torstai 8. joulukuuta 2016

Matka, joka ei koskaan toteutunutkaan

Minulle ei ole aiemmin käynyt niin, että lentoliput on jo kourassa, mutta reissu jää silti tekemättä. Tässäpä kokemani ainoa sellainen tapaus, joka on vähintäänkin erikoinen.

***
Elettiin huhtikuuta vuonna 2011, kun löydettiin todella halvat Lufthansan lennot Venezuelaan. Varattiin heti saman vuoden syksylle lentoliput Caracasiin hintaan 264 euroa! Lennot oli erittäin edulliset, muttei nyt mitenkään poikkeuksellisen halvat. Mieheni oli käynyt Kiinassa suorilla 300 euron lennoilla, joten löytyyhän näitä helmiä välillä. 

Oikeastaan vasta lennot ostettuamme aloimme tutkimaan, että mikäs paikka tuo Caracas oikein onkaan ja mitä siellä voisi tehdä. Nämä halvat lennot olivat muistaakseni vain viikon matkoille, ainakin sen pituinen reissu tuli otettua. Matkan lyhyys toi vähän rajoituksia suunnitelmiin. Lisäksi meillä oli tähtäimessä useamman viikon Aasian reissu seuraavalle talvelle, joten budjettia ei ollut paljon käytettäväksi.

matkablogi
Caracas // Lähde: Flickr, Adolfo Jeritson
caracas matkablogi
Caracas // Lähde: Flickr, Jaume Escofet
Kun aloimme tutkimaan kohdetta, kävi ilmi, että Caracas on maailman murhapääkaupunki ja rikollisuus siellä on aivan omaa luokkaansa. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa Venezuela sai vuonna 2011 yhtä huonon tuomion kuin tässä tämän vuoden tiedotteessa:

Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä etenkin suurissa kaupungeissa (Caracas, Valencia, Maracaibo, Maracay) ja turistikohteissa sekä rannoilla. Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Noudata erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessasi. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua kävellen. Rikolliseen toimintaan ja muun muassa matkailijoiden ryöstöihin on syyllistynyt myös poliisin virka-asuihin pukeutuneita henkilöitä

Caracas vaikutti siis meille hivenen liian vaaralliselta. Ei olisi kiva lähteä lomalle, jos joutuu koko ajan jännittämään ryöstetyksi tulemista. Aloimme siis miettimään jatkosuunnitelmia. Lennot Aruballe, Bonaireen ja Curacaolle vaikuttivat silloin meidän rahapussille liian kalliilta, mutta Isla de Margaritalle pääsisi kohtuuhinnalla.

matkablogi Lähinnä Kauempana
 Lähde: Magellan Geographix 1997 www.maps.com
matkablogi Lähinnä Kauempana
Isla de Margarita // Lähde: Flickr, Wilhelm Rosenkranz
matkablogi
Isla de Margarita // Lähde: Flickr, Konstantin Zamkov
Alustavasti mietimme kohteeksi siis Isla de Margaritaa. Koko matka alkoi kuitenkin jo vähän kaduttaa, kun menikin melkoiseksi säätämiseksi lyhyt viikon reissu. Vaikka silloin ei mielestäni (voin muistaa väärinkin) ollut varoitusta Margarita-saaren turvallisuustilanteesta, niin Venezuelan yleinen vaarallisuus mietitytti. Tämän vuoden Ulkoministerön matkustustiedotteessa on maininta Isla de Margaritastakin:

Isla de Margaritan saarella on tapahtunut useita vakavia ryöstöjä. Ryöstön vastustus voi johtaa uhrin ampumiseen. Varovaisuutta on syytä noudattaa erityisesti pimeällä myös turistien suosimilla rannoilla. Syrjäisillä rannoilla ja paikoilla liikkumista tulee välttää. Margaritan saaren suurimmassa kaupungissa Porlamarissa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Mutta sitten kävikin niin, että huomasimme keskustelupalstalla pöhinää ja Ilta-Sanomiin tuli juttu ostamistamme lennoista. Joutuisimme ehkä pulittamaan niistä lisähintaa. No way! 

matkablogi Lähinnä Kauempana


Lufthansa huomasi siis virheensä, että oli vahingossa myynyt lentoliput 10 euron hintaan ja loput maksamamme 254 euroa olivat veroja ja muita maksuja. Lufthansa lähestyi meitä kirjeellä, että jos haluamme pitää lentolippumme, joudumme maksamaan 200 euroa lisää. Yhteyttä tuli ottaa 7 päivän kuluessa: 

"If we have not heard from you within the next 7 days, we will cancel your reservation. Your ticket/s will be refunded (paid taxes and fees only) without fee."

Onneksi keskustelupalstalla nousi haloo ja saimme yhdistettyä voimamme muiden lippujen ostaneiden kanssa. Kirje tuli juuri ennen pääsiäispyhiä kirjattuna postiin josta mekin sen saimme monta päivää myöhemmin.

Reklamoimme Lufthansalle. Monta kertaa. Vastausta ei vain saatu. 

Olihan tämä ihan hullu tilanne, eihän lentoyhtiö voi noin vain korottaa lentolipun hintaa. "Sorisori, myytiin liian halvalla, maksa lisää tai perutaan lentolippusi." Joten me lentoliput ostaneet reissaajat oltiin aika hiilenä.

Otimme yhteyttä muiden liput ostaneiden tapaan Kuluttajavirastoon (nykyisin Kilpailu- ja kuluttajavirasto) ja sieltä neuvottiin ottamaan yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen, koska Lufthansa on saksalainen yhtiö. Yhdistimme voimamme myös muiden Venezuelan (ja Kolumbian) halpoja lentoja ostaneiden kanssa ja uhkasimme nostaa Lufthansaa vastaan joukkokanteen. Uhkailu tepsi, nimittäin saimme Euroopan kuluttajakeskukselta pian vastauksen:

matkablogi Lähinnä Kauempana
Caracas // Lähde: Flickr, Alexander de Leon Battista
kaupunki matkablogi liikenne keskusta
Caracas // Lähde: Flickr, Reindertot
"Euroopan kuluttajakeskuksen saamien tietojen mukaan Lufthansa on päättänyt, että lennon varanneet henkilöt eivät joudukaan maksamaan lisämaksua. Kehotan Teitä ottamaan yhteyttä Lufthansaan ja keskustelemaan asiasta."

Ja sitten me vihdoin saadaan suoraan Lufthansalta pahoitteleva sähköposti, että totta kai saadaan pitää liput ostamallamme hinnalla ja tietenkin kaikki on ok ja ovat tosi pahoillaan. Mukavaa matkaa ja nauttikaa lennoistanne Lufthansalla.

Mutta mitä me tehdään? Laitan viestiä Lufthansalle, että ei me halutakaan lähteä, vaan voitasko sittenkin perua liput kuluitta?

Olimme nimittäin tässä härdellin aikana alkaneet miettiä, että onko meidän järkeä tuhlata kallisarvoisia lomapäiviä ja lomabudjettia tähän, kun toiveenamme oli kiertää kuukausi Aasiassa. Tämä reissu lyhentäisi sitä lomaamme ja lohkaisisi kaikesta huolimatta paljon matkakassastamme. Oltiin siis lopulta aika iloisia, sillä ilman tätä kohua emme olisi voineet perua lentoja

barrio vaarallinen murhapääkaupunki
Caracas // Lähde: Flickr, Olga Berrios
***
Olen haaveillut "aina" Latinalaisesta Amerikasta, mutta edelleenkin siellä on käymättä. Haluaisin sinne kovasti ja kuume nyt vaan kasvaa. Lueskelin Brasiliassa asuvan ja Etelä-Amerikassa matkustelevan Johannan Discovering Sunbeams -blogia ja sieltä erityisesti kirjoituksen Turvallisuus Brasiliassa. Sen valossa moni maa ja kohde Etelä-Amerikassa olisi turvallinen matkakohde. Toki riskit on hyvä tiedostaa ja vaarallista voi olla kotinurkillakin.

Olisi myös mielenkiintoista kuulla kokemuksia Venezuelasta matkakohteena, varsinkin tästä "läheltä piti" kohteesta Isla de Margaritasta

Onko sinulle sattunut kommelluksia ennen matkaa? Tai olitko jopa yksi näistä Venezuelan ja Kolumbian lentojen ostaneista? Pääsitkö matkaan ja missä kävitte?

24 kommenttia:

 1. Ohoh! Aikamoinen tarina! Varmaan olisi ollut aika kuumottava loma tiedossa että ehkä hyvä ettette lähteneet. Lentoyhtiöllä eikä varmaan kellään muullakaan ei tosiaankaan ole oikeutta nostaa lipun hintaa myöhemmin, jos se on virhe niin sitten se on virhe. Myyty mikä myyty! Onneksi "kaikki" kääntyi kuitenkin parhain päin :) Tuo matkustustiedote on hyvä aina välillä varmistaa ja tarkistaa - aika rajua tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun se lentoyhtiön virhe ei ollut mitenkään räikeä virhe. Olisin ymmärtänyt paremmin, jos lentoliput olisi asiakkaalle maksaneet vaikka 50 euroa. Silloin olisi ymmärtänyt paremmin, että kyseessä saattaa olla virhe. 264e on halpa, muttei mitenkään mahdottoman halpa.

   Matkustustiedotteessa oli tosiaan aika pysäyttävää tekstiä tämmöiselle maalaiselle! :D

   Poista
 2. Olipa härdelli! Mutta ehkä loppu hyvin kaikki hyvin? ^ - ^Olen pitkään halunnut Venezuelaan, mutta en ole vielä käynyt. Olen juuri matkalla Amsterdamin kautta Brasiliaan, joten ehkä tässä talven mittaan vaikka päätyisikin Venezuelaan asti. Saa nähdä mikä on Brasilian turvallisuustilanne verrattuna vaikkapa Etelä-Afrikkaan, jossa vietin talven pari vuotta sitten... aika näyttää. ***www.sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pääset Venezuelaan asti, niin olisi kyllä kiva kuulla miten käy! Ymmärtääkseni Brasilia on huomattavasti turvallisempi, kun vaan pysyy poissa faveloista eikä heiluttele Cucci-laukkuaan huolettomasti. :D

   Pitääkin käydä lukemassa Etelä-Afrikan tarinointisi, sekin on niin kiinnostava maa!

   Poista
 3. Olipas melkoisen mielenkiintoinen tilanne, mutta onneksi loppu hyvin kuitenkin ja hiukan luulen kertomasi perusteella, että vastaavassa tilanteessa olisin voinut päätyä samaan ratkaisuun ja perua lennot kokonaan, kun siihen kerran tuli tilaisuus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ettei olla ainoita "ylireagoijia"! :D Kaikesta huolimatta ollaan onnellisia, että lennot peruttiin sillä seuraavan talven pitempi reppureissu oli niin antoisa!

   Poista
 4. Joskus nuo matkavaroitukset kuumottavat liikaa, eikä pidä olla liian kuumoittunut, joskus taas karkeat maat ovat ihan turvallisia. Ikinä ei tiedä, ketä uskoa, paitsi ehkä jos lukee blogeja kyseisestä maasta ennakkoon.
  Ikävä, että nykyään aika moni paikka on muuttunut kuumottavaksi niin että moni arabimaa, esimerkiksi, ruoskisi minut vähintään, jotkut myös mestaisivat ja joissain taas riski raiskatuksi tulemisesta on aivan liiallinen. Sitten tietysti vaanivat pöpöt kaikkialla. Parhaat paikat ovat sellaisia, missä ihmisiä ei ole laisinkaan. Ehkä pitäisi Venezuelassa matkustaa viidakkoon. Siellä alkuasukkaat ampuvat myrkkynuolilla.
  Olin minäkin kuumottunut Peruun mennessä. Viime kädessä haittaa oli vain toisesta turakaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, matkavaroitukset on annettava vaikka alueellisesti on varmasti paljon vaihtelua vaarallisuuden suhteen. Ja känniääliöille sattuu helpommin kaikenlaista, kuin taas tietoiselle matkailijalle ei välttämättä niinkään. Mutta tässä tapauksessa viikon reissun takia ei jaksanut lähteä jännittämään ryöstetyksi tulemista.

   Venezuelan viidakossa on tietysti myös kaikenlaisia öttiäisiä, villipetoja ja muita luontaisia vaaroja. :)

   Poista
 5. Mä muistan ton tapauksen kans hämärästi uutisista, mielenkiintoista lukea tällainen tarina uutisen takaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta? Joo, mä aattelinkin että matkahaukat varmasti pistää merkille lentolippukohut. Mun mielestä Lufthansa kerkesi myydä halpoja lentoja aika paljon, ainakin jos keskustelupalstoihin oli uskominen. Eli olis varmaan ihan mahdollista yhyttää myös tyyppejä, jotka matkaan lähti. Kiinnostais kyllä kuulla, miten meni!

   Poista
 6. No huh, melkoinen rumba! :) Onneksi saitte säästettyä lomat ja budjetin paremmalle reissulle, loppu hyvin, kaikki hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se kyllä. Onneksi säästettiin kaikki paukut parempaan reissuun!

   Poista
 7. Eikös tuo ollut vaan todella hyvä juttu, kun teitä oli jo alkanut reissukohde kaduttaa, ja nyt saitte lentoyhtiön virheen ansiosta rahat takaisin? Muuten kun tuskin lippujen peruminen olisi onnistunut ihan noin helposti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todellakin hyvä juttu! Ilman lentoyhtiön hässäkkää matkaa ei olis voinut perua kuluitta. Mutta toki sitä jäi näin jälkikäteen miettimään, mitä siellä olisi ollut ja millainen reissu se olisi ollut. :)

   Poista
 8. Olipas härdelli! Onneksi kaikki päättyi lopulta hyvin. Alkaa vaan pikkuhiljaa tuntumaan, että jos voi välttää Lufthansan lentoja niin hyvä. Siellä lakkoillaan jatkuvasti ym. Me ollaan vietetty Isla de Margaritalla uusi vuosi joitakin vuosia sitten. Siitä olisi tarkoitus kirjoittaa jossain kohtaa postaus. Siihen aikaan Finnmatkat järjesti sinne matkoja. Turvallisuustilanne oli parempi kuin esimerkiksi Caracasissa, mutta kaikenlaisia kieltoja mekin kuultiin. Kaikki arvotavara, korut ym. piti pitää piilossa (en ottanut niitä edes matkalle). Meille ei sattunut mitään, mutta naapurihotellin vanhemmalta naiselta oli ryöstetty kultaketju kaulasta keskellä kirkasta päivää rannalla. Naisella oli aikamoiset mustelmat kaulalla. Saari ei ollut kovin iso, joten kiersimme sen ympäri jeeppiretkellä. Kaunista luontoa. Harmi, että turvallisuustilanne on muuttunut huonompaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onpa kiva kuulla kokemuksia Isla de Margaritalta! Odotan mielenkiinnolla postaustasi sieltä! Mäkään en muista, että silloin 5 vuotta sitten olisi ollut ihan noin kovat ukaasit, kuin nyt tämän vuoden matkustustiedotteessa. Mahtavaa, ettei teille käynyt mitään reissulla.

   Onneksi naapurihotellin naiselle ei käynyt pahemmin, vaikka mustelmatkin kuulostaa pahalta. Tosi pelottavia varmasti tuollaiset tilanteet. En ole itse joutunut koskaan tuollaisen tilanteen uhriksi, joten en osaa edes kuvitella millaiset traumat jäisi...

   Poista
 9. Ei ole kokemusta Venezuelasta eikä Etelä-Amerikasta sen puoleen, mutta teilläpä kävi kyllä hyvä munkki, että tuo kohu syntyi ja että saitte vieläpä matkanne peruttua! Itse olisin ehkä vastaavassa tilanteessa (ilman kohua siis, eli jos lennot epävakaaseen kohteeseen olisi tullut ostettua) joko jättänyt liput vain käyttämättä tai sitten ostanut jatkolennon jonnekin muualle. Itseäni Etelä-Amerikka kiehtoo kyllä kovasti, mutta Venezuela ei ole niitä maita, joihin haikailen ihan lähiaikoina. Siellä on tainnut tuo epävakaa tilanne jatkua jo vuosia, enkä kyllä tieten tahtoen haluaisi asettaa itseäni tai matkakumppaniani vaaraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä olen muutaman kerran miettinyt, että oliko meillä vähän ylireagointia, mutta kiva kuulla että muitakin olisi vastaavat varoitukset mietityttäneet. Ollaan me reppureissattukin, mutta kuitenkin lomalla tykätään sen verran huolettomasti lomailla, ettei tee mieli jännittää ryöstetyksi tulemista - vaikkei mitkään kultakorut kaulassa roikukaan.

   Voi olla, ettei meillekään tuo Venezuela ole ihan ensisijainen kohde, vaikka Etelä-Amerikkaan haaveilenkin. :)

   Poista
 10. Näinä halpojen lentolippujen aikaan taitaa tällaisia vastaavia juttuja tulla enenevässä määrin (vaikka tämä teidän kokemuksennehan oli kauempaa menneisyydestä).
  Itse suht suunnitelmallisena matkailijana, jolla on parin kolmen vuoden kohteet karkeasti hahmoteltuina en oikein ymmärrä sitä, että jos jonnekin on halvat lennot, niin ostetaan ne, vaikkei välttämättä edes tiedetä minne, ei olla koskaan ajateltu sinne mentävän eikä ole selvitetty kohteen turvallisuus- tai hintatasoa. Pahimmillaan paikkaan, jonne nyt sattuu saamaan halvat lennot, lentojen osuus on pienempi kuin yhden yön majoitus, jos kelvollisesti haluaa asua. Sama lentoaikatauluissa, pitäisi ehdottomasti tsekata, että jos huonot lentoaikataulut vaativat yhdenkin ylimääräisen yöpymisen, niin saisiko paremman aikataulun liput yhtä halvalla kuin kokonaiskustannus halvoista lipuista ja lisäyöpymisistä.
  Nythän Venezuelan tilanne on niin huono, ettei sinne moni yhtiö enää lennäkään, sillä paikallisvaluutalla ei tee mitään, siis yhtiön kannalta ja paikallisilla ei ole kovaa valuuttaa ostaa lentolippuja, joten yhtälö on mennyt melko mahdottomaksi.
  Useimmat kansainväliset yritykset lienevät jo kirjanneet kaikki saatavansa Venezuelasta nollille ja nykytilanteessa uutta yhteistyötä ei voida aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No me ollaan just semmoisia häslääjiä, että saatetaan varata matka ihan hetken mielijohteesta. Harvemmin kyllä ihan näin sikana säkissä.

   Yleensä ollaan kuitenkin hieman suunnitelmallisempia, ainakin kauempien kohteiden suhteen. Viime keväänä lähdettiin Kroatiaan 17h varoajalla kun saatiin halvat lentoliput mutta toki Kroatian rannikolle oli ollut hinku jo ennestään.

   Venezuelan tilanne kuulostaa kyllä tosi kurjalle ja hurjalle. :(

   Poista
 11. Melkoista säätö ollut kyllä. Välillä olen miettinyt, että ottaisi tuollaiset superhalvat lennot vaikka kohteesta ei mitään tietoa olekaan. Mutta olen jänistänyt tai sitten ajankohta ei ole ollut sopiva. Taidan ehkä jatkossakin ottaa kohteesta ennakkoon selvää ennen kuin ostan liput. Lopulta kuitenkin onni onnettomuudessa, että saitte rahat takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä! Ja me ei ihan niin kovia seikkailijoita olla (varsinkaan nyt pari pikku mukulaa lahkeissa roikkuen) että uskallettais minne tahansa lähteä ummikkona. Mutta jotain todella mahtavaa fiilistä oli siinä hetkessä, kun otettiin hetken mielijohteesta nuo Caracasin lennot! Oli tosiaan onnea matkassa, että saatiin rahat takaisin. :)

   Poista
 12. "Murhapääkaupunki" kuulostaa kyllä aika hooceeltä, ja tämä tulee sentään ihmiseltä, joka varasi edellisen Lähi-idän reissun sillä perusteella, että näytti, että kolmas intifada olisi tulossa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lentojen ostamisen jälkeen googlattiin Caracas, niin meillä hymyt hyytyi! :D Pakko oli googlata myös intifada, täytyy tunnustaa ettei palestiinalaisten rytinät ole kovin tuttuja. Mutta huh, aika rohkea sinä!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017