keskiviikko 18. tammikuuta 2017

ROAD TRIP Miamista Key Westiin - entäs kun on muksu mukana?

Mikä se semmoinen Miamin reissu on, jos ei ole visiittiä Key Westiin? No ei mikään ja niinpä mekin otettiin auto alle ja lähdettiin ajamaan niin etelään kuin vain tietä pitkin päästäisiin.

Mukana meillä oli hieman alle 2-vuotias Tytär matkakaverina joka kärsii ajoittain matkapahoinvoinnista (autoilu Hvar-saarella). Se tuo hieman lisähaastetta road trippeihin, mutta mitä pienistä. Wet wipesit, oksupussi, tankki täyteen ja Florida Keys täältä tullaan!

Matkustusajankohta oli lokakuu 2014 - sää oli kuuma ja kostea. Autoiltiin Miamista Key Westiin, olimme yhden yön perillä ja seuraavana päivänä takaisin Miamiin. Key Westissä olisimme viihtyneet useammankin yön, mutta siitä joku toinen kerta. Nyt keskitytään itse automatkaan.

Overseas highway tie meri silta

overseas highway tie meri silta Keys


Miami Key West the keys silta tie meri

silta tie merellä
road trip florida

Oltiin jo etukäteen fiilistelty Miami - Key West -reittiä:

 • 250 km Miamista Key Westiin
 • US 1 / The Overseas Highway
 • 44 siltaa (lähteestä riippuen)
 • Hurrikaani tuhosi aiemman saaria yhdistävän rautatien 1935
 • Overseas Highway valmistui rautatien tilalle vuonna 1938
 • Pisin silta Seven Mile Bridge (10 885m)
 • The Keys käsittää noin 800 saarta 
 • Islamorada & Key Largo & Marathon - kiehtovat pikkukaupungit reitillä
 • Koulubussin pysähtyessä koko liikenne pysähtyy

Key Westiin ajettiin US 1 -tietä pitkin ja matka kesti pysähdyksineen useamman tunnin. Tie menee useiden pikkukaupunkien läpi, joten ajonopeutta on laskettava ajoittain taajamavauhtiin. Matkaan kannattaa varata vähintään 4 tuntia aikaa.

Mitä etelämmäksi mentiin, sitä enemmän tie oli meren päällä. Kuten tien nimikin kertoo: "The Overseas Highway". Mä nostin jalat ylös ja otin tyttären nukkuessa rennosti. Oli aika mieletön fiilis ajella upeissa maisemissa. Kuunneltiin kantrikanavaa radiosta ja fiilisteltiin amerikkalaista unelmaa. Hauska huomio muuten, että tosi monissa kantribiiseissä lauletaan aina viskistä tai ainakin vähintään oluesta?!

Tytär ei tosiaan ole mikään automatkailua parhaiten kestäviä tyyppejä, vaan tälläkin kertaa nukkui menomatkalla tunnin ja paluumatkalla 45 minuuttia. Siinä sai viihdytystoimisto olla välillä ahkerana, että lapsi jaksaisi istua autossa useampia tunteja. Onneksi matkan varrella on mielenkiintoisia kyliä ja ravintoloita, jopa valtava leikkikenttä löydettiin!

Pikkukaupunkien läpi oli hauska ajaa, sillä tienvarsilla oli värikkäitä matkamuistomyymälöitä, rantatarvikekauppoja, ravintoloita jotka mainostivat tietenkin Key Lime Pie'ta ja ihan hirveästi T-paitakauppoja. Kannattaa pysähdellä ja hämmästellä. 

road trip florida
road trip florida


Leikkipaikka Marathonissa

Käytiin Marathonissa kotoisassa kadunvarsiravintolassa (LuLu's Garden Grill) syömässä kevyt lounas. Piiloteltiin siellä vielä hetki polttavana porottavaa aurinkoa, wifistä nautiskellen. Ulkona olisi ollut vielä nimen mukaisesti puutarha, jossa olisi voinut myös hengailla.

Ravintola oli täysin tyhjä, joten saatiin kaikki huomio tarjoilijalta. Hetken päästä tarjoilija tuli kertomaan, että ihan lähellä on suuri leikkipuisto, missä Tytär voisi purkaa ylimääräistä energiaansa. Ai miten niin...? Vihjaus ymmärrettiin heti ja tippaamisen jälkeen painelimme tarjoilijan osoittamaan suuntaan.

Leikkipuisto oli aivan valtava! Ja me oltiin ainoat ihmiset siellä. Missähän muuten kaikki oli Marathonista? Onkohan siellä aina yhtä autiota... Mutta siis leikkipuisto! Siellä oli kiikkuja, liukumäkiä, kiipeilyseiniä, tähystystorneja, vimpaimia, piknikpöytiä ja varjoja (varjoja tarvittiinkin!). Koko leikkipuisto oli kuin järjettömän suuri labyrintti. Välillä Tytär katosikin leikkipuiston syövereihin.

Leikkipuiston synnyllä oli ihan mielenkiintoinen tarina. Marathonin Rotary Club ja vapaaehtoiset ovat keränneet rahaa ja rakentaneet tämän leikkipuiston kaupunkilaisten iloksi. Jos en ihan väärin muista, niin olikohan lapset jopa päässeet paikan suunnitteluun. Leikkipuistossa oli edelleenkin niiden kaikkien hankkeeseen osallistuneiden lasten kädenjäljet ikuistettuna.

Eli jos satutte lapsiperheellä ajamaan Marathonin läpi, niin suosittelen piipahtamaan leikkikentällä. Hyvä paikka purkaa sitä kuuluisaa ylimääräistä energiaa!

Lue lisääRotary Childrens Park Marathon

marathon leikkipaikka florida


leikkipaikka key west miami


leikkipuisto leikkipaikka leikkikenttä marathon florida


miami florida leikkipaikka leikkipuisto


Ravintolasuositus Key Largossa Bloodline-sarjan ystäville

Tämä lounaspaikka oli vasta paluumatkalla, mutta sopii hyvin kertoa siitä tässä välissä. Satuimme pysähtymään Key Largossa. Tytär oli taas tuttuun tapaan hieman hermona automatkailusta, joten pieni tauko oli paikallaan.

Satuttiin hauskaan kuppilaan, Mrs Mac's Kitchen'iin, jonka koristeluna oli käytetty valtavasti rekisterikilpiä. Tytär vetäisi ison lautasellisen ranskalaisia ja corn dogeja ja joi litran maitotonkan päälle. Me maistettiin tietenkin vielä maan kuulua Key Lime Pie -piirakkaa. Tytär ei halunnut edes maistaa mutta meistä se oli herrrrrkullista!

Huoltohommien yhteydessä veskissä sai kokeilla paikan omaa "kookossuolaa" mikä on itsetehtyä kuorintavoidetta kookoksesta ja suolasta. Tuli niin siloinen iho siitä, että pakko oli yksi purnukka ostaa mukaan. Ravintolan yhteydessä oli muuten myös pieni matkamuistomyymälä, melko suolaisin hinnoin.

Sitten melkein pari vuotta myöhemmin katsottiin Netflixistä Bloodline-sarjaa, joka sijoittuu näille seuduille, Islamoradaan. Yhtäkkiä huomattiin, että Hei, noi on kahvilla samassa paikassa missä me käytiin! Tämmöiset maalaiset on ihmeissään kun näkivät TV:ssä tutun paikan!

Bloodline-jaksossa S2 E6 on Mrs Mac's Kitchen -kohtaus, joka alkaa ajalla 23:30.
Vinkit automatkalle lapsen kanssa

Miamista Key Westiin uskallan suositella ajettavaksi huonollakin ajokestävyydellä varustetun lapsen kanssa. Siitäkin huolimatta, että matka kestää suhteellisen kauan. Tiet ovat hyväkuntoisia eikä mutkittele liikaa. Vaikka meistä aikuisista merimaisemat pitkine siltoineen ovat hengähdyttävän upeita, ei niitä muksut välttämättä arvosta kovin pitkään.

Onneksi Keysien keskustojen läpi ajaessa tien varsilla on vaikka minkälaista värikästä myymälää ja koristeita. Matkalla nähtiin koulubusseja, hävittäjiä, lentokoneita, lintuja... tarkasteltavaa riitti lapsellekin. Siitä huolimatta tarvittiin vähän muutakin:
 • aikaa kunnolla matkantekoon, tätä reissua ei kannata tehdä kiireessä
 • iPädi tai älypuhelin (toisille voi tulla huono olo älylaitteista autossa)
 • hermokestävyyttä vanhemmille
 • reilut tauot ja lapsen juoksuttaminen
 • naposteltavia (myös aikuisille, tärkeää!) ja vesipullot
 • muovipusseja roskia ja mahdollista pahoinvointia varten
 • vaihtovaatteet kaikille käden ulottuville
 • musiikkia (jos tosi paha tilanne, niin tuttua lastenmusaa)
 • ethän unohtanut wet wipesejä?
Sen vielä vinkkaan, ettei kannata koko ajan kysellä lapselta onko tällä huono olo. Tytär rupesi lopulta joka kerta autoon istuutuessaan sanomaan "onko huono olo" ennen kuin auto oli edes käynnissä. Mutta tällä reissulla ei tarvinnut putsata pukluja, luojan kiitos!

Joka tapauksessa ajomatka Overseas Highwaylla on osa Florida Keys -elämystäÄlä missaa tätä!


Lue lisää Lähinnä Kauempana -arkistosta:
Karibian risteily
Hurrikaani Matthew
Kroatia: Hvar autoillen

Lue lisää:
Fla-Keys Official
Seven Mile Bridge Wikipediassa

Bonus! Tätä kuuntelemalla pääset meidän road tripin fiilikseen, sillä se kuului automatkan aikana monta kertaa.


Oletko ajanut Miamista Key Westiin? Mitkä on sun hauskimmat road trip muistosi?

24 kommenttia:

 1. Ai että ku näyttää hyvältä! Key West on myös mulla haaveissa. Ehkä vielä joku päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä mieletön reitti ja palkinto odotti lopussa. Mä tykkäsin tosi paljon letkeästä ja värikkäästä Key Westistäkin. Kyllä sinä vielä joku päivä, sinä jos kuka. :)

   Poista
 2. Kyllä vaan, olihan se ihanaa! Meillä lapset pysyivät hyvin viihdytettyinä, kun molemmilla oli omat dvd-soittimet. Vuokra-autossa oli yksi ja toisella meidän oma. Tiet oli onneksi sen verran suorat, ettei kenellekään tullut paha olo.

  Meillä aikuisilla sen sijaan meinasi loppua usko, kun google antoi ajoajaksi jotain neljä tuntia, mutta oltiin perillä varmaan kahdeksan tuntia myöhemmin. Syy tähän oli se, että meillä oli navigaattorissa väärä asetus, eikä menty tulliteille, jotka olisi olleet nopeampia, vaan mentiin Miamin keskustan läpi -- aamuruuhkassa! Edelleen yksi mun lempikuvista on mun isä maistamassa ensimmäistä margaritaa Key Westissä. Hän siis toimi kuskina, ja siitä kuvasta heijastuu puhdas onni. Lasten mielestä vaari nukkuu, mutta mä tunnistan kuvasta sen tunteen.

  Mutta vitsi, mikä leikkipuisto Marathonissa! Me vain ostettiin sieltä t-paitoja, ja kaikki aina luulee, että mies on juossut maratonin, kun sillä on se paita päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kannettavat dvd-soittimet! Seuraavaan vuokra-autoon on saatava sellaiset kans. Tiet tosiaan oli onneksi niin hyvät, että ei kukaan voinut pahoin.

   Aijai, Miamin aamuruuhkaan jumituttiin viimeisenä reissupäivänä, kun oltiin palauttamassa autoa lentokentälle. Oli tosi kuumottavaa! Voin siis uskoa, että kahdeksan tunnin jälkeen isällesi on maistunut margarita. Aijai!

   Se leikkipuisto oli kivenheitto tieltä syrjään, mutta sellaisen pusikon takana ettei sitä nähnyt tielle. Oli kyllä tosi kiva löytö, kun tyttärellä menojalka vipatti. Mikähän siinä muuten on, että niitä t-paitakauppoja oli niin älyttömästi matkan varrella?

   Poista
 3. Meillä on lapset onneksi tottuneet istumaan autossa eivätkä onneksi ole voineet pahoinkaan. DVD -soittimia olen kyllä harkinnut muutamaan otteeseen mutta toisaalta tabletti, johon saisi etukäteen ladattua offline-katseluun ohjelmia, voisi olla kätevämpi.

  Tuo Key-West reitti kuulostaa muuten aika kivalta mutta toivottavasti tuolla oli myös muuta maisemaa kuin satoja kilometrejä keskellä merta menevää siltaa. Yritin kurkata myös google mapsista ja olihan siinä niitä saaria välissä. Niissä toivottavasti siis oli myös katseltavaa. Tie näytti pääsääntöisesti olevan piikki suoraa.

  Ehkäpä tuollekin reitille pitäisi vaan antaa mahdollisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se niin, että kauneimpaankin meren päällä kulkevaan tiehen lopulta turtuu, jos ei ole muuta katsottavaa. :D Mutta kuten lyhyesti tekstissä mainitsin, niin juuri saarien pikkukaupunkien läpi oli kiva ajaa, kun ne oli niin värikkäitä. Niissä oli hauskoja kauppoja ja ravintoloita ja suosittelenkin niissä pysähtelemään.

   Anna ihmeessä tälle reitille mahdollisuus!

   Mä kovasti toivon, että omat lapset hiljalleen tottuu automatkailuun, sillä kyllähän sillä tavalla reissuista saa huomattavasti enemmän irti. Varsinkin jenkeissä, jossa ei välttämättä muuta tapaa päästä moneen paikkaan olekaan.

   Poista
 4. Omilla automatkoilla lapsuudessa kirjat oli se juttu mikä piti monta tuntiakin hiljasena omissa maailmoissa takapenkillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä taas muistan, miten kirjan lukeminen autossa sai laatan lentämään... Vielä aikuisenakin joillakin automatkoilla lukeminen saattaa tehdä pahaa. Mikä harmittaa kamalasti, koska tykkään lukemisesta tosi paljon!

   Poista
 5. Näitä lapsimatkoja on mukava lueskella sattuneista syistä. Kantria kuuluu kuunnella noilla teillä! Ei se kuulosta yhtään samalta kotisohvaltakäsin kuin sen tapahtuma- ja luontiympäristössään. Vähän niin kun juuri kirjoitin, että Björkiä kuuluu kuunnella Islannissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Björk todellakin kuuluu Islantiin! :D Mies on vielä ns. hevimiehiä, joten alkuun vähän tätä kantrivalintaa ihmettelin. Mutta olihan se nyt selvää heti ensi metreistä, että kantriradiolla mennään koko reissu! :D

   Poista
 6. Key Westiin on pakko joskus päästä :) Ihanan letkeä tunnelma teidän matkanteossa ja varmasti huikeita maisemia ja paikkoja osuu matkan varrelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä lapsesta huolimatta onnistuttiin tekemään matkanteostakin letkeää! Ajoittaisesta viihdytysoperaatiosta huolimatta... :D Kun vaan varaa tarpeeksi aikaa, on autoilu mukavaa kaikille osapuolille.

   Poista
 7. Heh, tuttua huttua tuo viihdyttämispuoli. Meiltä onneksi vain minä on matkapahoinvoiva, joten loppuperhe yleensä lohduttelee ja hoitaa minua.

  Meille riitti kyllä Floridassa ajomatka Disneyworldista ja Kennedy Space Centerista Miamiin, eikä jaksettu enää vaivautua lähtemään Key Westiin. Mutta sen verta mukavalta paikalta se on tässä ja monessa muussakinn postauksesssa näyttänyt että eiköhän sinnekin vielä ehditä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olette säästyneet lapsen pahoinvoinnilta, vaikka on siinä omassakin olossa oma kurjuutensa... Hyvä että viihdytysjoukot toimii myös toiseen suuntaan!

   Me ollaan lopputalvesta tekemssä reissu taas toiseen suuntaan, eli Orlandoon. Mutta Disney jätetään suosiolla väliin, meidän muksut on niin pieniä. Ajateltiin kokeilla sen sijaan Legoland ja ehkä Space Center....

   Luin Kennedy Space Centerin jutun, mutta olisi kiva kuulla Disneyworldistäkin. Kannattiko? Oliko lapselle (minkä ikäinen silloin?) sopiva?

   Poista
 8. Tämä kaikki on meillä vasta edessä. Kiva lukea tästä reissusta, sillä joskus suunataan varmasti Miamiin ja sieltä Key Westin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnitelma, Jenna! Ja sitten vielä Karibian risteily... vink vink! Toimii tosi hyvin lapsen kanssa. :)

   Poista
 9. Hyvä musiikki kuuluu ehdottomasti road trippiin! Viime aikoina olen tosin roadtrippaillut lähinnä moottoripyörällä, jolloin musiikin kuuntelu on astetta hankalampaa (joskaan ei mahdotonta), ja noita muita viihdyttämispaketin saloja ei oikein voi ottaa käyttöön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoijoi, moottoripyörällä road trippailu kuulostaa kyllä... ah! Suorastaan epätodelliselta! Joo, siihen mun viihdytyspaketti ei ehkä oikein sovi. :D

   Poista
 10. Tulipa sopivaan saumaan tämä, sillä juttelimme juuri tyttäreni kanssa heidän perheen ensi syksyn Floridan matkan ohjelmasta. he haaveilevat käyvänsä mutkan Key Westissä ja tästäpä saavat kokemuksienne kautta perusteita päätökselleen. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kiva kuulla, kiitos Asko! Key West on matkakohteena kyllä hyvä päätös. Ja yhden yön reissulla tosiaan ehtii kyllä hyvin näkemään kaikki "pakolliset nähtävyydet" mutta kahden (tai useamman) yön reissulla pääsee paremmin sukeltamaan fiilikseen. Kuten teksteistä käy ilmi, niin suosittelen lämpimästi! :)

   Poista
 11. Floridassa olen käynyt 20 vuotta sitten, mutta silloin keskityttiin Tampaan ja Orlandoon. Tosi kivan näköinen ajoreitti ja mahtava leikkipuisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, me ollaan menossa nyt parin kuukauden päästä nimenomaan Tampaan ja Orlandoon! :) Ei taida löytyä sieltä suunnalta yhtä vaikuttavia reittejä kuin Overseas Highway...

   Poista
 12. Jätin itse pojan kanssa Key Westin käymättä, kun olisin ehdottomasti halunnut olla siellä pari yötä. Aika ei riittänyt moiseen, niin ajattelin toteuttaa Key Westin seuraavalla reissulla. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta myös ajo-osuus ja hyvät vinkit muksujen kanssa automatkailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä oli säästää Key West seuraavaan reissuun ja olla samalla sitten ainakin pari yötä!

   Vaikka Tytär ei kaikista joustavin automatkailija ole, niin oli kyllä silti miellyttävä ajomatka. Tiet on niin hyvässä kunnossa ja lähes suoraa baanaa vaan. Vaikka meriosuuksia oli paljon, niin oli kivoja pysähdyspaikkojakin. Saas nähdä, miten meillä menee parin kuukauden päästä kahden muksun kanssa - tällä kertaa Orlandon suuntaan. :D

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017