keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Belizen pikkusaari Goff's Caye - rommiboolia ja hiekkakakkuja

Tämä on toinen osa Karibian risteilyn maakohteista kertovaa neljän sarjaa, jossa esitellään kohteet Karibian läntiseltä reitiltä. Nyt on vuorossa Belize, jonka edustalla sijaitseva Coff's Cayen pikkusaari vei sydämen ja meinasi viedä miehenkin.

Mitä tehdä Belizessä

Belizessä oli aikaa yli kahdeksan tuntia. Maihin pääsi aamukahdeksasta alkaen (paikallista aikaa klo 6!) ja viimeinen yhteyslautta risteilijälle lähti 16:15. Toisin kuin Meksikossa, Belizeen olimme rohkaistuneet ottamaan retken paikalliselta matkanjärjestäjältä. Koska kuljettiin yhteyslautoilla, mantereelle meneminen oli hieman hitaampaa kuin suoraan laiturilta. Niinpä me oltiin lautalla jo vähän kärsimättömiä, sillä paikallisen retken lähtöaika oli ihan näillä minuuteilla.

Kun päästiin maihin, huomattiin että satama oli melko suuri ja laitureita aivan älyttömän paljon. Mistä meidän retki lähtee? Missä varauspaperit? Pitikö meidän olla siellä puoli ysiltä vai ysiltä? Paljonko kello on nyt oikeasti ja paljonko Miamissa? Lopulta kyseltiin oikeaa lähtöpaikkaa vähän joka toiselta vastaantulijalta ja sitten juostiin – tietenkin ihan viimeiselle laiturille.

Belizessä risteilyllä
Tervetuloa Belizeen!
Belizeen risteilyltä
Kiinalainen ravintola ja belizeläistä katutaidetta
Ja vain huomataksemme, että ollaan pari tuntia liian aikaisin paikalla. Oltiin sitten kuitenkin sekoiltu kellon kanssa. Tämän siitä saa, kun pitää elää koko ajan vain laivan aikaa eikä muista ottaa selville kohdemaan aikaa. Belizessä kello siis kaksi tuntia vähemmän kuin Miamissa.

No eipä siinä, tutustutaan Belize Cityyn! Ensin kierreltiin siellä sataman turistialueella, jossa oli lähinnä turistikrääsämyyntiä. Kyllästyttiin noin vartissa ja päätettiin pyörähtää nopeasti keskustassa. Ulos pääsi vain tullin/turvatarkastuksen kautta. Tosin se vartijatyyppi taisi heittää jutun läpällä, mutta koko satama-alue oli siis aidattu ja vartioitu, ettei vaan turistit ja paikallinen aines pääsisi sekoittumaan.

Keskusta oli ihan lähellä ja lukuisista hevoskyyti- ja taksitarjouksista huolimatta mentiin sinne kävellen. Risteilijöiltä tulevat turistit tuovat varmasti paljon rahaa kaupunkiin, sillä meillekin kerettiin siinä lyhyen matkan aikana kaupitella yhtä sun toista. Tosin kaikki kohtaamamme ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja avuliaita, myyntiaikeista huolimatta.

Viikko aiemmin ollutta itsenäisyyspäivää oltiin ilmeisesti juhlittu näyttävästi, sillä joka puolella hulmusivat Belizen liput ja muutamat rakennukset oli liputettu ihan kunnolla. Muuta nähtävää ei oikein löydettykään, ainakaan sieltä lähikaduilta. Hiljaista oli muutenkin, olihan siellä aikainen aamu.

Belize on siitä erikoinen, että se on entinen Britannian siirtomaa ja edelleenkin virallisesti englanninkielinen. Ei siis ihme, että kaikkialla tekstit olivat englanniksi ja kaikki myös puhuivat hyvää englantia. Belize itsenäistyi UK:sta vasta vuonna 1981! Iso-Britannien kuningatar Elisabet II on edelleenkin Belizen valtionpäämies.

Lue lisää: Belize Wikipedia.

Belize cityn keskusta
Aamuvarhainen keskusta
Belize cityn keskustassa
Itsenäisyyspäivän liputuksia
Belize keskustasta Albert street
Albert Street
keskusta joki kaupunki
Haulover Creek ja uhkaavat pilvet
Sittenpä olikin aika lähteä matkanjärjestäjän mukana Coff's Caye -minisaarelle. Pikaveneellä sinne päräytti 45 minuutissa ja meno oli aika hurjaa. Minua jännitti Tyttären puolesta, mutta yritin olla rentona. Me saatiin/otettiin ainoina aikuisina pelastusliivit, mutta lasten kokoa ei ollut. Tyttö painautui ihan kiinni minuun, metelikin taisi pelottaa. Siihen minun syliin lopulta nukahti ja saaressa jatkoi unia rattaissa.

Goff's Caye -saari oli ihana! Pieni ja suloinen. Osa porukasta lähti heti snorklaamaan, sekin olisi kuulunut retken hintaan. Mies ei osallistunut järjestetylle snorklausretkelle, vaan lähti omaan tahtiin tutkimaan vedenalaista elämää. Järjestäjät varoittelivat veden virtauksista, mutta mies vakuutteli olevansa vanha konkari snorklaushommissa.

Me Tyttären kanssa etsittiin simpukoita rantahiekasta ja sekä tehtiin hiekkakakkuja. Läträttiin vedessä niin paljon, että sormenpäät meni rusinoiksi. Vesi oli täysin kirkasta, kuin kraanavettä. Ja lämmintä kuin linnunmaito! Tytär ei oikein tuntenut Miami Beachin kovasti aaltoilevaa rantaa omakseen, mutta täällä uiskenteli aivan haltioissaan. Rannalla oli valokuvauksellinen hiekkadyyni, jota pitkin oli mukava kulkea veteen. Ranta soveltuikin hyvin pienille lapsille.

Vinkkiviitonen: ota mukaan ainakin ranta-alusta ja peittäviä vaatteita sillä aurinkotuoleja ja -varjoja ei ole. Aurinkorasvasta puhumattakaan.

laivalla pikaveneellä saarelle

lasten kanssa Belizessä

lapsen kanssa hiekkarannalla

lapsi matkoilla mukana

Sitten aloin jo ihmettelemään, että missä ihmeessä mies viipyy. Kierrettiin kaikki rantahietikot, eikä tuttua kaljupäätä näkynyt missään. Kohta nähtiin tuttu tyyppi lompsivan räpylät kourassa venelaiturilta. Hän oli ajautunut virran mukana yhä kauemmas ja joutunut koralliriutan saartamaksi. Lopulta kilpailevan yhtiön vene noukki miehen kyytiin ja palautti saarelle. 

Mies kertoi rannalle palauduttuaan, että alkoi olla jo tosissaan väsynyt virtaa vastaan uimisesta. Onneksi veneseurue sattui paikalle! Aluksi miehen olisi pitänyt jäädä odottamaan veneeseen juuri alkaneen snorklausretken päättymistä, mutta kun oli saanut kerrottua vaimon ja lapsen huolesta, retkiopas suostui palauttamaan miehen meille saman tien.

Meidän omat retkenjärjestäjät grillasivat meille ruokaa ja jälkkäriksi oli “mielin määrin” rommia, kuten retkisuunnitelmaan kuului. Me oltiin perhematkalla, joten juotiin vain parit mukilliset herkullista rommiboolia. Lisäksi saaren ainoalla katoksella oli muutama myyntipöytä, jossa oli pikkurahalla snäcksejä, koruja tai "unohtuiko kotiin" -tarpeistoa.

Belizessä Belizeen ranta

hiekkarannalla hiekkaranta

Oli jotenkin ihan mahtava fiilis siellä, kaikki olivat iloisia ja ystävällisiä. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Jostain taustalta kuului musiikkia – vai kuuluiko? Muistoissani ainakin soi paikalliset rytmit. Aika pysähtyi ja olisi tehnyt mieli jäädä siihen saareen ainakin auringonlaskuun asti. Monta kertaa hämmästeltiin, että täällä sitä nyt ollaan. Melkein toisella puolella maapalloa.

Täytyy sanoa, että oli todella onnistunut päivä ja saatiin rahoille vastinetta. Kaikki työntekijät olivat ystävällisiä, ottivat Tyttäremme hyvin huomioon, viihdyttivät ja pitivät huolta turvallisuudestamme (no, ainakin paikallisen tason mukaan). Me ostettiin päiväretki muistaakseni täältä: Belize Excursions ja maksettiin noin 40 dollaria per aikuinen.

Paluumatka sujui nopeasti ja huomattavan paljon vähemmällä jännittämisellä. Kerettin vielä satamassa hörpätä Belikin-oluet ennen laivaan palaamista. Laivalla olikin ihan mahtavaa päästä suoraan notkuvan ruokapöydän ääreen.

Lue lisää Lähinnä Kauempana arkistosta:
Meksikon Cozumelista Tulumiin / ensimmäinen osa risteilyn maakohteista
Vinkit Karibian risteilylle / mittava tietopaketti laivaelämästä

Olisi kiva kuulla muidenkin matkakokemuksia Belizestä! Tai kiinnostaisiko sinua vierailla Goff's Caye -pikkusaarella?

26 kommenttia:

 1. Ei ole kokemuksia Belizestä, mutta mielelläni joskus kävisin! Muutenkin Karibian-risteily olisi hauska joskus kokea. Karibialla on ihanan kirkkaat ja turkoosit vedet, tosi kaunista. Mutta joo, noita merivirtoja tosiaan kannattaa varoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkoosit vedet on kyllä jotain... sanoinkuvaamatonta. Merivirtojen kanssa on joskus aiemminkin taiteiltu, mutta aina ne vaan yllättää.

   Meksikon ohella Belizekin jätti vähän matkahampaaseen kutkutusta, se näissä risteilyissä on kivointa, että pääsee vähän kurkistamaan mielenkiintoisiin paikkoihin joihin voi sitten suunnitella uutta reissua!

   Poista
 2. Ihanan näköinen pikkusaari! En muuten tiennytkään, että Belize on englanninkielinen. En kyllä oikein tiedä oisko nuo risteilyt meille, kun muutenkin aina tuntuu että aika loppuu kohteessa ihan kesken, saati sitten jos siellä on aikaa vain se yksi päivä. Silti, joskus tulee varmaan lähdettyä. Hyvä ettei käynyt merivirtojen kanssa pahemmin! Niitä täällä Ausseissa on oppinut aika hyvin varomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana saari! Eihän sitä yhdessä päivässä paljoakaan kerkeä, mutta suosittelen risteilyä silti. Vaikka sitten sinne eläkepäiville, jos ei sitä ennen tule sopivaa tilaisuutta! :)

   Poista
 3. Meiltä jäi Belize välistä Karibian risteilyllä, kun eivät päässeet yksimielisyyteen satamasopimuksen kanssa, tai jotain sen sellaista meille selitettiin. Kohde vaihtui toiseen Meksikon kohteeseen. Oli sekin hieno, mutta pitkään haaveilemani Belize jäi välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, onpa harmi että Belize jäi välistä! Minä vuonna olittekaan juuri tällä risteilyllä? Mikä oli korvaava kohde Meksikossa? Ja ilmoitettiinko tästä teille missä vaiheessa? Ilmeisesti on aika yleistä, että kohde saattaa muuttua mutta onhan se harmi. Mietittiinkin, että jos otetaan päiväretki paikalliselta matkatoimistolta, niin se on sitten menetetty jos laiva ei pysähdykään siellä. En kyllä muista, että maksettiinko me koko summaa etukäteen vai vaan joku varausmaksu tms.

   Poista
 4. Onpas tosiaan kuvien perusteella kirkasta vettä ja tuolla hiekalla varmasti meidänkin pienempi viihtyisi varmasti.

  VastaaPoista
 5. Mukava lueskella Karibian kohteista, missä ei ole itse tullut käytyä. Belize on hyvin todennäköinen vaihtoehto, että osuisi tulevaisuudessa jollekin risteilylle tai yhdistelmälomaan Jukatanon niemimaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, että kerrankin toisinpäin! :D Me ollaan vasta aloitettu tämä Karibian valloitus, ollaan kyllä ihan hullaantuneita.

   Poista
 6. Hanneli / duunireissaaja1. joulukuuta 2016 klo 11.42

  Belizen meininki näyttää ja kuulostaa kivalta. Me viihdyttiin niin hyvin Meksikossa, että ajatus huudeille paluusta kutkuttaa. Samoin risteily. Saas nähdä mille merelle päädytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä minne ylipäänsä päädytte! Oletteko milloin suunnittelemassa reissua? Meksikoon tekis meidänkin mieli! Onneksi pian (no, melkein 4kk vielä) päästään taas Karibianmerelle.

   Poista
 7. WOU! Uskomattoman näköinen ranta kyllä! Ja hauska tuo kellonaika homma :D Meillä on kanssa käynyt virtauksien kanssa kerran köpelösti ja onneksi selvittiin vaan säikähdyksellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtaukset on kyllä pahoja, kun oikein uppoutuu ihastelemaan pinnanalaista maailmaa. Onneksi tekin selvisitte vain säikähdyksellä!

   Poista
 8. Ihanan näköistä! Mä sekoilisin varmaan myös kellonaikojen kanssa :) Huh, onneksi miehesi pelastui virtauksilta. Ne on aika pelottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hauska kuulla, että on muitakin häröilijöitä! Me kyllä onnistutaan aina häsläämään. Maalla, merellä ja ilmassa. :D

   Poista
 9. Paljon saitte mahtumaan pieneen aikaikkunaan! Oih, mikä ranta... Just tuollaisessa paikassa minäkin rantaelämää inhoavana voisin kyllä pulahtaa veteen... ;) Risteillen on varmasti näppärää tutustua Karibian alueeseen pienen lapsen kanssa. Ja mahtavaa, että lapsikin sai lopulta sopivan rannan leikkimiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisessa paikassa varmasti vettä inhoavakin haluaisi pulahtaa veden syleilyyn! Oli tosiaan näppärää pienen mukulan kanssa. Vain päiväreppu mukana päästiin tutustumaan monenlaisiin paikkoihin.

   Poista
 10. Karibian meren sävy on kyllä jotain niin maagista, etten kestä! Lasken tässä päiviä omaan risteilyyni, ja sitä että pääsee pulahtamaan tuohon turkoosiin... Hui että sentään noi virtaukset! Ne on toisissa paikoissa todella voimakkaita. Olen oppinut jo aikoinaan sukelluskurssilla että virtaa vastaan on turha yrittää uida vaan lomittain. Tosin korallisen ympäröimänä tilanne on erittäin haastava. Onneksi oli apuja lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli tosiaan apuja lähellä! Vaikka mies on aika hyvä uimaan, niin kyllä oli kerennyt jo vähän huolestumaan. Juurikin korallit teki tilanteesta entistä tukalamman.

   Karibianmeren sävy on kyllä, huokaus, upea. Ihanaa, kun pääset pian pulahtamaan samoihin vesiin! Mikäs teidän reitti on?

   Poista
 11. Lapsen kanssa tuo saari varmaan oli kiva vaihtoehto. Me päädyimme Belizessä sademetsään ja kyseiseltä retkeltä lehdenleikkaajamuurahaiset ovat jääneet lähtemättömästi mieleeni! Olivat ne sen verran erikoinen luonnonilmiö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva lukea teidän sademetsäkävelystä! Lehdenleikkaajamuurahaiset... hrrrr! Me skipattiin heti alkuunsa vastaavat kävelyt, kun tosiaan oli tuo ipana reissussa. Mutta kunhan lapset on isompia, niin aktiviteetitkin siitä monipuolistuu!

   Poista
 12. Yllättävän voimakkaita nuo virtaukset, varsinkin kun täällä lähivesillä ei vastaavia merestä löydy. Hyvä, että oli onni matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on vähän erilainen käyttäytyminen omilla vesillä! Varsinkin kun me perheen molemmat aikuiset ollaan sisämaan kasvatteja.

   Poista
 13. No voi juku! Mä tulin tsekkaamaan kommentteja uudelleen ja huomasin, että mun mobiililla pistetty komma ei oo tullut perille. Ei muuta siis kuin uutta tulemaan! :) Belize on mulle ihan vieras mesta, mutta näen sen tosi kiehtovana maana. Yks niistä maista, joista mulla ei ole juurikaan mitään aavistusta. Oon alkanut jotenkin syttymään ajatukselle Karibian risteilystä. Pitääkin muuten tutustua noihin lisää->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi juku, Otto! Onneksi tulit piipahtaa uudelleen. :) Belizestä ei ollut mullakaan mitään muuta hajua, kuin jossain jenkkisarjoissa vilahtaneet kommentit aurinkolomista. Nyt tiedän paremmin ja voisin hyvin tutustua Belizen mahdollisuuksiin enemmänkin! Siinä mielessä nää Karibian risteilyt on mainioita, suosittelen tutustumaan kyllä!

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017