h u i k e a !
Vasa-laivan pienoismalli näyttää, millainen laiva oli valmistuttuaan |
Heti sisään tullessa vastassa on tämä |
Ylemmiltä kerroksilta on näkymä laivan kannelle |
- Se on maailman ainoa jäljellä oleva 1600-luvulla rakennettu laiva. Ainoa!
- Se on 95-prosenttisesti säilynyt
- Vasa-laivan piti olla Ruotsin laivaston yksi tärkeimmistä aluksista, mutta se upposi jo neitsytmatkallaan
- makasi merenpohjassa 333 vuotta!
Vasa-laiva nostettiin vuosikausien valmisteluiden jälkeen vuonna 1961. Laivan nostosta on oma mielenkiintoinen piennäyttelynsä. Vasa-laivan mukana löydettiin 14 000 pienesinettä, jotka jokainen on jouduttu käsittelemään ja kokoamaan laivaan kuin palapelin palaset. Löydösten tutkiminen jatkuu vielä tänäkin päivänä, 55 vuotta myöhemmin.
Noston jälkeen laivan rakenteet vaativat useiden vuosien säilöntäainekäsittelyä, jotta se säilyisi museossa. Noin pitkään vedessä levänneenä se olisi hajonnut kuivalla maalla.
Museo on rakennettu vain tätä laivaa varten ja sen kyllä huomaa. Laiva itsessään sijaitsee valtavassa hallissa, jonka ympärillä on monta kerrosta. Jokaisessa kerroksessa on omat näyttelynsä Vasaan liittyen ja kaikista pääsee tarkkailemaan alkuperäistä laivaa eri korkeuksilta. Museossa on useita multimedia-pisteitä ja pienoismalleja sekä paikkoja jossa laivaelämään pääsee itse tutustumaan. Museossa kerrotaan laajemminkin 1600-luvun sotalaivojen aikakaudesta ja laivaelämästä. Kiehtovaa!
Hieman isompien lasten kanssa Vasa-laiva olisi varmasti vieläkin isompi menestys. Siitä lumoutuvat niin aikuiset kuin lapsetkin. Meillä oli sen verran pienet lapset mukana, että hieman etukäteen jännitti lasten kärsivällisyys. Tappi erittäin vilkkaassa reilun vuoden iässä onneksi nukkui suurimman osan vierailua. Kun Tappi heräsi, hän oli touhua ja uteliaisuutta täynnä. Oli melkoinen tekeminen kun poika olisi halunnut kiivetä ihan kaikkialle ja juosta portaita ylös alas.
Tytär 4v oli välillä kiinnostunut ja välillä vähän vähemmän kiinnostunut. Me vanhemmat kun meinattiin välillä jäädä jumittamaan paikkoihin, jotka eivät olleet kaikista eniten Tyttären mieleen. Vierailu samassa yhteydessä olevassa ravintolassa pullakahveilla auttoi kummasti jaksamaan vähän pitempään.
Museohalli on valtava, 7-kerroksinene |
Nykyaikaisissa museoissa on myös merkitty selfie-piste |
1600-luvun sotalaivat ovat olleet kelluvia palatseja... |
...joissa tosin eli monen kerroksen väkeä |
Edessä märssy, mutta Tytär on nyt keskittynyt itse laivan tsiigailuun |
Käsittämättömän hienoja yksityiskohtia, alkuperäiset! |
Kaffe och bulla ja taas jaksaa |
Hinnat olivat melko kohtuulliset: aikuiset noin 13 euroa, lapset alle 18 pääsee ilmaiseksi ja opiskelijakortilla (myös suomalainen kortti kävi) noin 10 euroa.
Lue lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia: Vasa-museo
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Oletko sinä käynyt Vasa-museossa? Oltiinko me ainoita, jotka kävivät siellä vasta nyt?
Mä tykkään kans tällaisista museoista! Voin muuten lämpimästi suositella Turun Forum Marinumia, joka tuli tästä museosta mieleen, jos ette ole vielä siellä käyneet!
VastaaPoistaYllättäen olen muuten Turun museossa käynyt! Tosin työreissulla ilman (ja ennen) lapsia. Sekin oli kyllä hieno!
PoistaVasa museo taitaa olla 2015 vuonna ollut maailman parhaimpien museoiden joukossa. Vuoden alussa kävimme Tukholmassa. Alustavasti suunnittelimme käyvämme museossa mutta se jäi.
VastaaPoistaMaailman parhaimmistoa, ihan totta? No en kyllä ihmettele, oli se sen verran hyvä kokemus. Kyllä nuo ruottalaiset vaan osaa. Harmi, ettette kerenneet käydä, mutta ehtiihän tuota myöhemminkin!
PoistaPaljon olen tästä museosta kuullut, mutta ei ole vielä tullut käytyä. Mielenkiintoiselta vaikuttaa. En tiennytkään, että kyseessä on maailman ainoa 1600-luvulta oleva laiva! Aika hullua!
VastaaPoistaTäytyy tunnustaa, että mä pikkuisen skeptisesti lähdin sinne. Miten joku vanha laiva voi olla nyt nii-iin kiinnostava... mutta oli se! Ja todellakin, ihan hullua että se on ainoa säilynyt laiva 1600-luvulta!
PoistaEhdottomasti olette ainoita. Minä kävin siellä jo lapsena ja se oli jännittävä kokemus, pitäisi käydä joskus uudestaan. Kysymys, jota en silloin älynnyt kysyä, on, miten laivojen tykeillä voi ampua mitenkään järkevästi, kun laiva keinuu ja liikkuu. Lukiossa jo opin Coriolis-voiman ja miten se vaikuttaa ampumiseen, miten tuollaisia asioita pystyttiin laskemaan tuollain keskellä taistelua.
VastaaPoistaTuo on sikälikin mielenkiintoinen, että täällä tapahtui sata vuotta myöhemmin Riilahden taistelu, missä Ruotsi otti turpiinsa.
Se on kyllä harvinaista, että Ruotsi ottaa turpiinsa missään. Että todellakin mielenkiintoinen seikka. :)
PoistaEhkä se noilla laivojen tykeillä ei ollut niin justiinsa, kunhan räiskivät menemään.
Apua, mua kyllä joskus vähän tylsistyttää tällaiset museot... Viihtyisinköhän täällä? No, onneksi sain postauksesta tärkeimmät tärpit laivaa koskien, niin on nyt vähän yleissivistystä siltäkin osa-alueelta, vaikka museo tulevaisuudessakin jäisi käymättä. :)
VastaaPoistaEi kai, Meri!? Hehehe, täytyy tunnustaa, etten minäkään välttämättä ole kauhean innoissani kaikista museoista. Mutta tämä oli hyvä paikka. Jos sun ei tule käytyä, niin onneksi tosiaan luit kuitenkin tämän. :D
PoistaOn se kyllä upea! Olen kerran käynyt joskus yli kymmenen vuotta sitten. Voisin mielelläni käydä uudelleen. Hirmu kiva olisi ottaa joku pidennetty viikonloppu Tukholmaan, ehkä pitää yrittää ensi keväänä saada aikaiseksi!
VastaaPoistaSamaa ollaan haaveiltu itsekin, että pitäisi antaa Tukholmalle aikaa enemmän kuin yksi päivä kerrallaan. Tekisi mieli koluta kaupunginosia ja vain notkua siellä täällä kahvittelemassa.
Poistatää on jäänyt joa reissulla näkemättä - kiva päästä kierrokselle näin virtuaalisesti!
VastaaPoistaKiitos, Erja! Kiva, että oli iloa. :)
PoistaKiitos jättämästäsi linkistä blogini kommenttikenttään :) Oli kiva lukea teidän kokemukset Vasa-Museosta.
VastaaPoistaItse olen tuolla käynyt vuosia sitten mieheni kanssa. Varmasti lähivuosina mennään sinne taas ja halutaan näyttää se meidän pojalle, kun vähän kasvaa :)
Me ei tosiaan oltu käyty Vasa-museossa aikaisemmin ja museon viihdyttävyys olikin kiva yllätys!
PoistaLasten kanssa on mukava käydä reissussa ja näyttää niille paikkoja. On mahtava huomata, miten nekin viihtyy ja saavat irti pienestä iästä huolimatta.
Jospa me vaikka ensi kesänä käytäisiin sen
Vattenmuseumin lisäksi Junibackenissa, edellisestä kerrasta on jo paljon aikaa. Ehkä pieninkin saisi jo siitä jotain irti!