torstai 9. helmikuuta 2017

Oslon Vigeland Park on hämmentävän hieno patsaspuisto

Kolmisen vuotta sitten käytiin kolmihenkisenä perheenä Oslossa. Oli vappuviikonloppu ja meitä hellittiin kauniilla, aurinkoisella säällä. Oslo yllätti meidät ja kaupunki oli paljon mielenkiintoisempi, kuin oltiin osattu odottaa. Yhtenä suurimpana elämyksenä oli Vigelandin patsaspuisto, Vigelandsparken (Vigeland Park)

Tytär oli reissun aikana 1,5-vuotias, ihan saman ikäinen kuin Tappi on nyt. Olipa muuten helppoa reissata vain yhden vipeltäjän kanssa...

vigelandsparken patsas oslo


patsas vigeland oslo nähtävyys puisto

Vigelandsparkeniin ajauduttiin Holmenkollenilta (se hyppyrimäki) paikallisjunalla ja meillä oli tietenkin julkisen liikenteen päiväkortti. Holmenkollen on jo ihan kunnolla citystä kauempana, mutta Vigelandsparken sijaitsee Frognerin puistossa, keskustan laitamilla. Joten vaikka me jurnutettiin Holmenkollenista ihan pitkältä tuntuva aika, ei keskustasta ole patsaspuistoon matka eikä mikään.

Jo heti Frognerin puiston läpi kävellessä huomattiin, että ainakin vapun aikana paikka tuntui olevan norjalaisten olohuone. Puistikko oli valloitettu piknikväen toimesta ja iloisia päivänpaistattelijoita oli siellä täällä vilttien päällä. Useilla näytti olevan kertakäyttögrillejä ja puistossa olikin tiheästi niille tarkoitettuja roskiksia!

puisto aukio patsas oslo

aukio suihkulähde patsaat oslo puita

Tytär oli nukahtanut (valtavan väsytystaistelun jälkeen) jo matkalla, joten saatiin alkuun ihan kaikessa rauhassa katsella paikkoja.

Vigelandin patsaspuisto on maailman suurin yhden ainoan taiteilijan, Gustav Vigelandin, teoksiin perustuva puisto. Vigeland on suunnitellut koko puiston rakenteen ja se on valmistunut vuosien 1907 - 1942 aikana.

Ja voi vitsiläinen, millaisia patsaita ne olikaan! Aivan hillittömiä! Siis hyvällä tavalla. Pyörittelin päätäni, kun katselin alastonta vauvakekoa tai niin ikään alastoman äitipatsaan päällä ratsastavia lapsipatsaita. Nämä teokset eivät jätä varmasti ketään kylmäksi.

patsas pylväs pilvet oslo aukio portaat

vihainen lapsi joki oslo patsas

Frognerin puisto ja Vigeland Park tosiaan tuntuu olevan kuin toinen olohuone, sillä piknikporukoiden lisäksi patsaspuistossa parveili myös nuoria harrastamassa.

Oli todella taitavia parkour-tyyppejä, jotka juoksivat pystyseinää pitkin ja tekivät aivan hulluja voltteja ja loikkia. Oli skeittaajia, potkulautailijoita ja lenkkeilijöitä. Ehkä vappu ja kaunis aurinkoinen sää oli erityisesti tuonut ihmiset nauttimaan ulkoilmasta, puisto vaikutti todella suositulta.

Paikallisten lisäksi näkyi myös paljon turisteja, onhan Vigelandsparken yksi Norjan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

patsas lapset joki oslo

Tytär pisti herättyään shown pystyyn ja kävi esiintymässä muille turisteille. Alueella on pienellekin lapselle paljon katseltavaa ja hurjasti kaikkien taaperoiden mieleen olevia portaita ja kynnyksiä. Leikkipuistoja pitäisi puistossa olla, mutta meidän reitille ei osunut yhtäkään. Eikä sitten lähdetty etsimäänkään, kun Tytär viihtyi alueella juoksennellen.

Tytär ei malttanutkaan istua heräämisensä jälkeen rattaissa, vaan vaati saada tepsutella. Vaikka alueella oli tosi paljon ihmisiä, paikka oli siitä huolimatta rauhallisen oloinen, pienellekin lapselle sopiva.

vauvakasa patsas veistokset aukio oslo

oslo patsas aukio puisto

Vigeland Park / Vigelandsparken / Vikelandin patsaspuisto
Kenelle: kaikenlaisesta vinksahtaneesta pitävälle, koko perheelle
Miten sinne pääsee: 20 Bussi, 12 ratikka, T-juna. Sisäänkäynti Kirkeveien
Esteettömyys: sopii hyvin lastenrattailla kulkemiseen, kävelymatkaa tulee paljon
Paljonko maksaa: ilmainen
Avoinna: ympäri vuoden, läpi vuorokauden
Suosittelemme: sään salliessa piknikviltille eväitä nauttimaan ja grillaamaan! Varaa alueelle paljon aikaa ja vietä aikaa puistossa teoksia tutkien ja puistosta nauttien.Lue lisää

Katso ohjelma Yle Areenasta:

Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:

Oletko käynyt Oslossa? Piipahditko Vigelandsparkenissa? Tykkäätkö tämän tyyppisistä nähtävyyksistä?

60 kommenttia:

 1. Siis mikä tuo vauvakasa on? :´D Oispa kiva päästä käymään tuolla, on sen verran mielenkiintosen näköstä taidetta. Aurinkoisena päivänä ois kyllä tosiaan ihan täydellinen paikka piknikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, eikö ole aika älytön! Yhtä aikaa jotenkin hellyyttävä. Mutta älytön! Paikka oli kyllä just hyvä rennolle chillailulle ja grillailulle. Jotenkin kiva pöhinäkin.

   Poista
 2. Onpa todella hienon näköinen, ihanan avara! Oslossa tai Norjassa ylipäänsä en ole käynyt, ja Oslo ei kieltämättä ole täältä päin katsoen vaikuttanut siltä kiinnostavimmalta kaupungilta. Mutta ilmeisesti se voi yllättää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut minullakaan etukäteen hirveästi odotuksia. Muuta kuin että on ihan sikakallis paikka. Mutta ei se sitten niiiiin kallis ollut (ainakaan tälleen perhelomalla) ja olikin paljon mielenkiintoista nähtävää!

   Poista
 3. Mä olen käynyt Oslossa joskus about 20 vuotta sitten ja tykästyin tuohon puistoon valtavasti. Olin silloin liikenteessä pienessä porukassa ja kaveri tiesi tuon paikan, minulla ei ollut siitä mitään etukäteistietoa >(ei ollut netti käytössä ei) joten paikka todella yllätti positiivisesti. Se oli vielä aikaa, kun etukäteismielikuvia oli paljon hankalampi luoda kun nykyään. Täältäkin siis suositus paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se nykyään helppoa kun voi guuglailla kohteet läpikotaisin ennen reissua - ja jopa virtuaalisesti mennä kaduilla esim Google Streetviewn kautta. Helposti luo liian suuret odotukset tai liian vähän jää sattuman varaan. Aina googlausta ei kuitenkaan ehdi tekemään, joten iloisia yllätyksiäkin sattuu. :)

   Kiva kuulla, että sinäkin suosittelet. Tuo puisto oli niin veikee ja leikkisä!

   V

   Poista
 4. Tammikuussa oli vähän harmaampaa ja huomattavasti vähemmän väkeä. Mutta on kyllä käymisen arvoinen paikka vuodenajasta riippumatta, koska patsaat on todella vaikuttavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että puisto toimii talvellakin! Patsaat on kyllä vaikuttavia. Katsoin just dokkarin, että se vihainen lapsi -patsas on varastettu! Tuo, missä minunkin kuvassa lapsi polkee jalkaa? Puuttuiko se vielä tammikuussa?

   Poista
  2. Oli se ihan paikallaan siellä! En tiennytkään, että se on ollut hukassa välillä....

   Poista
  3. Joo, joku oli päättänyt vähän lainata sitä. :D Katsottiin sivusilmällä Yleltä viikonloppuna tullutta ohjelmaa tuosta Vigelandin puistosta ja siinä kerrottiin siitä. Pääasia, että vihainen lapsi on päässyt takaisin oikealle paikalleen. :)

   Poista
 5. Patsaspuisto ei kuulosta korvaani houkuttelevalta, mutta pääsinpä yllättymään positiivisesti. Näyttää siltä, että tuolla viihtyisin itse ja että siellä viihtyisi myös lapsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että patsaspuistoa mekin lähdettiin katsomaan hieman epäröiden. Se oli kuitenkin Holmenkollesta paluumatkan varrella, joten sen takia päätettiin piipahtaa. Onneksi!

   Poista
 6. Kuulostaa tosi kivalta hengailupaikalta ja hyvä kuulla, että puisto sopii hyvin koko perheelle. Meillä kun on nykyään tuo pikkubloggaaja mukana, vaikka itse asiassa ensimmäinen reissu vauvan kanssa antaa yhä odottaa itseään. Patsaatkin näyttää vähintään mielenkiintoisilta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puisto sopii oikein hyvin myös pikkubloggaajalle! Oslo oli muutenkin hyvä kaupunkikohde, pikkuväen kanssa tai ilman! Onko teillä ollut vielä suunnitelmia koko perheen ekalle lomalle?

   Poista
  2. Kiva kuulla että Oslo sopii pikkuisenkin kanssa. Luulen että koko perheen eka loma suuntautuu kotimaahan kesällä. Ennen sitä käydään Henkan kanssa kahdestaan Roomassa.

   Poista
  3. Nyt kyllä kateus iski, miehen kans Roomaan kahdestaan!? <3 Aivan ihanalta kuulostaa. Me saadaan odotella kahdenkeskistä reissua syksyyn, mutta onpahan mitä odottaa. :)

   Poista
 7. Ihan mahtavia patsaita, todellakin tykkään tällaisesta taiteesta, joka ei tarvitse ottaa turhan vakavasti! Siis sellaisesta vinksahtaneesta kuten sanoit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, eli tykkään tosi paljon kun taide on myös hauskaa ja hieman vinksahtanut on aina plussaa. :)

   Poista
 8. Kaikille vinksahtaneille :D Ihana! :D Täytyy myöntää, etten ikinä oo käynyt Oslossa lentokenttää pidemmällä :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olettekin erikoistuneet paratiisirantoihin. :) Antakaa silti Oslollekin mahdollisuus! Vaikka useimmiten Norjan-reissut taitaa suuntautua vuonoille tai vuorille, mutta kantsii antaa pari päivää pääkaupungillekin.

   Poista
 9. Mä en oikein tiedä onko nuo patsaat mistään kotoisin. Mutta jos niitä on koottu yhteen paikkaan paljon, niin se tekee varmasti paikasta vaikuttavan. Ja etenkin jos siellä on huomioita mahdollisuudet grillailuun ym. niin hyvältä paikaltahan tuo kuulostaa vierailla - patsaista huolimatta : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipähän ne patsaat tietysti kaikille uppoa. Mutta puisto on kieltämättä aika hauska, varsinkin kun patsaita on koottu yli 200 yhteen paikkaan. Ja on siellä tosiaan paljon muutakin kuin ne patsaat, alue on 320 hehtaarin kokoinen. :)

   Poista
 10. Kerrassaan erikoisia patsaista.. tuon rääkyvän vauvapatsaan olen joskus nähnyt aiemmin jonkun kaverin postaamana Facebookin Oslon vierailulta. Kaikennäköistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rääkyvä vauvapatsas on kai koko Vigelandin puiston tunnuspatsas ja sen kuva on kaikissa esitteissä, korteissa yms. Tuo vauvapatsas koki joku aika sitten ilkivaltaa: sahattiin nilkasta poikki ja varastettiin! Joku ei tainnut olla Vigelandin taiteen ystävä...

   Poista
 11. Vähän jäin katsomaan että mitäs hitsiä, mikä tää tällainen puisto on. :D Mutta hienoa että meidän skandinaavisilla naapureilla on riittänyt tähänkin huumoria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, ihanaa että osataan ottaa vähän huumorilla tätä taideosastoakin! Ei tarvii olla aina niin tosissaan. :D

   Poista
 12. Todella hieno paikka! Ihan ehdottomasti haluan tuonne jos Osloon joskus menen. Kiitos piknik-vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä kiva paikka yleiseen hengailuun ja harmiteltiin, ettei ollut kunnon pikniktarvikkeet mukana.

   Poista
 13. Taas ripaus mielikuvitusta on ollut tätä tehdessä, että kivimöhkäleistä lapsia puisto täyteen. Jee jos tuolla olisin kävisin ehdottomasti katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oltiin itsekin huuli pyöreinä, että mitä ihmettä nämä patsaat oikein on... Mutta ne oli niin vilpittömän luonnollisen näköisiä ja oloisia, vaikkakin ihan vinksahtaneita. Siis kaiken kokoisia (alastomia) ihmisiä ja vaikka mitä asentoja ja eleitä. Todella kiinnostava!

   Poista
 14. No onpas hauskoja patsaita! Ja sitten vielä valtava ihmisfiguureista koottu fallos keskellä kaikkea :D Hyvä, että huumoria riittää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin nauratti tuo taivaisiin kohoava sauva. :D

   Poista
 15. No tää olis just mun juttu :D Oslossa oon kertaalleen käynyt, mutta se oli lyhyt viikonloppureissu ja lähinnä sinne tuli lähdettyä suomalaisen bändin takia... Oslosta ei tullut mun suosikkikaupunkia. Se mitä näin oli ihan kivaa, mutta ei sykähdyttävää. Tuota ihmetelläkseni voisin mennä toiste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me löydettiin Oslosta paljon sykähdyttävää! Mutta toki tuohon aikaan oli vaan niin mahtavaa ylipäänsä reissata pikku taaperon kanssa. :) Patsaspuisto on ihan hyvä syy käydä Oslossa uudelleen. Ja me viimeksi missattiin Visit Oslon katutaide-kartta, joten sen ottaisin myös avuksi seuraavalle reissulle!

   Poista
 16. No ompas vekkuli paikka! Pohdin aina toisinaan mitä näiden kaikkien taiteilijoiden päässä on juuri sillähetkellä pyörinyt kun he ovat saaneet sen neronleimauksen " aiompa nyt hakata kivestä kasan vauvoja päällekkäin " :D

  Maria
  http://www.tinytrek.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, tosiaan! ... ja sitten tuohon keskelle semmoinen iso ihmishahmoista muodostuva jortikka! Joo, sitten on hyvä patsaspuisto! :D

   Poista
 17. Harmittaa kun muutama vuosi sitten Oslossa käydessä, ei ehditty puistoon vilkuilemaan patsaita. Tuo patsas, jolla on tuo ärripurri menossa, on varsin realistinen kuvaus 3-4v. känkkäränkästä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän käynnin aikaan ei ollut vielä kokemusta 3-4 -vuotiaista, mutta nyt tämän tiedon mukaan... TODELLAKIN!!! :D

   Poista
 18. Aivan mainio puisto ja patsaat siis niin norjalaiseen mentaliteettiin ja huumoriin sopivia, itsekin omaan ripauksen norjalaista verta! :)

  Kaupunkireissuilla tulee aina vietettyä aikaa puistoissa picnicin merkeissä, täällä täytyy ilman muuta käydä jos ja kun Osloon matkaamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, voin uskoa että erityisesti ripauksen norjalaisveren takia huumorintaju uppoaa erityisen hyvin! Ja mekin ollaan huomattu, että lasten kanssa erityisesti pikniköinti on näppärää - ja usein myös edullista ruokailua!

   Muutenkin mä tykkäsin Oslon leikkisyydestä ja muutenkin jotenkin freesistä otteesta kaupunkikulttuuriin.

   Poista
 19. Pari kertaa olemme tuolla puistossa käyneet ja hyvä havainto tuo "norjalaisten olohuone" -fiilis. Sellainenhan puisto on, hyväntuulinen ja rento ja patsaat kestävät vaikka lasten kiipeillä niiden päällä.
  Oslon kuviamme voit halutessasi katsoa täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillehän oli sattunut myös kaunis toukokuinen sää.

   Kiva, että teille jäi samanlainen fiilis puistosta. Jännä, että se on niin hurjan suosittu, sillä täytyy myöntää etten muista ennen reissua kuulleenikaan koko puistosta... :D Mutta ehkä se johtuukin enemmän itsestäni, sillä en aiemmin ollut kiinnostunut Oslosta matkakohteena.

   Minä en Osloa kokenut ihan yhtä kalliina, mutta lapsen takia ruokailtiin aika paljon "on the go" ja piknikmeiningillä. Vain Vapianossa käytiin syömässä ihan liian kalliit ruoka-annokset...

   Poista
 20. Onpas hauskoja patsaita :) Maailma tarvitsisi enemmän tuollaisia. Ja puistoja ylipäätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöisiä tosiaan sietäisi olevan enemmän!

   Poista
 21. Näyttää tosi kivalta paikalta! En tiennyt, että se on noin suuri. Mun äiti on aikoinaan käynyt tuolla (ehkä 50-luvulla) ja edelleen välillä muistelee niitä vauvoja (sittemmin sai omia, ehkä paikan tai isäni innoittamana!) ja sitä miten hienoja ja aidon oloisia ne olivat ilmeineen ja melkein "liikkeineen". Tuokin kiukkukohtauksen saanut on niin aito, että huuto kuuluu melkein tänne asti.
  Ehkä joskus itsekin vielä tuolla käyn, kuka tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äitillesi vaan terveisiä! Onpa kiva kuulla, että jollekin toisellekin patsaspuisto on jäänyt hyvin mieleen. Vieläköhän mäkin muistelen vauvakasaa noin monen kymmenen vuoden jälkeen. :)

   Poista
 22. Mielenkiintoisia patsaita :D Kuulostaa kivalta paikalta! Kertakäyttögrillejä - nerokasta! Miksei sellaisia näy Suomessa tai täällä Australiassa, jossa myös rakastetaan grillausta ja piknikkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa kyllä myydään paljon kertakäyttögrillejä, mutta niitä ei oikein saisi missään käyttää. :D Eipä ne mitään älytöntä grillauskokemusta tuo, mutta kyllä niillä saa ihan hyvin makkaran ja jotain pientä grillattua.

   Poista
 23. Mä oon käynyt tuolla joskus teininä - silloin ei ehkä ihan osannut arvostaa noita patsaita, mutta positiivinen muisto kyllä jäi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osasikohan sitä itse teininä arvostaa oikein mitään? :D Mutta hauskaa, että muistat patsaspuiston kuitenkin!

   Poista
 24. Hauskoja patsaita! Oslossa olen käynyt työreissulla yli 10 vuotta sitten, mutta eipä valitettavasti paljon jäänyt aikaa kaupungilla pyörimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti 10 vuodessa vielä paljon muuttunutkin. Kannattaa joskus sopivan tilaisuuden tullen antaa Oslolle mahdollisuus. Yllättävän paljon pilkettä silmäkulmassa, jos kaupungista niin voi sanoa.

   Poista
 25. Aika erikoinen, mutta ihan hauska kohde. En ehkä lähtisi ihan lähtemällä, mutta jos olisin kulmilla, voisin hyvinkin käydä katsomassa. Oslo kyllä kovasti kiinnostaisi matkakohteena ja eiköhän tuolla vielä tule joku kerta käytyä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osloon saa halpoja lentoja ja monen kaukolennon yhteyteen saa pitkän välilaskunkin. Joskus vaan taitaa maailmanmatkaajalle olla vaikeampi päästä lähelle kuin kauas. :)

   Poista
 26. Minä pidän kaikesta vinksahtaneesta. Pidän myös kvaakuista, joita puistossa näytti olevan myös. Minä olen kuvitellut, että puistossa on vain nuo paljaat patsaat eikä yhtään mitään muuta. Tärkeintähän puistossa on lampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinksahtaneisuus on myös mulle lähellä sydäntä! Puistossa ja aukioilla oli paljon kvaakkuja ja Tyttäreni piti niistä myös. :)

   Poista
 27. Oslo ei ole tuttu, mutta menisin tuonne! Moskovasta tulee mieleen patsaspuisto, jossa oli poistettuja USSR-patsaita aina Leninin ja Stalininkin muodossa -> oli mielenkiintoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, me ollaan käyty samantyyppisessä patsaspuistossa Budapestin ulkopuolella! Se oli ihan älyttömän mielenkiintoinen ja vaikuttava. Sinne oli kans kerätty kaikki kaupungista poistetut kommaripatsaat: http://www.mementopark.hu/

   Poista
 28. Hahaha, tällaisesta en ollut aiemmin kuullutkaan - vaikuttaa hauskalta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli! Minua yllätti iloisesti norjalaisten huumorintaju. :)

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017