehkä on vähän tutustua Miamiinkin, mitään nähtävyyksien(museoiden) katsoja tyyppejä emme ole, mutta aattelin että jos Miami Beachilta ottais hotellin?? Ni siinä pääsis vähän niinkuin "CSI MIAMI" maisemiin..😀 monelta sinne laivalle kannattaa mennä? Voi että!!! 😁 Mä niiiiiiin ootan jo tätä matkaa..ja joo...ihanaa kun poikani haluaa kanssani lähtä..mut hei..tää on vähän niinku luksusta(ja hän todellakin ottaa sen niin, mä oon niin symbioosissa ollu tän pienimmän kanssa koko hänen elämänsä, et tää on nyt eka kerta kun oon ylipäätään ilman häntä enemmän ku 1 päivän...)..ja et mennään kahdestaan ja pikkusisko jää kotiin.Nyt lukemaan tota sun juttuu...jeeee... 😊😊😊

   Poista
  3. Eiköhän se sitten ole sama reitti meillä! Se Maho Beach oli kyllä huikea! Vaikka väkeä oli ihan hirveästi, niin minua se ei kyllä haitannut. Jotenkin nosti vain fiilistä, kun kaikki olivat tulleet sinne niiden laskeutuvien lentokoneiden perässä ja tunnelma oli tosi hyvä. Sopu sijaa antaa!

   Pieni lenkki tulee Miami Beachille, mutta tokihan sekin nyt kannattaa sitten samalla kokea! Hotellihuoneet on hinnoissaan, mutta jos yhden yön vain on, niin eihän sillä niin väliä. Ehkä South Beach voisi olla hyvä, näkisi sen Art Deco -alueen. Myös Airbnb kannattaa tsekata hotellien lisäksi.

   Meilläkin laiva lähti vasta klo 19, mutta laivaan olisi päässyt jo ennen puolta päivää! Hytit on yleensä valmiina vasta myöhemmin, meillä luvattiin 14:30 (oli kyllä jo aiemmin). Jos haluaa ottaa jo heti alusta laivasta kaiken irti, niin sinne vaan jo puolilta päivin! Tervetuliaisbuffetti on ihan mielettömän herkullinen! Mutta ehtii aamulla vielä hengaamaan Miami Beachilläkin, jos siellä olette. Taksilla ei mene kauaa satamaan.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017