torstai 29. joulukuuta 2016

Lasten kanssa matkalle - 5+1 syytä valita risteily Tukholmaan

Moni pääkaupunkiseutulainen käy usein laivalla, niin mekin. Se on niin helppo, vaivaton ja melko edullinen tapa ottaa pieni irtiotto arjesta. Minulla on kokemusta vain Helsingistä lähtevistä laivoista, sillä Turusta en ole risteillyt sitten 90-luvun. (Varustamoille vinkki, että voisi vähän kalustoa vaihtaa välillä...)

Esikoisen syntymän jälkeen harjoiteltiin matkustelun aloittamista ensin varovasti risteilemällä. Ensimmäiset 3kk oli koliikin takia rankkaa, joten ekalle matkalle - ja sekin turvallisesti Tukholmaan - uskaltauduttiin vasta 4kk-ikäisen Tyttären kanssa. Sitten kesällä risteiltiinkin jo huomattavasti rennommin 7-kuisen kanssa Pietariin ja Tallinnaan.

Siitä eteenpäin ollaan kynnetty Itämerta monta kertaa vuodessa, kaikkina vuodenaikoina, eikä pikkuveljen syntymä vauhtia hidastanut. Tapin eka risteily oli 4-viikkoisena, vaikka hänkin oli aikamoinen koliikkivauva. Mukava vaan hyssytellä huutavaa vauvaa välillä kotiseinien ulkopuolella.

Tässäpä esiteltynä 5+1 syytä valita Tukholman risteily!

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade


1. LAPSET VIIHTYVÄT

Ajatus "ruotsinlaivoista" voi kuulostaa monesta melkoisen järkyttävälle, mutta uskokaa kun sanon: lapset todellakin rakastavat risteilyjä! Kävimme toki joskus laivalla ennen lapsiakin, mutta vasta lapsiperheenä olemme löytäneet risteilyjen parhaimman annin.

Pienet lapset sekoaa onnesta jo hyttikäytävällä juoksemisesta. Sen lisäksi on Ville Viikinki, Harri Hylje ja Muumit, joiden kanssa muksut jostain syystä tykkäävät halailla. Laivoilta löytyy maisemahissit ja spontaaneihin tanssiesityksiin kutsuvat aulatilat, lukuisia rappusia, peilipintoja ja kimallusta.

Laivalla lasten leikkipaikat voivat pahimmillaan olla kuin Normandian maihinnoususta, mutta toimivat hyvin ainakin alle kouluikäisille. Kesäloma-aikaan myös laivojen kokoustilat muutetaan leikkipaikoiksi, mikä on ollut aivan loistohomma.

Laivalta saa lapsille selkään liimattavan tarran tai inforannekkeen, joihin voi merkitä lapsen ja vanhemman yhteystiedot. Tämä on kyllä ihan paikallaan, kun riehakkaat muksut juoksentelevat sokeriövereissään kuin päättömät kanat.

Kokemuksieni mukaan Viikkarilla on ehkä hieman vähemmän tekemistä lapsiperheille, mutta Siljalla lapset on otettu melko kokonaisvaltaisesti haltuun: on yllätystehtävää, Harri Hylkeen/Muumin halausta, musiikkiohjelmaa, Muumi/Harri Hylje -disko... Eli tekemistä riittää ruokailusta nukkumaanmenoon asti. Mutta ei Viking Linelläkään lapset ehdi tylsistymään.

Tämmöisen setin jälkeen lapset ovat täysin kuitteja. 1-vuotiaan vanhemmat yleensä yhtä nääntyneitä.

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade

2. BUFFET

Voi kyllä. Tästä tietysti voi olla montaa mieltä, mutta me yleensä ollaan onnellisia jo siitä, että päästään valmiiseen, runsaudesta pullistelevaan ruokapöytään. Kenenkään ei tarvitse kokata ja kaikille löytyy syötävää.

Pienten lasten kanssa on usein erityisen järkevää ottaa vähintään buffetin meriaamiainen. Joka tapauksessa aamupalaa on syötävä ja alle 6-vuotiaat syö ilmaiseksi maksavien vanhempien seurassa. Kun nämä ruokailut menee ostamaan erikseen laivan ravintolasta, heilahtaa hinta helposti pitkälle yli meriaamiaisen hinnan. Alle 17-vuotiaat saavat buffetruokailut alennettuun hintaan. Linkeissä Viking Line ateriahinnat ja Silja Line ateriahinnat.

Meidän 1-vuotias on niin pieni, että on joskus hankala löytää á la carte -listalta sopivaa syötävää. 4-vuotiaamme taas sen verran nirso, että ei ikinä tiedä mikä maistuu tai syökö ollenkaan. Buffetissa on niin paljon tarjontaa, että ihan varmasti molemmille löytyy mieleistä sapuskaa. Jälkkäripöydästä puhumattakaan. Vaikka hinta on kallis, yleensä sen arvoinen - kokonaisuutta tarkastellen.

Tukholmassa ollaan etsitty lounasaikaan joku kiva kahvila ja otettu siellä (lapsille) kevytlounas. Isompaan ruokailuun ei ole tarvetta, mahat kun ovat runsaasta aamupalasta pinkeänä ja illalla odottaa taas notkuvat pöydät.

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade


3. KAIKKI SAMAN KATON ALLA

Jokainen, jolla on lapsia, ymmärtää tämän upeuden varsinkin talviaikaan: ei ulkovaatteiden kanssa säätämistä! Ei hankalaa matkaa majoitukseen. Laivalla hyttiin saa kaikki tavarat säilöön ja laivalla voi viilettää sisävaatteisillaan.

Jos jotain tarpeellista unohtuu, sen voi tosta-noin-vaan kipaista hakemassa. Jos joku perheenjäsenestä saa kilarit, voi lähteä vaikka hyttiin tai kannelle hengittelemään. Koska ollaan kaikki samassa veneessä, voi perhe jakaantua intressien mukaan moneen eri kokoonpanoon. Äiti lähtee rauhoittumaan skumpalle, kun isi vahtii lapsia leikkihuoneessa. Sitten vauhdista vaihto.

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade

4. VIIHDEOHJELMAA

Rehellisyyden nimissä on heti alkuun sanottava, että me ollaan yleensä niin puhki, että harvoin jaksetaan enää mennä katsomaan iltaohjelmia. Mutta jos jotkut ovat reippaampia kuin me, niin viihdettä on tarjolla aikuisempaankin makuun.

Hyväunisten rattaissa torkkuvien tai iltavirkkujen vanhemmat voivat nauttia iltaohjelmasta koko porukalla ja vääntäytyä sitä mukaa yöpuulle, kun tarve on - koska kaikki todellakin on saman katon alla. Meillä muksut vaativat sängyn iltatoimineen, joten hytti kutsuu ennen pitkää.

Jos on kaksi aikuista mukana lasten kanssa, niin kyllähän se helpottaa kun voi välillä vähän huokaista ja poistua sieltä pimeästä ja hiljaisesta hytistä - edes vuoronperään - ottamaan palautusjuoma ja katsoa jotain ihan muuta kuin vauhkoontuneita leikki-ikäisiä. Plus ne lastenlaulut jää soimaan sun päähän. Minä yleensä käyn hetken istumassa jossain pubissa oluella wifi-yhteyden takia.

Tähän vielä täytyy sanoa, että en ole enää vuosiin nähnyt laivoilla örveltämistä enkä känniläisiä. Tokikaan ei yökerhossa olla oltu aamuyöllä, voihan siellä sitten olla ihan eri meininki. Harva lapsiperhe siihen aikaan enää on silminnäkijöinä.

Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade5. TAX FREE

Kerrankin on hyvä tekosyy ostaa ne kuusi viinipulloa tai parfyymi. Tai kosmetiikkaa ja kilo karkkia... ja uudestaan kilo karkkia, koska ensimmäinen kilo meni lasten nukkuessa. Tämä ei enempää selittelyjä kaipaa, koska tax free on ihan hyvä syy lähteä risteilylle.


+1 tietenkin Tukholma itsessään!

Päivä on tarpeeksi pitkä, että Tukholmassa ehtii halutessaan kaikenlaista. Valitsemme yleensä 1-3 asiaa, mitkä halutaan tehdä/nähdä päivän aikana. Joskus ollaan käyty ihan vain ostoksilla ja käveleksitty vanhankaupungin kujilla. Toisinaan taas on tarkkaan mietittyjä täsmäkohteita lapsille ja/tai aikuisille.

Viime aikoina on alkanut houkuttelemaan viikonloppureissu, jolloin ehtisi kiertää vielä enemmän eri kaupunginosissa. Ollaan suunniteltu kiertuetta, jossa käymme testaamassa Tukholman lasten leikkipaikkoja.

Muutamia lapsiperheelle suositeltavia kohteita Tukholmaan:

Lue lisää:

Lue myös:

Okei. Kyllähän se risteily edelleenkin kuulostaa aika hard corelta, mutta tärkeintä on, että lapset tykkää. Ja nehän tykkää!

Tykkäätkö sinä käydä Ruotsin-laivalla vai onko pelkkä ajatus painajaismainen?


Lasten kanssa risteilemässä Helsingistä Tukholmaan / Silja Serenade

26 kommenttia:

 1. Miten niin MUKSUT? Kyllä tämänkin tädin on saatava laivakissan halaus.

  Menossa usein yksin tai aikuisen reissukaverin kanssa. Ohjelmassa buffet-illallinen ainakin toiseen suuntaan, ehkä kauniissa Tukholmassa ramppaamisen jälkeen paluumatkalla. Tuohon hintaan tuskin kotona tekemällä noin monenlaisia osaisi hankkia. Aamiaista kyllä kiitos.

  Yksinmatkaajalla usein kirja mukana, vaikkeivät kaikki ota vihjeestä vaaria. Yritän kumminkin kuunnella vähän musiikkia, ellei se ole peräti lähdön syy, kuten Flame Jazz -teemaristeily tammikuussa.

  Matkailoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna! Ai niin, unohdin laivakissoja halailevat tädit. :D

   Kirja! <3 Tosiaan, jos yksin olisin reissussa, olisi aika kiva vaan uppoutua lukemaan aurinkoiselle kannelle (koska mielikuvissani on aina lämmin kesäpäivä) ja iltadrinkin jälkeen jatkaa lukemista hytissä nukahtamiseen asti. Aaaah...

   Mutta jos olisi yksin, kävisin silloin Tukholmassa syömässä, joten ottaisin buffetin menomatkalle. Aamiaiset varmaan ahneena silloinkin mennen tullen, nam!

   Poista
 2. Kyllä lapset ja isommatkin tykkää, eli täällä toinen risteilyjä harrastava perhe, helouta vaan! Lapset on ahkeria risteilijöitä jo kolmannessa polvessa, joten eiköhän he sitä harrastusta sitten tulevaisuudessa jatka etiäpäin. Näin aikuisena täytyy kehua tuota risteilemisen helppoutta. Kaikki on saman katon alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helouta vaan! Teidän (pitempiä) risteilyjä olen seurannutkin. Meidän pitäisi selkeesti perustaa jonkun sortin risteilypiiri? :D

   Ja kyllä, se on niin helppoa. Mä niin tykkään kun lapset nauttii sydämensä pohjasta ja juoksevat itsensä väsyksiin. Ai että.

   Poista
 3. Mahtava lista mahtavia syitä lähteä lasten kanssa risteilylle. Me ei vielä monella risteilyllä olla oltu, mutta eiköhän niitä tässä vuosien mittaan ala kertyä. Ennen en niin buffasta välittänyt, mutta on alkanut buffa kuin buffa olla paras vaihtoehto, kun ei tarvitse tilata lapselle sokkona yhtä annosta, joka ei sitten ehkä maistukaan.
  Ja iltaohjelmassa olen aika samoilla linjoilla kanssasi - vilkkaan päivän jälkeen sitä menee mieluusti samaan aikaan lasten kanssa nukkumaan hyvissä ajoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, kun buffetista aina löytyy syötävää! Lapset on kyllä niin mysteerejä, kun ei aina tiedä miten sen ruokailun kanssa käy. Tytär, tuo nirsouden huipentuma, on buffetista löytänyt monta herkkua, kun on halunnut maistella jotain kauniisti aseteltua ruokaa. Joskus sitten taas menee täysin lihapullaosastolla.

   Kiva kuulla, että on muitakin väsyneitä. Pitää mennä ajoissa nukkumaan, että jaksaa taas seuraavan päivän pyörityksen. :)

   Poista
 4. Meillä ei (vielä) lapsia ole, mutta tykkään lueskella näitä lapsiperhejuttuja ihan vastaisuuden varalle.. :D Veljenkin eka ulkomatka lapsen kanssa oli juurikin Tukholman risteily, ehkä just näistä syistä. Kivoja vinkkejä, myös aikuisten näkökulmasta, mutta Muumi-diskossa viihdyttäis varmaan ihan kahdestaankin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Janni! :D Kyllähän siinä fiilistä on, kun yökerhollinen lapsia joraa hiki hatussa Muumi-laulujen tahtiin.

   Minun olis kyllä kannattanut kans lukea lapsiperhejuttuja ennen lapsia, sillä en olisi voinut kuvitellakaan miten kivaa (joskin välillä raskasta) niiden kanssa on reissata. Lasten myötä melkein kaikki muuttuu, mutta ei ollenkaan huonoon suuntaan. :)

   Poista
 5. Mä käyn muutaman kerran risteilyllä vuosittain. Se on niin helppoa ja suhteellisen halpaakin. Tykkään Tukholmasta kaupunkina, niin se on pääjuttu eikä laivalla meno. Toki on pakko käydä karaokessa aina, kun en halua tehdä sitä paikallisissa baareissa. :D

  Perjantaisin ja lauantaisin matkassa on mukana kyllä vieläkin aika paljon niitä liian kännisiä ihmisiä (hinnan takia Viikkarilla enempi kuin Siljalla). Siksi menen itse mielummin keskellä viikkoa, jolloin on rauhallisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Veera! Tukholma on kyllä niin ihana. Pääasia se kohde meillekin oikeasti on, mutta on laivallakin kivaa. Kun tietää, että lapset nauttii niin paljon. Oo, karaokessa!? Enpäs ole koskaan ajatellutkaan, että laivallakin vois laulaa karaokea.

   Me risteillään yleensä lauantailähdöllä, mutta joskus myös viikolla (lomilla tai mun äitiysvapaalla). Me käydään yleensä kans Siljalla, ehkä tosiaan ero on Siljan ja Viikkarin välillä...

   Poista
 6. Asuttiin Ruotsissa kolme vuotta ja maiden väliä tuli sahattua laivalla aika useasti, ja täytyy sanoa että laivojen ruoka-vaihtoehdot vaihteli aika paljon, mekin just mentiin molempiin, Turkuun ja Helsinkiin, joten eri laivoja tuli testattua, ja niillä on kyllä iso ero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinä on sitten tullut laivat tutuiksi! Joskus tekisi mieli ihan vaan siksi lähteä risteilylle Turusta, että voisi välillä mennä Gracella. Alkaa nuo Helsingistä lähtevät olla jo niiiiiin nähty...

   Poista
 7. Mä en ole kovinkaan suuri risteilyfani, mutta ymmärrän kyllä näiden pointtien jälkeen, miksi risteilyt on hyvä juttu lapsiperheille! Ja onhan Tukholma tietenkin loistava syy risteillä, oli lapsia tai ei! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ymmärtänyt itsekään ennen lapsia, että miksi ihmeessä perheet suhaavat laivoilla yhtenään. Ja Tukholma on aina erittäin hyvä syy mennä laivalle. :)

   Poista
 8. Aika harvoin on enää viime vuosina Tukholmaan risteillen menty, kun lennot alkavat olla niin halpoja ... eikä niitä lapsia ole ollut matkassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäpä tulikin mieleeni, etten ole mennyt koskaan Tukholmaan lentämällä! Ollaankin mietitty viikonlopun oleilua Tukholmassa, silloin lennot olisi kyllä huomattavasti näppärämmät.

   Poista
 9. Muistan kyllä kuinka lapsena Tukholman risteilyllä viihtyi todella hyvin. Tekemistä tosiaankin riitti! Tykkään kyllä muutenkin risteilyistä ja varsinkin Siljan laivoilla on riittänyt tarpeeksi tekemistä myös aikuiselle. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan, miten laiva tuntui lapsena valtavalta! Ja teini-ikäisenä laivan bilettäminen oli jotain ennenkuulumattoman siistiä, ainakin meille maalaisille. :) Ja onhan siellä tosiaan riittänyt aikuisiälläkin tekemistä, vaikkei enää ole jaksanut bilettääkään...

   Poista
 10. Ymmärrän hyvin nämä pointit lapsiperheen kannalta. Itsellä on ehkä risteilyt hiukan jääneet sen vuoksi, että niille pääsy tietää aina useamman tunnin matkustamista junalla tai autolla. :) Mutta onhan laivalla mukavan rentoa ja kuten sanoit kaikki saman katon alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kauempaa tulevalle on vähän siinä ja siinä, kannattaako pelkästään risteilyn takia lähteä reissun päälle. Näin helsinkiläisenä se on niin helppo lähteä vaikka hetken mielijohteesta laivalle. Mulla asuu sukulaisia Iisalmessa ja on se 500km pelkästään risteilylle lähtemiselle melkoinen matka. Ovatkin sitten yhdistäneet risteilyn esimerkiksi Helsinki-lomaan.

   Poista
 11. Mä vähän inhoan risteilyjä, ei ollenkaan mun juttu. Ja tähän päivään asti olen lapsettomana vannonut, että matkustelen samalla tavalla kuin ennenkin sitten kun niitä lapsia joskus on - toisin sanoen tiukka ei risteilyille. Mutta... Jotenkin jo nyt epäilen omia päätöksiäni. :'D Onhan se varmasti ihana nähdä, kun lapsetkin saavat nauttia täysin rinnoin. Kyllä minäkin muistan, miten kivaa laivalla oli lapsena. Sulla on niin hauska tyyli kirjoittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Meri! Onhan näissä risteilyssä itselläkin vähän semmoinen... tragikoominen suhtautuminen. :)

   Niin, pakosti matkustelu hieman muuttuu, kun on lapsi mukana. Ekat vuodet voi melko huoletta mennä oman mielen mukaan, mutta lapsen kasvaessa on tietysti kohteliasta ottaa hänenkin matkatoiveensa huomioon. Mutta näitä on turha päättää etukäteen, kuviot muotoutuu ajan kanssa sitten kun se on ajankohtaista.

   Lapsen riemu on kyllä semmoinen juttu, että se pesee aika monta elämystä mennen tullen.

   Poista
 12. Mekin kokeiltiin tätä comboa toissa vuonna Suomessa käydessämme. Tosin laiva Turusta Tukholmaan lähti sen verran myöhään illalla, että ei siinä paljoa lapsi ehtinyt laivasta nauttia kun oli jo nukkumaan meno aika. Ei uskallettu sitä paljoa myöhäistää kun laiva oli satamassa jo klo 6 aamulla. Mutta meidän pääohjelma olikin siellä Tukholmassa ja jatkettiin siitä sitten lennolla kotiin Kaliforniaan. Ihan kivaa oli, ja ymmärrän kyllä miksi lapsiperheet tykkää käydä laivalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, kun se Turun laiva lähtee niin paljon myöhemmin. Teillä oli varmasti huomattavasti edullisempi Kalifornian-lento sieltä Tukholmasta kuin Helsingistä. Kiva, kun saitte samaan syssyyn vielä Tukholma-päivänkin!

   Poista
 13. olenniin smaa mieltä! Laivamatkailussa on niiiiiiiiiiiiin puolensa - etenkin kun valitsee laivansa oikein :-)

  http://www.andalusianauringossa.com/2016/06/miksi-valita-laiva-tukholmaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Kävin lukemassa juttusi ja olen samaa mieltä. Ja ihania ruokakuvia sulla, slurps tuli nälkä! Harmillisesti vaan mä en ole koskaan päässyt matkustamaan Gracella. Vitsit, kun saatais se välillä tänne Helsinki-Tukholma -välille. Voisivat varustamot välillä vähän vaihtaa kaluston reittiä, niin virkistyisi vähän liikenne. :) Pitää näköjään joku kerta lähteä varta vasten Turusta, ihan vaan vaihtelun vuoksi.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017