tiistai 29. marraskuuta 2016

Hondurasin Isla Roatan - ei enää ikinä Mahogany Baylle

Tämä on kolmas osa Karibian risteilyn maakohteista kertovaa neljän sarjaa. Tänään vuorossa on Hondurasin saarella, Isla Roatanilla, sijaitseva Mahogany Bay. Linkit aiempiin kohteisiin Meksikoon ja Belizeen löytyvät tekstin lopusta.

Tiedettiin etukäteen, että kyseessä olisi varustamon yksityisranta eikä mitään aitoa olisi siis odotettavissa. Kaksi edellistä päiväretkeä oltiin ostettu jo kotimaassa mutta loput kaksi päivää jätettiin vapaiksi. Ja lopulta oltiinkin jo niistä kahdesta ekasta retkipäivästä niin poikki, että päätettiin pitää välissä hölläilypäivä. Kuvissa ranta näytti upealle ja ajatuksena vain olla pari tuntia rantaleikeissä.

Isla Roatanille pääsi laiturilta, joten saataisiin tulla ja mennä ihan oman aikataulun mukaan. Nukuttiin pitkään ja syötiin aamupala kaikessa rauhassa, katsellen Roatania laivan ravintolan ikkunoista. Jos maissa olisi kivaa, voitaisiin käydä vaikka laivalla lounaalla ja mennä takaisin! Hyvä suunnitelma siis.

Tässä vaiheessa ei vielä tilanne näyttänyt kovin pahalle
Edellisen risteilijän kohtalo
Mahogany Bay, Honduras
Welcome to Mahogany Beach
Saarelle oli aikaa melko vähän: saapuminen maihin oli 7:00 laivan aikaa ja takaisin laivalla piti olla jo 14:30. Hondurasissa kello on kaksi tuntia vähemmän joten todellakin saarella oltiin aikaisin aamulla. Meillähän ei toki kiire ollut ja lompsittiin maihin kun suurin osa oli jo rannalla.

Ensin saavuttiin valtavalle ostosaukiolle. Suuri alue oli ihan täynnä kauppoja, kaupustelijoita ja ylikalliita ravintoloita. Viidellä dollarilla pääsi tuolihissillä rannalle ja takaisin, vaikka matkaa oli alle puoli kilometriä. Oli tosi kuuma eikä meillä ollut Tyttärelle rattaita, niin törsättiin sitten muutama dollari ilmakyytiin. Vaikka nyt sitten maisemia katsellaksemme. Ei se mikään ihmeellinen elämys ollut ja suorastaan vähän hölmöltä tuntui. Tytär sentään tykkäsi!

Carnival Glory, Mahogany Bay, Honduras
Paistit menossa rannalle grillattavaksi.
Carnival Glory lapsen kanssa
Oma laivamme Carnival Glory
Ranta oli kauhea. Tai siis voisi se olla ihan kiva, jos väkeä olisi ollut rutkasti vähemmän. Mahogany Bay on jättimäisen Carnival Corporationin yksityisranta ja satamassa oli kaksi Carnivalin laivaa yhtä aikaa, joten ihmisiä oli suhteellisen pienellä alueella monta tuhatta! Alue oli rakennettu keskelle pöpelikköä ihan meidän junttien turistien iloksi. Lähellä ei ollut yhtään mitään muuta.

Ekaa (ja ainoaa) kertaa muuten tavattiin maissakin kiertävä laivan valokuvaaja, joka ikuistaa matkustajia ja hauskoja hetkiä. Kuvia voi tietenkin sitten ostaa isolla rahalla laivalta. Mutta ihan hauska niitä otoksia kustakin kohteesta oli käydä katsomassa laivan kuvamyynnissä. (Saattoipa olla, että pari kuvaa tuli viimeisenä risteilypäivänä ostettua...)

Mutta siis takaisin rannalle. Rantatuoleja oli todella paljon tyhjillään. En muista oliko ne hinnoiteltu kovin korkeaksi vai oliko kaikki ihmiset vaan siellä vedessä. Väkeä lillutteli siellä nimittäin niin paljon, etten voinut olla ajattelematta kuinka paljon vedessä oli kaikkia ihmiseritteitä… Hyihyihyi! Minkähänlainen tilanne olisi huippusesongin aikaan? Seuraavat kuvat kertokoon karun totuuden syksyltä 2014:

Mahogany Bay, Carnival Glory taustalla

Mahogany Bay, hiekkaranta ja aurinkotuolit

Mahogany Bayn ruuhkainen hiekkaranta

Käytiin vedessä pulahtamassa jotta saatiin otettua “pakolliset” uintikuvat risteilijän kanssa ja tehtiin rannalla Tyttären kanssa hiekkakakkuja. Rannalla oli muutama lasten leikkipaikka, joissa Tytär sai leikkiä melkolailla rauhassa. Rannalla oli lapsia tosi vähän. Ostettiin (kalliit) bisset ja yritettiin päästä nettiin - siinä onnistumatta. Sitten oli pakko todeta, että ehkä tämä ranta ei ole meidän juttu ensinkään ja hivuttauduttiin hiljalleen takaisin laivaan. 

Mies lähti laivalla urheilemaan. Tyttären nukkuessa päiväuniaan minä vetäydyin kokiksen kanssa parvekkeelle seuraamaan lähtöä. Sitä saikin odottaa, sillä laivaan tuli todella paljon myöhästyneitä! Me kaikki parvekkeilla roikkujat hoputettiin myöhästyneitä.

Joku tosin huuteli, että myöhästyneet saattoi tulla sisarlaiva Sunshinesta, sillä laivassa oli kai ongelmia ilmastoinnin kanssa. Viimeiset mattimyöhäiset tulivat laivaan vasta 15:20! 50 minuuttia myöhässä, 20 min laivan lähtöajan jälkeen. Laiva nytkähti vihdoin liikkeelle 15:25, eli lähes välittömästi viimeisten matkustajien jälkeen.

Lasten kanssa Karibialla Carnival Gloryllä
Tytär ei ollut kuvaustuulella
Mahogany Bay, Isla Roatan Honduras
Vähän syrjemmässä oli eläintarha
Laivaan nousu Mahogany Bay, Roatan, Honduras
Pientä iltapäivän ruuhkaa, kahdesta portista sisään. Jono meni nopeasti.
Niin, että jos Isla Roatan sattuu olemaan risteilykohteesi, niin suosittelen lämpimästi miettimään päivälle ohjelmaa. Vaikka osallistumaan jollekin retkelle tai jopa ottamaan taksin muutamaksi tunniksi ja käydä kiertoajelulla (jos turvallisuustilanne sallii). Ihan mitä vain muuta. Tai sitten hyväksyä se, että Mahogany Bay ei ole mikään elämys. Ainakaan kovin miellyttävä. Tämän maakohteen voisi skipata vaikka kokonaan ja kokeilla miltä tuntuu oleilla lähes tyhjällä risteilijällä ja nauttia superhalvoista Spa-hoidoista ja muista alennuksista.

Tripadvisor: Isla Roatanin päiväretket
Carnivalin Isla Roatanin päiväretket
Cruisecriticin suositukset Isla Roataniin

Se täytyy tässä kuitenkin rehellisyyden nimissä sanoa, että hauska päivä meillä kaikesta huolimatta oli. Ne muutamat tunnit, mitä maissa vietettiin, meillä oli oikein rentoa ja mukavaa. Mutta edellispäivän Belizen unelmasaaren jälkeen Mahogany Bay oli todella iso pettymys. Vähienkin odotusten jälkeen. Tämäkin tietenkin oli täysin oma vika, sillä kuten alussa sanoin: kotiläksyt jäi tekemättä.

Turvallisuus Hondurasissa


Pitkälle yksityirannoilta ei olisi tehnyt mieli lähteäkään, kun oltiin luettu Ulkoministeriön matkustustiedote Hondurasista. Se kertoi karut faktat maan turvallisuudesta (mukaanlukien Isla Roatan), niin ei huvittanut lähteä seikkailemaan pienen lapsen kanssa. Fun Timesissa eli laivan ohjelmalehdykässä varoiteltiin Isla Roatanin vaarallisuudesta ja että alueella on ollut paljon aseellisia ryöstöjä ja katurikoksia turistejakin kohtaan. Viiden mailin päässä Mahogany Baystä oli näitä vaaralliseksi luokiteltuja alueita

Joten mitäs sanot? Laitetaanko yks Mahogany Bay pakettiin?

Isla Roatanilla lasten kanssa
Tässä infoläpyskässä sentään kerrotaan aikaerosta. Belizessä se uupui, siksi sekaannukset.

Lue lisää Karibian risteilystä Lähinnä Kauempana -arkistosta:

18 kommenttia:

 1. Meidän päivä Isla Roatanilla oli pilvinen ja sateinen. Päädyttiin taksikuskin kaverin kotiin, jossa hänellä oli pieni ravintola. Olimme ainoita asiakkaita, lähinnä ehkä vieraita. Siellä istuimme ja pelailimme lautapelejä ja joimme olutta :) Oli kyllä tosi mukava päivä, vaikkei itse saarta hirveästi nähtykään. Kiersimme kyllä siellä, mutta ranta ei sateella houkuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, että satoi! Mutta teillehän tuli sitten kuitenkin aika ihana päivä! Kävittekö jossain kauempanakin taksilla ajelulla? Äh, olisi meidänkin pitänyt, satoi tai paistoi! :D

   Poista
 2. voin uskoa, että tuon paikan matkailulliset ansiot jäävät kovin vähäisiksi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ajattele sitä virtaavaa rahamäärää ja kaikki siitä menee suuryhtiön kassaan. :(

   Poista
 3. Auts, ei kovin houkuttavalta tuo paikka kyllä kuulosta! Hurjan näköistä kyllä, kun meressä väkeä kuin pipoa - ja tosiaan, mitä kaikkea muuta siellä sitten onkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iyyyyh, niinpä. Ja mun täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että kuvissa ei edes välity se oikea ruuhkatunnelma tarpeeksi voimakkaana. Vaikka ajatuksena olikin viettää "välipäivä" olisi voinut sittenkin miettiä jotain muuta tähän kohteeseen. :)

   Poista
 4. Ruuhkaiset rannat ei ole mieleen, mutta mitäpä muuta tuolla voisi tehdä, jos ei laivalle halua jäädä. Tosin laivalla voisi viettää rauhallista päivää, kuten mainitsit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan siellä ollut aktiviteettia joka lähtöön, mutta alle 2-vuotiaalle sopivia ei kovinkaan paljon. Yksi vaihtoehto olisi ollut lähteä vaikka taksilla kiertoajelulle, mutta eipä sekään sitten tullut mieleen. Ihan kiva päivä meillä onneksi oli näinkin, mutta osataanpa jatkossa varoa rysärantoja! :D

   Poista
 5. Kääk! Ihmiskeitto! Ei olis kyllä meidän paikka ollenkaan. Hyvä tietää, kierretään kaukaa :) Hondurasista oon kuullut sen verran, että se ei tosiaan ole Väli-Amerikan turvallisimpia. Eikös sieltä löydy maailman murhapääkaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, todellakin! Ihmiskeitto! :D Mä en tiedä, miten te voitte enää ikinä matkustaa minnekään Isle of Pinen jälkeen...

   Joo, Hondurasilla on aika riipivä maine rikostilastoissa. Piti ihan käydä guuglailemassa ja kyllä, Hondurasin San Pedro Sula taistelee ykkössijasta Venezuelan Caracasin kanssa...

   Poista
 6. Me päädyimme ottamaan satamasta taksin ja kiertämään hiukan Roatania, kävimme mm. ihan kivassa perhospuistossa, jossa oli muutamia muitakin eläimiä. Roatan lienee kuitenkin suht turvallista aluetta Manner-Hondurasiin verrattuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhospuisto olisi kyllä ollut melkein kaksivuotiaammekin mieleen! Roatan on varmasti turvallisempi mantereeseen verrattuna, mutta meitä peloteltiin Roataninkin suhteen. Uskoisin kuitenkin, että varoittelut olivat hieman yliampuvia ja ettei kukaan turisti kulje liian huolettomana. Ja että ottaisivat aktiviteetit varustamolta...

   Poista
 7. Karibian risteilyt ovat omalla tavallaan helppo ja kätevä tapa tutustua alueen saariin. Mutta ainakin oman kokemukseni perusteella, ja myös sen mitä muiden matkoista on lukenut, maissa ollaan aina kovin lyhyt aika. Toki sen ymmärtää, että aikatauluja ei voi kovasti venyttää, mutta se tuntuu sallivan vain sen pintaraapaisun maahan. Joka sitten on yleensä se joku turistikohde ja aidot elämykset jäävät minimiin. Toki sen ymmärtää, että tuollakin alueella on paljon köyhyyttä, niin lyhyet visiitit kävijöitä varten rakennettuihin kohteisiin on hyvä tapa tienata rahaa. Itse haluaisin tutkia Karibiaa enemmänkin, mutta en ehkä enää risteilyllä. Vaan pidemmän kaavan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika maissaoloon on kyllä lyhyt, 7-10h. Ihmeen paljon siinäkin kerkeää, jos suunnittelee sen kunnolla ja tekee kotiläksyt hyvin. Mutta onhan se silti ihan erilaista, kuin jos olisi matkalla ilman laivaa, pitemmän kaavan kautta.

   Pienten lasten kanssa on niin paljon kaikenlaista säätämistä, että meidän mielestä risteily oli erinomainen tapa tutustua Karibiaan. Nähtiin (lyhyistä päivistä huolimatta!) paljon ja nautittiin myös upeista rannoista ja retkistä.

   Tää Hondurasin Mahogany Bay oli ainoa pohjanoteeraus ja hyvä esimerkki siitä, miten kohteet pitää tutkia kunnolla ennen reissua ja miettiä, mitä haluaa kohteessa tehdä/nähdä.

   Onko sulla jo mietittynä, mitä Karibian saaria haluaisit lähteä koluamaan?
   Poista
 8. Mielenkiintoinen tuo alennusmyynti kun suurin osa matkustajista on retkellä. Jääkö sinne paljon jengiä nautiskelemaan väljyydestä ja ale-spa:sta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa määrää arvioida, mutta kyllä sinne jonkun verran jää. Jenkit on niin kovia risteilemään, että moni kiertää näitä reittejä vuosittain joten mikään hinku maihin ei enää ole. Olis kyllä mielenkiintoista selvittää!

   Poista
 9. Täytyypä välittää tämä eteenpäin yhdelle tutulle, joka on keväällä Roanille risteilyllä menossa. Samoin oli näistä kohteista ainakin Tulum kyseisellä risteilyllä ohjelmassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vinkata kaverille! :) Uskoisin, että tässä kohteessa saa enemmän irti joko jäämällä laivalle tai lähtemällä Mahogany Bayn ulkopuolelle...

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017