sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kroatia: Split äkkilähtönä

Hvar-saari on Splitin edustalla Kroatiassa

Joskus tulee yllätettyä itsensäkin. Sitä ajattelee automaattisesti, ettei lapsiperhe kykene nopeisiin ratkaisuihin. Ai ei vai?

No, tälle toukokuiselle koko perheen Kroatian-reissulle lähdettiin reippaasti alle vuorokauden varoitusajalla. Mies soitti iltapäivällä ja kysyi, lähdetäänkö huomenna Splitiin. Sekunnin-pari kerkesin epäröidä, kunnes vastasin että LÄHDETÄÄN! Vasta parin tunnin päästä soitin perään, että ostitko ihan oikeasti liput ja moneltako on huomenna lähtö.

Ja niin sitä vaan seuraavana aamuna istuttiin klo 7 lentokoneessa. Voin kertoa, että lasten nukahdettua yö oli aika kaaosmaista pakkausta, menojen perumisia, majoituksen etsimistä... Välillä kerettiin jo huokailla, ettei me voida lähteä. Liian tiukille menee. Onneksi talvella vietettiin Dubai-loma, joten jotain kokemusta oli kahden lapsen aurinkolomasta. Vauvan kesävaatteetkin mahtui vielä.

Lentoliput maksoivat 45 euroa henkilöltä (paitsi vauvalta 50e, lienee vakiona joku toimistomaksuhinta matkatoimistolta). Eli niin halvat lennot, että oli ihan pakko tarttua tilaisuuteen. Hinta sisälsi vieläpä ruumaan menevät matkalaukut, vaikka varausvahvistuksessa luki ettei sisällä. Huomattiin tosin vasta siinä vaiheessa, kun oltiin jo ostettu lisämatkatavarat, mutta se saatiin heti peruttua soittamalla asiakaspalveluun.

lasten kanssa Kroatiassa, Splitissä


Onneksi ei ollut huippusesonki, vaan majoituksia oli vapaana näinkin nopealla aikataululla. Ei nimittäin hirveästi houkutellut ajatus etsiä majoitusta väsyneenä, hikisenä, nälkäisenä ja kahden rinkan sekä kiljuvien kakaroiden kanssa. Saatiin siis lähtöyönä varattua Splitistä kolmeksi yöksi yhden makuuhuoneen parvekkeellinen pikkukaksio, ihan pienen kävelymatkan päässä keskustasta. 50 euroa yöltä ei ollut minusta ollenkaan paha kivasta asunnosta neljälle hengelle. Saatiin vielä veloituksetta vauvasänkykin, kun vuokraisäntä oli sen käynyt joltain ystävältään lainaamassa. Asunto oli Booking.comin yksityismajoitusten kautta ja se maksettiin käteisellä.

Lasten kanssa Kroatiassa, Splitissä ja Hvar-saarella

Koska ei keretty juurikaan tehdä mitään kohdeanalyysiä, jouduttiin pakkaamaan mutu-tuntumalla. Vähän mua nauratti, että olenko ihan hullu kun roudaan Suomesta asti 9-kuiselle puurojauhot, korviketetroja, lasisia vauvanruokapurkkeja ja paketillisen vaippoja. No en ollut. Ja olisi pitänyt ottaa enemmänkin vauvanruokaa mukaan. 

Kroatian pilttivalikoima oli peruskaupoissa huomattavan surkea - ellei sitten tykkää ruokkia lasta mehuilla, keksisoseella ja suklaapuurolla. Vauvelimme söi kyllä karkeampaakin ruokaa, mutta ei nyt isommin jaksettu rueta ottamaan selvää kaupan- ja ravintolaruoan vauvaystävällisyydestä. Oli vaan niin helppo napsauttaa purkki auki varmana siitä, että varmasti maistuu eikä sisällä mitään "hirveyksiä". Isoissa marketeissa sitten oli hieman paremmat valikoimat.

Vauvanruoka(piltti Splitissä, Kroatiassa

vauvanruoka ja äidinmaidonkorvike Splitissä, KroatiassaMatkaa ei siis ehditty suunnitella oikeastaan ollenkaan. Ystävältä sain onneksi pikaisesti vinkkejä, mitä Splitin alueella voisi tehdä ja missä käydä. Vinkkien perusteella suunnattiinkin kolmen ekan yön jälkeen läheiselle Hvar-saarelle. Siitä myöhemmin lisää.

Tämä oli elämäni ensimmäinen kerta, kun tuli lähdettyä jonnekin (ainakaan Tallinnaa pitemmälle) näin nopeasti. Ja täytyy sanoa, että vaikka lähtöhässäkkä oli ihan kamala, niin itse matka oli moninkertaisesti parempi! Kun ei ollut ehtinyt suunnittelemaan, ei ollut ladannut myöskään mitään odotuksia/kuvitelmia reissulle eikä kohteelle. Kaikki, mitä koettiin, oli tavallaan plussaa. Toki netistä (luojan kiitos, wifi löytyy vakiona nykyään lähes kaikkialta) löytyi vaikka mitä mielenkiintoista ja tekemisiä mietittiin matkan varrella.

Paljon jäi aikaa ihan vaan haahuilulle ja isomman lapsen rakastaman kivien veteen heittelylle, kun ei oltu suunniteltu päiviä täyteen. Ja se oli ihana tunne. Nautitaan nyt vaan tästä, lämmöstä ja yhtäkkisestä maisemanvaihdoksesta. Mihinkään ei ole enää kiire, ollaan jo perillä.

Siihen nähden ettei keretty suunnittelemaan, ehdittiin siltikin tekemään kaikenlaista. Mutta toisaalta paljon jäi näkemättä. Yksi mielenkiintoinen keikka olisi ollut autoilla Bosnia ja Herzegovinaan, mutta se jäi sitten seuraavaan kertaan. Sinne suunnille on jo aiemminkin ollut kova hinku.

Mutta toisessa postauksessa käyn sitten vähän tarkemmin läpi, että mitä me sitten siellä Kroatiassa tehtiin.

Lue lisää Kroatian matkastamme:
Split matkakohteena lasten kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017