tiistai 3. tammikuuta 2017

Kaupunkilomalla pienten lasten kanssa - ja vinkit miten siitä selviää

Oltiin viime juhannusviikolla Dublinissa ja Belfastissa. Lapset olivat silloin 3,5v ja 10kk. Aiemmin tehdyt Dubain ja Kroatian -matkat sujuivat todella smoothisti, joten ei osattu odottaa tällekään reissulle ongelmia.

Aikoinaan yhden lapsen kanssa tehdyt kaupunkilomat olivat helppoja. Olihan sitä kaksi aikuista yhtä lasta kohti. Sitten tuli toinen lapsi. Oikaisen vanhan harhaluulon: kaksi ei mene siinä missä yksikin.

Belfastissa lasten kanssa

No siis hyvinhän matka sinällään meni, mutta enpä olisi ikinä osannut arvata, että miten raskasta kaupunkilomailu voi olla. Kivaa, mutta ihan hemmetin raskasta.

Tappi-vauvamme oli siinä iässä, että konttaili kovasti, seisoskeli tuetta ja käveli tukia pitkin. Eli motorinen kehitys oli hurjassa vauhdissa. Siinä missä jonkun toisen lapsi istuu nätisti viikon rattaissa maisemia ihaillen, meidän joku toinen taas ei viihtyisi ollenkaan paikallaan. Ja päikkäritkin voi olla kiinnostavassa ympäristössä tiukassa.

Syöminen oli haastavaa. Ravintoloista ei saanut aina syöttötuolia ja usein sapuskaa jouduttiin antamaan tien päällä vauhdissa. Voitte siis uskoa, miltä rattaat näyttivät viikon jälkeen. Painepesurille oli töitä.

Kymppikuisella kun muutenkin voi olla kaikenlaista hässäkkää menossa. Tapilla oli liikkumisen lisäksi työn alla pari etuhammasta ja kesäinen räkis. Syvä huokaus.

belfast linna ja pienet lapset / Perhematka Irlannissa

Tytär taas oli melko helppo matkakaveri, mutta tylsä tepastelu pitkästytti helposti. Energiaa oli kuin sähköjäniksessä joten viihdykettä piti keksiä tasaisin väliajoin. Kiipeily, roikkuminen, juoksentelu ja hyppiminen "väärissä paikoissa" saattoi joskus saada vanhemmat hermostumaan. Joskus ehkä sorruttiin uhkailuun, lahjontaan ja kiristykseen. Enimmäkseen lahjontaan, oltiinhan sentään lomalla.

Irlannissa kärsittiin vieläpä perinteisistä juhannuskeleistä. Monena päivänä meitä kalisutti kylmä viima ja saatiin hyvin epävakaiset säät muutenkin. Onneksi välillä pilkahti hieman aurinko, mutta mittari ei tainnut kertaakaan ylittää 20 astetta. Meillä oli tietenkin liian vähän lämpimiä vaatteita mukana.

Jotta selviydyttäisiin reissusta edes joten kuten järjissään, piti keksiä selviytymiskeinoja - niin että me aikuiset näkisimme kohteissa jotain mutta myös lapset viihtyisivät.

lapsi kastuu belfast suihkulähde

VINKIT PIENTEN LASTEN KAUPUNKILOMALLE

Huoneistomajoitus vs hotelli

Vaikka lomalle ollaan tultu eikä ruokaa välttämättä tee mieli laittaa, niin usein pienten lasten kanssa saa säätää iltapalaa, yöpalaa, välipalaa tai sitten ne pirulaiset heräävät niin aikaisin ettei mikään paikka tarjoa vielä aamiaista. Niinpä omassa keittiössä on ihan kiva vääntää lapsille puolikoomassa puurot ja itse juoda muutama pannullinen kahvia.

Me ollaan siitä outoa sakkia, että ulkomailla tykätään käydä ruokakaupassa ja ihastella erilaisia elintarvikkeita ja vertailla hintoja kotimaan vastaaviin. Että jos kaupassakäynti tuntuu ahdistavalta, kannattaa sitten kuitenkin valita hotelli

Onhan hotellissa ihana istahtaa aamulla valmiiseen ruokapöytään, nauttia huonepalvelusta ja lapset rakastaa käytävillä juoksentelua. Mutta tavallinen huone käy aika ahtaaksi, ainakin neljän henkilön majoittuessa.


Amme

Tämä luksustuote sattui olemaan meillä yhtä majoitusta (Kommelluksia Dublinissa) lukuunottamatta käytössä. Ja mikä hitti se olikaan! Siinä kävi niin, että päivät aloitettiin ja päätettiin kylpemällä. Jos Tyttäreltä kysytään, niin sen mielestä Irlannissa parasta oli kylpyamme.

Oli se meistä vanhemmistakin hauskaa seurata, kun lapset pärskivät kahdestaan ammeessa kuin vesipuistossa. Reissun päälläkin oli kiva muistutella illan kylpyhetkestä, kun isompi ei olis jaksanut enää yh-täään kävellä.

belfast keskusta katukuva

Nukkuminen

Tämän tietysti jokainen määrittelee itse, miten koko perhe nukkuu parhaiten. Tai nukkuuko kukaan ylipäänsä. Tappi oli jättänyt yösyönnit pois Kroatian reissulla (todellakin matkailu kannattaa!) mutta ei heräämisiä. Mammanpoika kun oli on, rauhoittui hampaita työstävä Tappi yöheräämisiin vain äidin viereen. Jos silloinkaan.

Imetin vielä pari-kolme kertaa vuorokaudessa. Illalla oli mukava rauhoittua rintamaidon kautta yöunille ja aamuisin yritin ostaa lisää nukkumisaikaa imettämällä.

Koska kello oli Irlannissa 2h vähemmän kuin kotona, lapset tosiaan heräsivät välillä ihan järkyttävän aikaisin. Onneksi aikaero hieman tasoittui eikä oikeasti tarvinnut kovin usein ihan aamuviideltä herätä.


Kantoreppu ja matkarattaat

Me selviydyttiin reissusta tällä koktaililla. 3,5-vuotias jaksoi kävellä yllättävän hyvin kaupunkioloissa, mutta väsymys iski hänellekin ajoittain. Silloin nostettiin Tappi kantoreppuun ja Tytär sai huilata rattaissa. Joskus päätyivät molemmat lapset samoihin rattaisiin.

Kantoreppu oli ihan hyödyllinen silloinkin, kun piti päästä johonkin mihin rattailla ei voinut mennä. Harmi vaan, että vauhdikas poikamme ei kantorepussa viihtynyt juuri pakollisia matkoja enempää.

lasten kanssa / matkarattaat dublin, irlanti

Naposteltavat

Ja hanki niitä paljon. Ei ole tilannetta, mistä ei selviytyisi edes rimaa hipoen pienellä mutusteltavalla. Unohda kaikki kasvatusperiaatteet välipaloista ja naposteltavista, ne ehtii taas kiriä kasaan kotona. Meille tulikin tavaksi koluta paikalliset marketit ja tehdä varsinkin sormiruokaosastolta löytöjä.

Ihanin muisto markettikäynnistä oli Dublinissa, missä heti sisääntulossa oli lapsille tarkoitettu hedelmätiski. Siitä sai lapset napata itselleen vaikka banskun, jotta jaksaisivat paremmin kauppareissun. Tykkäsin tästä!

Ison eväspussin ansiosta selviydyttiin parin tunnin junamatka Dublinista Belfastiin. Voi sitä sotkun määrää.

Muista myös juomiset ja smoothiet sekä muovipussi roskia varten.

lapsille hedelmää välipalaksi kaupasta / Dublin, Irlanti

sormiruokaa smoothie valikoima vauvanruokaa dublin


Turistibussit ja muut kiertoajelut

Me löydettiin pelastuksemme kaupunkien kiertoajeluista, niistä kaksikerroksisista hop on - hop off -busseista. Yleensä tykkäämme reissuilla käyttää julkisia kulkuvälineitä tai vuokra-autoa ja etsiä itse nähtävyydet. Tällä kertaa turistibussit tarjosivat tukalaan pikkulapsitilanteeseemme ratkaisun.

Lapsista oli hauska istua (ajoittaisesta koleudesta huolimatta) ylädekillä. Tappi nukkui usein sylissä päikkärit tai nautiskeli vauhdikkaasta menosta haivenet hulmuten. Me vanhemmat nähtiin Dublinia ja Belfastia laajasti ja kuultiin jopa jotain taustojakin. Tytärkin saattoi autokyydin hurinaan nukahtaa, vaikkei muuten enää päikkäreitä nukukaan.

Vinkki: ota mukaan oksupussi matkapahoinvoinnin varalle

turistibussi vauva dublin, belfast

Leikkipaikat

Kun saimme käsiimme kaupungin kartan (tai Google Mapsin) etsimme siitä ensimmäisenä lähistön leikkikentät. Yritettiin pitää huolta, että Tytär pääsisi ainakin kerran päivässä irrottelemaan joko leikkipuistoon tai muuhun vastaavaan leikkipaikkaan. Leikkipuistoissa usein näki myös enemmän sitä paikallista lapsiperhe-elämää ja sitä olikin kiva seurata.

Me löydettiin varsinkin Dublinista tosi hienoja ja erilaisia leikkipuistoja - eräänlaisia nähtävyyksiä nekin. Ainakin näin lapsiperheskenessä. Näin päädyttiin välillä sellaisille kulmille, joihin ei välttämättä ilman lapsia olisi ajauduttukaan.

Ja toisaalta joskus oikeatkin nähtävyydet voi olla leikki-ikäisistä hauskoja!

dublin leikkipuisto leikkipaikka tekemistä lapsille

dublin leikkipuisto leikkikenttä leikkipaikka lapsille

Ostoskeskukset

Disney Store: OMG OMG OMG OMG! Myös muut lelu- ja prinsessahepenekaupat käyvät Tyttärelle milloin vain.

Ostareilla on usein leikkipaikka, ruokapaikka, vaipanvaihtopaikka, vauvalle konttailupaikka, yleensä siistit vessat ja löytyyhän sieltä kaikenlaista tekemistä myös aikuisille. Vaikka ei ostareilla haluaisi pitempään viihtyä, niin ne on ihan hyviä lastenhuoltopaikkoja. Avarra mielesi ja astu sisään.


Lomameininki - rentoudu!

Älä ahmi liikaa tavoitteita yhdelle päivälle. Meillä on ollut tapana miettiä 1-2 tekemistä päivälle ja yksi niistä voi olla myös "ei tehdä mitään ihmeellistä". Reissut suunnitellaan suurin piirtein normaalin päivärytmin mukaan, mutta jos lapsi ei meinaa nukahtaa tyypilliseen päikkäriaikaan, ei sitä kannata yrittää väkisinkään. Kaikkien päivä vaan menee siitä pilalle.

Lasten kanssa saa säätää. Kun yksi pitää imettää, toisella on pissihätä, yksi nukkuu päikkäreitä, toisella on kenkä huonosti... tätähän riittää. Nopeakin kohde voi yhtäkkiä kestää tunteja. Kun hyväksyy, että matkanteko voi olla hidasta, on jo paljon leppoisampaa.

belfast kadulla keskusta lapsi olkapäillä

Lähinnä Kauempana Belfast / vauva matkustaa

Junalla Belfastiin Dublinista lapset

Tärkeää on vain lähteä reissuun, tuli mitä tuli. Jos joku saa itkupotkuraivarin keskellä keskusaukiota, maailma ei siihen kaadu. Vaikka se olisi jompikumpi vanhemmista.

Vaikka paluumatkalla mietin, etten ole eläissäni ollut niin väsynyt, näin jälkikäteen matkasta on vain hyvät muistot. Kaikesta säädöstä huolimatta, olen todella iloinen matkasta!

Miltä tuntuu matkustaa tämän kokemuksen jälkeen miehen kanssa kahdestaan? Lue:

Millaisia kokemuksia sinulla on kaupunkimatkoista lasten kanssa? Jaa ihmeessä omat selviytymisvinkkisi! 

12 kommenttia:

 1. Ihania kuvia palleroistanne! Lasten kanssa matkustaessa, reissut ovat hyvin erilaisia, kuin "aikuisessa porukassa". Meillä matkaohjelmaa (joka on hyvin väljä) sisältää huvipuistoja, eläintarhoja jne. joihin ei kyllä muuten menisi. Kun lapset viihtyy niin viihtyy vanhemmatkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Onhan nuo pallerot aika ihania. :) Joo, kyllä ne reissut vaan eroaa toisistaan tosi paljon! Ja ihan totta, kun lapset viihtyy niin viihtyy vanhemmatkin. Matkaohjelman väljyys helpottaa myös, niin ei suotta tule kiirettä. Kiire on just se, mikä pilaa kaiken arjessa.

   Poista
 2. Olimme juuri kahden viikon omatoimisella kiertomatkalla Japanissa. Mukana jo paljon matkustellut, ja suht helppo 4-vuotias neiti. Vaikka kaikki meni hyvin ja matka oli onnistunut (ja lapsiakin oli vain yksi), totesin että ens lomamatkalla johonkin "helpolle" hotellilomalle kiitos :) Kyllä väsytti. Onhan se ihan erilaista kuin viime reissu Havaijilla jossa hotellin pihasta alkoi ranta, ja retket tehtiin vuokra-autolla omaan tahtiin. Upea reissu oli, mutta ei kyllä mitään rentoutumista.

  Allekirjoitan juuri nuo mainitsemasi asiat; keittiö (tai vähintään jääkaappi) on kätevä, välillä on hyvä päästää höyryjä leikkialueella ja paljon naposteltavaa ja puuha/värityskirjoja mukaan. Meillä on kotonakin amme joten se on rutiinia, mutta sitten taas jos hotellissa onkin vain suihku niin joutuu vähän houkuttelemaan pesulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just noin! Eli oli ihan mahtavaa, mutta ei to-del-la-kaan rentoutumista... Ja te olitte vielä kaksi viikkoa! :D Japani on (kaikessa mahtavuudessan) varmaan myös kuormittava valoineen ja lukuisine elämyksineen. Onneksi jälkikäteen ei niinkään muista sitä väsymystä, vaan ne kaikki muut, mahtavat jutut!

   OI että, teillä on kotona amme! Meillä lapset oli aivan onnessaan, kun saivat reissukotiin uimahallin.

   Poista
 3. Tässäpä olikin varsin ajankohtainen aihe itselleni, kiitos! En malta odottaa sitä säätämistä ja raivokohtauksia, mitä lapsen kanssa reissatessa tulee varmasti väistämättä eteen. Piirtelen, nyt vielä kun voin, ihania sulokuvia lapsimatkoista ajatuksiini. Todellisuus paljastuu sitten viimeistään tässä muutaman vuoden sisällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Lohdutuksena sanon, että yhden lapsen kanssa on vielä helppoa. Ainakin jos mukana on kaksi aikuista. Vaikka esikoinen on hyvinkin tulista sorttia, ei meillä ole reissuilla ollut ongelmia. Vasta nämä kaksi touhukasta naperoa on saanut sitten hikoiluttamaan vähän enemmän. :D

   Poista
 4. Tuo lapsille hedelmä kauppareissun avuksi on nykyisin myös Helsingin Stokkalla! Lasten kanssa ei ole aikoihin reissattu, mutta tuosta kylpyammejutusta tuli mieleen joskus kauan sitten siskonlasten kanssa tehty Tukholman reissu, siis oikein sellainen, jossa myös käytiin Tukholmassa ja asuttiin hotellissa ja taidettiin käydä Kolmårdenissakin samalla reissulla. Ja kun sitten kysyttiin, että mikä oli parasta, niin laivan hytin yläpeti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että ovat Stockalla keksineet tuon! Kun lapsi jaksaa olla ostoksilla mukana, se on vain ja ainoastaan kaupankäynnille hyväksi. Ja ihan varmasti tuottoisampaa kuin tuo yksi banaani. :)

   Ihan mahtava tarina Tukholmasta! Lapset on loppujen lopuksi tosi helppo pitää tyytyväisenä, kun vähän kuuntelee. Muistan, kun ystävä kertoi eläintarhareissusta, jossa olivat nähneet vaikka mitä villieläimiä. Lapsilta kysyttäessä parasta oli kotieläinpihassa nähdyt puput. :)

   Poista
 5. Olipa nostalgista lueskella hieno kertomuksesi lapsiperheen lomailusta. Käytimme aikoinaan kaikki liikenevät rahamme matkustamiseen lastemme kanssa. Perinne on elänyt ja lastemme perheet toimivat samoin. Itse pääsimme nostalgoimaan keväällä parin nuorimman lastenlapsemme kanssa Nizzaan. Ne kertomukset löytyvät blogisivuiltamme askoleppilampi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Asko! Voi että, minä niin toivon että omat lapsemme saisivat matkakipinän ja jatkaisivat matkustelua aikuisina. Ja opettaisivat sen taas edelleen omille lapsilleen. Aina joskus tulee mietittyä, että aiheuttaako lapsille jonkun trauman, kun roudaamme niitä mukana vaikka ja missä.

   Oli varmasti ihana käydä lapsenlapsen kanssa Nizzassa. Pitääkin käydä lukemassa blogistasi!

   Poista
  2. Tuli sellainen olo, että pitääpä tarkistaa asia. Kävi ilmi, että ne ovatkin vasta luonnoskansiossani eli tulossa sivulle. Lupaan ottaa ne käsittelyyn ensimmäisten joukossa. Eläkeläinen ei enää hallitse näin valtavaa kokonaisuutta! Perästä näkyy.

   Poista
  3. Hyvä, että tarkistit! Teillä on niin paljon reissuja, ettei ihme, ettei kaikista pysy perässä. Jos vaan muistat, niin olis kiva kun vinkkaisit myös täällä kun juttu Nizzasta ilmestyy!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017