maanantai 10. lokakuuta 2016

Hvar - kaunis ja houkutteleva saari

Splitistä matkustimme Jadrolinijalla Hvar-saarelle. Lauttamatka kesti pari tuntia ja se meni joutuisasti ihan kelvollisissa tiloissa. Tilaa toukokuussa oli reippaasti eikä paikkojen suhteen tarvinnut hötkyillä lapsiperheenkään.

Lautan kannella oli kevyesti katettu alue jonka alla istumapaikkoja oli reilusti. Me päätimme silti matkustaa sisätiloissa, jotta voidaan syödä ja ruokkia lapsetkin sekä Tappi saisi rauhassa nukuttua päiväunet. Kioskista olisi saanut ostettua jotain pientä purtavaa mutta meillä oli omat eväät mukana.  
Majoitus oltiin varattu jo Splitissä, sekin yksityiseltä ja 50 eurolla yö. Lautta vei Splitistä Stari Gradiin, Hvarin kaupunkiin meni vain aikaisin aamulla yksi vuoro. Stari Gradista oli vielä kiemurainen bussimatka Hvarin kaupunkiin, josta olimme siis huoneiston valinneet. Majoituksen taso oli siellä huomattavasti heikompi, mutta parvekkeelta avautuva merinäköala kaupunkiin oli plussaa.

Samoin majatalon pitäjät olivat niin uskomattoman ihania, että ei annettu nuhjuisuuden haitata. Isäntä nimittäin kävi hakemassa meidät pikkuruisella räppänäautollaan bussiasemalta ja vielä reissun päätteeksi vei meidät sinne takaisin. Sen lisäksi isäntäpari pesi ja kuivasi koneellisen meidän pyykkiä - veloituksetta. Ja toivat vastaleivottuja leivonnaisia iltapalalle. Tunsimme olomme kotoisaksi ja tervetulleeksi. Jälkikäteen selvisi, että yläkerrassa olisi ollut pari huoneistoa lisää, jotka oli parempikuntoisia ja hieman isompia. Eivät vaan olleet vapaana samaan aikaan.

Kotimme oli yllätys-yllätys taas rinteessä ja pitkähköjen (mutta kauniiden!) rappusten yläpäässä. Heti portaiden alapäässä oli kallioilta tikkaat mereen ja vain sadan metrin päästä pääsi pienelle rannalle.

Rattaiden kantelua oli siis huomattavan paljon Hvarissakin. Tai oikeastaan siellä sitä vasta olikin. Mutta kun on kaksi tervettä aikuista, niin eipä se ollut meille ongelma.
lautalla Jadrolinija saarelle Split Kroatia
Sinne jäi Split
Hvar majoitus näköala
Näkymä omalta parvekkeelta.
Hvar majoitus
Kotiportaat
Hvar majoitus ranta lapset
Portaiden alta pääsi kotirantaamme. 
Hvar rannat pikkukiviä lapset
Kotirannasta. 
Hvar ranta pikkukivi Hvarin kaupunki
Poukaman toisella puolella oli Hvarin keskusta
Hvarin keskusta oli idyllinen ja melko tyypillinen, eläväinen aukio. Sen ympäristössä on mm. Euroopan vanhin yhä toimiva teatteri, perinteinen katedraali ja luostari kellotorneineen sekä talojen kattojen takana kohosi 700-vuotta vanhat linnoituksen muurit. Aukiolla oli useampia katettuja terasseja ja paikalliset lapset juoksentelivat nauraen pimeän tuloon saakka. Me syötiin jätskiä, tietenkin.

Linnoitukselle olikin hikinen matka: ensin pitkät portaat kaupungissa ja sen jälkeen kiemuraista, paikoittain huonokuntoista kävelytietä ylös muureille saakka. Matkanteko kannatti, linnoitus oli upea ja maisemat matkan varrella poikkeuksetta vaikuttavat. Rattaat oltiin jätetty taas torin laidalle heitteille ja Tappi matkasi mukavasti (no ainakin mukavahkosti) kantorepussa. Tytär jaksoi kiivetä rappuset mutta kävelyosuudessa joutui muutaman kerran lahjomaan  kannustamaan jätskilupauksella. Ylhäällä ajantaju unohtui. Isompi kirmaili onnellisena sokkeloisessa linnoituksessa, piti esityksiä levikkeiden korotuksilla ja pienin nukkui kantorepussa. Kannatti kiivetä - ja suosittelen kaikille hyväkuntoisille.


Hvarin kaupungin keskusta oli tunnelmallinen
Hvarin keskustan yläpuolella näkyy vanha linnoitus
Hvar-saarella oli tunnelmaa
Hvarin kaupungin keskusta-aukio kellotorneineen.
Kivinen pikkukuja Hvarin kaupungissa Kroatiassa
Nämä pienet kujat!
Hvarin saari kroatiassa
Ja kujien portaikot!
Lasten kanssa rantalomalla Kroatiassa
Keskustan edustalla oli kivikkoista rantakalliota
Lasten kanssa Hvar saarella Kroatiassa
Pitkät on rappuset muurille, eikä loppua näy.

Hvar-saaren näköalapaikat


Kroatiassa kiivettiin lasten kanssa näköalapaikoille
Ei ole kulta pitkästi enää! Eipä...
Hvar-kaupungin linnoitukselta on upeat näköalat


Maisema linnoitus meri näköala
Hvarin linnoitus

talot kaupunki asutus kivitalot punaiset katot


Hvar saari Kroatia meri satama ranta
satama auringonlasku kroatia pikkukiviranta

Jotenkin rakastan näitä Hvarin rujoja ja karuja kalliorantoja. Myös Tytär innostui rannoista: hyppelehti rappusissa ja kiipeili kallioilla kuin vuorikauris. Hauskinta oli ottaa vastaan isot pärskeet aalloista tai mennä lilluttelemaan varpaita veteen. Näköjään lapsille ei ole niin väliksi, onko hiekkaranta, pikkukiviranta vai kallioranta.

Jokaisen talon edustalta oli portaat, tikkaat, rappuset tai polku veteen. Riippumatta siitä, millainen rantamuodostelma siinä oli. Jos oli onnekas, edustalla oli pikkukivirantaa. Mutta minusta nuo valetut portaat ja tikkaat suoraan veteen rosoiselta kalliolta oli kaikista komeinta.

Eihän nuo Hvarin useimmat rannat mitenkään pikkulapsiystävällisiä olleet, mutta meillä tykättiin kyllä. Ainakin ne toi piristävää vaihtelua normaalirantoihin. Satuttiin vielä kiertelemään rannikkoa yhtenä tuulisena päivänä ja saatiin monta vesisuihkua päälle. Ne oli tyttärestä (ja isästään) erityisen hauskoja.


Lapsen kanssa rannalla kun aallot lyö rantakiviin


Kroatia Hvar on kaunis matkakohde
Kroatian Hvar on hyvä matkakohde lasten kanssa


Kroatian karu luonto ja kiviset rannat
Rannalle kivinen karu Kroatia


Lapset jaksaa kiivetä

Lasten kanssa Hvar rannalla
Kroatian karut rannat
Kroatia perhe matkoilla
Hvar Kroatia pikkukiviranta aurinkotuolit
Hups, miten innostuin lisäilemään kuvia. Tekeillä on vielä kirjoitus autoilusta Hvar-saarella sekä viimeinen reissupäivä Trogirissa. Sitten saa Kroatia hetkeksi riittää ja suunnataan katseet muihin maihin.

Lisäys: 
Kroatia: Hvar autoillen
Trogir - pysähdys viehättävään pikkukaupunkiin

2 kommenttia:

 1. 2017 hvar käynti heinäkuussa ja pelkkä turistirysä!eimitään kunnon kauppoja ja 34c mittarissa ei mahdollisuuksia paljon mennä viilentämään.No mereen ,missä sitten olisit huuhdellut suolaveden iholta?Kroatiassa kävellään kaduilla (varsinkin nuoret naiset 3,4 rinnakkain ja vaikka tulisit kassien kaavastaan saat väistellä näitä Bimpoja! Ja missään en ole huomannut sitä röyhkeyttä linaj-autoissa .Kaiken ikäiset paikalliset (miehet ja naiset)istuvat yksin penkillä ja kassi vieressä toisella,eikä anneta paikkaa!!!!Röyhkeätä kansaa,ei koskaan kys maahan enää!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kuulostaa aika kamalalta kokemukselta. Meidän reissun aikaan toukokuussa 2016 oli kyllä jo melko paljon turisteja niin Splitissä kuin Hvarin kaupungissakin, mutta muualla Hvar-saarella vielä hiljaista. Mietinkin silloin, että jos jo toukokuussa turisteja oli melko paljon, että millaista meno on sitten kiivaimman sesongin aikaan...

   Tänä kesänä mennään käymään Albaniassa. Sekin nostaa suosiotaan kovasti. Turistivirrat on tainneet jo hiljalleen alkaa siirtymään etelämmäksi; Montenegroon jne.

   Poista

Tulen iloiseksi kommenteista, anna siis palaa!

Pysy ajan tasalla uusista julkaisuista


ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

COPYRIGHT

Webdesignin tarjoaa Veera Junttila, Lunar Graphics 2017