keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Menovinkki: Budapestin Memento Park poliittisen historian ystäville

Viitisen vuotta sitten heinäkuussa oltiin mieheni kanssa kiertämässä Euroopan kaupunkeja. Matkan varrelle osui myös Budapest, jossa oli heinäkuiseen tapaan aivan järkyttävä kuumuus. Mittari huiteli 40-asteessa ja minä vitivalkoisena olen aika huonosti aurinkoa kestävää sorttia.

Olin jostain napannut idean Memento Parkista - vanhasta patsaspuistosta johon oli kerätty Budapestistä kaikki kommunistiset patsaat yhteen paikkaan. Sehän kuulosti mielenkiintoiselta nähtävyydeltä!

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Memento Park -ulkoilmamuseo sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Budapestin keskustasta. Me pihisteltiin ja köröteltiin paikallisbussilla (bussi 150) paikalle. Oli kyllä melkoinen arpominen, missä meidän pitää jäädä pois. Osuttiin kuitenkin heti kerralla oikealle poistumispysäkille.


Memento Park Budapest
Stalinin saappaat eivät ole alkuperäiset, vaan jäljennös.
Memento Park Budapest
Trabant kesäautoksi?
Memento Parkin patsaspuisto oli yllättävän vaikuttava, kun pienellä alueella oli niin monta suurta mahtipontista kommunistipatsasta. Kaikki patsaat ovat Unkarin kommunistiselta ajanjaksolta, vuosilta 1949 - 1989. Patsaat on kerätty puistoon vuonna 1989 kun Unkarin kommunistinen diktatuuri kaatui. Olen kamalan huono politiikassa, joten faktat saatte lukea lopun linkeistä.

Puistossa on 42 patsasta. Sieltä löytyy muotokuvia Leninistä, Marxista ja Engelistä ja aika monesta muustakin kommarijohtajasta. Memento Parkin koonneen taiteilijan, Ákos Eleõdin, mukaan puisto ilmaisee mennyttä diktatuuria.

Puistossa kierrellessä ajatukset väkisin harhailee menneessä ajassa. Miten toisenlaisessa ajassa itse saamme elää! Demokratia on meille usein itsestäänselvyys. Vierailijoita suorastaan houkuttaa kiipeillä patsaisiin ja näyttää niiden mahtipontisuudelle pitkää nenää.

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Kuumuus oli tukahduttava. Minä jouduin piileskelemään patsaiden varjoissa mahdollisimman paljon, etten kärähtäisi ihan totaalisesti. Minulla ei ollut edes lippistä mukana. Tämä hieman häiritsi uppoutumista tähän kommunistiseen nähtävyyteen.

Puistossa kävi meidän lisäksemme vain pari muuta ihmistä. Ei siis todellakaan ole tungosta, vaikka pääsymaksukin on alle 5 euroa.

Memento Parkin yhteydessä on tietenkin myös myymälä, josta voi ostaa kommunistisen ajan julisteita, kortteja, matkamuistoja ja muuta krääsää. Hinnat olivat edulliset ja ostinkin pari postikorttia muistoksi.

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest

Memento Park Budapest nähtävyys

Bussit kulkivat melko harvakseltaan ja oli kyllä tympeää odotella paahtavassa helteessä melkein puoli tuntia seuraavaa bussia. Paluumatka meni hämmästellessä, miten outo, mutta mielenkiintoinen nähtävyys se olikaan. Vaikka reissu Memento Parkiin oli melko aikaavievä, kannatti sinne asti vaivautua. Ehdottomasti.

Lue lisää Memento Parkista: 
Visit Budapest: Memento Park Statue Park
Wikipedia: Memento Park
Viralliset sivut: Memento Park

Lähinnä Kauempana -arkistosta:
Oslon Vigeland Park - hämmentävä patsaspuisto

2 kommenttia:

  1. Tuttu paikka! Luulin ennen omaa vierailuani, että puisto olisi isompikin, mutta aika pienihän se on. Meille osui muuten kanssa järjettömän kuuma päivä. Oli hikistä hommaa se patsaiden katselu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, ei se tosiaan ole mitenkään valtava! Ja muutenkin jotenkin hämmentävä, kun keskeltä ei mitään kohoaa kommaripatsaita. :) Kiva kokemus kuitenkin, vaikka vähän työläs saavutettava - ainakin ilman taksia. Ja mikä siinä on, että Budapestissä on aina ihan järkyttävä helle...?

      Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017