sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Zürich - kuinka kallista siellä oikein onkaan?

Kun kirjoitin vuoden vaihteessa juttuja Zürichistä, todella monessa kommentissa viitattiin Zürichin kalleuteen: "kiinnostaisi kyllä käydä, mutta kun siellä on niin kallista". Oliko siellä nyt sitten niin kallista?

Nyt huomautan, että monelta osin minua voi pitää budjettimatkailijana. Ehkä iän ja lasten karttuessa mukavuudenhalu on lisääntynyt mutta budjetti on edelleen pysynyt kohtuullisena. Monilla valinnoilla sekä "pihistä ja panosta" asenteella kalliissakin kohteessa selviää ilman valtavaa rahanmenoa. Selviytyyhän sitä kalliissa koti-Suomessakin! Jos minä sanon, että ei siellä nyt nii-in kallista ollut, niin usko minua.

Huom! Sveitsin Frangin kurssi oli joulukuussa: 1 CHF = 0,93 EUR. Eli jutussa esitetyt frangit on euroissa hivenen vähemmän.


Ainahan matkasta saa joko halvan tai kalliin - sehän riippuu täysin sinusta itsestäsi. Mitä matkalta haluat? Minne haluat mennä ja mitä tehdä? Jos riittää perusnähtävyyksien katselu ja kohtuulliset ruoka- ja juomamenot, on tämä postaus juuri sinulle.

Tällä kertaa lähdimme ystävättäreni kanssa "luksuslomalle", emme siksi halunneet laskea ihan jokaista penniä. Koska lapset eivät olleet mukana, saimme paljon vapautta päivien ja tekemisten suunnitteluun... tai oikeammin suunnittelemattomuuteen. Ja varsinkin kiireettömään nautiskeluun.

Me ei käyty missään sellaisessa aktiviteetissa, mikä olisi maksanut roposia enempää. Meidän pääagenda oli joulutorien koluaminen ja sitähän me tehtiin. Kaiken muun kaupungilla luuhaamisen ja glühweinin hörppimisen lisäksi.

Lennot Helsinki - Zürich - Helsinki


Lentoliput otimme kaksi kuukautta ennen lähtöä. Suorat meno-paluulennot maksoivat hieman alle 200 euroa per matkustaja. Olisi varmasti saanut halvemmallakin, mutta oltiin niin innoissamme reissuideasta eikä maltettu jäädä kyttäämään kampanjoita. Ajat olivat juuri hyvät: perjantaina alkuillasta menolento ja takaisin lähdimme sunnuntai-iltana seitsemän aikaan.

Lennot olivat Finnairin, eikä niihin tietenkään kuulunut muuta kuin ne perinteiset kahvi, tee ja mustikkamehu. Saatettiin ottaa lentokentällä pienet kuohuvat loman kunniaksi...


Majoitus Zürichissä: Hotel Marta


Me majoituimme Hotel Martassa, jonka sijaitsi vanhassa kaupungissa. Ensin katselimme pitkähkön ratikkamatkan päästä hotellia, sillä bisneshotellin olisi saanut viikonloppuna ihan kohtuulliseen hintaan. Mutta päätimme kuitenkin sijoittaa roposemme hyvään sijaintiin.

Majoitus Hotel Martassa maksoi noin 160 euroa yöltä, mikä tuntuu melko paljolle. Sijainti oli kuitenkin hirveän hyvä. Koska oltiin Zürichissä vain viikonloppu, ei matkoihin mennyt paljon aikaa ja "välikuolemat" pystyi vetämään tarpeen tullessa hotellilla.

Halusimme aamupalallisen hotellin, jottei tarvinnut aamuisin lähteä etsimään brunssipaikkaa. Hotel Martan aamupala oli ihan hyvä ja siitä saadulla energialla tarvitsi syödä vasta myöhään iltapäivällä lounas.

Hotelli oli melko vastikään remontoitu, huoneet olivat siistejä ja puhtaita mutta hieman persoonattomia. Kadulta kuului liikenteen ääniä, mutta hotelli tarjosi korvatulpat. Voisin yöpyä uudelleen!


Liikkuminen julkisilla


Zürichissä on erittäin kattava julkisen liikenteen verkosto. Hyvin harvoin on välttämätöntä tarvetta käyttää taksia. Julkisilla kulkeminen ei maksa paljon ja on vieläpä todella helppoa. Kertalippu keskustassa on noin 4 euroa, mutta päivälippu parin vyöhykkeen alueella noin 8 euroa.

Julkisen liikenteen lippu käy ratikoihin, bussiin, juniin ja vieläpä järviristeilyllekin! Kun jalat väsyvät kävelyyn, voi maisemin katselun suorittaa myös julkisista liikennevälineistä. Varsinkin Zürichseen järviristeilyä suosittelemme, se maksoi päivälipun haltijalle vain 3 frangia!

ZVV hinnasto: ZVV travelcards and tickets


Ruokailut Zürichissä


Halutessaan ruokailuihin saa uppoamaan omaisuuden. Menut on ravintoloiden ulkopuolella hyvin esillä (ainakin vanhankaupungin ravintoloissa). Sveitsiläiset tuntuvat rakastavan ulkona syömistä, sillä ravintolat olivat ainakin viikonloppuna hyvin täysiä!

Fondueita ja raclettea löytyi joka lähtöön, varsinkin all you can eat-buffetteja. Ne maksoivat muistaakseni 39-52 frangia johon vielä juomat päälle, usein myös side dish pitää tilata erikseen.

Löydettiin aivan ihana ravintola, jossa oli fondue-condolit ravintolan ulkopuolella. Sellaiseen pääsi syömään vain fondueta erillisestä fondue-listasta. Ekana iltana yritettiin päästä sellaiseen, mutta kopit oli täynnä koko loppuillaksi.

Seuraavana iltana löytyi yksi vapaa koppi ja ahtauduttiin sisään. Tarjoilija toi listat ja... jumatsukka että oli kallista! Pelkkä fondue alkaen 42 frangia per henkilö. Hieman nolona myönnän, että hipsittiin kolisteltiin itsemme vauhdilla ulos kondoleista ja lähdettiin etsimään hieman edullisempaa vaihtoehtoa. Ei meillä onneksi niin nälkä vielä ollutkaan! Olisi kyllä varmasti ollut hauska elämys.

Kaikesta huolimatta sanoisin, että Zürichin perusravintolat on noin Suomen hinnoissa, vain hivenen kalliimmat. Ainakin jos suhteuttaa hintoja ravintolan sijaintien mukaan. Tässä meidän viikonlopun ruokailut:


Perjantaina illalla ei käyty ravintolassa ollenkaan syömässä, vaan nautittiin pikkuannoksia Niederdorfstrassen joulukojuista. Tarjolla oli raclettea, crepesejä, piirakoita... annokset noin 5-10 frangia. Niitä oli mukava nautiskella kirpeässä talvi-illassa ja ryystää höyryävän kuumaa glühweiniä.

Lauantaina nautittiin tukevat myöhäislounaat Rote Fabrikin Ziegel oh Lac -ravintolassa, joka oli myöskin zürichläisittäin kohtuuhintainen. Erheyksissäni otin ruoan kanssa kivennäisveden, mikä sitten kustansi turhan monta frangia. Netissä ei ole ruokalistaa, mutta onneksi olin ottanut kuvan ruokalistasta! Hinnat pääruoista spagetit alkaen 12 frangia, röstit 16-22 frangia ja hampurilaiset 14-23 frangia.

Lauantain illallinen nautittiin Wienachtsdorf-joulumarkkinoilla Fondue-stubessa. Kahden hengen illallinen maksoi juomineen 80 frangia. Ateriaan kuului: juustofondue kahdelle, kori leipää, perunoita, viinilasillinen ja olut. Paikka oli ihan mieletön ja kokemus oikein hauska.

Lähtöpäivänä käytiin syömässä myöhäinen lounas/aikainen päivällinen Niederdorfstrassen N-68 burgeriravintolassa. Mun pasta-annokseni maksoi alle 20 frangia, mikä oli edullisimmasta päästä. Niederdorfstrasselta löytyi eniten edullisia ravintoloita, juurikin burgeripaikkoja, etnisiä ravintoloita ja pikaruokapaikkoja.

Vinkki: Pyydä hanavettä, se ei välttämättä maksa mitään aterian yhteydessä!
JuomingitVaikka oltiinkin tyttöjen luksuslomalla, tarkoituksemme ei ollut luuhata baareissa. Kahden pienen lapsen äiteinä arvostettiin hyviä yöunia. Hömpsyteltiin kyllä glühweiniä lähes jokaisesta kojusta, mikä eteen tuli.

Pari kertaa käytiin juomassa viinilasilliset sekä laivalla tissuteltiin oluet ja drinkit. Tässä vähän maksamiamme juomahintoja:

Glühweinien hinnat vaihtelivat 5 - 6,5 frangin välillä.
Viinilasillinen (1dl) irtosi 5-8 CHF
Oluesta pulitin 6 - 8 CHF
Apero Spritz laivalla 12 CHF
Irish Coffee joulumarkkinoilla 8 CHF

Zürichin lentokentällä taisin juoda elämäni kalleimman kahvin: Starbucksin latten, 7,1 frangia.

Yökerhoista ja muista illanvietoista ei saatu kokemuksia.

Ostokset 


- ei kokemuksia, ei uskallettu edes mennä yhteenkään kauppaan
Maksutapa - käteinen vai kortti?


Nostettiin automaatista frangeja, mutta lähes joka paikkaan (joulumarkkinoista alempana) kävi kortti. Automaatteja oli hyvin saatavilla, vaikka hotellin respa perjantai-iltana sanoikin, että lähin raha-automaatti löytyisi juna-asemalta. Ei pidä paikkaansa, vaan automaatteja oli hyvin tarjolla vanhassa kaupungissakin.

Joulumarkkinoista päärautatieaseman Christkindlimarktin joulumyyjäisiin kävi yllättävän monessa kojussa kortti. Samoin muillakin toreilla oli yksittäisiä kojuja varustautunut kortinlukijalla. En kuitenkaan jättäisi sen varaan, vaan varaisin käteistä mukaan - ainakin siis joulumarkkinoille mennessä.

Rahanvaihtopisteitä ei tullut silmäiltyä, vaikka minulla olikin hätävarana euroja mukana.


Eli matkaan vaan, avoimin mielin! Jos rahanmeno epäilyttää, voisi koittaa ajatella matkustamista uudella tavalla. Onko ravintolassa syötävä kaksi kertaa päivässä? Entä, jos lounaan söisikin kevyemmin piknikkinä? Kokeilisi vaikka edullisempaa ravintolaa? Joisi ruoan kanssa hanavettä kuplaveden sijaan?

Jos matka-aika on vain muutama päivä, ei siinä ajassa ehdi konkurssiin ajautua, jos ei intoudu shoppailemaan sekä valikoi ruoka- ja juomapaikat normaalia tarkemmin.

Oliko näistä hinnoista ja esimerkeistä hyötyä? Voisitko kuitenkin ajatella matkustavasi Zürichiin hintatasosta huolimatta? Mikä on ollut sinun kallein matkakohteesi?

Lue lisää Zürich-reissusta tästä:
Zürich - joulumarkkinat ja tunnelmantekijät
Zürichin parhaat näköalapaikat
Zürichsee-järviristeily ja Rote Fabrik kulttuurikeskus

Kokemuksia Zürichistä

28 kommenttia:

 1. Itse muistelen Zurichin reissun olleen suht kallis.
  Pizza ja limu keskustassa oli noin 30€. Onneksi firma maksoi kuitenkin kaiken niin ei tarvinnut välittää :D
  Upea kaupunki se joka tapauksessa oli! Erityisesti tykkäsin, kun ihmiset pulahtavat jokeen uimaan päivän päätteeksi. :)

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kommentoit!

   Kyllähän siellä ravintoloissa kallista oli, jos ei yhtään valikoinut. Me onnistuttiin löytämään kohtuuhintaisia rafloja eikä laskua maksaessa itkettänyt. Siksi halusin vinkata myös meidän kokemat ravintolat muita varten! Enkä muutenkaan kokenut kaupunkia niin kalliiksi, että yksi viikonloppu olisi ollut pienillä säädöillä kohtuttoman hinnakas.

   Zürich oli minunkin mielestä kaunis ja upea! Kun oltiin järviristeilyllä, niin mun itseni olisi tehnyt mieli pulahtaa järveen! Olin niin fiiliksissä!

   Poista
 2. Olen reissannut Sveitsissä aika paljon, veljeni asuu Luzernin lähellä. Maa on nähtävyyksineen niin hieno ja luonto puhdas, että se on mielestäni kaiken kalleuden arvoinen.

  Tuo on muuten niin totta tuo toteamuksesi että jokainen määrittää itse omilla valinnoillaan tuleeko matkasta kallis vai edullinen. Siitä syystä en koskaan lue "mitä maksoi matka" -lähtökohdista kirjoitettuja juttuja. Jo pelkän yöpymisen hinta voi helposti vaihdella kymmen tai satakertaisesti riippuen siitä yöpyykö hostelissa tai viiden tähden hotellissa :)

  Täytyykin koota joskus juttu Luzernin hotelleista. Ja risteilystä siipirataslaivalla. Vuoripatikoista olenkin jo blogiini kirjoitellut. Kaikki tosi hienoja kokemuksia. Ja jokaisen niistä maksetun frangin arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, käynkin ahmimassa blogistasi Sveitsin vuoripatikkajutut! Ja kirjoita ihmeessä Luzernin hotelleista ja risteilystä. Mä yllätyin, miten ihana Zürich onkaan joten kiinnostuin nyt heti myös Luzernista.

   Ja olen ihan samaa mieltä hinnoista. Zürichiin olisi helposti saanut menemään tuhansia euroja, jos vaan olisi antanut mennä. Pienellä suunnittelulla ja valinnoilla säästää paljon - ilman että matkafiilis kärsii. Ja jokainen määrittelee kuitenkin itse, missä on valmis tekemään kompromissia ja missä ei.

   Poista
 3. No ei tuo nyt niin kamalan kalliilta kuulosta! Reissuissa tulee muutenkin tuhlattua ja hyvä säästökohde olisi tosiaan se, ettei ihan joka päivä söisi 2 kertaa ravintolassa. Kun oltiin Montrealissa pari vuotta sitten uintikisoissa ja festareilla, ei taidettu syödä ravintolassa koko viikon aikana kuin pari kertaa - ei sillä että siellä olisi ollut kallista, mutta saatiin hyvin tehtyä ruokaostokset ja kokattiin sapuskoja hostellin keittiössä mielellään mukaan evääksi kisapäivälle. Hotellissa majoittuessa kokkausmahdollisuutta toki ei ole, mutta joskus lounaan voi korvata jollain pienemmälläkin välipalalla, eikä aina tarvitse mennä pitkän kaavan kautta ravintolaan istumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Ihan hinnoista riippumatta tosiaan pikniköinti tai itse ruoan laittaminen onkin joskus elämyksellisempää, kuin joka kerta ravintolassa syöminen. Mä olen siitä outo, että tykkään käydä ulkomailla kaupassa ja joskus ruoankin tekeminen on mukavaa. Piknikit on kiva järjestää kesäpäivinä johonkin kivaan puistoon. Ei maksa paljon, maha tulee täyteen ja kokemus on usein hauska.

   Poista
 4. Oikeassa olet, raha on suhteellinen käsite. Kuten tuossa aiemmin kommentoitiin, itsekään en juuri lue matkabudjetti-juttuja, pistän kuitenkin enemmän rahaa menemään :D Siitä on jo aikaa, kun olin Zurichissä, joten en hintoja niin muista. Mieleen jäi vain, miten kaunis kaupunki se oli ja miten houkuttelevia Sveitsin ruokakaupat olivat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahah, joo rahaa saa kyllä halutessaan menemään ihan missä matkakohteessa tahansa! :D Zürich on kaunis! Ruokakaupoissa mua nauratti, kun kananmunatkin oli värjätty värikkäiksi ja houkutteleviksi. Vain Sveitsissä voi olla kananmunatkin kauniimpia kuin muualla!

   Poista
 5. Kiva ja hyödyllinen postaus. Täytyy myöntää, että kuulun itsekin siihen ryhmään, joka on ohittanut Sveitsin matkailumaana juuri kalleuden takia. Oikeasti tosiaankin kuvittelin, että hintataso on paljon kalliimpi, mitä esimerkkisi antoivat ymmärtää. Juuri jumalaisen luonnon takia täytyy ottaa Sveitsi nyt lähempään harkintaan. Jos vaikka halpa lento löytyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kyllähän me aika monta liian kallista ravintolaa ohitettiin ruokapaikkaa etsiessä, mutta yllättävän helpolla löydettiin kohtuuhintaista syötävää. Varmasti tarkkaavaisuudella (tai hyvällä tuurilla) löytyisi vielä edullisempia, jos haluaa päästä vielä pienemmällä budjetilla. Usein ravintolassa limpparit yms olivat yllättävän kalliita, hanavettä tilatessa säästyy selviä frangeja. Että reissuun vaan, pihistä ja panosta -asenteella!

   Poista
 6. Mä oon niin tarkan markan ihminen että rakastan näitä budjettipostauksia! Usein tulee valittua kohde edullisemmasta päästä mutta esimerkiksi Euroopan road tripistä haaveilemiseen tällaisista on oikeasti kivasti hyötyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että tämä osui! Joo, kyllähän se vähän erilaista asennetta vaatii, jos mielii road tripille vaikka Norjaan, Islantiin tai Sveitsiin.

   Euroopassakin on ihan kamalasti hintavaihteluita - ja just Sveitsin naapurimaiden suhteen - joten suunnittelua varmasti helpottaa nämä hintapostaukset. Ehkä kiertueeseen voisi sisällyttää vaikka pienen pyrähdyksen naapurimaita kalliimmassa Sveitsissä? Maisemat olisi autoillen varmasti häikäisevät!

   Poista
 7. Me oltiin muutama vuosi sitten Genevessä, ja kylläkin siellä sen pitkän viikonlopun selvisi hyvin ilman konkurssia. Hotelli ei ollut juuri sen kalliimpi kuin Helsingissäkään, mutta monet ravintolat piti kyllä kiertää kaukaa. Joku päivä päädyttiin nakkikioskille lounaaalle, kun terassiravintolat olivat niin kalliita. Mutta kaapungissa kiertely on onneksi täysin ilmaista huvia. Ja toisaalta: kun lomalle lähden, en nyt ihan kauheasti viitsi pihtaillakaan. Joten kyllä voisin Zurichiinkin lähteä vallan mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin! Ja toisaalta se nakkikioskikokemuskin saattaa olla yllättävän kiva - kun joutuukin tekemään eri tavalla asioita kuin normaalisti.

   Olen muutenkin huomannut, että tulee kaikista eniten koluttua kaupungeissa ilmaisia nähtävyyksiä - oli kohde halpa tai kallis. Toki aina lompakkoa hymyilyttää, jos ruokailu ja juomingit on edullisia, ne kun voi helposti lohkaista ison osan budjettia. Mutta pienellä suunnittelulla ja kompromisseilla voi hyvin päästä melko edullisesti kalliissakin paikassa. Ja mulla sama homma, en kuitenkaan jaksa reissussa ihan joka pennosta laskea. Siksi minulta ei välttämättä koskaan tule sellaisia perusteellisia "kuinka paljon tämä reissu tuli maksamaan". Koska en vaan halua tietää! :D

   Poista
 8. Sveitsi kiinnostaa kovasti, mutta on jäänyt käymättä. Yksi syy on ollut korkea hintataso, mutta nyt kun näitä hintoja katsoi, niin ei sen kalliimpaa kuin Suomessakaan. Me vaan aina toivomme ulkomailla hintatason olevan paljon Suomen hintoja edullisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tuo on kieltämättä hyvä motivaattori itsellekin. Siis että se matkakohde olisi edes himpun edullisempi kuin Suomi. Ajatuksena kun reissussa on usein syödä ja juoda hyvin, ja nehän ne majoituksen (ja lentojen tietty) jälkeen maksaa eniten. Mutta joskus kantsii vaikka viikonloppu uhrata jollekin tämmöiselle kalliimmallekin - voi yllättyä!

   Poista
 9. Olen kyllä itsekin ollut siinä uskossa, että Sveitsissä olisi paljon kalliimpaa. Ei kuitenkaan vaikuta hinnat kovin pahalta.

  Tuli mieleen, kun pistit tuosta kalliista kahvista, että itse olen juonut Norjassa elämäni kalleimman kahvin. Oltiin vaan päiväreissulla Tromssassa (Kilpisjärvellä majoituttiin) ja mentiin sadetta pakoon yhteen kahvilaan. Tilattiin siellä pari kahvia ja pulla. Tarkalleen en muista oliko siinä vielä joku pikku juttu mukana. No kuiteski se setti makso yhteensä yli 20 e. Aateltiin, että vähäinen määrä käteistä riittää sille reissulle hyvin. No nehän loppu samoin tein, ennen ku matka ehti ees kunnolla alkaa :D Tää on jääny jotenki hauskasti mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no siinä on tullut pullakahveille hintaa! Ja just sen kerran kun ei tule katsoneeksi hintaa. Mutta aika hauska (näin jälkikäteen), kun rahat loppui heti alkumetreillä! En ole koskaan Norjan Lapissa käynyt, joten se on varmasti kuitenkin ollut hieno elämys.

   Meillä tuo lentokenttäkahvittelu oli kyllä vähän omaakin mokaa: ei koskaan pitäisi mennä kalliin maan lentokentällä Starbucksiin! Siinähän on kaikista kallein yhdistelmä, mitä voi kahvin suhteen löytää. :D

   Poista
 10. Samoja havaintoja! Pidän Sveitsistä tosi paljon, mutta moni muu kaupunki siellä menee Zurichin edelle jostain syystä. Ehkä en ole riittävästi siellä ympäriinsä pyörinyt, vaikka monesti olenkin ollut. Tykkään Bernistä ja Lausannesta esimerkiksi tosi paljon. Bernissä olen kokenut parhaan hostellikokemukseni koskaan, siinä oli sveitsiläisittäin edullinen hinta ja superlaatu kohdillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kyllä käydä enemmän sveitsiläisissä kaupungeissa, odotukset nousee jos moni kaupunki on vielä ihanampia kuin Zürich. Haluatko paljastaa Bernin hostellin nimeä?

   Poista
 11. Tuo kallis ja halpa maailmalla herättää aina minussa hiukan sen ajatuksen, että ok, jos täällä on kallista, niin se tarkoittaa, että paikallisilla on asiat hyvin. Kun ihmiset ihastelevat vaikka Aasian edullisuutta länsimaalaiselle matkailijalle, niin he ihastelevat siis sitä, että paikallisilla ei ole mitään mahdollisuutta lähteä parin viikon lomalle Suomeen.
  Kalliiksi mielelletyissä maissa yleensä myös infra on viimeisen päälle kohdalleen ja viranomaisiin voi luottaa - tätäkin maksamme kalliissa hinnoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä muistutus, Pirkko! Onhan se joskus hieman kyseenalaistakin nautiskella kovasti aasialaisesta köyhyydestä, mutta moniulotteisia juttuja nämä. Turismikin toisaalta tuo rahaa paikallisille - parhaimmillaan. Pahimmillaan taas sitten monikansallisille riistäjäyrityksille.

   Niin, ja puitteet on tosiaan ollut kunnossa juuri mm. Norjassa ja Sveitsissä. Islanti tietysti siitä erikoinen, että siellä taasen sitten pankkikriisiä yms. Mutta esim yhteiskunnallinen vaikuttaminen taas on varmasti kärkipäätä. Näistäkin asioista on syytä olla iloisia hyvinvointivaltioissa!

   Poista
 12. Kuulostaa kalliilta. Syy, jonka takia tulen välttelemään Sveitsiä jatkossakin, valitettavasti. :D Mutta fonduekopit olivat ajatuksen tasolla ihania, heh! Täällä Balkanilla tosin hintakäsitys vääristyy uhkaavasti, enkä uskalla Suomeen paluuta sen puolesta edes ajatella. Täällä voi elää aika herroiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti Serbiassa hintakäsitys värittyy! :D Olihan Zürich toki kallis, muttei niiii-in kallis, ettei joskus siellä voisi käydä. Mutta joo, voin vaan uskoa miten haastavaa Belgradista paluu on! Luinkin sun blogista juttuja ja tekisi mieli matkustaa sinne. Mun työkaveri on taas keväällä ties kuinka monennen kerran menossa Balkanin-kiertueelle ja se on ihan rakastunut Seribiaan! Eikä vähiten hintatasoon. :)

   Poista
 13. Ollaan oltu Zurichissa kahdesti ja ei olla kyllä ajateltu, että olisi kallista. Sveitsi nyt on kokonaisuudessaan kallis maa. Yritetään säästää niin, että ei mennä mihinkään huippuravintolaan syömään (muistaakseni kumoikin kerta syötiin ihan pikaruokaa) ja yövytään vaatimattomammin. Ollaan oltu aina vaan yksi yö, joten sen nyt kärvistelee vaikka minkälaisessa luukussa tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin! Ja voi olla ihan hauskakin joskus toimia reissussa eri tavalla kuin normaalisti. Kyllä Zürichin kokemus kannusti vierailemaan Sveitsissä laajemminkin. Mehän ollaan tottuneita budjettimatkaajia, joten ei kovin iso kynnys ole elää vaatimattomammin.

   Poista
 14. Huh, yllättävän kallista! Toisaalta kyllä tälläisessäkin kohteessa elää kun ei tarvi olla kokoaikaa hörimässä jääkahvia tai maksamassa erilaisista toureista jos nähtävää löytyy jo ihan ympäriinsä kävelemällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallista on, muttei minusta niin kallista kuin odotin! Tosin sä olet nyt siellä Thaimaassa, että ehkä hintaero siihen on aika valtava. :D Ja totta, joskus voi olla ihan huomata, että pärjää myös ilman niitä jääkahveja ja kiertoajeluja. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017