sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Viron Rakvere - päiväretki vanhalle linnoitukselle

rakveren linna virossa

Viikko sitten vietimme sunnuntaipäivän Virossa. Lähdimme aikaisin aamulla omalla autolla laivaan ja tulimme iltamyöhillä takaisin kotiin Helsinkiin. Automatkoista ja Jägalan vesiputouksesta kirjoitinkin jo aiemmin tällä viikolla.


RAKVERE - LÄNSI-VIRUMAAN ROSOINEN PIKKUKAUPUNKI


Pääasiallinen retkikohteemme oli kuitenkin Rakvere, Viron viidenneksi suurin kaupunki noin 15 000 asukkaallaan. Rakvere sijaitsee noin 100 kilometriä Tallinnasta itään. Matkan taittaa hieman alle puolessatoista tunnissa, jos ei pysähdy esimerkiksi Jägalan vesiputouksille, kuten me teimme.

Koska Tappi oli simmahtanut päiväunilleen juuri puoli tuntia ennen määränpäätä, ajelimme ensin autolla keskustassa. Poika sai hieman jatkoaikaa unosilleen ja ajelu olikin ihan hauska tapa nähdä ensin paikkoja.

Rakvere, Viro

Rakvere, Viro

Rakvere, Viro
Onpas tuolla on kaunis kirkontorni!
Wau, mikä härkäpatsas linnan vieressä!
Heh, onpa hauska tori täällä Rakveressa.
Oho, moneskohan palanut/romahtanut/rapistunut talo tuo on tällä alueella?

Kaupunki vaikutti meidän silmiin melko tyypilliseltä virolaiselta pikkukaupungilta. Kadut Rakveressa oli todella huonokuntoiset, katujen varsilla oli sekä komeita puutaloja, että niitä rähjäisiä. Ihmeen monta taloa oli kokenut myös kovan kohtalon. Niitä ei suinkaan oltu purettu, vaan olivat pystyssä edelleen.

Keskustan torin "Tsentrumin" laidalla oli enimmäkseen rumia betonimöhkäleitä - niitä neuvostohirvityksiä. Itse tori oli kokenut hauskan uudistuksen ilmeisesti ihan vastikään. Torilla oli keltaisia "sateenvarjoja" ja polkupyöräilijää esittävä patsas.

Poliisimuseo on melko upean näköinen vaaleanpunainen rakennus Pikk-kadun päässä. Sunnuntaisin ja maanantaisin se on valitettavasti kiinni, joten siellä jäi käymättä. Mutta eipä me oikeastaan olisi lopulta ehdittykään.

Rakvere, Viro


Rakvere, Viro

RAKVEREN LINNANRAUNIOT


Rakveren linnoitus sijaitsee keskustan vieressä Vallimägi-kukkulalla ja on peräisin 1200-luvulta. Saapuessaamme rähjäiselle ja mutaiselle parkkikselle, meitä vastassa oli hauskat ylöspäin levenevät korkeat portaat. Tappi herätettiin nokosiltaan, mutta se oli Tytär joka veti liinat kiinni.

En halua lähteä. Tyhmä linna, en halua sinne.

Syvä huokaus. Rakaskultapienilapsi, me ollaan tän linnan takia tultu tähän kaupunkiin! Nyt takki päälle ja menoks! Katselin samalla, kun Tappi kiipesi jo puolivälissä niitä hassuja portaita. Eikö se näyttänytkin hauskalta?

Ei. Tyhmät portaat.

Lisää neuvottelua. Olin jo nappaamassa ipanan kainaloon, kunnes päästiin yhteisymmärrykseen: Tytär tulee, mutta haluaa pitää takin auki.

Selvä.Rakveren linnoitus Virossa

Rakveren linnoitus lasten kanssa

Jo portaiden päältä oli kivat näkymät kaupunkiin. Jos linna on suljettu tai ei ehdi kiertämään linnanraunioita, suosittelen kuitenkin kiipeämään kukkulalle katselemaan näköaloja.

Vallimägi-kukkulalla komeilee myös Härkäpatsas Tarvas, Baltian suurin eläinaiheinen patsas. Jotain kertoo sekin patsaan arvostuksesta, että se mainitaan Rakveren Wikipedia-sivuilla, muttei itse Rakveren linnoitusta. Joten vaikka Tarvasta ihastelemaan jos linna ei kiinnosta.

Lapset (hieman yllättäen) rakastivat linnaa. Siellä oli erilaisia pieniä soppeja, käytäviä, rappusia, toreja, puuhevosia, kurkistusikkunoita... mutta siellä oli myös hengenvaarallisia aukkoja, sortumia, liuskoja josta pääsee pikkuinen valumaan alas syvyyksiin. Pelkäsin ihan koko ajan noiden häslääjien kanssa, että kohta joku lipsahtaa jostain aukosta äkkikuolemaan.

Rakveren linnanrauniot Virossa

Rakvere, linnanrauniot lasten kanssa

Rakvere, vaaralliset linnanrauniot

Tappi olisi kovasti halunnut juoksennella mielenkiintoisessa linnakkeessa omin päin, mutta eihän sen voinut antaa niin tehdä. Poika protestoi kunnolla aina, kun hänet otettiin syliin. Mutta kun linna oli ajoittain ihan liian vaarallinen pienimmälle, kun aikuinenkin sai välillä olla varuillaan.

Nimittäin yksi todella vaarallinen kohta pisti ihan veren kiehumaan. Oltiin juuri tultu yllä olevaan torniin, kun huomattiin oven vieressä oleva syvä kuilu. Yksi harha-askel ja joku olisi voinut tipahtaa pimeään onkaloon! Ja lapset ryntäilee normaalistikin sinne tänne, joten ihmettelen, jos tuossa ei ole koskaan vahinkoa käynyt. Oltiin muuten extra-varovaisia tuon paikan jälkeen.

Lapsia ei pimeät käytävätkään ja ahtaat rappuset pelottaneet, vaan rohkeasti astelivat molemmat eteenpäin. Jälkikäteen Tytär kyllä myönsi, että pikkuisen oli pimeimmässä paikassa jännittänyt. Eli taas kerran vanhemmat oli enemmän varpaillaan.

Rakvere, linnanrauniot lasten kanssa

Rakveren linnoitus, Viro

Rakvere lasten kanssa, linnanrauniot

Palkinto olikin suuri, kun kesken linnakierroksen Tytär ilmoitti "On täällä sittenkin hauskaa, hyvä että tultiin!" Itsekseni mutisin, että sitähän mää yritin sulle sanoa siellä autolla....

Kesäaikaan linnoituksella on vielä enemmän aktiviteettejä koko perheelle, sisäpihalla näkee kotieläimiä (nyt oli vain vuohet) ja lapsille on monenlaista leikitystä. Nyt olisi saanut kyllä kokeilla jousiammuntaa, muttei ehditty.

Koska meillä oli nuo pahnanpohjimmaiset mukana, emme osallistuneet tasatunnein vedettävälle kidutuskammiokierrokselle, jossa oli jotain pelotteluhommaakin mukana. Ajateltiin, että lapsille riittää tässä vaiheessa muut meidän aiheuttamat traumat.

Linnaan maksoi sisään 7 euroa aikuiselta tai perhelippu 14 euroa. Mielestäni näin talviaikaan se oli hieman liian korkea hinta siitä, mitä sillä rahalla sai. Kesäaikaan tilanne voi olla toinen, kun aktiviteettejä on halutessaan enemmän ja linnan kaikki osat ovat avoinna yleisölle.

Ps. Oli muuten valtava pähkäily, kirjoitetaanko Rakveren linnan rauniot vai linnanrauniot. Molempia kirjoitusasuja löytyy. Päädyin lopulta linnanraunioihin, koska puhutaan tietyistä linnanraunioista. Mutta jos on tarkempia perusteluja yhteen- tai erikseenkirjoittamiselle, niin haluaisin kuulla! 

Historianjanoisille lisätietoa linnoituksesta: Rakveren linnoituksen historia

Rakvere, aktiviteetit lasten kanssa linnanraunioilla

Rakveren linnoitus

RUOKAILU RAKVERESSA


Linnavierailun jälkeen kaikkien mahat jo kurisivat. Pyörittiin hetken aikaa kaupungissa ja lopulta pysähdyttiin Laada Cafén kulmille, kun vieressä oli sopivasti parkkipaikkakin.

Se olikin ihan hyvä ratkaisu, tarjolla oli monenlaista evästä erittäin kohtuulliseen hintaan. Kahvila oli tilava, onneksi, sillä oli aikamoinen sirkus saada lapsilta kuraiset vaatteet ja rauhoittumaan ruokapöytään. Tarjolla oli ruokailijoille leipää ja se teki heti kauppansa nälkäisille mukuloille.

Tilasin itselleni ja lapsille jaettavaksi yhden pasta-annoksen (4,7 euroa) sekä hampurilaisaterian (6e). Annokset olivat suuria, hampparissa oli jopa kaksi pihviä ja pekonia, röyh. Ei jaksettu syödä kaikkea, läheskään. Ruoka oli muuten hyvää, mutta hampurilaisen pihvit taisivat olla hieman liian kypsiä, ainakin se tuntui ikävän narskuvalta suussa. Koko perheen ateriat juomineen maksoi yhteensä reilut 15 euroa. 

Paikka oli uusi ja siisti, hieman torista syrjässä. Ihan viihtyisä, mutta ei mikään ihmeellinen. Ihan hyvä taukopaikka lapsiperheelle, syöttötuolit löytyi muttei vaipanvaihtopistettä.

En ole näköjään vieläkään oikein sisäistänyt tätä bloggaamista, sillä kahvilasta ei ole julkaisukelpoisia valokuvia. Jos paikka kiinnostaa, kuvia kahvilasta löytyy linkin takaa: Laada Cafe.

Rakveren linnoitus lasten kanssa

Sellanen ol' Rakvere! Läpikulkumatkalla suosittelen pysähtymään ja ainakin kesäaikaan voisi viivähtää Rakveren linnassa vähän pitempäänkin. Lapset varmasti tykkää. Ruoka on ainakin edullista, joten Rakveressa voi hyvin viettää myös ruokatauon. Ravintoloita löytyi paljon keskustorin liepeiltä. Myös kahviloista saa monipuolisesti helppoa ruokaa.

Olin etukäteen katsonut Rakveresta pari leikkipaikkaakin, mutta meillä ei ollut niille tällä kertaa tarvetta. Liitän parin leikkipaikan linkin tähän, jos lapsellisilla tarvetta höyryjen päästelyyn: Vapauden aukion leikkikenttä ja Rahvaaedan leikkikenttä.

Visit Estonia: Rakvere matkaopas

Lähinnä Kauempana: 

Kiinnostaako keskiaikaiset linnat? Voisitko ajatella pysähtyväsi Rakveressa Viro-reissun yhteydessä? 

Seuraa reissujamme myös Facebookissa
Instagramissa ja löytyypä nämä tarinat myös Blogit.fi -sivustolta


Rakveren linnoitus, Länsi-Viiumaa, Viro

18 kommenttia:

 1. Olen käynyt Rakveressa joskus kymmenen vuotta sitten, enkä muista kaupungista oikein mitään muuta kuin härkäpatsaan. Ja kuvittelin muistavani myös nuo keltaiset "sateenvarjot", mutta taisin muistaa väärin, jos ne on kerta laitettu vasta äskettäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, uudistus "ihan vastikään" on tehty 2010, mikä tuntuu olleen ihan nurkan takana. Mutta siitäkinhän on jo 7 vuotta! Silloin on tullut ainakin pyöräilijäpatsas ja peruskorjausta, mutta olet oikeassa! Mikäli ymmärsin oikein, keltaiset sateenvarjot tehtiin torille 2004! Josta siitäkään ei mielestäni ole kauan... jessus sitä on tullut vanhaksi. :D

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta ja hyvästä esittelystä. Linnanrauniot kiinnostavat,joten tämä kohde laitetaan korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nicola! Jos piipahdatte Rakveressa Tallinnasta päin, niin kannattaa käydä katsomassa myös ne Jägalan vesiputoukset. Ja mä kuulin muuten hyvän vinkin, että Rakveressa on hyvä kylpylähotelli AqvaSpa, jos haluaa samaan reissuun vähän hemmottelua. :)

   Poista
 3. Rakveren linnoitus kuuluu listalle, mitä Virossa haluan nähdä! Kaikesta hyvästä infosta postauksen parasta ja niin kotoisaa antia oli neuvottelu: tytär tulee, mutta takki auki.

  Selvä.

  :-D Repesin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, uskon hyvin, että samaistuit! Kyllä näitten epeleitten kanssa saa välillä vääntää. :D

   Poista
 4. Tuntematon paikka minulle, vielä. Kuvistasi tuli mieleeni Trakain linna ja sen viereinen kylä Vilnan lähellä. Ehkä yritättekin saada tyttärenne innostumaan siitä seuraavaksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trakain linna! Siellä me ollaan miehen kanssa käyty, mutta ehkä se tosiaan pitää esitellä Tyttärellekin. :D

   Poista
 5. Olipas hauska nähdä muutakin Viroa kuin Tallinna! Ihan sivuhuomiona, että aina kyllä ihailen ja ihmettelen vanhempien kärsivällisyyttä lastensa kanssa, nostan hattua kaikille lastensa kanssa matkaaville. ^_^ ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista sanoista! Onhan se lasten kanssa reissaaminen välillä raskasta mutta kuitenkin lopulta antoista. Ja siitä ne lapsetkin oppii reissaamisen ihanuuden. Toivottavasti. Ettei aiheuteta niille tästäkin traumoja. :)

   Poista
 6. Se on kumma noitten palleroitten kanssa, että mikään ei tunnu kiinnostavan mitä vanhemmat yrittävät ehdottaa. Mutta sitten kun heidät saa lähtemään, onkin meininki parasta ikinä!
  Kyllä näytti tuo aukko vaaralliselta myös aikuisten kannalta katsottuna. Sitä kun astelee puoli huolimattomasti sisään ja pölisee takana tulevalle, niin sitten se onkin jo menoa. Ehkä se kuuluu osaksi kidutuskierrosta? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, taitaa olla aika universaali ilmiö palleroiden keskuudessa. :D Ja joo, minusta tuo lattian aukko oli ihan järkyttävä. Meinasin itse horjahtaa sinne. Taisi tosiaan olla pikareitti kidutuskammioon...

   Poista
 7. Olipas kiva lukea tätä kun meillä todennäköisesti parin vuoden sisällä on jonkunlainen Viron kiertomatka edessä. Mutta hui tuo onkalo! Todellakin tuolla saa olla varovainen. Muuten kyllä mielenkiintoisen oloinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linna on parhaimmillaan kesällä, kun kaikki paikat ovat auki ja aktiviteettejä on enemmänkin - muutakin kuin jousiammuntaa ja kidutuskammio! Ja tosiaan kauhistutti ja ärsytti tuo monttu lattiassa, edes joku huomiomerkki olisi ollut paikallaan!

   Poista
 8. eipä ollut tuttu tämäkään kohde - kiitos siis kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Enpä ollut minäkään aiemmin kuullut - iskäni kuitenkin heti kehuskeli käyneensä siellä jo vuosia sitten! :D

   Poista
 9. Oho, melkoisia hazardeja tosiaan löytyy tuolta raunioiden kätköistä varomattomalle :o

  Mutta hyvä että muksutkin innostuivat! Saatan hyvin kuvitella itsenikin tuonne leikkimään kuurupiiloa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On välillä vähän turhan tottunut suomalaisiin turvallisuusstandardeihin... onneksi tosiaan muksut innostuivat - niistä kun ei ikinä tiedä! :D

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017