keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Zürich - joulumarkkinat ja tunnelmantekijät

Kun saavuimme Zürichiin jo pimeän tultua, oli keskustassa kävely pelkkää ihastunutta huokailua ja WAU-huudahduksia! Välillä suorastaan hävetti, kun maalainen on niin ihmeissään eurooppalaisesta joulusta! Jo tässä vaiheessa oli selvää, että olematon joulufiilikseni oli saanut hyvän nosteen heti reissun alkuun.

Varsinkin, kun olin vaihteeksi matkalla yhdessä ystäväni kanssa, joka hänkin on kahden pienen lapsen äiti. Kerrankin, saisimme jutella asiamme rauhassa loppuun saakka... Ja missä puitteissa!

sirkus joki yö kaupunki
Limmat-joki ja Circus Conelli
ratikka jouluvalot kaupunki keskusta pimeä yö
Tähtisadetta keskustassa
jouluvalot zürich keskusta pimeällä
Jouluvaloja Zürichin keskustassa

Ensivaikutelma oli ihan uskomaton. Jouluvalojen määrä jo muutenkin kauniissa kaupungissa teki siitä melkein epätodellisen. Jouluvalot oli ripustettu katujen ylle niin, että tuntui kuin olisi kävellyt tuikkivien tähtien alla. Se oli U P E A A ! En ole missään kokenut vastaavaa.

Jouluvalot ja -koristeet olivat ehdottomasti överit. Siis ihan totaalisen överit. Mutta miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan niin tyylikkäät? Missään muualla en ole nähnyt kenenkään onnistuvan siinä, että yhdistetään erivärisiä jouluvaloja sekä erivärisiä ja -kokoisia joulukoristeita yhteen. Mutta sveitsiläiset osaa senkin. Ah, tyylikästä ja vaikuttavaa.

Joulu näkyi Zürichin kaduilla kaikkialla. Ei ollut kadunpätkää, missä ei olisi ollut mitään joulukoristetta tai tunnelmavaloa. Joka paikka huokui tämän vuodenajan fiilistelyä. Täytyy sanoa, että varmasti kyynisinkin ihminen olisi väkisin saanut pientä lämpöä sisälleen. Jos ei joulukoristeista ja -valoista, niin ainakin lukuisista joulumarkkinoiden kojuista saatavasta glühweinista!

jouluvalot zürich ratikka tungos
Tähtisadetta kaupungin yllä
joulu jouluvalot tunnelmavalot kaupunki keskusta
Tähtisadetta Dörflissä eli vanhassa kaupungissa
hotel adler
Mitäs sanot tämän hotellin terassien joulukoristeista?

Tässä esittelen Zürichin neljä virallista joulumarkkina-aluetta. Oli jännä huomata, että kaikki olivat keskenään ihan erilaiset olemukseltaan ja tarjonnaltaan. Jokaisilla markkinoilla kannattaa olla reippaasti käteistä mukana, vaikka joissakin isoimmissa kojuissa saattaa kortti käydäkin. (Edit. meidän visiitin aikaan 1CHF oli noin 0,93 euroa)

Olkaa hyvä!


Wienachtsdorf

Sechseläutenplatz / Oopperatalon edustalla (ratikalla hyvät yhteydet)

Wienachtsdorf sijaitsee ihan kivenheiton päässä kuvankauniilta Zürichsee-järveltä. Uusitulla alueella oli nyt vasta toisen kerran joulumarkkinat. Ja millaiset ne olikaan! Joulutori oli ehkä suurin, missä olen koskaan käynyt ja valaistu Oopperatalo (Opernhaus) teki taustalla vaikutuksen. Kojuja on noin sata mutta sen lisäksi paikalla on myös mm. karuselli, hauska luistelurata, suuri Fondue-ravintola baareineen ja olohuoneineen.

...ja väkeä sen mukaisesti. Välillä ei meinattu eteenpäin päästä, kun ihmiset parveilivat kojujen ympärillä. Jokaiselle ruoka- ja juomakojulle oli jonoa, mutta ihmeen nopeasti päästiin silti tilaamaan. Hinnat olivat ehkä kalleimmat näistä neljästä joulutorista, mutta tarjontaa oli niin laidasta laitaan, että ihan pyörrytti. Myös suomalais-norjalaisena mainostettua loimulohta olisi ollut tarjolla.

Kojujen lisäksi oli vielä erillisiä baarikatoksia, joissa soi tanssimusiikki ja juomia sai hieman nopeammin kuin glühwein-kojuista. Mekin käytiin siellä notkumassa ja fiilis oli ulkovaatteinemme kuin afterski alppimajassa.

Ulkona alkoi illalla melko kylmä, eikä huvittanut lähteä lähemmäksi keskustaa etsimään ruokapaikkaa. Me päädyimme jonottamaan joulumarkkinoilla olevaan Fondue-stubeen ja onneksi saatiin paikat kohtuullisen odottamisen päätteeksi. Kyllä kannatti, sillä paikka oli aika vaikuttava. Suuri rakennelma on tehty vain näitä joulumarkkinoita varten. Siellä me istuttiin pitkän pöydän päässä meluisassa majassa ja dippailtiin mielinmäärin leipää juustosulassa.

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6,5 CHF
Jääratamaksu aikuiselta 6 CHF
Fondue-illallinen ravintolassa lisukkeineen ja juomineen: 40 CHF

Suosittelemme: Baariin tanssimaan glühweinin vauhdittamana

kokemuksia joulumarkkinoilta jouluvalot
Joulumarkkinoiden keskellä koristeltu joulukuusi
kokemuksia joulutoreilta
Kaikki kojut ovat myös viimeisen päälle koristeltuja
kokemuksia sveitsistä joulukuussa zürich
Markkinoiden taustalla ylväs Oopperatalo
joulumarkkinat glühwein zürich discopallot
Disko sisätiloissa!
zürich joulumarkkinat tunnelma
Katos, jossa voi hengailla vaikka syöden, juoden ja seurustellen
zürich tekemistä lasten kanssa
hauska, sokkeloinen luistelurata
syöminen ruokailu fondue sali zürich
Fondue-stube


Christkindlimarkt

Hauptbahnhofilla eli päärautatieaseman katetussa salissa

Näillä markkinoilla käytiin ihan viimeisenä ja en tiedä johtuuko siitä, mutta vähän kylmäksi jätti. Siitäkin huolimatta, että keskellä katettua joulutoria seisoo 15-metrinen, Swarowskin kristallein koristeltu, joulukuusi.

Christkindlimarktissa oli ihan kaikista eniten tavaraa myynnissä, joten jos kukkaron nyörit ei liikaa kiristä, voi tehdä mielenkiintoisia joululahjaostoksia. Myös leivonnaisia oli paljon tarjolla, mutta enemmänkin kotiin ostettavaksi kuin paikan päällä syötäväksi. Toki muutama koju möi perinteistä glühweiniä ja jotain naposteltavaa, mutta varsinaiset ravintolat löytyy rautatieasemalta muutenkin.

Väkeä oli todella vähän. En tiedä, oltiinko niin aikaisin liikenteessä vai oliko kolme muuta joulutoria vetänyt markkinoiden pisimmat tikut. Katettu joulutori on kyllä paikallaan vaihtelevassa säässä, kun tähän vuodenaikaan Zürichissä voi helposti sataa kunnolla vettä ja tuulla kylmästi.

Heti sisääntulon läheltä löytyi pieni lasten nurkkaus, jossa oli ainakin maksullinen karuselli. Hauptbahnhofissa on helppo kulkea lastenrattailla ja samassa rakennuksessa on kunnon vessat ja ravintolat.

Esimerkkihintoja:
Koristeltu pieni pipari 6,5 CHF

Suosittelemme: Joululahjaostoksia jos kukkaron nyörit ei kiristä

joulukuusi swarowski kristallit överi koristelu
joulutori joulupukit joulukoju markkinat
joulumarkkinat zürich koju myynnissä koristeita
joulumarkkinat zürich

joulutori joulumarkkinat zürich

zürich herkut joulutori jouluherkut joulumarkkinat pipari
joulukuusi koristeltu swarowski kirstallit joulumarkkinat


Dörfli-Weinachtsmarkt / Niederdorf

Niederdorfstrasse + lähikorttelit 

Vanhan kaupungin "pääkadulle" Niederdorfstrasselle ja sen lähikortteleihin on väljästi levittäytyneet Zürichin vanhimmat joulumarkkinat. Täällä oli ehkä kaikista rennoin tunnelma, johtuen varmasti siitä, että hinnat olivat muihin markkinoihin nähden edullisimmat ja kojut olivat miellyttävästi ripoteltuna vanhan kaupungin alueelle. Kulkeminen oli miellyttävän väljää eikä ihmisiäkään ollut sulloutuneena liikaa samalle alueelle. Osa kojuista tosin oli lähes piilossa tunnelmallisilla sisäpihoilla.

Markkinoilla oli myös tavaramyyntiin keskittyneitä kojuja, mutta selvästi eniten ruoka- ja juomakoppeja. Suosituimpiin kojuihin oli hieman jonoa, mutta ei mitään sellaista kuin Oopperatalon Wienachtdorfissa.

Me majoituttiin Niederdorfin eli vanhan kaupungin alueella, joten koimme nämä meidän "kotimarkkinoiksi" ja olivat muutenkin jotenkin helposti lähestyttävät joulumarkkinat. Skipattiin jopa ekan illan illallinen, koska syötiin niin hyvin kojuista raclettea ja crepesiä - glühweinillä huuhdeltuna tietenkin.

Esimerkkihintoja:
Iso/pieni racletteannos: 12/7 CHF
Glühwein: 5 CHF
Crepes: 6-11 CHF

Suosittelemme: Rentoa oleilua, glühweinin hörppimistä ja lähikaduilla harhailemista jouluikkunoita ihaillen.

joulumarkkinat zürich joulutori glühwein glögi hehkuviini kojut

raclette ruokailu syömiset koju glühwein glögi hehkuviini joulutori

joulumarkkinat glühwein glögi hehkuviini zürich

crepes nutella glühwein glögi hehkuviini herkut joulumarkkinat

Werdmühleplatz, The Singing Christmas Tree 

Werdmühleplatz (uuden keskustan puolella)

Laulavan joulukuusen joulumarkkinat on varmasti Zürichin tunnetuimmat! Enkä ihmettele. Olihan se hauska seurata, kun lapsikuorolaiset yrittivät tonttulakkejaan piilotellen asettautua omille paikoilleen, mutta eivät voineet vastustaa kiusausta käydä kurkkimassa yleisöä. Tapaus on selvästi paikallisten suuressa suosiossa, sillä väkeä oli aivan hurjan paljon lauluesitysten aikaan. Me saavuttiin valoisan aikaan ja silloin alue oli vielä väljä.

Vaikka nämä joulumarkkinat ovat varmasti kuuluisimmat, ei alue ole mitenkään järin suuri. Kojuja on ihan mukavasti pieni kädunpätkällinen, mutta ovat erikoistuneet enimmäkseen juomatarjoiluihin vaikka ruokaakin löytyi - jopa gluteenittomana ja laktoosittomana. Paikalla oli myös yksi iso ravintolateltta, jossa tosin oli melko hinnakas fondue - ainakin verrattuna ravintolahintoihin ja jopa Wienachtsdorfin Fondue-stubeen.

Lapsille oli kivan näköinen karuselli mutta en tullut katsoneeksi oliko se maksullinen.

Laulavan Joulukuusen esitykset:
Maanantaista perjantaihin 17:30, 16:30
Lauantaista sunnuntaihin 14:30, 15:30, 17:30, 18:30

Esimerkkihintoja:
Glühwein 6 CHF
Irish Coffee 8 CHF
Scandinavische Glögg 6 CHF

Suosittelemme: saapumaan hyvissä ajoin, jos haluaa nähdä Laulavan Joulukuusen lauluesityksen.

zürich joulumarkkinat jouluvalot kaupunki keskustajoulumarkkinat glühwein hehkuviini
jouluvalot tunnelma zürich hehkuviini
lapset joulu joulukuusi valot kuoro

Joulutunnelmaa ja myyntikojuja toki löytyy kaupungista muualtakin, kuin noilta neljältä viralliselta joulumarkkina-alueelta. Melkein voisi sanoa, että koko kaupunki on yhtä joulumaailmaa. Moni hotelli on panostanut selkeästi julkisiin tiloihinsa ja julkisivuun, kauppojen näyteikkunat on somistettu överisti ja joka paikka vain huokuu joulua, koristeita ja valoja.

Vaikka kojuista myydään alkoholijuomia melkeinpä joka lähtöön, ei törmätty sen aiheuttamiin lieveilmiöihin. Kylmähkössä talvi-illassa oli vaan niin mukavaa, kun sai ihanasti lämmittävän glühweinin käteensä kaupunkia ja joulumarkkinoita tutkiessaan. Toi ehdottomasti lisää tunnelmaa!

Ensimmäisessä kuvassa näkyvä, Limmat-joella kelluva Circus Conellikin pystytetään vain joulunaikaa varten. Circus Conelli esittää ohjelmistoaan joka päivä marraskuun puolivälistä vuoden loppuun saakka.

enkelikello joulumarkkinat valot tunnelma zürich

joulukoju pipari zürich sveitsi joulu
zürich keskusta tunnelma valaistus yö pimeä
joulukoristelu zürich överi

joulukauppa zürich sveitsi koristeet tunnelma

Zürich osoittautui siis monin kerroin kiinnostavammaksi, kuin olin osannut odottaa. Valmistelen vielä ainakin nähtävyyksien osalta oman postauksensa ja ehkä myös paikallisista herkuista, ruokailusta ja hintatasosta.

Lue lisää Zürichistä
Lue Zürichin joulumarkkinoista myös Toisiin maisemiin blogista.

Oletko käynyt Zürichissä joulumarkkinoilla tai missä on sinun suosikkijoulumarkkinasi? Tiedätkö muuten, onko Zürichissä muinakin vuodenaikoina näin älyttömän kaunista ja yltäkylläistä?

30 kommenttia:

 1. Hanneli / duunireissaaja14. joulukuuta 2016 klo 19.41

  Ihan kuin olisin ollut tuolla uudelleen kun luin juttua. Hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanneli! Luin kyllä sun postauksen Zürichistä moneen otteeseen ennen reissua. Voisinkin linkata sen myös tähänkin juttuun! Olit niin oikeassa, Sveitsiläiset taitaa tyylin. Todellakin.

   Poista
 2. Eikä miten upean näköistä! Ehdotankin tätä heti ensi vuoden kohteeksi kaverille. Nuo katujen yllä olevat jouluvalot ovat ihanat, mutta parvekelehmä menee jo hieman överiksi. Toisaalta hauskalla tavalla överiksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä! Ja suorilla lennoilla pääsee alle kolmessa tunnissa. Eihän kohde mikään halpa ole, mutta eihän nyt viikonlopussa kerkeä konkurssiin ajautua.

   Lehmähommaa muuten näkyi muuallakin, lienee joku sveitsiläinen juttu. :D

   Poista
 3. joulumarkkinat on kyllä parhaimmillaan ihana tunnelmallinen tapa päästä joulufiilikseen <3 itse kun en joulua vietä, niin tuon hotellin jouluvalojen estetiikantaju olisi kyllä auttamattomasti liikaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, tuo hotellin parvekekattaus oli kyllä koominen! Oli siellä vanhassa kaupungissa yksi toinenkin rakennus, jossa oli mauttomat joulupukkivalaisimet. Muilta osin kaupunki oli oikein tyylikäs ja tunnelmallinen! :D

   Poista
 4. Tuolla kyllä osataan järjestää joulumarkkinat! Asuimme vuosia Geneven tuntumassa ja kävimme monilla joulumarkkinoilla Sveitsissä. Ihania olivat, kaipauksella muistelen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, voin uskoa! Ja onnekkaat ootte saaneet asua niissä upeissa maisemissa. Mä rakastuin Sveitsiin ihan täysin jo pelkän Zürichin perusteella. <3

   Poista
 5. Miten tunnelmallista! Nuo jouluvalot näyttävät niin kauniilta illan pimeydessä. Joulumarkkinat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin kans iltaisin hurmiossa, kun joka puolella oli kauniit valot. En ole aiemmin ollut oikein joulumarkkinaihminen, mutta eihän siellä ryysiksessä ole pakko tungeksia vaan tunnelmasta voi nauttia vähän etäämmälläkin. Vaikka oli kylmää, niin kuuma hehkuviini mukissa lämmitti. :)

   Poista
 6. Aivan ihanan näköistä! Tuo tähtisade näyttää tyylikkään tunnelmalliselta. Samaa en kylläkään voi sanoa tuosta parvekkeella olevasta lehmästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtisade todellakin! Mua alkoi kyllä kiinnostamaan tuo lehmä-case. Miksi se on siellä parvekkeella? Mä näin toisen lehmän yhden toisenkin talon terassilla. Siihen täytyy olla jokin syy! :D

   Poista
 7. Minuakin ihmetytti parvekkeella oleva lehmä ja ihailin Swaron kristalleja. Swaro on sikäli tunteita nostattava, ettei minulla ole rahaa päästä Swarowskia lähellekään. Vaikka Sveitsi on kaiken kaikkiaan hintava maa, niin kova hinku olisi päästä käymään siellä, ainakin ihan vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitänee lähteä uudelleen Zürichiin ja selvittää mysteeri lehmän takana. :D

   Kristallihommat ei ole koskaan minua kiehtoneet, vaikka olihan tuo kimmeltävä kuusi aika hauska! Sveitsiin pitäisi päästä tutustumaan paremminkin! Sitä ennen pitää käydä pitkään töissä, että saa matkakassaan tarpeeksi täytettä. :)

   Poista
 8. Hien tuo lehmä parvekkeella! Kyllä on pling plingiä ja joulua kerrakseen. Kiva lisä oli nuo hinnat eri paikoista. Listalla on ennen joulua käväistä jossain joulukaupungissa. Vaikka tässä nyt Berliinistä jotain kauheuksia n saatu kuullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliinin uutiset on olleet surullisia ja masentavia. Se oli meilläkin yksi vaihtoehtokohde. Mä olin ekaa kertaa varsinaisella joulumarkkinamatkalla mutta en taatusti viimeistä! Tästä tuli meille kertaheitolla perinne. :)

   Poista
 9. No kylläpä tuolla panostetaan jouluun! Neljät joulumarkkinat ja toinen toistaan överimpi meininki, kun meillä taas joulupukin kotimaassa ollaan aika hissunkissun tuohon verrattuna.
  Musta lehmä parvekkeella oli just hauska, samoin diskopallot. Kristallikuusi taas ei sytyttänyt yhtään, mutta tähtisade vanhan kaupungin yllä on upea. Jouluvalojen ihastelu ulkomailla on kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläpä muuta viserrä!

   Onneksi täällä kotimaassakin (ainakin Helsingissä) on alettu hiljalleen panostamaan vähän enemmän. Vielä kyllä taitaa olla aika paljon tekemistä, että pääsisi ihan eurooppalaiseen meininkiin. Jouluvalojen suhteen taidan olla sitä mieltä, että ennemmin överit kuin vajarit! :D

   Poista
 10. Tunnelmallisia joulumarkkinoita! Joulun alla on ihana käydä ainakin yhdet markkinat katsastamassa. Tänä vuonna se ei ole ollut mahdollista, mutta onneksi joulutunnelmaan on silti päästy - ilman luntakin. Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se joulutunnelma loppujen lopuksi valosarjoista tai lumesta ole kiinni, vaan ihan omasta virittäytymisestä. Mutta kyllähän ne joulumarkkinat (=glögi/glühwein) aina hieman avittaa siinä omassa virittäytymisessä... ;)

   Hyvää joulua, Lotta, sinulle sinne Japaniin! Voitais me helposti vaihtaa paikkojakin. :)

   Poista
 11. Keskieuroopan joulumarkkinat ovat kyllä tunnelmallisia ja Zürich on mukava kaupunki - tosin en kyllä monia markkinoita, hienojakaan, per joulu jaksaisi kierrellä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen myös, että joulumarkkinoiden kiertely kannattaa pitää kohtuudessa. Eiköhän niistäkin se wou-efekti laimene - ja sitähän me ei haluta! :)

   Poista
 12. Juustofondueta ja Glühweinia, kyllä kiitos! En ole koskaan käynyt Keski-Euroopan joulumarkkinoilla, ja ihan liikaa niitä blogeista fiilistellyt täältä kaukaa. Ensi vuodeksi suunnitellaan joulua Suomessa, joten ehkä siitä esim. Sveitsissä ehtisi piipahtamaan. Näyttää nuo tähtikoristeetkin aivan ihanilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuosi on sun eurooppalainen jouluvuosi! On varmasti erikoista viettää jouluja siellä Australiassa, vaikka eihän se varsinainen joulutunnelma välttämättä sääolosuhteista ole kiinni. Helsingissäkin sataa nyt vettä, mutta mulla on kaikesta häsäämisestä huolimatta ihmeen paljon joulufiilistä!

   Poista
 13. Itse tykkäsin Christkindlimarktin joulutorista. Oli sen verran heikot säät eli oli mukava olla sisällä. Ja kyllähän se Swarowskin kuusi on upea!

  Hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun moni on hehkuttanut nimenomaan tuota Christkindlimarktia! Minusta se jäi vähän valjuksi. Me käytiin siellä vasta lähtöpäivänä, että oliskohan ollut jo vähän joulutoriväsymystä havaittavissa... :D Huonolla säällä on varmasti just hyvät, vesisade kun ei mitenkään epänormaali ilmiö ole joulukuussa.

   Oikein hyvää joulua sinulle myös!

   Poista
 14. Olen aina miettinyt, onko koko Sveitsi liian kliininen makuuni, mutta osataan siellä ainakin joulutunnelmaan satsata. :) Uskomattomia noi valot, ja etenkin to kuvailusi tähtitaivaan alla kulkemisesta sai minut huokailemaan. Jos ei täällä joulutunnelmaan pääse, niin ei kyllä missään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtitaivas oli kyllä huokailuttavan ihana! Minä en oikein edes osaa sanoa, mitä olin ajatellut etukäteen Sveitsistä. En ollut koskaan mitenkään erityisen kiinnostunut matkustamaan sinne. Ehkä juuri siksikin reissu oli täysi kymppi.

   Poista
 15. Onpa kaunista! Zurich kiinnostaisi muutenkin, mutta sen hintataso on toistaiseksi pitänyt minut pois sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ainakin harkitsemaan, sillä ei siellä nyt niiiiiin kallista ollut. Aika pitkälti Suomen hinnoissa. Meillä oli periaatteena "pihistä ja panosta" eli joissain asioissa vähän säästettiin ja joissain sitten ei. Ei jouduttu konkurssiin!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017