lauantai 19. marraskuuta 2016

Cozumelista Tulumin raunioille yhdessä päivässä

Tämä on ensimmäinen osa Karibian risteilyn neliosaisesta sarjasta, jossa käyn läpi risteilyyn kuuluneet maakohteet ja mitä siellä teimme. Risteily toteutettiin syksyllä 2014 omalla perheellä eli kahden aikuisen ja yhden alle kaksivuotiaan lapsen kanssa. Asuimme viikon Carnival Glory laivalla ja reittimme oli läntinen Karibia. Siihen reittiin kuului nämä päivävierailut: Cozumel/Meksiko, Belize City/Belize, Isla Roatan/Honduras ja Grand Cayman/Caymansaaret (UK). Tämä osa kertoo ensimmäisestä maapäivästä Meksikossa.

Karibian risteilyn laivaelämää // Lähinnä Kauempana arkistosta

ranta värikästä meksikoa
Cozumel oli erityisesti Tyttären mieleen
Ennen risteilyä pohdittiin, mitä missäkin kohteessa tekisimme. Meksiko oli meistä molemmista mielenkiintoinen, joten sitä mietittiin erityisellä hartaudella. Lähistölle oli myös ihan mielettömän iso tarjonta retkiä, joten valinta oli vaikea. Ajateltiin kuitenkin, että koska tämä oli molempien ensikosketus Meksikoon, haluttaisiin nähdä Maya-inkojen temppeliraunioita.

Cozumel on siis saari parinkymmenen kilometrin päässä Meksikon mantereesta, Playa del Carmenin edustalla. Tulum taasen noin 60 kilometrin päässä Playa del Carmenista. Cozumel oli onneksi sellainen satama, jossa risteilijä pääsi suoraan laiturille. Ei tarvinnut säätää yhteyslauttojen kanssa.

Maissa eletään aina Miamin aikaa, oli paikallinen aika mikä hyvänsä. Laiva oli Cozumelissa 8 - 16:30 joten vähän jännitettiin, miten ehdittäisiin käydä mantereella. Otettiin siitä syystä jo ennakkoon Carnivalin järjestämä retki. Se oli tosi kallis (nyt en muista tarkkaa hintaa, mutta olisko ollut jopa lähempänä 100 dollaria per aikuinen, Tytär ilmainen), mutta ei siis uskallettu riskeerata, jos sählätessämme ei ehdittäisikään takaisin laivaan. Varustamolta ostettuna saa takuun, että retkeilijä odotetaan kyytiin, vaikka jotain odottamatonta tapahtuisi. (Hintavertailuksi yksi päiväretkiesimerkki vaikkapa tässä)

Tilattiin huonepalvelusta herkullinen varhaisaamiainen suoraan hyttiin, sillä lähtö oli heti klo 8, kun laivan ovet aukeni. Meille pidettiin nopea briiffi ennen sitä, missä moneen otteeseen vannotettiin, että ei sitten hedelmiä maihin. Joojoojoo, ei niitä reppuja kukaan tutki.

risteilijä laiva matkarattaat
Cozumelin laiturissa
lapsi ranta kohde paratiisi
Cozumelin värikkyyttä
ranta biitsi lapsi
Playa del Carmenin hiekkarantaa aamuvarhaisella
Kun astuttiin ulos laivasta, tuli jo laiturilla hedelmäkoirat vastaan ja "hyökkäsivät" mieheni repun kimppuun. "Anteeksi, anteeksi, ei tiedetty ettei hedelmiä saa tuoda maihin. We are from Sweden." No ei sanottu, että ollaan Ruotsista, mutta pahoiteltiin tietenkin ja erittäin noloina luovutettiin banaanit. 

Lauttamatka kesti vain 45 minuuttia ja meri oli tyyni, mutta silti kerkesi Tyttäremme tulla merisairaaksi. Onneksi vasta ihan viime metreillä ennen Playa del Carmenin satamaa, joten vähällä selvittiin. Reissailussa on joskus vähän tämmöistä lasten kanssa.

Käveltiin Playa del Carmenin läpi bussille, josta oli vielä tunnin köröttely hyvää tietä Tulumiin. Jännitti, miten Tyttären matkapahoinvoinnin kävisi. Meille jaettiin bussissa pientä naposteltavaa ja päästiin ihan eteen istumaan. Otettiin oksupusseja käden ulottuville mutta niitä ei onneksi tarvittu. Ei muuten tullut yllätyksenä, että matkaan sisältyi myös käynti krääsäkaupoilla.

Tulumista Playa del Carmeniin autolla
Jotain hässäkkää, ratsia varmaan
Meksikolainen hattu päähine
Tämä päähine jäi kauppaan miljoonan muun tavaran kaveriksi
Meksikolainen leguaani
Iguaani! Ja näitä ystäviä riitti ihasteltavaksi mielin määrin.
Tulumissa oli kuuma. Siis todella kuuma. Aiemmin ollaan oltu yhtä kuumassa paikassa Balin Uluwatussa. Tyttären kutrit olivat aivan kikkaralla kosteudesta ja meillä hiki valui selkärankaa pitkin. Tulumissa oli vielä jonkin verran käveltävää raunioille mutta yritimme valita aina varjoisamman puolen kadusta. Tie oli lähestulkoon viidakon reunustamaa ja matkan varrella nähtiinkin niin hirveästi iguaaneja ja muita meille eksoottisia lajeja, että oltiin perillä ennen kuin huomattiinkaan.

Raunioille päästyämme oppaamme kertoi, että paikalla oli todella vähän turisteja. Tosin oli low season muutenkin, mutta poikkeuksellisen vähän vierailijoita silti. Alue on vielä sen verran laaja, että isokin turistimäärä olisi varmasti mahtunut väljästi. Opas oli todella miellyttävä ja sama tyyppi tuli siis meidän mukana Playa del Carmenista asti.

Tulumin Maya-kaupunki on rakennettu joskus 1200-1400 -luvuilla. Osa rakennuksista jo hyvin rapistuneita, luonnollisesti. Iguaanit majailivat kivirakennelmissa, molempia oli valtavasti! Varjopaikkoja ei juurikaan ollut.

Meidän lähes 2-vuotiaamme ei oikein kivikasoista innostunut, joten hän oli kuumuudesta ja tylsyydestä "vähän" levoton. Siksi oppaan selostama Maya-raunioiden perimmäinen merkitys jäi vähän hämäräksi. Saan varmaan ruoskintaa kun sanon, ettei ne rauniot muutenkaan nyt niiiiiiiiin hirveästi vaikuttaneet. Siis olihan ne merkittäviä ja vanhoja, mutta siinä kuumuudessa lapsen kanssa hötkyillessä perimmäinen tunne oli vaan, että tulipahan nähtyä. Hikeä valuen. Auringonpistosta peläten.

Minä kävin pulahtamassa kuuluisalla uimarannalla, mies ja Tytär jäivät vilkuttelemaan rannalle. Uijia oli paljon muitakin, joten ihan itsekseen ei tarvinnut aalloissa kahlata. Ranta löytyy heti El Castillon takaa ja on ainakin kaunis, jos nyt ei mikään unelmaranta muuten.

Lue lisää Tulumin Maya-raunioista: Tulum ruins
Meksikossa Inka rauniot
Kuumuus verotti pienintä matkustajaa
muinainen kaupunki kivikasa
Ylhäällä keskellä El Castillo
Iguaani leguaani raunioilla
Iguaanit raunioilla

rauniot ranta hiekkaranta
Suoraan raunioiden takana on meri
Tulumin keskusta tolppaesitys
Tulumin kaupungissa oli joku tolppahomma
Raunioiden jälkeen hengailtiin jonkin aikaa Tulumin keskustassa, kun Tytär veti rattaissa sikeitä. Jääkylmä Corona ei ole monestikaan maistunut yhtä hyvälle, kuin silloin! Syötiin, hehe, meksikolaisessa ravintolassa ja katseltiin jotain tolppaesitystä. Osaako joku sanoa, mitä tuossa kuvassa tapahtuu?

Loppujen lopuksi aikaa jäi tosi paljon sekä Tulumiin, että Cozumeliin. Oltaisiin ihan hyvin ehditty vaikka olisimme ottaneet matkan joltain paikalliselta yritykseltä. Tokihan kaikki oli nyt järjestetty valmiiksi ja saimme vedet ja snacksit matkan järjestäjiltä. Mutta maksettiinkin retkestä aika suolainen hinta siihen nähden, että sen olisi varmasti saanut hirveän paljon halvemmalla muualta tai itse järjestämällä. Tulumissa oli paljon kauppoja, josta sai ostettua vedet ja syötävät tai käydä ravintolassa. Eli kannattaa vertailla tarkkaan eri vaihtoehtoja, jos haluat käydä Cozumelista käsin Tulumissa!

Vinkkiviitonen: ota uikkarit, aurinkosuoja, aurinkorasvaa, vettä ja naposteltavia mukaan. 

Tulum ranta biitsi hiekkaranta

Tulum uinti ranta vesi meri

millainen uimaranta Tulumissa

Upea hiekkaranta Tulumissa

Auto tie moottoritie liikenne

Varsinkin Cozumel mutta myös Playa del Carmen vaikuttivat lyhyiden visiittien perusteella kivoilta paikoilta. Ainakin värikkääseen Cozumeliin tekisi mieli joskus palata, sielläkin on jotain Maya-raunioita. Ehkä meillekin olisi ihan hyvin riittänyt ne, mutta tällä kertaa haluttiin päästä juuri Tulumiin.

Kotimatkalla meidät yllätti rankkasade, joka kesti tasan bussimatkan verran. Playa del Carmen lainehti vedestä, kun varpaat märkinä käveltiin satamaan. Kuumuus helpotti heti, onneksi ropsautti!

Meksiko kuitenkin teki lähtemättömän vaikutuksen ja sinne haluaisin vielä palata. Ja nyt saa antaa suosituksia, minne Meksikossa kannattaa ja pitää mennä? Jos on Cozumelin käyneitä, niin viihtyisikö siellä pitempäänkin? Ja jos olet käynyt Tulumissa, niin tykkäsitkö?

22 kommenttia:

 1. Hanneli / duunireissaaja20. marraskuuta 2016 klo 10.28

  Oltiin kolme vuotta sitten joulu Playa del Carmenissa ja tykättiin paljon. Käytiin Chichen Itzalla katsomassa ne isot rauniot, Xcaretin upeassa puistossa ja uitiin canotessa. Vuokrattiin auto ja käytiin Cancunissa, Tulumissa, Valladodidissa. Risteiliin Cozumeliinkin, mutta sateen vuoksi en osaa sanoa siitä mitään. Tulumissa ei raunoilla käyty, mutta ranta oli upea. Majoittuisin ehdottomasti rannan bungaloweissa. Kahta viikkoa en tosin jaksaisi siellä olla. Lähtisin erittäin mielelläni uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt mä aloin unelmoimaan lisää Meksikosta! Mä luulen, että mekin ollaan sen verran levottomia, ettei jaksettaisi yhdessä paikassa vaikka olisi kivakin kohde. Rannan bungalowit kuulostaa unelmalta...

   Poista
 2. Meksikossa on käyty noin 11 vuotta sitten, joten paikat ovat varmasti muuttuneet hiukan siitä. Siinä iässä tuli reissattua muutenkin hiukan eri asenteella, joten jos nyt menisin uudestaan niin varmasti tekisin monta asiaa toisin, mutta siitä huolimatta Oaxaca on painunut mieleen erityisen viehättävänä paikkana samoin Oaxacan alueella oleva rantakaupunki Puerto Escondido..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverilta sain kans kehuja Oaxacasta, hyvä vinkki tuo Puerto Escondido. Ja tosiaan, matkailuasenteet muuttuu iän myötä. Ehkä ihan hyväkin niin, saa reissuistakin eri asioita irti eri tavoilla reissatessa. Ja kaipaahan sitä itsekin ihan eri asioita nyt kuin vaikka 20-vuotiaana.

   Poista
 3. Olen ollut pari kertaa Lomalla Playa del Carmenissa ja olen tykästynyt Playacarin alueeseen & rantaan siellä. Varmaan joskus tulee mentyä vielä sinne uudelleen, on mun mielestä paras ranta minne Suomesta pääsee halutessaan suorilla lennoilla. Tosin itse tykkäsin vielä enemmän siitä yhdistettynä New Yorkiin, niin samaa yhdistelmää tulee ehkä myöhemminkin Nykin reissuilla käytettyä.

  Asiaan: itse olen miettinyt sitä, että kannattaisiko Cozumelistä lähteä ollenkaan mantereen puolelle. Oli mielenkiintoista kuulla, että sinusta aika tuntui sopivalta mantereen puolella käyntiin. Itse olen käynyt Cozumelissa omatoimisen päiväretken: vuokrattiin avojeeppi ja lähdettiin ajamaan saari ympäri. Pohjoisranta on upea ja siellä on todella mahtavat snorklausmahdollisuudet yhteen maailman upeimmista koralliriutoista.

  Toki Tulum on upea paikka raunioineen, mutta Playa del Carmenin keskusta on samanlainen kuin kaikki muutkin turistikaupungit maailmassa. Chichen Itzaan ja Cobaan tuleekin jo sitten todella pitkät päiväretket Cozumelista, jos ne haluaa käydä katsomassa. Eli itse pysyisin mielummin koko päivän Cozumelissä, mutta makuasioita nämä aina on :-)

  Tässä muuten oma Tulumin postaukseni: http://kohteenamaailma.fi/amerikka/tulum-maya-rauniot-meren-rannassa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit Playa del Carmenista! Me jännitettiin kans sitä Tulumin päiväretkeä, että meneekö liian täyteen. Lähtö oli heti klo 8 kun laiva kosketti laituria, joten retkipäivästä tuli pitkä ja raskas, vaikka ajallisesti hyvin ehtikin.

   Jos nyt pitäisi miettiä sama uudelleen, niin ehkä jäisin ennemmin tutkimaan Cozumelia. Varsinkin sun kuvauksen jälkeen! Jos ei ole mikään vankkumaton Maya-fanittaja, niin en tiedä oliko retkemme kaiken sen rahan ja ajan väärti. Makuasioita, totta tosiaan! Kiva reissu oli meillä siltikin, kaikesta huolimatta! Ei harmita, että tuli tehtyä. :)

   Poista
 4. Tässä kun naama kiinni kirkasvalolampussa kuuntelee räntäsateen ääntä, noiden kuvien katselu on vähän kuin suolaa haavoihin hieroisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meinas mullakin itku päästä, kun kuvia valkkailin postaukseen. Pari kyyneltä taisin vieräyttääkin, kun työpäivän jälkeen rimpuilin kuraisten lasten kans päiväkodista kotiin...

   Poista
 5. Risteilyssä juuri tuo seikka askarruttaa, ehdinkö näkemään päivän aikana ja mitä? Ehkäpä meksikossakin on sen verran nähtävää, että siellä voisi olla viikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki realistisin odotuksin pitää lähteä - päivässä näkee vain pienen ripauksen.

   Meistä se oli (varsinkin pienen lapsen kanssa) helppo tapa nähdä yhden viikon aikana monta erilaista kohdetta - vaivattomasti. Ja etukäteen ajateltiinkin, että jos joku oikein sykähdyttää, voihan sinne tehdä sitten erikseen matkan myöhemmin. Meksiko on kieltämättä jäänyt kutkuttelemaan. :)

   Poista
 6. Kiva kuulla risteilykokemuksia. Tuollainen kiinnostaisi, mutta olen miettinyt samaa kuin moni muu täällä eli miten nuo retket, kannattaako maksaa suolainen hinta varustamolle vai riskillä edullisempi paikallisten järjestämä. Hassua, että koko ajan eletään Miamin aikaa. Tuliko sekaannuksia sen johdosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belizessä sekoiltiin aikavyöhykkeiden suhteen. Onneksi sentään niin päin, että oltiin liian aikaisin paikalla. :D

   Varmaan kaikki paikalliset matkanjärjestäjät tekevät kaikkensa, että risteilijät saavat hyvän kokemuksen retkistä ja ovat varmasti laivalla ajallaan. Heille risteilyturistit ovat ehtymätön kultakaivos, joten ei kannata sahata omaa jalkaa poikki. Varustamokin ottaa retket paikalliselta järjestäjältä, mutta toki laiva odottaa tai varustamo järjestää seuraavaan satamaan jos retki viivästyy (järjestäjän toimesta - ei silloin jos itse toheloi jotain). Kyllä siis uskaltaisin ottaa retket paikallisilta!

   Poista
 7. Minä tiedän, missä Meksikossa ei kannata käydä. Mitä tulee noihin raunioihin ja Uuden Maailman raunioihin ylipäätään, niin ne ovat niin nuoria, että tulee ajatelleeksi, että tuohon aikaan, 1200-1400 -luvuilla rakennettiin Euroopassakin yhtä sun toista, jopa täällä Härmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika on tietysti aina suhteellista. Ja heräsi heti kiinnostus, että missä Meksikossa sun mielestä EI kannata käydä?

   Poista
 8. Hahhaa nauratti tuo hedelmäepisodi :) Aina kommelluksien sattuessa kannattaa vaihtaa kansallisuutta :) Meksiko on ollut oma reissuhaave numero 1 jo pitkään. Siellä epäilemättä tulisi käytyä myös tuolla Tulumissa. Meidän piti lähteä ensi vuonna, mutta tässä on nyt tullut hieman mutkia matkaan. Joka tapauksessa jos ei mennä ensi vuonna niin sitä seuraavana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kyllä hävetti, kun kaivettiin banaanit laukusta. :D Kauheat kapinalliset!

   Sepä se, kun kaikkia matkahaaveita ei ehdi millään toteuttamaan! Mutta onneksi on vielä tulevia vuosia. Meilläkin suunnitelmia on monelle vuodelle eteenpäin, saas nähdä mitkä kaikki toteutuvat ja mitkä suunnitelmat muuttuvat.

   Poista
 9. Täytynee tulevaisuuden hedelmäepisodien varalle liimailla ruotsinlipputarroja omaan reppuun. ;) Mä en ole koskaan kokenut tällaisia risteilyjä omaksi tavaksi matkustaa. Mua nimittäin huolettaa just se, että maissa ololle on aivan liian vähän aikaa, ja että jää oikein harmittamaan kaikki se, mitä ei ehtinyt nähdä. Onneksi nyt ainakin tässä tapauksessa aikaa oli tarpeeksi, varmaan ainakin osittain juuri ostetun retken ansiosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihi, nuo tarrat oliskin näppärät!

   On näissä risteilyissä se huono puoli, että tulee monta kohdetta nähtyä, joihin olis p a k k o joskus päästä pitemmäksikin aikaa. :D

   Poista
 10. Meksiko kyllä kiinnostaa. En vaan oikein tiedä, millainen reissu sinne pitäisi tehdä. Ehkä ensikosketus voisi olla hyvä just risteilyn kautta.

  Siistejä noi iguaanit! Ekstoottisia suuria matelijoita on aina siisti nähdä luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin ihan innoissamme, kun reittiin kuului Meksiko. Ennen risteilyä ei mikään hinku ole ollut Meksikoon, joten nyt oli oiva tilaisuus päästä vähän kurkkaamaan.

   Meillä kun on nuo pari ipanaa, niin senkin puolesta on aina miettiminen, että minne kannattaa mennä ja mitä voi muksujen kanssa tehdä. Ainakin tuolla Jukatanin suunnilla olis paljon nähtävää mutta myös mahdollisuuksia rentoon läträilyyn.

   Iguaanit ja muut öliöt <3

   Poista
 11. Hinnakkaita on retket, mutta osaa paikallinen taksikin varmaan hinnoitella kun 'jenkit' tulee rantaan ja vaihtoehtoja ei juuri ole. Kikkakolmoset löytyisi varmaan risteilykeskustelupalstoilta, mutta on niiden pläräämisessäkin vaivansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä se on. Kyllä aina keinot keksitään, miten saa turisteilta rahat pois. Ja monessa kohtaa se on myös ihan ok. Joskus sitä jaksaa sen pläräämisen mutta hyvin usein lasten roikkuessa lahkeissa haluaa, että miten nyt vaan helpoimmalla pääsisi jotain kokemaan ja näkemään. :D

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017