torstai 16. maaliskuuta 2017

Jägalan vesiputoukset ja autoilu satumaisessa Virossa

Kokeilimme viime sunnuntaina, miten onnistuu autoilu Virossa lasten kanssa - päiväretkenä! Lähdimme jo aamuseitsemän jälkeen omalla autolla Helsingistä. Sumun keskellä ajoimme Länsisatamaan, unenpöpperöiset lapset takapenkillä. .

Laiva oli Tallinnan satamassa klo 11 ja automme oli laivasta ulkona jo vartti myöhemmin. Pysähtymättä Tallinnassa jatkoimme ykköstietä Narvan suuntaan, kohti Rakverea. Kyltitykset oli selvät ja oikealle tielle oli helppo löytää. Tällä kertaa ei tarvinnut tehdä ylimääräistä kieppiä, kuten Pärnuun mennessä helposti käy.

autolla Virossa, Tallinna-Narva

autolla virossa, Tallinna-Narva

Autoilu omalla autolla Pohjois-Virossa


Kun päästiin ykköstielle, piti hetken hieroskella silmiä. Ajellaanko me ollenkaan tässä maailmassa? Tultiinko me johonkin unimaahan? Oli vieläkin hieman sumuista, kaikki puut ja pensaat kuorrutettuna kauniilla, valkoisella kuuralla. Maisema oli kuin sadusta, ihan mielettömän kaunis.

Koska Viron tiet ovat pitkät ja suorat eikä juurikaan korkeuseroja, on virolaisilla teillä usein melko tylsä ajella. Mutta ei todellakaan tällä kertaa!

autolla Virossa, Tallinna-Rakvere-Narva

Matkan varrella oli peltomaisemia, tehdasrykelmiä piippuineen, pikku kyliä tuulimyllyineen ja kirkontorneineen ja ympärillä valkoista metsikköä. Niin kaunista!

Tunnelmaa pilasi vähän se, että Tappi ei meinannut millään nukahtaa, vaikka päiväuniaika oli jo pitkällä ja oltiin herätetty poika aikaisin. Tytär oli unessa jo Tallinnassa.

Jos aiemmassa postauksessa Viron autoilusta puhuin Viron hyväkuntoisista teistä - joudun nyt perumaan puheeni. Ajoittain tiet olivat ajoittain huonossa kunnossa, ainakin tuolla ykköstiellä Tallinnan ja Rakveren välillä.

autolla Virossa, Tallinna-Rakvere-Narva

autolla Virossa, Tallinna-Rakvere-Narva

Tallinnasta on Rakvereen alle puolentoista tunnin ajomatka, vain 100 kilometriä. Olin etukäteen kysellyt matkaryhmissä, olisiko jotain nähtävyyttä matkan varrella. Sain vinkin Jägalan vesiputouksista - sinne suuntaisimme siis! Tappi oli edelleenkin valveilla, mutta onneksi meillä oli suunnitelma B.

Tietoisku! Historiankirjoja varten merkitään muistiin bensiinin hinnat Virossa 12.3.2017:
95: 1,179 e
98: 1,229 e
D: 1,189 e
Eli selvästi Suomen hintoja edullisemmat. Ei varmaan tarvitse perustella, että tankkasimme Virossa tankin täyteen.

autoilu Virossa, Tallinna-Rakvere-Narva

autolla Virossa, Tallinna-Rakvere-Narva

Jägalan vesiputous


Jägalan vesiputoukset sijaitsevat reilun 30 kilometriä Tallinnan keskustasta Narvan suuntaan. Liittymä ykköstieltä oli Koogi-kylän kohdalla vähän hämärä, joten kannattaa etukäteen katsoa kartasta reitti. En ole varma, mentiinkö me itse kaikista näppärintä reittiä. Ehkä ei.

Me menimme vesiputouksille Jägala-Karaveten, Jöelähtme-Kemban ja Jägala joa teen kautta. Google Mapsista vesiputouksen paikka löytyy hyvin nimellä jägala joa autoparkla ja se johdattaa suoraan nähtävyyden isolle parkkipaikalle. Vesiputous on parkkipaikan välittömässä läheisyydessä.

Jägalan vesiputouksia voi mennä katsomaan myös joen toiselle puolelle.
Jägalan vesiputous, Viro

Tytär herätettiin parkkiksella.

Koska on kevättalvi, oli alue täynnä kuralätäköitä, mutaa, liukasta jäätä ja kuolettavia jyrkänteitä. Huippupaikka olla 4-vuotiaan ja 1,5-vuotiaan vikkelän ipanan kanssa.

Noin kolme minuuttia ja Tytär veti mutaan turvalleen. Tappi oli nurin vähän väliä. Vaatteet kurassa reissun alkajaisiksi, mutta se oli pienin murheista. Lasten perään sai koko ajan katsoa, etteivät olisi suistuneet jyrkänteeltä tai tipahtaneet jokeen. Itselläni oli sileäpohjaiset kengät ja pystyssä pysyminen oli ajoittain haastavaa.

Veden läheisyys teki ilmasta hyytävän.

Jägala vesiputous, Viro

Jägala vesiputous Virossa

Jägala vesiputous virossa

Jägala vesiputous, nähtävyys Virossa

Lähdettiin muiden turistien tapaan katsomaan paikkoja. Paikalle oli saapunut melko paljon ihmisiä selfiekeppeineen ja poseerauskuvien ottajia oli paljon. Näköjään talvinen vesiputous on Virossa iso nähtävyys! Luin, että talvella jääseinämän ja puikkojen väliin voi muodostua tunneli. Nytkin sellaista oli hieman nähtävillä, mutta leudot päivät lienee syöneet osansa.

Olimme sillä puolella jokea, jossa on hyvät rappuset vesiputouksen alle. Sieltä oli aika upea näkymä sekä hyvä paikka ottaa kuvia ja tutkia putousta. En nähnyt, että joen toiselta puolelta olisi päässyt alas kuvaamaan. Kuvakulma on saattanut kuitenkin sieltä olla parempi ylhäältäpäin.

Voisin kuvitella, että talven lisäksi myös kevään tulvissa vesiputous olisi vaikuttava.

Jägala vesiputous, nähtävyys Virossa lähellä Tallinnaa

Jägala vesiputous, nähtävyys Virossa lähellä Tallinnaa

Jägala vesiputoukset, nähtävyys Pohjois-Virossa

Vesiputous on lähes 8 metriä korkea ja 50 metriä leveä. Se on Viron suurin luonnollinen vesiputous. Ja kyllähän se oli vaikuttava paikka. Yllätyin, sillä en tiennyt  alavassa Virossa tällaisia olevankaan. Vieläpä niin lähellä Tallinnaa!

Jos siis satutte autoilemaan Virossa, niin suosittelen pistäytymään vesiputouksella. Selfie-tikku ojoon ja sekaan kuvailemaan!

Lue lisää Visit Estonian sivuiltaJägalan vesiputous
Hieman_vino -blogista: Jägalan putous Tallinnassa

Jägala vesiputous, nähtävyys Tallinnan lähellä / Viro


Jägala vesiputous lasten kanssa

lasten kanssa Virossa omalla autolla

Jägalan vesiputoustenkin jälkeen Tappi sinnitteli väkisin hereillä ja nukahti vasta puoli tuntia ennen Rakverea. Tytär viihtyi autossa hyvin, kun vain sai napostella koko ajan jotain. Hyvin tyypillistä reissumeininkiä meidän perheessä. Sentään kukaan ei oksentanut!

Lähdimme kotoa Helsingistä aamulla kello 7:15 ja lapset olivat takaisin sängyissään nukkumassa 22:15. Pitkä päivä, mutta erittäin antoisa ja mukava! Päiväretki Virossa omalla autolla onnistuu siis hyvin. Palaan vielä myöhemmin Rakveren ja laivamatkojen osalta. 

Hupsista, mehän ollaan näköjään kunnolla intouduttu Viro-matkailuun, varsinkin autolla. Alla muut Viro-aiheiset postaukset Lähinnä Kauempana -arkistosta. Ekasta linkistä löytyy hyödyllistä tietoa Virossa autoiluun. Kiinnostaako vesiputoukset, nämä kotoisemmat tai sitten eksoottisemmat? Jos olisit autolla Virossa, kävisitkö katsomassa näitä putouksia? Vai oletko jo käynyt? 

jägala vesiputoukset lasten kanssa, nähtävyys Virossa

35 kommenttia:

 1. Onpa upea vesiputous. Pohdinkin, että mitäs siellä Virossa, onko nähtävää mutta tämä juttu yllätti. Siellähän voi olla vaikka mitä mutta harvoin tulee Tallinnaa edemmäksi lähdettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks olekin! Ja totta tosiaan, yleensä tulee jämähdettyä Tallinnaan. Tai mentyä korkeintaan Pärnuun! Täytyy sanoa, että kun saatiin päähämme lähteä päiväretkelle Viroon, niin piti karttaa tutkia, että onko siellä lähistöllä mitään. Jägalan vesiputouksista en ollut kuullutkaan, enkä kyllä Rakverestakaan. Kiva tutustua uusiin alueisiin.

   Poista
 2. Vau, mahtava vesiputous. En ole erityisemmin ollut ikinä kauhean kiinnostunut matkustamaan Viroon (varmaan viinaralli maineen takia), mutta nyt kyllä kiinnostus heräsi kovasti. Maisemat ovat kauniit ja tuo vesiputous olisi kyllä kiva nähä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja sama homma: olen aina ajatellut, ettei Tallinnan ulkopuolella ole oikein mitään. Kerran bussilla mentiin Tallinnasta Riikaan ja sen matkan aikana ei tullut juuri muuta nähtyä kuin suoraa tietä, tönöjä ja peltomaisemaa. Kiinnostava reissu kuitenkin, sillä meillä oli bussissa todella hyvä opas. Mutta pari vuotta sitten innostuttiin kiertämään omalla autolla Viroa ja sieltähän löytyi vaikka mitä! Ja enemmänkin olisi nähtävää. Koska asutaan Helsingissä, on helppo lähteä piipahtamaan ihan pienellekin reissulle.

   Nyt kun pian Virossakin nostavat alkoholin verotusta, niin jospa viinaralli vähän rauhottuisi...

   Poista
 3. En ole ennen ajatellutkaan päiväretkeä Viroon auton kanssa ja jonnekin muualle kuin Tallinnaan. Aika kätevää!
  En ole tuota putouksesta kuullut koskaan, hienon näköinen! Miten niin moni kohde jäisikään tietämättä ilman matkablogeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, mekin oltiin reissun jälkeen tyytyväisiä että keksittiin lähteä. Kyllähän se raskaahko reissu oli lasten kanssa, mutta silti tosi mukava! Erilainen!

   Poista
 4. Ohoh, onpa komea vesiputous! Ja nuo huurteiset puut myös ovat hurmaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä jännä kontrasti; kevät jo pitkällä mutta yhtäkkiä tultiinkin johonkin valkoiseen lumimaahan!

   Poista
 5. Mikä mainio idea lähteä autolla päiväretkelle Viroon! Ei ole tullut ikinä mieleenkään. Pidempi automatka Viroon on kyllä ollut suunnitelmissa jo pitkään, sillä mua hävettää etten ole koskaan käynyt Tallinnaa kauempana. Kiitos siis myös tuosta laajemmasta autoilupostauksesta. Tämä Jägalan putous, josta en ollut koskaan kuullutkaan, olisi kiva lisä reitin varrelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös! Ollaan iloisia itsekin, että keksittiin idea. Enkä ollut minäkään koskaan kuullut Jägalan vesiputouksista, vaikka näköjään ainakin paikallisille oli tuttu nähtävyys - väkimäärästä päätellen. Suosittelen kyllä myös pitempää reissua. Seuraavalla kerralla me taidetaan valloittaa Länsi-Viroa.

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoinen retki! Upeat maisemat! Ja hienoa, että onnistuitte tekemään sen vielä päiväseltään Helsingistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retki oli kyllä mielenkiintoinen ja iso plussa siitä, kun onnistui päiväseltään Helsingistä. Virolla on yllättävän paljon tarjota pikaisillekin reissuille, jos aikaa on vähän tai budjetti on pieni.

   Poista
 7. Oho, vesiputous ei ole ehkä ensimmäinen ajatus, mitä Virosta lähtisi etsimään. Kiva kun jaoit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis paikka.. aamupöpperössä kirjoittaa näköjään mitä sattuu :)

   Poista
  2. Heheh, minusta tuntuu välillä, että olen ihan koko vuorokausipöpperössä. Ja mitä kommenttiisi tulee, niin itsellekin tuli yllätyksenä vesiputouksen olemassaolo. Kun siitä kuultiin, niin pakkohan se oli käydä tsekkaamassa!

   Poista
 8. Vautsi, mitka maisemat tuolla! Viro ei nyt ole koskaan ollut ensimmaisena mielessa matkatessani autolla maailmalla, mutta ihan harmittaa kun ei ole tullut kaytya Tallinnaa kauemapa - ja siellakin pari kertaa vain. Taalta on Viroon ihan liian pitka matka. Aina on tullut suunniteltua tosin, koska Matteon ystava Italiasta asuu Tallinnassa ja olisi syy menna sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä Saksasta on kyllä Viroon pitkä matka. Ja voin uskoa, että kun näille nurkille tulee, haluaa ennemmin viettää aikaa kotiseudulla sukulaisten ja kavereiden kanssa. Ehkä joskus pitemmällä lomalla Suomessa sitten voisi piipahtaa Viron puolella? Vaikka vähän Tallinnaa pitemmälläkin. :)

   Poista
 9. Oho, kiitos vinkistä! Tämäpä uutta ja avartavaa :) On kyllä vaikuttavan näköinen, sekä tuo jäätynyt puoli että juokseva.

  Virossa olisi tosiaan niin paljon muutakin kuin se ainainen Tallinna (vaikka sekin on tietty enimmäkseen ihana). Autottomalle seikkaileminen on astetta vaikeampaa, mutta jossain välissä taidan lähteä junaretkelle Tarttoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on ihana! Ja on hienoa, että se uudistuu niin kovaa tahtia. Jos on vuosikin edellisestä käynnistä väliä, niin paljon on jo tapahtunut. Siellä ei taida byrokratian rattaat paljon pidätellä uudistuksia. :)

   Mutta kyllä, Jägala oli vaikuttava! Pitää muistaa joskus kesäreissulla käydä katsomassa, miltä putous näyttää kesäasussaan.

   Poista
 10. Enpä ollut kuullutkaan tällaisista putouksista! Hämmentävää. Virossa kyllä riittäisi nähtävää. Nyt kun Tallinnaa on tullut muutaman vuoden aikana tutkailtua useammastakin kulmasta, ehkä sitä voisi uskaltautua hieman kaupungin rajojen ulkopuolellekin.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en ole ainoa, joka näistä ei ollut aiemmin kuullut! Siksikin oli niin kiva tehdä postaus. Niin kiva kuin Tallinna onkin, niin on kiva pyörähdellä myös pääkaupungin ulkopuolella. Usein yllättyy iloisesti!

   Poista
 11. Onpa upeita maisemia – ja tuo jääputous, voi että! <3 Olen tosi pitkään leikitellyt ajatuksella road trip -reissusta Virossa, se kun olisi niin helppo toteuttaa. Jostain kumman syystä ei vain ole tullut moista reissua (vielä) tehtyä. Ehkäpä tämän innoittamana otan sen taas tehtävälistalle. Tosin olen aina ajatellut tehdä moisen matkan kesällä, eli jääputouksia ei silloin olisi nähtävillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääputous oli kyllä upea! Kyllä mä voisin kuvitella, että vesiputous ja se alue olisi kaunis kesälläkin. Siellä jossain kohti Jägala jokea on pienempi putous, minkä päällä voi kävellä. Tai näin olin jostain kuvasta katsovinani! Itse kyllä voisin käydä siellä kesälläkin, jos vain reitille osuu. Ja suosittelen Viro-turnausta. Se on helppo ja halpa toteuttaa, kuitenkin näkee ihan erilaisia juttuja kuin kotona. Sopii vaikka viikonloppureissuksi!

   Poista
 12. Onpa hauska vinkki, ei uskoisi että tosiaan Virosta tuollaista löytäisi. Täytyy laittaa mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja samaan nippuun voi sitten yhdistää vaikka mitä muuta. :)

   Poista
 13. Vautsi! Olen jopa asunut Tallinnassa 2 vuotta, mutta tästä vesiputouksesta en ole koskaan kuullutkaan. Tuollahan pitää melkeinpä lähteä käymään joskus! Muutenkin hauska päiväretki-idea teillä on ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sä olet asunut noin pitkään Tallinnassa! Milloin muutit pois sieltä? Nytpä tiedän, keneltä kyselen vinkkejä seuraavan kerran. Tosin Tallinnalla on mielenkiintoinen taipumus muuttua nopeasti, sinäkin olet tainnut jo aika pitkään asua poissa sieltä? Päiväretki-idea oli kyllä loistohomma! Ollaan keksitty tämmöisiä pienempiä retkiä, kun jonnekin tekee mieli, mutta pitemmälle ei rahkeet riitä. :)

   Poista
 14. Aika mainio. Joo hyvinhän noissa kuvissa näkyy, että sinne taakse voi tosiaan muodostua käytävä. Jos olisi ihan pilvetön taivas, niin tuolta saisi mielettömiä kuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, kun olisi saanut sen pilvettömän taivaan! Pitäisi joku talvi käydä katsomassa, uskaltaisiko sinne jääkäytävään mennä. Aika hasardi se koko paikka oli, että varmaan jäisi käytäväänkin menemättä. :)

   Poista
 15. Vau, kaunis vesiputous! Eipä olisi tullut mieleen itsellä lähteä päiväretkelle Viroon autolla, mutta näköjään ihan hyvä idea sekin. Ja ihanat talvimaisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloin olet muuten viimeksi ollut talvimaisemissa? Se alkaa varmasti pian tuntumaan eksoottiselta. :) Päiväretki Viroon oli kyllä hyvä idea. PItkä päivä, mutta just kiva pikamatka arjen keskellä.

   Poista
 16. Upeen näköistä kun puut on kuurassa mutta maa ei ole lumessa. Tosiaankin kuin toisesta maailmasta. Varmasti just täydellinen ajankohta myös katsoa tuota putousta. Ihan huippuvinkkejä taas Viroon - pistetään talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lotta! Satumaisemaa en uskalla luvata, mutta putous on varmaan kiva mihin aikaan vain!

   Poista
 17. Onpas hieno vesiputous! Hauskaa, että myös päiväretki Viroon onnistuu tuosta noin vaan. Tosin käyhän kaverini välillä Köpiksessä shoppailemassa - aamulennolla sinne ja iltalennolla takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihan totta, Helsingistä päiväreissulla Köpiksessä? Hahahaa, aika hauskaa! Toisaalta jos on selvät kuviot, ei ylimääräisiä "rasitteita" ja tuttu kaupunki, niin mikä ettei! Pitäisi itsekin joskus ravistella omia päähänpinttymiään, pientä tuuletusta voi ottaa niin monella tapaa - joskus vaan rahapussi ammottaa tyhjyyttään...

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017