sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Zürichin parhaat näköalapaikat

Jätettiin ystävän kanssa miehet ja lapset kotiin ja karattiin yhdessä viikonlopuksi Zürichin joulutoreille. Joulufiilistelyjen lisäksi kerettiin tekemään paljon kaikkea muutakin, kierreltiin siellä täällä ja kokonaisuudessaan tykättiin kaupungista tosi paljon.

Koska jokaisella reissulla on kiivettävä ainakin yhteen korkeaan näköalapaikkaan, oli etsittävä Zürichistäkin parhaat paikat katsella nähtävyyksiä. Koska tällä kertaa ei ollut.. kröhöm... hidasteita, ehdittiin jopa kolmeen paikkaan ihailemaan maisemia.

maisema joki järvi näköalapaikka
Näkymä Zürichiin Uetlibergiltä

NÄKÖALAPAIKAT TOP 3 (+1 vinkki)

Polyterasse

Sijainti: ihan vanhan kaupungin yllä, helppo löytää
Miten sinne pääsee: Central Polybahn -asemalta funikulaarilla, myös autolla/jalkaisin
Paljonko maksaa: kertalippu n. 4 euroa (110 vyöhyke)
Esteettömyys: pääsee hyvin esim. rattaiden kanssa
Parasta: voi piipahtaa nopeasti, vaikka suunnittelematta

Ihan vanhankaupungin yläpuolella sijaitsee nimensä mukaan terassi, jolta on kaunis näkymä vanhan kaupungin kattojen ylle. Meidän käydessä lauantaiaamupäivällä paikalla oli vain vähän muita ihmisiä. Terassi on Zürichin yliopistokampuksen edustalla ja voisin uskoa arkisin siellä parveilevan paljon ainakin opiskelijoita.

Me nousimme ihan turistimielessä Polybahnilla, koska jouduimme joka tapauksessa ostamaan päiväliput. Matka funikulaarilla on lyhyt, mutta ihan hauska! Ruuhkaa ei aamulla ollut, vaan meidän lisäksi oli vain yksi perhe. Kävelimme sentään takaisin alas tunnelmallisia kiviportaita pitkin, oli todella kaunis, aurinkoinen sääkin.

Lue lisää: Polyterasse

Zürich Polyterasse
Polybahn
Zürichin polyterasse
Polyterasse
Zürich näköalapaikka Polyterasse
Fiilistelyä polyterassilla
Näkymä Polyterasselta
Satumaisen kaunis näkymä Zürichiin

Lindenhof Hill

Sijainti: Limmat-joen varrella Lindenhofissa, lähellä uutta keskustaa
Miten sinne pääsee: kävellen esim. Fortunagassea pitkin
Paljonko maksaa: ilmainen
Esteettömyys: pääsee hyvin esim. rattaiden kanssa
Parasta: näköalatasanteella lasten leikkipaikkoja ja vieressä on lasten leikkipuisto

Lindenhof Hill -puisto sijaitsee lähellä uutta keskustaa (City of Zürich), korkealla Limmat-joen yläpuolella. Limmat-joen toiselta puolelta ei sitä aluksi huomattukaan, vasta karttaa tutkiessa löydettiin paikka. Käveltiin ensin kaunista Schipfeä ja joen rannasta noustiin ylös näköalatasanteelle.

Tasanteella olikin jo Polyterassia enemmän ihmisiä katselemassa kaunista maisemaa. Tältä näköalapaikalta näki kauniin Limmat-joen ja kauemmaksi Zürich-järvelle. Jos olisi ollut eväitä mukana, oltaisiin hyvin voitu viettää täällä pitempäänkin aikaa.

Lindenhofin lähellä on uusi keskusta ostoskatuineen, joten täällä voi käydä vaikka piknikillä shoppailun lomassa. Lapsiperheelle erityisen kätevä, sillä vieressä oli monipuolinen lasten leikkipaikka. Kesällä varmasti tosi kiva hengähdyspaikka keskellä kaupunkia!

Lue lisää: Lindenhof Hill Wikipedia
Zürich Lindenhof Hill
Muikeana kauniista kaupungista
Zürich Lindenhoff Hillistä on hieno näkymä joelle
Emme olleet Lindenhofilla yksin
Kaunis Limmat-joki ja Zürichin keskusta
Kaunis Limmat-joki ja Zürichin keskusta
Uetliberg

Sijainti: keskustan ulkopuolella, vyöhykkeellä 155
Miten sinne pääsee: S10 paikallisjunalla pääteasemalle tai patikoimalla
Paljonko maksaa: junalippu (3 vyöhykettä) noin 6,5 euroa, näköalatorni 2 CHF
Esteettömyys: kukkulalle pääsee rattailla, mutta näköalatorniin ei
Parasta: ravintolasta lämmittävät glühweinit maisemia katsellessa

Uetlibergin näköalapaikalle mennäkseen joutuu tekemään vähän aiempia enemmän töitä, mutta sekin on helposti saavutettavissa. Päärautatieasemalta (Hauptbahnhof) lähtee parinkymmenen minuutin välein juna Uetlibergiin ja matka kestää vain 20 minuuttia. Junamatka on miellyttävä uudenkarheassa junassa eikä ne ohikiitävät maisematkaan pahoja ole.

Perillä Uetlibergin pääteasemalla on kiva leikkipaikka ja pieni asemarakennus ravintoloineen. Päättäriltä on vielä pieni kiipeäminen kukkulan laelle, jonka päällä on varsinainen näköalapaikka ja tasokas hotelli. Myös monille eripituisille patikointireiteille Uetlibergiin on heti asemalta opastukset.

Asemalta noustaan ylös portaita, mutta rattailla pääsee kyllä myös, portaiden ohi menee kiertotie. Paikalle tulikin samassa junassa paljon lapsiperheitä. Me hengästyttiin jo tämän pienen nyppylän nousussa, onneksi ei keksitty lähteä patikoimaan koko matkaa Uetlibergille.

Kukkulan päällä hotellin terassilta oli käsittämättömän kauniit alppimaisemat. Ostettiin (kalliit) glühweinit ja lämmiteltiin niiden kanssa paikkoja tutkien. Maisemia näkee melkein kaikkiin ilmansuuntiin ja paikalta löytyy pystypöytiä ja puistopenkkejä levähdystä varten.

Zürichin näköalapaikka Uetliberg - ei korkeanpaikankammoisille!
Alempi näköalapaikka Zürichiin
Uetlibergin näköalapaikka ei ole korkeanpaikankammoisille
Ihan hyvä sijainti terassilla
Nousu Uetlibergille vaatii hieman kuntoa
Uetlibergille olisi päässyt patikoimallakin

Toisin kuin edellisenä päivänä, tänä päivänä saatiin kärsiä vilua ja kovaa tuulta. Junamatkalla hieman ripotteli vettä, mutta perillä "vain" tuuli todella napakasti. Oli todella kylmä viima.

Kiivettiin korkeaan näköalatorniin, mutta vaikka oli hehkuviinit alla, pelotti aivan perskuleesti nousta torniin. Torni huojui kovassa tuulessa, laidat tuntui huterilta eikä tilannetta helpottanut se, että rappusista näkyi paikoittain läpi alas asti. Meitä molempia huippasi ja vedimme vaan itseämme sisälaitaa pitkin ylös. Naureskeltiin kyllä välillä, että ollaanko oikeasti näin reppanoita.

Moni vanhempi yritti nousta lapsi sylissään, mutta kääntyivät kesken kaiken takaisin alas. Suosittelisin itsekin harkitsemaan, minkä ikäisen kanssa torniin nousee. Vaikka näköalatasanne oli "vain" 30-metrin korkeudella, siinä tuulessa tuntui aika hurjalta tuoda sinne pientä vilkasta lasta.

Sinnikkäästi noustiin ylös asti. Matkalla muuten oli automaatti, johon piti maksaa 2 frangia sisäänpääsystä. Kun oltiin perillä, oli helpottunut fiilis. Vaikka näköalatasanteella oli aika hurjia ulokkeita (jossa poseeraan alla olevassa kuvassa) niin enää ei tuntunut niin pahalle kuin noustessa. Ylhäällä oltiin niin maisemien lumoissa, että tutisevat puntit unohtui hetkeksi. Paluumatka oli huomattavasti helpompi, vaikka kieltämättä oli ihana päästä takaisin alas.

Tämä oli hyvä näköalapaikka, reissun viimeinen nähtävyys, joten väsyneinä (mutta hyvin onnellisina) palattiin takaisin keskustaan - ja lentokentälle. Lopussa vielä vinkki yhteen näköalapaikkaan!

Lue lisää: Uetliberg

Uetlibergin huipulla - upea näkymä
Pelotti, mutta uskalsin mennä kulmaan
Uetlibergin näköalatorni on pelottavan korkea
Ei se kyllä tässä kuvassa näytä pelottavalle
Uetliberg ja näkymä Limmat-joelle
Mahdollisuus kiikarointiin
Korkeanpaikankammo - Uetlibergin näköalatorni
Portaikkoa, josta näkee läpi


+1 Grossmünster

Tännepäs me ei itse kiivettykään, mutta Limmat-joen varrella vanhankaupungin ja Niederdorfin puolella olevaan "kaksoistornien" kirkkoon pääsee kiipeämään ja katselemaan kaupunkimaisemia. Kirkko on itsessään Zürichin tunnetuimpia maamerkkejä. Me ei siis käyty tornissa, mutta paikka vaikuttaa sellaiselta, missä haluaisin käydä ja suosittelisin käymään. Torniin johtaa 187 porrasta ja maksaa muutaman frangin.

Lue lisää: Grossmünster


Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:


Jos satut Zürichiin joulun aikaan, niin ehdottomasti Zürichin joulutorit kannattaa koluta. Vaikkei muuten olisi joulutoreista kiinnostunutkaan. Nämä matkalaiset olivat vaikuttuneita!

Kerro ihmeessä, jos kävit Grossmünsterissä tai muissa näköalapaikoissa ja mitä pidit. Tykkäätkö yleensä käydä näköalapaikoissa? 

32 kommenttia:

 1. Näyttää niin minun näköiseltä paikalta! Ihanat maisemat ja ihana vanha arkkitehtuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäisit ihan varmasti! En osannut etukäteen oikein odottaa kaupungilta mitään, siksikin Zürich lumosi välittömästi.

   Poista
 2. Hyvät maisemat näkyy olevan joka paikassa, mutta tuo torni on kyllä tosi pelottavan oloinen jo ihan pelkästään kuvissakin (en varmaan uskaltaisi kiivetä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä oli ihmeen pelottava, vaikken korkeanpaikan kammosta kärsikään. Kova tuuli teki varmaan sen, että nouseminen tuntui niin turvattomalta. Me vaan sinnikkäästi itsemme hinattiin ylös sisäkaiteesta roikkuen. :D

   Poista
 3. Suosikkini oli tuo kakkosvaihtoehto: suippokärkiset tornit näyttävät kivoilta! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tornit on kyllä kivoja, kun ne nousee melko matalien rakennusten yli.

   Poista
 4. Hienoja maisemia! Täytyypä hyödyntää sinun blogiasi kunhan Sveitsissä seuraavan kerran vierailen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisääkin on vielä tulossa! Zürichin myötä heräsi suuri kiinnostus muuhunkin Sveitsiin. Käytkö usein Sveitsissä?

   Poista
 5. Hienoja vinkkejä näköalapaikkoihin. Tämä on toinen maa Espanjan ohella, mikä jäänyt minulta pahasti paitsioon. Joulutori kelpaisi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jäänyt minultakin ihan kokonaan väliin koko maa. Olin vaan yhdistänyt sen alppimeininkeihin, eikä sellaiseen ole varmaan vuosiin mahdollisuutta. Mutta onneksi tuli lähdettyä! Vaikutti sille, että Zürich voisi hyvin toimia kesälläkin.

   Poista
 6. Hienoja maisemia! Kaupunkikin on kaunis kirkontorneineen ja joen vieressä olevine kapeine taloineen. Oot kirjannut perustiedot näistä paikoista järkevästi: heti näkee miten pääsee ja mitä maksaa ym. Hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna! Itse tykkään, että kohdetietoa etsiessä nähtävyydet olis kerrottu niin, että myös mä sinne löydän. :D

   Poista
 7. Uskomattoman hienoja maisemia! Sveitsi houkuttelisi ihan hirveästi, mutta se hintataso...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se kallis... mutta toisaalta - niin on Suomikin! Eikä se hintataso ollut Suomea kummoisempi. Yritin ajatella niin, ettei yhden viikonlopun aikana ehdi konkurssiin ajautua. Mutta kyllähän siellä meni rahaa enemmän kuin normaalilla viikonloppureissulla.

   Poista
 8. Mietin, että olen käynyt näissä kaikissa 3+1 kohteissa, paitsi Uetlibergillä. Mutta sitten mietin, mikä se yksi paikka oli talvella, mistä lumipyryssä ei nähnyt mitään niin sehän oli... Uetliberg :-D Talvella muuten siellä olisi mielettömän pitkä useita kilometrejä oleva vanhoilla kelkoilla laskettava mäki. Harmi kun ei tiedytty sitä sinne mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah! Koko neljän suora sulle! Oijoi, vanhoilla kelkoilla laskeminen Uetlibergissä olis varmasti hauska elämys!

   Poista
 9. Mielettömiä paikkoja! Tykkään näköalapaikoista ja jos joskus Zurichiin päädyn (toivottavasti) täytyy nuo mestat katsoa. Sveitsissä en tosiaan ole koskaan käynyt ja suurin syy ollut hintataso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintatasosta huolimatta suosittelen poikkeamaan! Pihistä ja panosta -meiningillä selviytyy ihan kohtuullisilla kustannuksilla.

   Poista
 10. Minä mietinkin, mitä voi tehdä Sveitsissä ilman hynää tai pikkurahalla ja nuo kuvat ovat upeita! Minusta ei torni näytä lainkaan pelottavalta, sen sijaan kerran Lihulassa oli Piirvalvetorn, jossa kun astui ylätasanteelle, niin alla oli pelti, joka kumisi pahaenteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon hyvä etsimään paikasta kuin paikasta ilmaiset ja halvat tekemiset. :D Budjettimatkailijan "ammattitauti". :) Ei se torni kyllä kuvissa näytä pelottavalle, mutta sen kovan tuulen kanssa se oli aika jännittävä...

   Poista
 11. Onpa kauniit maisemat tuosta kakkospaikasta! Itsekin aina etsiydyn kohteessa näköalapaikoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että meitä on muitakin! Kakkospaikka oli kyllä tosi kaunis, olisi pitänyt malttaa odottaa illan pimenemistä. Olisi taatusti pimeällä ollut upea!

   Poista
 12. Näköalapaikat on kyllä käymisen arvoisia melkein paikassa kuin paikassa. Tuohon viimeiseen kiipeäminen kuulostaa tosin vähän hurjalta näin korkean paikan kammoiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uetlibergin torni ei näyttänyt maasta käsin yhtään pahalle. Yllätyttiin täysin, miten huteralta oma olo tuntui sinne kiivetessä. Moni palasikin kesken matkan takaisin alas, että emme olleet ainoita, joilla puntit tutisivat.

   Nyt kun sanoit, niin en kyllä muista yhtään paikkaa, missä olisi harmittanut käydä näköalapaikalla. :) Mutta joissain kohteissa on joutunut ihan kunnolla googlaamaan, että on löytynyt hyviä paikkoja. Kaikki ei ole ihan matkaoppaisiin merkittynä. Se on kyllä kummallista.

   Poista
 13. Lindenhof oli selvästi paikallisen nuorison pussikaljapaikka ja hyvä sellainen - taisin itsekin sinne mennä pienen virkistysjuoman kanssa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jotenkin arvasin, sillä itsellekin tuli siellä heti sellainen fiilis, että olispa viintä mukana. :D Se paikka jotenkin kutsui hengailuun ja pieneen naukkailuun seurustelumielessä.

   Poista
 14. Kiva postaus! Tällaiset teemajutut ovat hauskoja :) Sveitsiä oon vältellyt hintatason takia, mutta eiköhän sinnekin tule päädyttyä vielä jonain päivänä – varsinkin, kun harrastaa vaeltamista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon välillä vähän tämmöinen halki, poikki ja pinoon -tyyppi. On kiva tehdä teemakoosteita. :)

   Oijoi, jos vaellat niin ihmeessä Sveitsiin! Jo Zürichin seudulla tuntui olevan ihan uskomattomia patikointimahdollisuuksia - eikä se varmasti ole edes Sveitsin antoisin paikka. Joten tölkkihernaria mukaan vaan ja sinne reissuun! Kunhan nyt ehditte takaisin näille nurkille sieltä toiselta puolelta maailmaa... :D

   Poista
 15. Näköalapaikat on kyllä must! Hyvä kooste, täytyy laittaa talteen sitä päivää varten kun pääsen vihdoin Sveitsiin asti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni! Toivottavasti pääset Zürichiin. Se oli ihastuttava kaupunki, sekä yläilmoista että maan tasalta. 😊👍

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017