tiistai 14. helmikuuta 2017

Taaperon kanssa Oslossa - näin se käy!

Taaperon kanssa voi jo pelkkä arki olla työlästä, miten sitten matka kaupunkiin voisi sujua?

Kaupunkilomasta voi todellakin nauttia niin, että aikuiset saavat matkasta irti paljon, mutta myös lapsi viihtyy. Oslosta oli aika vähän odotuksia etukäteen, mutta reissun jälkeen oltiin tyytyväisiä. Toivoisin tämän kokemuksen olevan rohkaiseva - ainakin kaikille yhden taaperon vanhemmille.

Tämä loma on tehty toukokuun alussa 2014, kun Tytär oli 1,5v eli saman ikäinen kuin Tappi nyt. Tosin tuolloin muutama vuosi sitten en ollut läheskään näin väsynyt ja raihnainen kuin nyt olen. Öh, asiaan.

Oslon oopperatalo

Meille sattui tuuri, kun osuttiin Osloon vappuviikonlopuksi. Heti mennessämme kaupunkiin päästiin vappumarssien keskelle ja niissähän riitti koko perheelle katsottavaa pariksi tunniksi. Oli muutenkin mielenkiintoista nähdä toisen maan poliittista kannanottoa "Norge ut av Nato" ja muut iskulauseet. Oli muuten viimesen päälle hienot vappumarssit ja tuntui että koko kaupunki oli mukana.

Tällä kertaa kuitenkin luvassa vähän kevyempi kirjoitus: miten sujuu kaupunkiloma Oslossa 1,5-vuotiaan taaperon kanssa. Mitä Oslossa voi tehdä mistä lapsikin tykkää - vai tykkääkö se mistään?

Oslo vappuna vappumarssi

Oslo tiikeri spectrum lapsi

Oslo keväällä tulppaanit

Majoitus Oslossa / Best Western Karl Johan Hotel


Löydettiin ihmeen edullinen majoitus Oslon pääkadulta Hotelli Karl Johanista. Edullisuus selvisi meille paikan päältä, sillä rakennuksessa oli menossa mittava julkisivuremontti. Oli aika veikeä tunne, kun huoneeseen astuessa ikkunassa näkyivät raksamiehen jalat.

Lopulta julkisivuremppa ei meitä juurikaan haitannut eikä raksamiehetkään seisoskelleet toistamiseen ikkunassa. Ulos oli vähän heikompi näkyvyys pressujen ja rakennustelineiden takaa, mutta materiaali oli sellaista että maiseman kuitenkin erotti. Emme antaneet pikkuvikojen häiritä.

Karl Johan hotel Oslo


Aikaisen aamulennon takia oltiin hotellilla paikallista aikaa jo puoli kymmenen maissa ja aivan törkeän väsyneinä. Saatiin hotellihuone onneksi heti, aivan mahtavaa. Kaikki haluttiin lepoa ennen kaupunkiin tutustumista.

Koska hotellin vauvasänky olisi maksanut yli 20 euroa yöltä, oltiin aluksi ajateltu nukkua perhepedissä. Tytär ei ollut tuohon aikaan perhepedin ystävä ja niinpä heti päikkäreiden jälkeen päätettiin pyytää se hiivatin kallis vauvasänky. Sellainen meille päivän aikana toimitettiin ja koko perheen unet pelastui. Kivana yllärinä vauvasänky oli lopulta lisämaksuton.

Huone oli perushyvä ja siisti, amme oli tälläkin reissulla supersuosittu. Hotellin sisätilat olivat vanhaa huokuvat ja kauniit, porraskäytävä kuvauksellinen sekä aamupala oikein maittava. Joten annoimme julkisivurempan anteeksi (sitä paitsi se varmaan jossain oli mainittuna pienellä präntillä, mutta jäänyt meiltä huomaamatta).

Karl Johan Hotel Oslo

Karl Johan Hotel Oslo

Vinkkiviitonen: Meillä on hankittuna sellaiset radiopuhelimet (ns. Cobrat), mitkä toimivat itkuhälyttiminä. Ja kyllä ovat hintansa väärtit! Tyttären nukahdettua pystyttiin käymään vähän ulkona ja kaupassa. Toki pysyteltiin saman korttelin alueella: jos lapsi sattuisi heräämään, oltaisiin nopeasti takaisin huoneessa.

Huoneen ulkopuolella käytävässä oli kaksi tuolia ja pieni pöytä, missä syötiin vähän iltapalaa ja surffailtiin netissä. Ei sitten Tytärkään häiriintynyt meidän puuhastelusta.

OSLON NÄHTÄVYYDET pienen lapsen kanssa

Oopperatalo

Jumpe, että rakastan tällaisia luokseen kutsuvia, toiminnallisia rakennuksia, mitkä ovat nähtävyys itsessään. Varsinkin aurinkoisena päivänä oli upeaa, kun aurinko kimmelsi valkoisesta materiaalista ja kaltevat tasanteet loivat epätodellisen tunnelman. Tyttären mielestä Oopperatalon liuskoilla ja katoilla oli mitä parhainta hupia juoksennella. Ja oli se meistä aikuisistakin todella vaikuttava paikka ja näkymät sieltä huikeat. Haluan tällaisia paikkoja Helsinkiinkin!

Oslon Oopperatalo

Oslo Operahouse

Oslo Operahouse rattailla

Vigelandsparken / Vigeland Park 


Tämä veikeä patsaspuisto on yksi parhaimmista nähtävyyksistä Oslossa. Älä missaa tätä! Toimii niin piknikretkelle kuin ihan perinteiselle nähtävyyskäynnille. Kirjoitinkin siitä viime viikolla täällä: Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto


Ekebergparken / Ekeberg Sculpture Park


Ratikkamatkan päässä kukkulalla keskustan ulkopuolella on Ekebergin puisto, jossa on merkittyjen puistoreittien varrella mielenkiintoisia nykytaideteoksia. Me käytiin vain muutamia teoksia katsomassa ja löydettiin erikoista taidetta ihmeteltäväksi. Osa teoksista oli sellaisia, joihin pääsi sisälle tai niissä oli jotain vuorovaikutteisuutta. Löytyipä myös ihanasti sekoboltsia, siitä saa aina minulta kiitosta.

Tyttären mielestä hauskinta koko Ekebergin reissussa oli Ekebergrestaurantenin portaat. Tytär tykkäsi rappusista niin paljon, että pisti protestiksi kun yritettiin keskeyttää rappusten tepsuttelu. Tästä protestista jäi mielenkiintoiset yhteiskuvat kauniisti avautuvan maiseman edessä.

Ekebergin Ravintola vaikutti korkeatasoiselta ja sieltä oli todella hyvät näköalat kaupunkiin. Meidän käynnin aikana se oli jostain syystä kiinni, joten ihasteltiin paikkoja ulkopuolelta. Ravintolalla on kiva terassi, joten hyvän sään salliessa siihen voisi istahtaa hetkeksi lasillisille - ja antaa taaperon vaan tepsutella niitä rappusia...

Lue lisää:
Ekebergparken
Ekebergrestauranten

Oslo Ekeberg Park Norway, patsaspuisto

Ekebergpuiston ravintola, Oslo Norja

Näkymä Oslon keskustaan Ekebergin puistosta, Norway

Ravintola Ekeberg, Oslo Norway

Aker Brygge / Tjuvholmen Skulpturpark


Uusi kaupunginosa ja asuinalue keskustan satama-alueella. Aker Brygge on ihan vasta valmistunut moderni kaupunginosa ja selvästi siitä muodostumassa oslolaisten kesäinen olohuone. Täällä on Oslon kattavin ravintolakeskittymä. Myös ostoksille on hyvät puitteet.

Toukokuussa sen lukuisat terassit ja kelluvat ravintolat olivat täynnä aurinkoista päivää paistattelevista ihmisistä. Alueelta löydettiin jopa leikkipuisto, joka oli ensimmäinen ja ainoa, johon Oslossa törmättiin.

Aker Bryggen perukoilta, veden päälle rakennettuna löytyi myös Astrup Fearnley Museet eli nykytaiteen museo. En nyt muista, miksen käynyt museossa, vaikka alunperin aioin. Kurkistelin ikkunoista ja paikka itsessään oli hauska, joten kannattaa käydä ainakin katsomassa tilukset. Nykytaide uppoaa usein myös lapsiin hyvin (nimim. Tyttären lempimuseo on Kiasma).

Me jäätiin paikkojen kiertelyn jälkeen vielä hengailemaan Aker Bryggen yhteydessä olevaan Tjuvholmenin Skulpturparkiin, joka toimii kesäisin piknikpuistona ja siellä järjestetään musiikki- ja kaupunkitapahtumia. Alueen huomiota herättävin teos oli kaksi kivistä tissiä pienen kummun päällä.

Niinpä.

Ehkä yksi mielenkiintoisimmista kaupunginosista - ainakin kesäsesonkina!

Lue lisää:
Aker Brygge
Astrup Fearnley Museet

rannalla, Aker Brygge, Oslo
Aker Bryggen rantaa
Aker Brygge Skulpturepark, Oslo Norway
Kiviset tissit taustalla


Keskustan aukiot ja kadut


Taapero ei vielä tarvitse juurikaan omaa viihdykettä. Yleensä pienelle lapselle riittää aukio jossa juoksennella ja vanhempien seura. Leikkipuistoja tuon ikäinen ei vielä välttämättä tarvitse (joskin sellaiset aina plussaa on), joten niitä ei meidänkään reissulla erikseen etsitty. Eikä niitä yhtä enempää osunut eteenkään.

Meille tuli tavaksi viettää luppoaikaa varsinkin keskustassa Parlamenttitalon edustan aukiolla. Ekana päivänä suihkulähteen allas oli tyhjänä ja siinä oli hyvä juosta puluja takaa. Toisena päivänä se oli jo täytetty vedellä ja sitä suihkulähdettä vasta kiva olikin seurata!

Muuten lapselle riitti mikä tahansa aukio tai portaat missä sai käppäillä omaan tahtiinsa hetken ihan vapaasti. Sitten mentiin taas.

Karl Johan Oslo Parlamenttitalo


Karl Johan parlamenttitalo Oslo


Ruokailut reissussa taaperon kanssa... ei aina mene putkeen


Me hoidettiin suurin osa ruokailuista piknik-meiningillä tai matalan kynnyksen ravintoloissa (esim. testattiin edullinen etninen nuudeliravintola). Rento tapa ruokailla sopii meille yleensä ihan hyvin.

Vapiano-ravintolaan mentiin kaikkien pinnoja kiristävän nälkäkiukun saattelemana. Ei osattu oikein paikan systeemiä, ostettiin överikalliit ruoat ja maitoa jouduttiin erikseen hakemaan viereisestä baarista. Eikä Tytär sitten suostunut syömään koko pastaa, vain maito maistui. Kaikille jäi paha mieli siitä keikasta. Aina ei voi onnistua.


Ratikka-ajelut


Kuten niin monesti kaupunkilomilla, koko aikaa ei jaksa kävellä. Niinpä nytkin otettiin julkisen liikenteen vuorokausiliput ja suhattiin aika paljon junilla ja ratikoilla. Kun kunto loppuu, voi hypätä ratikan kyytiin ja jatkaa nähtävyyksien katselua persaus penkissä.

Taaperon kohdalla jaksaminen on tietysti aina vähän tapauskohtaista ja sama koskee ratikassa istumistakin.

Näkymä Oslon Oopperatalosta


Holmenkollen


Junakyyti nousevaa rinnettä pitkin oli hauska, varsinkin kun matkaeväänä oli rasiallinen rusinoita (huom. toimii kaikissa tilanteissa!) Holmenkollen oli niin kovasti tyttären mieleen (no ei ollut) että ei meinannut millään nukahtaa päiväunille. Käytiin pyörimässä hyppyrimäen ympäristössä ne pakolliset ja kiivettiin näköalatasanteelle.

Siellä olisi ollut hiihtomuseota ja mäkihyppysimulaattoria, mutta ne skipattiin jo heti kättelyssä. Väsymyksestä kitisevä lapsi ei muutenkaan ollut sillä hetkellä parasta matkaseuraa, joten kärrättiin taapero unille ja painuttiin seuraavaan kohteeseen.

Jos tykkää maisemista, ne on Holmenkolleniltakin upeat.

Lue lisää:
Holmenkollen Wikipediassa
Holmenkollen.com

Holmenkollen hyppyrimäki Oslo


BONUSVINKKI


Visit Oslo -sivuilla on aivan älyttömän hyvä kartta Oslon muraaleista. Harmi, ettei sitä ollut vielä meidän reissun aikana, joten suurin osa näistä jäi näkemättä. Minä voisin lähteä Osloon ihan vain näiden muraalien takia. Mutta käytä sinä kartta hyväksesi ja käy katsomassa mielenkiintoisen oloiset katutaideteokset! => Urban art in Oslo

Oopperatalon katolla lapsen kanssa


Että tällä tasolla pienten lasten viihtyminen kaupunkireissuilla on! On helppoa ja vaikeaa, eniten kuitenkin kivoja hetkiä. Onhan sitä tietenkin reissussakin otettava huomioon aina samat arkeenkin kuuluvat ruokarytmit, päiväunet ja vaippahässäkkä. Toiset lapset on joustavampia kuin toiset. Ja toiset ikävaiheet on helpompia kuin toiset. Taapero kuitenkin on yleensä aika metkaa matkaseuraa.

Suosittelen ehdottomasti Osloa (lapsenkin) matkakohteeksi, vaikka se etukäteen ajateltuna ei välttämättä kaikista mielenkiintoisimmalta vaikuttaisikaan. Lennot on edullisia, lentoaika lyhyt ja Oslo on helposti lähestyttävä kaupunki.

Rohkeasti vaan matkaan!

Oslo I love Oslo jääkaappimagneetti matkatuliainen

Kerro omat fiiliksesi Oslosta! Mikä on lempipaikkasi tai mitä haluaisit itse Oslossa nähdä? 
Onko sinulla kokemuksia taaperon kanssa matkustamisesta?

Lue lisää:
Official Travel Guide to Oslo

Lähinnä Kauempana -arkistosta:
Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto
Kaupunkilomalla pienten lasten kanssa

12 kommenttia:

 1. Taaperot ovat kivoja ja muutenkin ankkaikä on paras ikä. Mietin vain, onko tuo oopperatalo sellainen, että kaltevaa pintaa voisi ajaa vaikka fillarilla tuohon lätäkköön. Varmasti sadoille muille on tullut täsmälleen sama ajatus kuin minulle ja siitä on tullut yhtä ikoninen kokemus kuin urkkilähteessä kylpeminen härmälandiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperous eli ankkaikä on kyllä mahtava reissuikä!

   Jaahas, ei tullut mieleen ajaa sieltä Oopperatalolta mereen, mutta taisi olla mahdollista. Koska ollaan niin kauheen hauskoja, niin otettiin kyllä kuvia missä rattaat oli muka päässeet irti ja mies juoksi niiden perässä... :D

   Poista
  2. Minusta tuo onkin kauhean hauskaa. Kerran, tosin, kävi samoin auton kanssa, eikä se ollut lavastettua.

   Poista
  3. Apua, Stacy! Ehkä se ei auton kanssa ollut kovin hauskaa... ainakaan juuri sillä hetkellä!

   Poista
 2. Kyllähän sitä kaupunkilomalla lasten kanssa paljon kohteita löytyy. Toki joutuu jotain jättään väliinkin, mutta meillä ne on lähinnä osunut iltarientoihin. Aika hyvin on pystytty muksujen kanssa tekemään sellaisia reissuja kuin muutenkin :-)

  Ps. Nämä nähtävyydet vaikuttaa hyviltä kohteilta Osloon matkatessa, muksujen kanssa tai ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen hyvin sitä lasten kanssa saa aikaiseksi, kun vaan lähtee.
   Nyt kahden lapsen kanssa vaan huokailen, miten helppoa se olikaan vain yhden muksun kanssa... huokaus. Mutta joo, meilläkin ne iltariennot jää ja joskus joku yksittäinen kohde, jos tulee jotain "tilanteita" :D

   Poista
 3. Jostain on aina tingittävä. Mikäli lapsen/lasten kanssa matkailee jäävät iltariennot väkisinkin väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, jostain on tingittävä. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että perhelomilla ollaan yleensä iltaisin niin väsyneitä, ettei enää edes jaksaisi mitään iltarientoja! :D

   Poista
 4. Taaperon kanssa matkailu on mulle aika vierasta, mutta Oslo näyttää kyllä hyvälle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, taaperon kanssa reissaaminen on joskus vähän kuin matkustaisi holtittoman humalaisen kanssa. :D

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä monelle muullekin kuin taaperoille :) Oslo on kyllä kiva, minä olen tykännyt Aker Bryggestä, Holmenkollenista ja Sognsvannista, mutta paljon on näkemättäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oslo on kyllä eri jees varmasti ilman taaperoakin! Sognsvannissa ei muuten ole tullut käytyäkään, mutta hyvin voisin kuvitella Osloon vielä palaavani.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017