lauantai 3. joulukuuta 2016

Tukholma: Kadonnutta joulutunnelmaa etsimässä

En ole koskaan ollut "jouluihminen". En ole koskaan ymmärtänyt hinkua joulumarkkinoille tai joulutoreja koluamaan. Usein niihin kuitenkin olen päätynyt - mutta vain ärsyyntyäkseni valtavasta tungoksesta. En ole hihkunut joulukalentereiden perään tai huushollin kausikoristeluun. Viime vuosina kynttilöiden polttaminenkin on lapsiteknisistä syistä jäänyt välistä. 

Tämä joulu on nyt erilainen. Olemme ensimmäistä kertaa koko joulun omassa kotonamme Helsingissä, emmekä viiletä pitkin sisä-Suomea sukulaisissa, auto ääriään myöten pakattuna. Se on yhtä aikaa haikeaa, sillä pitkän välimatkan vuoksi näemme sukujamme harvoin, mutta samalla helpottavaa sillä saamme kerrankin viettää rauhallista aikaa ihan omassa kotona. Etsiä sitä meidän omaa tapaa viettää joulua. Luoda omia jouluperinteitä - on ne sitten kotona tai (toivottavasti joskus myös) matkoilla.

Lasten kanssa Tukholmassa

NK tavaratalon jouluikkunat

Joulutunnelmaa

Mutta nyt itse asiaan! Olen saanut pakkomielteen etsiskellä arkikiireitä uhmaten joulutunnelmaa. Pari viikkoa sitten pyörähdimme koko perheellä Tukholman risteilyllä. Päätarkoitus oli käydä Vasa-museossa, mutta samalla keikalla halusin käydä myös Tukholman joulutoreilla. Ruotsalaiset, jos ketkä, osaisivat joulutunnelman luomisen. Olin käynyt jouluisessa Tukholmassa edellisen kerran vuonna 2009 ja viimeistään nyt oli aika uusia visiitti.

Koska on kyse meikäläisten reissuhommista, niin eihän se mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ruuhkavuosiin kuuluu, ettei ehdi tutkia ihan kaikkia asioita perinpohjaisesti. 
 • Onnistuminen: laivalla oli joulubuffetti
 • Epäonnistuminen: joulumarkkinat avattaisiin vasta viikkoa myöhemmin
 • Onnistuminen: NK:n jouluikkunoiden avajaiset osui sattumalta kohdalle!  

Jouluikkunoiden avajaiset huomattiin vain sillä tavalla, että oltiin kävelemässä NK tavaratalon ohi, muttei meinattu päästä väenpaljouden takia. Vasta hämmentyneinä vääntäytyessä ihmismassan läpi tajuttiin, että tässä taitaa olla menossa tavaratalon jouluikkunoiden julkaisu. 

Vasta kotona tarkistelin tarinaa NK:n jouluikkunoiden takaa. Selvisi, että jouluikkunoiden perinne on yhtä vanha kuin itse tavaratalo, eli ikkunoita on koristeltu joulukuosiin vuodesta 1902 lähtien. Joulusomistusten parissa työskentelee vuosittain noin 30 suunnittelijaa ja teema vaihtuu joka vuosi!

Joulumatkalle lasten kanssa, ruotsin risteily

Tukholmassa joulutunnelmaa

Lahjapaketit NK-tavaratalo

Samaan aikaan kun tungeksittiin väenpaljouden läpi (ja lopulta jopa päästiin itsekin vilkuilemaan ikkunoiden antia) yhtäkkiä Tyttären käteen työnnettiin ilmapallo. Hän siitä tietenkin kovasti riemastui. Samalla minun suuntaan ojennettiin pahvimuki kolikoita varten.

Kuulostan nyt ehkä hieman kylmältä kun sanon, etten tykkää pakkomyymisestä - tuli se miltä taholta hyvänsä. Tässä käytettiin vielä hyväksi lapsen vilpitöntä riemastumista: "jee, mä sain ilmapallon!" Äiti oli tylsimys, joka otti ilmapallon lapsensa kädestä ja ojensi sen takaisin jollekin kostyymiin pukeutuneelle ilmapallonmyyjälle. Samanlaisia reaktioita oli muillakin perheillä; lapset harmistuivat äideilleen, jotka eivät antaneet lapsen pitää juuri saatua ilmapalloaan. Ei kasvata joulumieltä tämmöinen.

En ehkä muutenkaan ihan ymmärtänyt, että miksi jouluikkunoiden ihastelu on nyt niin iso numero. Siis onhan ne aivan älyttömän huikeat ja mielikuvitukselliset, mutta että koko kadunpätkä on tukossa sen takia. Onhan Helsingissäkin Stockan jouluikkunat upeat, mutta ne tulee kyllä nähtyä sen avajaispäivän jälkeenkin - ilman tungosta.

Eli tässä mun jouluhengen puuttumisen ydin kaikessa lyhykäisyydessään. Asenne on väärä.

Joulun parasta aikaa

Tavaratalon näyteikkuna

Joulufiilis näyteikkuna

Ja näin sitten päästiin aasinsillalla siihen, että ollaan lähdössä ystävättären kanssa kahdestaan (ilman lapsia, wuhuu!) viikon päästä Zürichiin tsekkailemaan kunnon joulukaupungin meininkiä. Minun joulumarkkinakokemukset on rajoittunut pääkaupunkiseudun lisäksi vain Tallinnaan ja Tukholmaan, joten onhan Ne Oikeat Eurooppalaiset Joulumarkkinat nyt ihan jo yleissivistyksen takia koettava. Enkä meinaa pysyä housuissani, kun olen niin innoissani! Minä! Joulumarkkinoista! Mutta kamaan, Sveitsissä!

Duunireissaajan kirjoitus Zürichin joulumarkkinoista on luettu tarkkaan - monta kertaa. Matkasuunnitelmia ei ole muuten ehditty vielä tekemään, koska ruuhkavuodet. Mutta majoitumme ihan vanhankaupungin ytimessä, joten eiköhän me sieltä löydetä itsemme joulutunnelmaan. Ja meillä on ihan koko viikonloppu aikaa, kiire ei ole mihinkään. Mitään rajoituksia ei ole. Kenenkään päikkäreitä ei tarvitse ottaa huomioon - ellemme halua nukkua niitä itse!

Mielellään otamme kaikki vinkit Zürichin nähtävistä ja koettavista asioista vastaan! Sekä tietenkin hyvät, kohtuuhintaiset ruokapaikat!

Oletko sinä menossa Tukholmaan tai muualle Eurooppaan hakemaan joulutunnelmaa? Onko tapana fiilistellä joulua joulutoreilla?

Lue lisääJouluinen Tukholma ja Tukholman joulumarkkinoita
ja tietenkin miten siellä Zürichissä meni: Zürichin joulumarkkinat ja tunnelmantekijät

26 kommenttia:

 1. Mä olen jouluihminen ihan vimosen päälle, mutta en kestä yhtään tungosta ja sellaista hysteeristä shoppailua. Olen käynyt jo tsekkaamassa Barcelonan joulumarkkinat ja ensi viikolla pääsen katsomaan, miltä näyttää Helsingissä ja ehkä jopa Tallinnassa, mutta mikäli niissä on ahdasta ja sellainen ikävä stressifiilis, niin haen joulutunnelmani sitten vaikka hiljaisesta kahvilasta glögimukin äärestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo glögi onkin hyvä tunnelmankohottaja! Tungos on niin ahdistavaa, mutta eihän sitä tosiaan pakko ole jäädä siihen pyörimään. Tallinnan joulumarkkinoille en taida tänä vuonna keretä, mutta pari vuotta sitten sattui meidän käydessä olemaan suhteellisen väljää. Ja otettiin ne glögitkin!

   Poista
 2. Minä olen kyllä sellainen jouluhössöttäjä, että olisin varmasti tuolla NK:n ryysiksessä heti avajaispäivänä :D En muuten tiedäkään, että onkohan täällä Köpiksessä samanlaista traditiota... Täällä on lukuisia joulumarkkinoita, joista yksissä kävin eilen ja tänään toisissa. Molemmat olivat hyvin pieniä ja vaatimattomia, ja ehkä siksi joulufiilis oli vähän hukassa. Mukillisen glögiä olisin voinut juoda, mutta peruin aikeeni hinnat nähtyäni: 7 € mukillisesta, terästettynä 13 €! Pikkuinen markkinalisä pistetty hintalappuun :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä, 7/13 euroa glögistä! Huhhuh, siinä kyllä terävin kärki katkeaa joulufiiliksestä.

   Poista
 3. Joulutunnelma on itselleni tosi vieras käsite, enkä ole juurikaan jouluihminen, joten yhtään en ymmärrä tuota tunkua ikkunalle �� Mutta onhan nuo hienosti tehtyjä, sitä ei käy kieltäminen! Kyllä itsekin tulee Stockan ikkunaa ihailtua, vaikkei se itse joulu niin kiinnostakaan. Ehkä mustakin tulis jouluihminen, jos kävisin joulutoreilla, niissä on ihan varmasti tunnelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä asiassa ollaankin samasta puusta veistettyjä. Niinpä mäkin ajattelin, että eurooppalaisilta joulutoreilta täytyy löytyä avain jouluihmisyyteen! :) Kyllähän mä tietysti tunnelmoida tykkään, polttaa kynttilöitä jne, mutta koen ne enemmän talvikauteen kuin juuri jouluun. Mutta olen nyt valmis kehittämään omaa joulufiilistäni.

   Poista
 4. Minusta on lähivuosina kuoriutunut pikkuhiljaa jouluihminen vaikka ennen olin kaikkea muuta. Pienessä määrin jouluhössötys on jees, mutta rajansa kaikella ja ihmismassoilla erityisesti. Eurooppalaiset joulumarkkinat haluaisin tänä vuonna kokea mutta Tuomaan markkinat saavat kelvata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuaskelin, pikkuaskelin. Minäkin luulen ja toivon, että Zürichin joulumarkkinoista saan hyvää tsemppiä joulumielen etsimiselle! Pitääkin yrittää ehtiä myös Tuomaan markkinoille, nekin on kyllä varmaan kivat. Yritän toteuttaa sitä "glögi käteen ja väljemmille vesille" jos on kovasti tungosta...

   Poista
 5. Joulutunnelmaa haetaan mutta lähinnä kotosuomesta. Tallinnassa olen kerran ollut joulun alusaikana ja kieltämättä hienoa oli. Kyllä aina haaveilen joulutunnelman kokemista jossain saksan kaupungissa mutta vielä ei ole tullut saumaa, jolloin sellaisen matkan tekisin. Ehkäpä jossain vaiheessa. Helsingissä oli muuten aika paljon väkeä ikkunaa tölläämässä ensimmäisenä päivänä Stockkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin olen itsekään päässyt/joutunut/ajautunut kaupunkireissulle joulukuussa. Pari vuotta sitten Tallinnassa oli jopa yllättävän tunnelmallista. Veikkaan, että sieltä alkoi mun pehmentyminen jouluun voimistua. Olin vielä juuri edellisenä päivänä tehnyt positiivisen raskaustestin, että ehkä sekin vähän vaikutti kokemukseen. :)

   Poista
 6. Mulle joulu on tärkeä juhla ja vietän mieluiten sen Suomessa sukulaisten kanssa eli perinteinen perhejoulu. Tänä vuonna olen menossa hieman ennen joulua Manchesteriin, jossa on myös joulutori, ootan sitä innolla, sillä en ole koskaan aikaisemmin ollut ulkomailla joulutoreilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manchesterin joulutori kuulostaa oikein mielenkiintoiselta! En ole minäkään ennen tätä käynyt Tallinnaa tai Tukholmaa kauempana joulutoreilla (ja nekin käytännössä sattumalta) eikä ne aiemmin ole niin houkutelleetkaan. Nyt on sitten viime vuosina alkanut kutkuttelemaan.

   Poista
 7. Joskus on kyllä jollekin kunnon joulutorille päästävä! Tukholma olisi tarpeeksi lähellä, että siellä ehtisi joskus joulun alla olevien koulu- ja työkiireiden keskellä piipahtaa.
  Itse olen kuitenkin sen verran "perinteisen" joulun kannalla, että en kyllä heti lähtisi Suomesta pois! Ainakaan mihinkään lumettomaan maahan. Paitsi okei, ei se valkoinen joulu ole kyllä Suomessakaan nykyään mikään varma juttu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu- ja työkiireet, aina tiellä! :D Minua kyllä kiinnostaisi joulun yli matkustelukin, mutta silloin matkat on vaan niin pirhanan kalliita. Ja aiemmin ollaan aina kuitenkin valittu mieluummin sitten sukujoulu. Olen kyllä välillä vihjaillut isäni ja veljeni porukoille, että lähettäiskin koko porukalla reissuun!

   Poista
 8. Kävin nyt viikonloppuna Tukholmassa ja NK:n jouluikkunoiden edessä jalkakäytävä oli edelleen ihan tukossa ikkunoiden ihastelijoista :)

  Kävin myös Skansenin joulutorilla fiilistelemässä ja postausta tulossa lähipäivinä! Siellä oli mm. ohjattuja joulutansseja kuusen ympärillä. Olen täysin samaa mieltä, että ruotsalaiset osaa tehdä joulutunnelman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, vieläkin tungos!? Ohhoh. :D Kiva kuulla, että Skansenin joulu oli onnistunut. Pitääkin kärkkyä sun postausta sieltä!

   Poista
 9. Mäkään en tykkää tuosta, että annetaan tai tyrkytetään jotain käteen, myymisstrategiana - noista jouluikkunoista sen sijaan tykkäsin tosi paljon, suloisia somisteita. Kyllä Tukholmassa osataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookin röyhkeää! Ja kun ei lapsi sitä strategiaa ymmärrä. :(

   Jouluikkunat oli kyllä suloiset, oli paljon myös liikkuvia figuureja!

   Poista
 10. Äääähh mulla katkes netti ja pitkä kommentti tais kadota taivaan tuuliin! Tiivistettynä: olen jouluihminen mutten joulutori-ihminen, mutta Tukholmaan voisin melkein pelkän joulutorin takia lähteäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, netin katkeamiset kriittisellä hetkellä on kyllä... mur.

   Tosiaan, joulufiilistä voi saada - tai olla saamatta - monesta asiasta. Tukholmaan vois melkeen lähteä minkä vaan takia. On siellä aina niin kiva käydä! :)

   Poista
 11. Harmi, ettei joulumarkkinat ollut vielä auki, mutta ehkä sitä joulufiilistä vähän tarttui matkaan. :-) Mä aina kuvittelen, että en oo jouluihminen, mut sitten kun joulukuussa on just kaikkii markkinoita, hienoja valoja ja joululauluja, niin kyllä se joulufiilis sieltä nousee ja haluisin pistää tonttulakin päähän ja lähtee hakemaan joulukuusta välittömästi. :-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein voisin sanoa, että näyteikkunoilla sen alkuärsytyksen jälkeen soivia jouluteoksia katsoessa tunsin pienen joulufiiliksen pilkahduksen.

   Ja mä melkein näin sielujeni silmissä sut tonttulakki päässä juoksemassa kuusimetsässä, kirveen kanssa tietenkin. :D Vaan saahan niitä kuusia nykyään tietysti muualtakin kuin metsästä... :D

   Poista
 12. Minä tunnistan itsestäni joitakin samoja tuntemuksia, mutta ehkä vähän enemmän olen kuitenkin jouluihminen kuin anti-jouluihminen. Tykkään kyllä, että kotona on koristeita ja tehdä jouluisia asioita, mutta en voi sietää sitä jouluryysistä ja väenpaljoutta eri paikoissa. Me ollaan oltu välillä miehen perheen luona etelä-Kaliforniassa (jossa ei ole yhtään joulutunnelmaa kun saa melkein olla shortseilla) ja välillä Suomessa jouluna. Yksi joulu oltiin kotona ja tykkäsin kovasti kun saatiin tehdä omat perinteet ja aikataulut. Nyt kun oma lapsi on 4v, on tullut jouluvalmisteluihinkin ihan eri hohto, kun hän on kaikesta niin innoissaan. Ehkä saan miehen puhuttua taas viettämään joulua kotona ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan nyt ystävän kanssa Zürichissä ja joulutoreilla on tunnelman lisäksi aikamoinen tungos. Jostain syystä se ei täällä ole niin haitannut, johtuen ehkä sopivasta määrästä lämmittävää glühweiniä...

   Saas nähdä miten meidän ensimmäinen kotijoulu menee. Tuleeko perinne vai jatketaanko joulukierroksia.

   Poista
 13. Hihi, mä olen aivan hillitön jouluihminen, joten rakastan kaikkea jouluun liittyvää! Paitsi tungosta. ;-) Joulumarkkinat ovat ihania paikkoja fiilistellä, en tosin koskaan osta mitään, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin itsekään on tullut ostettua, mutta täällä Zürichissä ollaan nautiskeltu glühweiniä, raclettea, irish coffeeta, crepesejä... Ah!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017